PCOS (11)
Raspunsuri - Pagina 10
psj spune:
Eu n-as manca, adica nu mananc. Presupun ca are indulcitori artificiali, nu?
Pentru fetele care mai intrebau ce sa manance cat iau metformin, am gasit un link interesant.
http://dailystrength.org/c/Polycystic_Ovarian_Syndrome_PCOS/forum/5524214-foods-eat
De fapt, sunt mai multe discutii despre PCOS, vedeti voi daca aveti chef de citit. Eu n-am avut timp.
Infertilitatea este o boala
Implica-te in campania noastra! Avem nevoie de idei si voluntari!
marrina spune:
Dragele mele, am intrat ca sa va incurajez. Cumnata mea, diagnosticata cu PCOS (in 2007), a nascut ieri un baietel de 3,900kg. Am mai povestit eu despre ea dupa ce a ramas insarcinata, prin aprilie-mai, cred. A urmat tratamentul prescris de dr. Bajenaru, cu Siofor, a tinut regim, si la prima stimulare (cu Clomifen; in plus a luat si Dostinex), desi foliculul a crescut foarte greu si aproape renuntasera si ea si dr. si se gandeau deja la o stimulare cu Menogon, a ramas insarcinata. Sarcina a suportat-o usor si a nascut prin cezariana, la 40 saptamani fara 2 zile.
Va doresc tuturor sa fiti sanatoase si sa va impliniti visurile!
gudinde Sa ai grija de tine! Stii ce m-a intrebat cumnata mea zilele trecute, inainte sa nasca? Ce mai face Gudinde? Si datorita tie este acum o mamica fericita! Iti multumesc inca o data din tot sufletul si te imbratisez cu drag!
margabadea spune:
Buna, fetelor
Am rezultatul de la analizele facute zilele trecute. Acestea sunt:
Hematologie:
Test Rez Val Norm
RBC 4.58 3.8 - 4.8 *10^6/mm3
HGB 14.3 12 - 15 g/dl
HCT 42.5 36 - 46 %
MCV 92.9 80 - 96 fL
MCH 31.3 28 - 34 pg
MCHC 33.7 32 - 36 g/dl
PLT 289 150 - 450 *10^3/mm3
RDW 14.4 11.5 - 14.5 %
PDW 18.2 12 - 16.5 %
PCT 0.24 0.16 - 0.47 %
MPV 8.4 7.4 - 10.4 fL
WBC 9.09 4.8 - 11 *10^3/mm3
NE 4.26 2.54 - 7.48 *10^3/mm3
EO 0.291 0.09 - 0.44 *10^3/mm3
BA 0.081 0.0 - 0.10 *10^3/mm3
LY 3.81 1.20 - 4.95 *10^3/mm3
NE% 46.8 53 - 68 %
MO 0.648 0.09 - 0.88 *10^3/mm3
EO% 3.21 2 - 4 %
BA% 0.89 0.0 - 1.0 %
LY% 42.0 25 - 45 %
MO% 7.13 2 - 8 %
Biochimie:
Test Rezultat Interval de referinta
HDL Colesterol 31.00 > 35 mg/dl
VLDL - colesterol 63.00 < 50 mg/dl
LDL 68.20 convenabil: <130 mg/dl atentie: 140-159 mg/dl risc: >160 mg/dl
Gama GT 57.00 < 30 U/L
Fosfataza alcalina 97.00 < 105 U/L
TGP 20.00 < 35 U/L
TGO 15.00 < 30 U/L
Colesterol total 162.00 convenabil: <200 mg/dl atentie: 200-240 mg/dl risc: >240 mg/dl
Creatinina serica 0.90 < 1.10 mg/dl
Sideremie 99.00 37 - 145 ug/dl
Glucoza serica 84.00 60 - 105 mg/dl
Lipide totale 769.90 400 - 800 mg/dl
Trigliceride 315.00 convenabil: <150 mg/dl atentie: 150-199 mg/dl risc: 200-499 mg/dl risc crescut: >500 mg/dl
Uree serica 27.00 < 40 mg/dl
Acid uric 4.40 < 7.2 mg/dl
CRP cantitativ 1.80 < 5 mg/L
Imunologie:
Testosteron 1.48
LH 33.69
Prolactina 26.16
Progesteron 0.6
Ag HBs NEGATIVE (0.69)
Ac Anti-HCV NONREACTIVE (0.37)
FSH 6.54
Insulina 14.0
Gudinde, ma bazez pe tine sa ma indrumi, sa ma sfatuiesti...
multumesc.
