La multi ani fulguleti de n-d 06 (201)
Raspunsuri - Pagina 15
ruxandra_sb spune:
Se vede oare si noi luminita??
Nu stiu.. zau ca nu mai stiu. Asa speriata n-am mai fost de acum doi ani si.. cand ma gandeam c-o sa-l pierdem pe G. Acu n-a fost asa grav.. dar asa furioasa sunt.. inca. Dar ma bucur ca suntem mai spre bine si sper, din tot sufletul, ca n-o sa se intoarca iar.. boala perfida.
Nu intelegeti nimic, asa-i?
Pai a inceput asa.. acum o saptamana si un pic.. M cu varsaturi. Aflasem de un coleg de la gradinita ce tocmai avuse enterocolita, nu m-am panicat. Trimis telefonic instructiuni: repaos digestiv, saruri de rehidratare+apa chioara in portii f mici si dese. Voma continua. Am incercat sa ne descurcam fara Metroclopramid.. nu cred ca fuse o idee asa buna, la cat de violente erau varsaturile. Pe de alta parte si ala are niste efecte.. Ajung acasa.. mai ia niste saruri, mai o gura de apa.. mai vomita. A doua zi era extrem de moale.. a zacut mai toata ziua. Spre seara febra, mare. Deja nu mai vroia sa-si ia nicicum apa..sarurile.. nici cu binele, nici cu amenintari, nici cu desene animate, nici cu nimic.. nu vroia decat sa zaca. A treia zi incep iar varsaturile. Pediatrul ne cheama la spital.. sa incerce sa-i bage ceva i.v. Se sperie de cum arata si, fiindca intre timp avuse si scaun modificat (mai bine zis apa chioara), ii trimite mai departe la Spitalul de Infectioase. Eu, blocata, la servici. La Matei Bals il interneaza, pune pe perfuzii, antibiotoc puternic, recoltat analize. Spre seara ajung si eu, fac schimb cu bunica. Stiam ca e un spital vai de mama lui.. si incerc sa nu ma enervez.. sa ignor.. sa ma concentrez pe M. Care incepe sa planga ca vrea acasa, ca nu vrea sa doarma aici, ca.. Nici eu nu vreau! A doua zi -sambata- M mai bine, se ridica in fund, vorbeste.. Eu deja fierbeam. Am incercat sa plecam acasa.. fiind w-e medicul de garda nu-si asuma raspunderea, blabla.. sunt fata buna si intelegatoare si ma conving ca mai rezistam o zi. M se plictisea de moarte.. caram de acasa casetofon sa asculte muzica si povesti, desenam, reviste, ne jucam cu Flori din acelasi salon.. Vine mama si eu trag o scurta fuga acasa la G.. nu-l mai vazusem de joi seara. G parea super-bine, mananca, vesel. Inapoi in spital ma conversez la telefon cu prietena mea C.. tocmai ce nascuse.. ne si radeam.. amandoua orfeline pe un pat de spital.
Apoi tzarr telefonul.. incepuse si G sa vomite.
Clachez prima data.. si-mi zic ca eu cu G nu vin in acest spital!
Acasa tati intra in priza si incepe lunga agonie. Dupa 2 ore se opresc in sfarsit varsaturile.. il trece pe antibiotic, metroclopramid, saruri de rehidratare.
Duminica dimineata eram pregatita sa ma cert cu medicii din spital si sa plec oricum.. dar sefa sectiei se mira si ea ce bine arata M (nici nu l-a recunoscut ) si ne da unda verde sa plecam. Acasa incepe o adevarata desfasurare de forte, in care pionul principal a fost sotul meu. Nu stiu ce ne-am fi facut fara el.. dar cu siguranta ca nu am fi razbit.
Au urmat cateva zile de care nu vreau sa-mi amintesc.. incontinuu mergeam pe o ata subtire.. nici prea mult.. ca iar vomita.. nici prea putin.. ca se deshidrateaza si mai tare. G moale ca o carpa, de la deshidratare avea mereu 38,2 grC pe care nu i-am tratat-o.. ne zacea in brate, ne dormea in brate. Erau momente cand nici macar Spidermann, sau pinguinii saritori sau Scooby doo nu ne mai ajutau. Febra mare, apoi.. un scaun asa de mult si moale ca parca turnase cineva cu cana in scutec.. cursesese si afara, noroc ca pe gresie.
