depozite la termen
Salutare,
as vrea sa ma lamuriti si pe mine cum e cu depozitele astea la termen.
Am vazut ca la RBS de exemplu, au conturi de depozit la termen cu dobanzi promotionale: pentru 1 saptamana 9% la RON si 2,5% la EUR, pentru o luna 10 % la RON si 3.5% la EUR.
Acuma eu ce pot sa inteleg: daca pun sa zicem 1000 RON o saptamana la ei intr-un cont de-asta, eu castig automat 90 RON?
Inteleg ca e lipsa de lichiditati pe piata si de-asta incearca ei sa te atraga sa-ti pui banii la ei, dar.. care sunt riscurile?
Ca daca-i chiar asa cum inteleg eu (nu prea le am cu banii si economia), acuma dau fuguta sa pun 1000 de ron si saptamana viitoare iau 1090.
Deci, am inteles eu bine? Care sunt capcanele?
Am dat doar un exemplu, dar am vazut ca din ce in ce mai mult banci au scos "chilipiruri" de-astea. Dar avand in vedere ca eu oricum tin banii pe un card de debit care nu-mi ofera nici o dobanda.. ce m-ar costa sa-i mut un pic intr-un cont de economii?
Raspunsuri
teodraghici spune:
Indu,
ar fi bine sa fie cum spui tu dar nu cred ca e asa.
Eu sunt la fel de 'priceputa ca si tine', dar ce stiu eu e ca dobanda se aplica pe an, ceea ce inseamna ca dobanda de 9% se imparte la 12 luni si obtii dobanda pe luna.
Bancile pun conditii, de exemplu ca sa primesi cei 9% pe an trebuie sa tii banii la ei o luna, doua, trei luni...etc
Oricum, asta e ce cred eu, astept sa fiu corectata sau cineva care se pricepe sa lamureasca treburile...
viviana spune:
Toate dobanzile afisate de banci sunt PE AN.
Difera procentul in functie de cat timp esti tu dispusa sa lasi la banca banii fara sa te atingi de ei.
Daca ii lasi o luna ai dobanda pe an de 9%. Dar, daca probabil ii lasi un an o sa ai dobanda de 12-13%, pe an.
Pentru a vedea dobanda lunara pe care o primesti faci 9% din suma apoi imparti la 12.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
indu spune:
da, asa e , e pe an dobanda.. normal
aspectul asta imi scapase; dar ma gandesc ca oricum e mai bine decat sa-mi tin banii pe contul de salariu, de exemplu.. cum fac acuma.
viviana spune:
Da, bineinteles muta-i in depozit. Si daca ai card atasat contului de salariu trebuie sa ai grija sa nu ai acolo prea multi bani.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
CorinaDani spune:
dragii mei,
atentie, statul roman iti ia impozit la dobanda pe care o primesti de la banca, deoarece se considera venit, asadar din acea infima dobanda de 9% pe an, mai scadeti 16%...si veti vedea ce mai ramane...
bancile au acum si alt gen de produse, un cont curent combinat cu avantajele unui depozit : adica, poti sa umbli la suma depusa de cate ori vrei tu (depunere sau ridicare de numerar), nu mai platesti impozit pe dobanda catre stat, DAR - atentie - dobanda oferita la acest tip de produs este mai mica decat dobanda PROMOTIONALA oferita la depozitele la termen.
aceste dobanzi la depozite sunt temporare, scopul principal este atragerea de surse de la po****tie..in momentul in care perioada promotiilor se termina si pastrati banii in continuare in depozit, noua dobanda va fi cea standard practicata de banca respectiva, pentru acel tip de depozit.
si nu in ultimul rand, luati in calcul taxele si comisioanele : de deschidere, intretinere, ridicare numerar sau lichidare depozit inainte de maturitate, etc.
inainte de a va plasa banii in depozite, este bine sa va interesati si despre modul in care sunt garantate depozitele voastre in situatiile de criza/faliment/insolvabilitate...
nu pledez in favoarea pastrarii banilor "la saltea", dar mai bine pierdeti 2-3 zile analizand toate aceste OFERTE atractive, decat sa va para rau ca ati pierdut...
desigur, mai exista si varianta pastrarii banilor la banca, dar in casetele de valori, ca sa nu fiti expusi riscurilor de a vi se sparge locuinta, sau doamne-fereste ceva mai rau...
decizia este a voastra oricum, dar nu va lasati inselati de ofertele promotionale "frumos ambalate".
asa cum se stie, bancile vor fi obligate abia la inceputul anului viitor sa aiba o transparenta totala in privinta comunicarii tuturor costurilor/taxelor/comisioanelor/DAE, etc.
asa cum se spune in filmele americane, ce nu este in favoarea clientului e scris cu litere mici, in subsolul paginii... (sau cam asa ceva, nu-mi aduc aminte replica exacta)
A_Iulia spune:
Statul a marit plafonul de garantare a depozitelor bancare: 50.000 EUR/persoana/banca.
CristinaT spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani dragii mei, atentie, statul roman iti ia impozit la dobanda pe care o primesti de la banca, deoarece se considera venit, asadar din acea infima dobanda de 9% pe an, mai scadeti 16%...si veti vedea ce mai ramane... |
nu toate bancile sau la toate produsele se ia acest impozit. Daca intrebati la ghiseu va pot spune la care se ia sau nu. Eu mi-am gasit produsul perfect din acest punct de vedere, mai ramane sa economisesc
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 8 ani .... La multi ani!
eunice78 spune:
Mda, la unele nu se ia impozit cica pe venit.
Insa daca incepi si calculezi comisioanele..de ex la ING la acel card ctrl..e comisionul de gestiune (sper sa nu gresesc denumirile, nu sunt de specialitate) vreo 300000, apoi e taxa pentru utilizarea dispozitivului acela cu care platesti de pe net (intr-adevar optional)300000 sau 350.000. La care mai adaugati comisionul perceput la fiecare retragere de numerar..daca faceti calculul si scoateti des bani de pe card..s-ar putea sa iesiti in pierdere, nu in castig.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
soanso spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CristinaT [quote]citat din mesajul lui CorinaDani dragii mei, nu toate bancile sau la toate produsele se ia acest impozit. Daca intrebati la ghiseu va pot spune la care se ia sau nu. Eu mi-am gasit produsul perfect din acest punct de vedere, mai ramane sa economisesc www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 8 ani .... La multi ani! |
care este produsul perfect???e secret??/
pana la urma cum e mai bine sa depunem banii sau sa-i tinem pe un card de salar fara nici un castig???
SOSO (20 dec 2005)
POZE SORANA