Nume si aspiratii

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Clover

XIO, am avut aceeasi obsesie cu Sonia din povestea cu zarzari. Preferintele noastre de nume sunt extrem de apropiate in mod foarte ciudat ca de obicei simt nevoia sa te contrazic [:d]

Si ca sa raspund, nu stiu ce studiu a dedus ca numele rare au un efect negativ asupra copiilor. De-asta celebritatile care dau nume ciudate la copii mi se par tacaniti (Raris? cum il chemi la masa? Raris, hai cu tati, avem mamaliga cu branza!)

Cred ca ideal e sa alegi un nume cu sonoritate placuta si cu frecventa medie. Nici sa nu se intoarca jumatate din copii cand il strigi pe al tau nici sa nu sune a medicament pentru incheieturi(nu-mi revin cu Raris).

La orele de psihologie am aflat si eu lucrul asta.
In mare cam trebuie sa-ti aduci aminte de filmele americane cu copii , de cei care sunt bataia de joc a scolii. Printr-o paralela , daca pui un nume de exemplu Gorky copilului , sunt mari sanse ca unii colegi de-ai lui sa-i spuna "porky" si sa-l faca sa se simta aiurea , frustrat , sa nu se poata integra , samd.
Bineinteles nu este o regula , dar asta s-a dedus pe baza studiilor si sedintelor cu copiii(sedintelor de psiho).
bineinteles si asta tine de copil , de cum este el , ca mie una mi-ar fi facut o placere dementiala sa incerce cineva sa ma "hartuiasca"

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Noi am vrut un singur prenume, scurt, ca avem numele lung, de sfant si traductibile.
Dar la aceste criterii am ajuns dupa cateva runde de discutii. Ca sotul voia nume mai vechi: Haralambie si Tache sau , nici eu nu stiu. Mie personal mi se parea ca daca le-as fi pus la copii numele astea..le-as fi aplicat o sanctiune..parerea mea.

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

Am cunoscut o tipa care si-a botezat baiatul Corvette,si era rusoaica la origine,emigrata cu pariinti ei aici la varsta mica,2-3ani.Tipa era managera la un restaurant si nu era vreo ciudata ,...dar tot mi s-a parut aiurea de tot ca i-a pus pruncului nume de masina.In fine,...aici am intalnit multe nume de care stiu ca nu voi mai auzi vreodata,...mai ales la indieni.Si cu toate astea,...eu una nu am auzit sa-si schimbe nimeni numele.Am intalnit si persoane cu nume nu placute mie,...dar ele fiind minunate ,am inceput sa asociez numele cu persoana,...si nu mi-au mai displacut numele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui eunice78

sotul voia nume mai vechi: Haralambie si Tache sau , nici eu nu stiu. Mie personal mi se parea ca daca le-as fi pus la copii numele astea..le-as fi aplicat o sanctiune..parerea mea.

A fost tare asta cu sanctiunea. Cum...Tache???

In satul in care s-a nascut mama mai traieste si acum tanti Aurica lu' Lambe - adica a lu' Haralambie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingeras70 spune:

unii au pus numele copilului emanuel kant si uite ca e destept copilul.Vrea sa se faca profesor universitar.Dar parintii aia s-au gindit,daca ajunge copilul strungar,cum il striga colegii,mai,kant,hai la strung...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

..si, din cand in cand, mai apare cate un subiect care ma unge pe suflet...
Mihaelka,

da, reflecta, zic eu. si da, viseaza.

sunt de acord cu tot ce s-a scris pana acum (ceea ce, trebuie remarcat, e relativ rar pe DC, datorita diversitatii opiniilor :-))

eu am stiut, pana in 5 luni, ca e baiat. si nu mi-am pus problema ca as fi vrut mai mult baiat decat fata, au invers, da la baieti aveam cateva nume de vis (dupa mine). asa ca, dupa luni de frecat nume si aranjat si rearanjat, am ramas cu varianta finala: Nichita si Zaharia (io-s d'aia, cu carnatu'de nume). cand am aflat, la amniocenteza, ca e fata, am plans de-am rupt perna, ca ce fac io cu numele mele perfecte?! (hormonii amplifica prostia feminina, nu-s tot timpul chiar asa..).
si-am trecut la fete. ntz, nu mergea neam, nu atingeau, in ochii mei, perfectiunea anterioara. pana intr-o zi..
din senin, din nimic, m-a izbit. memoria mea, uff. cu douazeci de ani in urma, iubindu-l nespus pe domnul Radu Tudoran, pentru toata frumusetea ce reuseste s-o degaje si, nu in ultimul rand, pentru numele sale splendide, am dat peste un nume de fata, l-am citit, m-am curentat si mi-am spus: cand o sa fiu io maaareeee si o sa am un copil, uite!, asa o sa o cheme pe fata mea.
evident ca am uitat, ca in douaj' de ani nu prea m-am gandit serios la copil (femeie pruoasta, ce va zic!).
asa ca fiica-mea e Hora.
si (aici am voie sa zic fara sa se cheme ca ma umflu-n pene), de cate ori ii rostesc numele traiesc bucuria de a-l fi gasit. mie mi se pare desavarsit. si o mai cheama si Lucia, pen'ca stiam ca va fi luminoasa.
Mi-au mai placut, mult, Ada (tot din copilarie il port dupa mine; mai tarziu am aflat ca, in portugalia, se foloseste ca o invocatie pentru a chema norocul!) si Thaisa (cu toata povestea frumoasei curtezane, tot de demuuuult. Dar, daca nu mai facem o fata.. sunt pentru nepoti..