Nu mai stiam ce sa fac. Eram cu bagajul de spital pregatit la usa. Am inceput sa ma caut in stanga si-n dreapta un loc unde sa-i punem o perfuzie. In spitalele de stat nu te primesc daca ai scaun modificat, te trimit la infectioase. Am vb la Medlife si acolo am fi ajuns, dar am zis sa mai incercam.. mai ales ca si pediatrul era calm si ne incuraja. O perfuzie la copii asa mici se pune f incet.. undeva la 20 ml/ora.. deci dureaza mult. De la Kikineata am aflat ca dureaza cam 15 ore.
Culmea e ca incepuse sa ceara de mancare.. nu stiu cum putea sa-i fie foame cand inca mai voma si era in starea aia ingrozitoare. 2 lingurite de orez... pauza jumate de ora.. alte 2 lingurite, stop. La apa am avansat in cateva zile de la 5 ml la 30 ml o data. Lapte de abia aseara am avut curaj sa-i dam 40 ml.
De ieri a reinceput sa vorbeasca si azi de dimineata a baut 60 ml lapte HN, pauza, apoi alti 60 ml. Pe care nu i-a mai vomitat. Deocamdata. Inca nu-mi vine sa cred. Si acu e afara in curte.. si mi-a zis mama c-a cerut jos din carucior.
Si a zambit. Pt prima data de atatea zile. Azi a zambit.
de M (6) si G (2)
ramsan spune:
La multi anisori (cu intarziere) d!
La multi anisori Isabela de Iuly!
La multi anisori Ingrid de eri-ka!
Draga dianocica "try me" - astept sa-nmi faci capul calendar cu povesti despre d!
Anateo bafta multa sa puneti copilul pe picioare sa sa scapati de otita.Am trecut si prin asta si stiu ca nu e deloc usor.
Raluca insanatosire amandurora! sa scapati de tuse ca sa poata face Adinuta operatia!
Laura bine ai revenit!
Ruxandra sanatateeeeeee multa si lui G si lui M sa ii vezi pe amandoi zburdand fericiti! Pana la urma ce este asta? O enteroviroza puternica? Stiu ca infectia cu rotavirus e frecventa iarna...
danita
Chinico pe unde esti? Nu ne mai vizitezi deloc?
Rares - puiutul mamei (8 nov. 2006)
simo29 spune:
Servus!
Tot de la birou asa ca.....
Multa, multa putere RUXANDRA - ai nevoie de incurajari - mie
mi se face rau cand vad ca ma suna pe mobil soacra mea - orice numa sa nu fie bolnav copilul - cred ca ii exasperez pe colegii de birou ....
Deci sunt alaturi de tine - multa,multa sanatate puiutului!!!
Ingeras - sanatate multa - da doamne sa fie asa cum iti doresti tu
Pupici,
Simo si David 2 ani (9 noiembrie 2006)
ramsan spune:
Ingerasa eu as spune sa urmezi tratamentul dr. Tutunaru pentru ca sigur stie ce face dumnealui. Stai cat mai mult in pat si odihneste-te, alunga gandurile negre si incearca sa fii cat mai optimista. IN fond vine barza, nu? Poate samburelul va fi bine bine si vom cunoaste odiseea lui de 40 de saptamani. M-ai facut sa recitesc odiseea sarcinii cu Rares care uite acum ce frumos si destept este Eu personal am avut sangerari maronii cand aveam 9 sapt de sarcina si am facut tratament cu utrogestan 4 cp/zi si no spa 2-3 cp/zi + acid folic 2 cp/zi. Am avut maaari emotii atunci ca pierd samburelul si m-am rugat la DD mult de tot ca era chiar de Sfintele Pasti.
Dupa doua saptamani totul a intrat in normal.
Curaj mami!
ramsan spune:
Continui povestea pentru ingerasa ...
Dupa o luna de tratament de mentinere, se descopera la o banala urocultura ca aveam infectie urinara cu E Coli, si a trebuit sa urmez tratament cu antibiotic (citesc acum in jurnal ca sangerarile mele s-au oprit chiar din prima zi de antibiotic). Citesc ca... eu nu imi mai amintesc nimic nimic. Bun la ceva si jurnalul asta
Deci... nu stiu ce sfat sa iti dau pana la urma... fa si o urocultura ca e spre binele tau
ruxandra_sb spune:
De ce sunt furioasa? Pentru ca stiu cum arata saloanele de adulti de la Matei Bals inca de acum 2 ani: 3 paturi in salon, cu baie proprie, termopane, mobila noua. Totul curat, stralucitor, elegant. Si asta la un salon obisnuit, fara nici o taxa suplimentara.
Si cum arata saloanele de la copii???
Ceva ca in Africa sau partea saraca din Asia presupun. Saloane de 7-8 paturi rapciugoase care parca au facut razboiul, inghesuite unul in celalalt.. in care doarme copilul+mama. Daca ai bb mic atunci mama doarme pe scaun.