Va pup pe toate!
P.S PE 09.12 AM PROGRAMARE LA DNA BAJENARU; ABIA ASTEPT.
gudinde spune:
Fetelor trec printr-o perioada mai grea asa ca am sa raspund mai incet si sunt zile in care imi este imposibil sa intru pe net.
Asa ca voi ramane cu restante si-mi cer scuze celor care m-au intrebat ceva si inca nu reusesc sa le raspund. Sper ca raspunsul meu sa nu vina prea tarziu atunci cand voi putea.
marrina nici nu sti cat de mult ma bucut ca sarcina a decurs bine si acum ai o minune de nepotel. Sa va traiasca!
Tu ce mai faci?
margabadea in primul rand sa sti ca nu ma pricep sa explic toate analizele pe care le ai. Oricum explicatia de baza, importanta si data de un profesionist o vei primi de la d-na doctor.
Ce mi-a sarit in ochi: testosteronul care este mare. Insulina nu este f mare. Un om normal are in jur de 10, dar 14 este ok. Eu de exemplu o am enorma fata de tine. Dar ea trebuie analizata impreuna cu glicemia si in context clinic. Deci d-na doctor iti va spune cel mai bine cum stai. Oricum nu este o valoare f mare.
Vad acolo LH, FSH si progesteron la un loc. In ce zi a CM ai facut analizele? E f important.
margabadea spune:
Buna dimineata la toata lumea!
Gudinde, multumesc pentru raspuns.
Spre rusinea mea, iti voi spune ca LH, FSH si progesteronul le-am cerut eu sa le fac....ulterior mi-am dat seama ca facute in zilele in care nu trebuie, sunt irelevante...
In rest, astept maine sa vad ce zice dna doctor Bajenaru.
Multumesc.
Va pup pe toate!
lai spune:
Psj, si eu sper - deocamdata abia astept sa merg la el, am citit numai lucruri bune - (sper sa nu am vreo experienta de genul mersului cu sacul la pomul laudat). Programarea e pt. ultima zi a anului - sper sa calc cu dreptul in 2009
Gudinde, multu' anticipat. Intre timp, iti urez multa sanatate si bafta, energie, si lumina sa treci peste perioada asta.
Marrina, felicitari cumnatei, sa-ti traiasca nepotelul! Multumim pentru vestile frumoase
Marga, sa ne povestesti ce ti-a zis dna dr. Bajenaru.
Lai
ellenii spune:
Si mie mi-a zis ginecologul ca nu e relevant rezultatul progesteronului. Eu am facut analiza prin ziua 60 si ceva si a iesit foarte mic nivelul lui - 1,7. Endocrinologul mi-a zis ca nu e ok, ca e f. putin. Si mi-a dat duphaston. Si ginecologul mi-a dat la fel, mai ales ca mi-a mai aparut un chistuloi mai mare pe ovarul drept.
Nu stiu nici eu ce sa mai cred. Partea naspa e ca am citit ca duphastonul inhiba ovulatia, iar eu tre sa iau din ziua 16. Cine stie cand mai ovulez. Inainte simteam cand ovulam. Dupa ce am pierdut sarcina nu am mai simtit asta. Sunt intr-o faza cam pesimista. Asta e.
gudinde spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellenii Si mie mi-a zis ginecologul ca nu e relevant rezultatul progesteronului. Eu am facut analiza prin ziua 60 si ceva si a iesit foarte mic nivelul lui - 1,7. Endocrinologul mi-a zis ca nu e ok, ca e f. putin. Si mi-a dat duphaston. Si ginecologul mi-a dat la fel, mai ales ca mi-a mai aparut un chistuloi mai mare pe ovarul drept. Nu stiu nici eu ce sa mai cred. Partea naspa e ca am citit ca duphastonul inhiba ovulatia, iar eu tre sa iau din ziua 16. Cine stie cand mai ovulez. Inainte simteam cand ovulam. Dupa ce am pierdut sarcina nu am mai simtit asta. Sunt intr-o faza cam pesimista. Asta e. |
ellenii,
1. La un nivel al progesteronului de 1.7 in faza luteala nu ovulezi, ca sa nu mai zic de CM de 60 de zile.
De progesteron ai nevoie pt deficienta progesteronica.
