Tai porcul, cum il prepar?
Raspunsuri
april spune:
Piciorul din spate (are vreo 10 kg) il sareze bine, bine, prin creste in carne si dupa 3 saptamani il pui la afumat. Apoi la congelator. De Paste il folosesti fiert ca sunca alaturi de pasca, oua, hrean cu smantana, etc.
Coastele le afumi, faci carnati afumati, slaninutza de pe ceafa o fierbi si o condimentezi cu usturoi, piper, sare, boia. Slanina o pus cu sare multa si apoi o afumi.
Caltabosi, toba.
Din cap si picioare faci de revelion piftie.
Jumari din slaninutza cu carne si untura daca folosesti.
Poti sa-ti lasi si carne pentru consum.
Ceafa o folosesti la gratare. De pe spatele porcului iei lungu'n prag adica carne pt snitele (de la cap la coada pe spatele porcului e carne compacta fara grasime care e f buna pt snitele sau afumata)
Cam atat. Sambata am si eu un Ghita la socrii asa ca numai bine am repetat ce am de facut.
petra spune:
Cel mai bine este sa te ajute un macelar priceput la taiat porci. El stie cum se imparte carnea, cum se prepara si cum se afuma tot ce faci din porc.
PArca imi si miroase a niste carnat afumat !!!
cioti spune:
Am macelar, dar eu vroiam o reteta de carnati preparati "ardeleneste" asa cum numai acolo am mincat, dar nu am reteta
valentinag spune:
April,si eu duminica,sper sa ninga!
Cioti,cum erau carnatii aia,ca sa avem si noi o idee!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Ramona J spune:
Sotul meu a facut cirnati saptamina trecuta. Sa nu fie carnea prea slaba, amesteci si din cea cu grasime. Pune mult usturoi, boia (paprika ungureasca punem noi aici), piper, sare si cam atit. In Romania cred ca exista niste condimente speciale pentru cirnati, noi aici asta am pus si au iesit foarte buni.
Trebuie lasati o zi inainte sa-i pui la afumat, nu mai stiu de ce dar daca ai nevoie de lamuriri o sa-l intreb pe sot.
april spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Sotul meu a facut cirnati saptamina trecuta. Sa nu fie carnea prea slaba, amesteci si din cea cu grasime. Pune mult usturoi, boia (paprika ungureasca punem noi aici), piper, sare si cam atit. In Romania cred ca exista niste condimente speciale pentru cirnati, noi aici asta am pus si au iesit foarte buni. Trebuie lasati o zi inainte sa-i pui la afumat, nu mai stiu de ce dar daca ai nevoie de lamuriri o sa-l intreb pe sot. Lume multa, oameni putini |
da, asa e, dar sa adaugi si 1-2 cani de apa cand faci amestecul.
acum am sosit de la porc....mi-e cam greata de la mirosuri, dar trece...
cioti spune:
Uite azi am fost la muzeul satului unde sa organizat un concert de colinde si au venit si mesterii po****ri ....si cu tot felul de bunatati din ale porcului(majoritatea din ardeal)
M-am dat in vorba si am intrebat cum cum fac carnatii? In mare carne tocata mare sare, piper, usturoi si ce m-a surprins 1/2 lingurita sare lamiie .....si cel mai inportant fumul.Conteaza esenta de pom din care este rumegusu. Este bine sa amesteci in rumegus-ul pentru fum cracute uscate de cinbru,busuioc....si alte ierburi frumos mirositoare
O sa incerc sa fac asa
Numa bine
cioti spune:
Sper sa nu i-si fi batut joc de mine cu sarea de lamiie.
A mai auzit cineva de un asemenea ingredient care sa se puna la carnati?
Ramona J spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui april
da, asa e, dar sa adaugi si 1-2 cani de apa cand faci amestecul. acum am sosit de la porc....mi-e cam greata de la mirosuri, dar trece... |
Asa e, pune apa.
Ramona J spune:
Noi nu punem. Bunicul meu a pregatit porcul dintotdeauna, nici el nu foloseste sare de lamiie.