Si cate grupuri sanitare credeti ca exista la (am numarat) cam 30 de femei?? Nu 4, nu 2. UNUL! Un singur WC si un fel de dus plus o chiuveta murdara. Si mai exista cate o chiuveta in saloanele mari sau o chiuveta la 2 saloane mici. Aceeasi chiuveta in care (pana la 8 mame) spalau bb la fund, spalau si biberoanele, si canile, si.. Chiuveta pe care eu, in 3 zile, nu am vazut-o fiind dezinfectata sau macar spalata. Copiii care nu mai aveau scutec faceau in salon, la olita, si apoi olita tb dusa. Si vorbesc de copii marisori de 7-8 ani si peste.
Eu am fost razfatata (aratand mai curata si mai alba presupun) si am stat intr-un salon mic, de "lux", adica numai cu 4 paturi, la fel de inghesuite. Si am avut noroc ca unul, cel de bb, era liber, si se mai puteau juca copii pe scaun.
Nu exista nici o camera, ceva in care sa se joace copiii mai marisori, nici vorba de tv, radio. In schimb asistentele au tv la ele in camera. Si pe hol exista o masa la care a mai scris M.. dar depinde de bunavointa asistentelor daca-l lasau sau nu.
Inteleg ca nu e ok sa se fluture copiii din salon in salon.. sa nu se contamineze cu altceva.. dar noi am aflat rezultatele definitive ale analizelor de abia la externare (ca fu w-e, 1 decembrie, blabla). Negative. Intre timp am stat cu bb infectat cu rotavirus in salon. Puteam f bine sa-l luam si pe-ala, nu?
In salonul nostru se faceau tratamente unora la 12 noaptea, altora la 6 dimineata.. zdrang ne aprindea neonul in cap si dai-dai, fara nici un pic de grija ca-i deranjeaza pe ceilalti. Bineinteles ca bb mic se trezea si incepea sa planga.
Programul de vizite era total aiurea... ca in mai toate spitalele romanesti. Daca vroiai mai mult se rezolva .. cu un zambet si-o spaga.
Apoi insistau ca M sa ia Debridat cu toate ca pe el nu-l durea atunci burta. Dar, in final, ne-au lasat in pace c-are mama capoasa.
Ce trebuie sa recunosc este ca-si faceau treaba fara musai sa le bagi ceva. Cu noi in salon era Flori, o fetita de 8 ani, cu alti 6 frati acasa, care inca nu mersese la scoala.. mama nu avea cica buletin. Mama o vizita.. dar nu chiar in fiecare zi. Si fusese rau.. febra f mare, zacut zile intregi.. nu s-au desprins de la capul ei si-au pus-o pe picioare. Si se purtau frumos cu ea. La fel de bine ingrijeau de un bb tiganus lasat de mama-sa.. l-o recupera ea mai incolo, ca nu poate sa ramana acum cu el .. mey si era asa frumusel si vioi.. ii adusei ceva jucarii de la baieti ca statea singur cuc in patut. Iar sefa de sectie este o doamna.
In afara de partea vitala cu WC-ul + chiuvetele, era relativ curat, fara vietuitoare. Iar taxa de parinte insotitor este mortala.. 8,5 ron/zi.
Ce nu inteleg este cum poate sa existe discrepanta aceasta in acelasi spital, si mai ales, cum pot fi tinuti copiii in asemenea conditii. ok inteleg ca majoritatea pacientiilor sunt mai nespalati sau needucati (am observat ca medicii prefera sa-i tina pe copii acestora internati pana la capat ca sa fie sigur ca-si iau tot tratamentul).. dar, totusi, sunt copii.
Si sunt f furioasa ca, la cati bani cotizez eu si familia mea la asigurarile de sanatate, cand am nevoie cu adevarat de ceva .. ia-o de unde nu-i. Pe baieti i-am doftoricit exclusiv numai pe banii nostri (nema retete compensate sau gratuite, pediatru privat, etc). dar, in puii mei.. acu tre sa ma internez cu ei si la spital privat ca sa fie tratati normal???