2. Progesteronul inhiba ovulatia doar daca este luat inainte de producerea acesteia.
3. Intrebarea principala este cui se datoreaza aceasta deficienta progesteronica.
4. Ai facut niste teste dupa pierderea sarcinii?
ellenii spune:
In total Cm a avut 83 de zile. Este ultimul si de asta cunosc asa bine numarul de zile.
Ce fel de teste ar fi trebuit sa fac?
Eu am facut mai multe analize, un pomelnic intreg si au iesit toate bune. Cel putin asa mi-a zis ginecologul. Sunt excluse cauzele medicale (asta din cate am investigat). Singura problema a fost nivelul scazut al progesteronului. In rest am avut multe infectii la viata mea si sunt doldora de anticorpi. Am facut si IgM si IgG pentru rubeola, toxoplasmoza, mononucleoza, herpes simplex, citomegalovirus, hepatita b si c. Toate erau ok.
gudinde spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dienutzahy Fetelor eu deja sunt panicata rau. Sa nu radeti de mine dar va rog sa imi raspundeti la ce ma macina. Nu am terminat de citit din orma pe forum despre pcos dar pe masura ce citesc ma panichez. Care sunt urmariel acestei boli? care este evolutia pcos sa zicem netrat? Am citi ceva in urma pe la pcos 3 despre cancer ovarian si fibrom. cum iti dai seama in ce stadiu este pcos, de cand il ai? Si unde gasesc si eu pcos diet sau ma rog carti depsre asa ceva. Iar in analize care este indicele pt insulina (denumirea prescurtata a analizei) cum o caut? scrie simpu insulina? Ciudat este la mine ca mie mi s-a dat diagnosticul de pcos si dupa ce am citi pe forum chiar e f corect diagnosticul meu. doar ca e prima oara cand aud de asa ceva si nu prea am dat importatnta la asta pe fisa de iesire din spital. Eu m-am dus sa fac mai multe analize in special la tiroida. Si de unde stie dr ca ciclurile mele sunt anovulatorii? Ma simt atat de proasta, fara temele facute. sufar de o boala despre care nu prea stiu. La ce trebuie sa ma uit in analizele alea? Help !!! Trebuia ceva masurat in Z2. la mine s-a facut in Z1 pt ca ma stresa serviciul sa ma intorc mai repede, fiind internata deja de 8 zile pt investigatii. si cum mi-a venit ciclul, cum am dat sange sa ma duc mai repede la serviciu ca patria sa imi fie recunoscatoare. Si ce legatura are metformin cu transaminazele? Ficatul meu e in pioneze deja. E risc de HCB sau HCC, Ciroza hepatica? Help pls! Ajutati o prostanaca cu ceva raspunsuri, va rog! |
Incerc sa mai recuperez un pic din restante ...
dienutzahy,
Implicatiile PCOS-ului pot fi foarte multe, panicant de multe, dar faptul ca ele pot aparea nu inseamna automat ca le vom face pt ca depind de o serie de factori: cat de multe ravagii a facut in corpul nostru PCOS-ul sau daca vrei ce tip de PCOS avem (cat de avansat nu e corect zis pt ca avansat presupune ca se ajunge acolo la un moment dat ori exista persoane care nu vor ajunge niciodata la acel stadiu pt ca PCOS-ul la ele se manifesta altfel), ce tip de PCOS este, care ne este mostenirea genetica/istoricul familial, cum raspundem la tratament.
Despre toate aceste sunt multe lucruri de spus.