spuneati, mai sus, ca numele rare deranjeaza psihic (sau o pot face). eu aici nu sunt de acord. depinde de persoana. numele meu e rar (numele mele sunt rare, ma cheama si Ines), numele mamei (Arabela) e si el rar. Am avut un soc extrem de neplacut cand am cunoscut o alta tipa Luana, o tipa f misto, de altfel, insa cand cineva a strigat-o prima oara.. nu va pot descrie, e f f ciudat. asa incat mi se pare normal sa aiba un nume deosebit, insa asortat cu mediul in care se dezvolta (vezi copiii lui bitman, de ex, nume total aiurea pentru romania, altfel nume misto)

Citat:
citat din mesajul lui XIO
bineinteles si asta tine de copil , de cum este el , ca mie una mi-ar fi facut o placere dementiala sa incerce cineva sa ma "hartuiasca"

yep, dada, subscriu!

pe langa numele de la acest subiect, care imi plac de mor, am mai intalnit multe frumuseti pe DC.

A, si mai stiu o chestie, de la mama. Imi spunea ca e bine sa te feresti de numele f incarcate de semnificatii, caci, cel mai adesea, cel putin dpdv fizic, iti iese copilu taman pe dos :0)) o fi asa, n-o fi asa, nu stiu.. (eu am intalnit si cazuri fericite)

Mergi la inceput

doar o vorba sa mai zic:
cei din jur au reactionat in doua directii: fie au strambat din nas raaaaauu (ce nume-i asta?!!!ugh), fie au fost zapaciti de incantare (whaau!). chiar daca cei din categoria a doua m-au fericit, celei dintai i-am dat ignore (socrii, de ex) si ne-am vazut de treaba noastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Noi am ales numele fetitei noastre, Sophia, din o multitudine de motive. Dincolo de intelesul sau arhaic atat simbolic cat si religios, l-am ales dupa Aya Sophia din Istanbul, orasul in care am locuit multi ani, si in care ne-am intors pentru a o concepe pe Sophia la o clinica de FIV. Deci intr-un fel, am vrut sa celebram un loc special in inima noastra care s-a impletit ireversibil in firele destinelor noastre.
Si in ziua in care s-a nascut, a primit si al doilea nume, Ioana, pentru dorinta tatalui ei de a sufla impreuna in tort o data pe an.

Si ca cercul sa fie inchis, ea poarta numele celor doua bunici ale mele, Ioana si Sofia

mami de Sophia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Octombrie, multumesc! Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa-i placa cuiva asa de mult subiectul meu. Si ma bucur mult ca-ti place Radu Tudoran - niciodata n-am inteles de ce e considerat un auntor 'minor'.
Imi amintesc acum, la repezeala, ca in 'Casa domnului Alcibiade', toti copiii domnului respectiv au nume care incep cu T (Teodor, Toma, Teofil, etc) iar naratorul se tot intreaba de ce pana gaseste explicatia - aceasta fiind ca T-ul seamana cu o cruce pe care toti copiii respectivi o poarta pe umeri.

La mine, alegerea numelui a fost foarte simpla - s-a facut singura. Pe copilul urma sa-l cheme Gabriel, numele tatalui meu, care a murit acum sapte ani si pe care l-am iubit foarte mult. Cred ca cel mai mult.
Si e si un nume care imi place foarte mult - e plin, sonor si puternic (cred ca secventa 'br' il face sa vibreze iar vocalele 'a', 'i' si 'e' ii dau deschidere).
Si vom da noroc impreuna de fiecare data pe 8 noiembrie.

Mergi la inceput

Mihaelka, ooo, da! si faptul ca dl. Tudoran e o "cunostinta" comuna imi intareste bucuria! Hora era una din cele doua fete ale directorului colegiului, in Victoria neinaripata (cartea a cincea din sf. de mileniu).
Gabriel e, intr-adevar, un nume frumos si puternic. Si e prea frumos asa, sa nu-l lasi sa se transforme in Gabi, sau Gaby. Daca ii induci baiatului tau dragoste fata de numele sau, cred ca problema diminutivarii e rezolvata :-))

Tudoran e, practic, necunoscut. Toata lumea stie de "toate panzele sus", carte ce - nu spun ca n-ar fi f frumoasa! - dar a fost un joc, un derapaj delicios fata de opera sa. Una din cele mai frumoase si ciudate carti ever read e "al treilea pol al pamantului"; n-am intalnit pe nimeni s-o fi citit, pana acum :-(

Mergi la inceput