Ah, mai era ceva.. ca numai mama naturala (!?!) poate sa fie parinte insotitor. Ma enerveaza ingrozitor porcaria asta. Si-am mai intalnit-o in multe alte spitale romanesti de stat, inclusiv la adulti: numai o femeie poate fi insotitor. Justificarea este ca, cica, femeile is mai tari de inger. Asa o fi. Dara la mine e invers . Plus ca, daca mama nu poate ca e plecata/bolnava/cu bb mic acasa.. si n-ai o bunica/matusa disponibila ce faci??.. lasi copilul singur??? Numai pt ca tatal nu este acceptat?
de M (6) si G (2)
madaluta spune:
ingerasa:In primul rand iti doresc sarcina usoara si un bebe sanatos, nascut la termen!ma bucur mult pentru tine pentru k stiu cat de mult iti dorest mai multi copii
Eu am pierdut doua sarcini inanintea lui darius, una din ele gemelara, dar pe atunci nu-l intalnisem pe Tutunaru si asa-zisul lui tratament miraculos. Si la darius problemele mele cu sangerarea au aparut ( nu de la inceput , ci pe la 8 sapt) , dar dansul mi-a prescris exact acelasi tratament pe care il iei tu, cat si repas fizic la pat, pana la 15 saptamani.Dumnezeu m-a ajutat si am tinut sarcina pana la fix 40 de sapt. La briana n-am mai avut nicio sangerare, nicio durere, nimic in afara de greturi terbile.
daca nu este sangerare puternica si cu cheaguri, nu te impacienta si mai ales nu te stresa.
te pupam si sa ne tii la curent!
Madalina+Darius Cristian (14.12.2006)+
Briana Amelia (08.05.2008)
www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/sustinere_pentru_reglementarea_legala_a_reproducerii_umane_asistate_medical_si_pentru_introducerea_procedurilor_inseminare_artificiala_si_fertilizare_in_vitro_in_programele_nationale_de_sanatate-p28651051.html?msg_ok=1" target="_blank">Semneaza petitia pt introducerea procedurilor de reproducere asistata
in Programul national de Sanatate!
aka spune:
Doamne Ruxandra ce m-am speriat cand am inceput sa citesc mesajul. bine ca acum nu mai vomita. am trecut si noi printr-un episod de enterocolita asta vara. si tot asa, dupa prima zi de varsaturi nu se mai tinea pe picioare, doar dormea, si culmea era ca si eu eram la fel. Cris a treia zi a fost mai bine, adica accepta cate o lingurita de apa la 15 minute. fara saruri de rehidratare, fara smecta, nu vroia decat apa si tzitzi. si daca sugea mai mult vomita tot. e bine ca a cerut singur sa manance. eu dupa experienta de la budimex din iarna am zis ca nu mai calc in spital. iar cu mancarica am inceput cu sticksuri si iaurt. stiam ca nu e recomandat dar m-am riscat ca era singurul aliment pe care il vroia, ii lua si greata. multa sanatate burticilor bolnavioare.
Ingerasa multa sanatate, sa creasca mare bb in burtica si sa ajungeti cu bine la 40 de saptamani.
Ana multa sanatate lui Teo. mititica cred ca o doare urechea rau...cine o urmareste pt astm? pe pm te rog.
mami de www.totsites.com/tot/mariachristina" target="_blank">Maria Cristina
Dia1609 spune:
ingerasa, acum ca a zis ramsam, mi-aduc aminte ca si eu am luat no-spa de 3 ori pe zi si acid folic 1 pastila pe zi :)
tinem pumnii sa fie totul ok, ne tii la curent, da?
Dia1609 spune:
ruxandra, of ce rau imi pare... prin ce experienta teribila ati trecut :( ... experienta spitalului si a copilului pus pe perfuzii8 e ingrozitoare chiar cd spitalul e ok... dc ami sunt si conditii groaznice :(
sa stii ca se pune si perfuzia mai rapida dc bb e deshidrata rau... noi cand am internat-o pe oana in turcia, avea perfuzia la 8 ore, dar era si fff rau deshidratata... si noi am avut noroc ca ne-au lasat pe amadoi sa stam cu ea (si mi se pare normal sa lase amandoi parintii deodata) ca altfel clacam singura cu ea, ca a fost ingrozitor de greu, la inceput plangeam in rand cu ea ... ba chiar au mai adus in salon inca un pat, ca nu era decat un pat pt parinte insotitor si cand am zis ca stam amandoi, au mai venit rpd cu un pat ... macar a fost super civilizat, medicii si asistentele veneau din ora in ora sa o verifice, , iar noaptea dc ii bagau ceva in perfuzie, o faceau neaprinzand becul, doar cu lumina de veghe, vorbind in soapta... da, macar a fost f civilizat si ne-am simtit oameni. si da, e un mare trimf cand iti vezi copilul zambind prima data dupa o experienta din asta ( nu ami spun ca oana si acum, dupa jumate de an isi aduce aminte de experienta din spital, cu perfuzia la manuta, cu tot... )
va tin pumnii sa treceti repede peste momentele astea si sa fiti toti iar veseli si vioi