Tu ai atins FOARTE multe puncte. Incerc cat pot pt ca scriu foarte greu cu mana-n ghips sa ating pe scurt cateva.
Legatura PCOS-Diabet.
Datorita faptului ca in PCOS cauza este rezistenta la insulina, lasata asa in timp poate duce la diabet, pt ca rezistenta la insulina la asta duce. Am mai explicat pe forum mecanismul. Diabetul ca randul sau in timp are o serie de complicatii majore legate de dislipidemii, cardiopatii si multe altele.
Am spus poate duce pt ca exista si PCOS non-obese care are mai putine sanse de a face diabet. De asemenea este important si istoricul familial: daca ai foarte multi diabetici in familie probabilitatea de a face diabet este mai mare.
De asta pt noi dieta este importanta, pt ca exista 4 lucruri care reduc rezistenta la insulina prevenind sau reducand fantastic sansele de a face diabet:
- dieta corespunzatoare
- scaderea ponderala (acolo unde e cazul evident) - kg in plus ne fac mult rau
- miscare moderata dar facuta cu regularitate (adica nu cu cardio reduci rezistenta la insulina, ci mai degraba cu inot, mers pe jos dar cu spirit de raspundere, mers pe bicicleta si asta cam 40 de min si facut de 3-4 ori oe sapt)
- tratamentul medicamentos - in cazul nostru cel mai uzitat medicament este metforminul.
Daca se administreaza sau nu metformin decide medicul care si urmareste evolutia pacientului sub tratament.
Primele doua insa (dieta si mentinerea unei greutati normale) trebuie sa o facem toate (cat putem pt ca multe dintre noi se CHINUIE CUMPLIT sa slabeasca si nu reusesc - este foarte, foarte greu sa slabesti cand ai PCOS).
Fibromul.
In timp deficienta progesteronica poate duce formarea de fibroame. De asta este bine sa se compenseze aceasta deficienta.
Dar repet depinde de o serie de factori: cat de mare este aceasta deficienta progesteronica, exista sau nu un pattern in familie (mama a avut fibrom, sora mamei etc).
Sunt multi alti factori care pot duce la fibroame.
Cancerul.
Statisticile zic ca femeile cu PCOS au o probabilitatea mai mare decat restul po****tiei feminine de a face cancer endometrial si mamar datorita dezechilibrului estrogen - progesteron.
Din nou: depinde cat de mare este dezechilibrul, care e mostenirea genetica etc.
Daca in familie exista rude care au avut cancer mamar, pobabilitatea de a-l face este mai mare decat a restului po****tiei indiferent daca intra sau nu in ecuatie si PCOS-ul.
Majoritatea femeilor cu PCOS care nu vor face niciodata cancer sau daca vor face nu il vor face datorita PCOS-ului.
Adica sa nu facem o relatie de cauzalitate PCOS --> cancer asa cum exista de exemplu intre HPV --> cancer. Este altceva.
Si la capitolul dezechilibu estrogen-progesteron as mai adauga: se face mai usor candida.
Insulina se gaseste exact asa in bateria de teste. Este insulina serica, adica dozarea insulinei in sange. Atentie! nu toate laboratoarele o fac si chiar daca recolteaza nu inseamna ca o fac bine. Am mai vorbit despre asta. Avand timp de injumatatire mic, pt insulina recoltarea sangelui tb facuta acolo unde-i si laboratorul si laboratorul tb sa prelucreze proba cu prioritate. Daca aceste conditii nu sunt intrunite sfatul meu este sa nu o faci pt ca:
- nu vei avea o valoare exacta, ci una care de induce in eroare;
- dai pe ea si o caruta de bani.
Din nou repet nu exista stadiu de PCOS.
Unele dintre noi sunt normoponderale si la acestea rezistenta la insulina e mai mica, altele se confrunta cu kg in plus. La unele raportul LH/FSH in z2 este f mare in timp ce la altele e mai mic. Unele ai testosteronul f mare, se confrunta mai mult cu hirsutism, caderea parului in timp ce altele mai putin. La unele acneea este mai pronuntata in timp ce la alte persoane nu face ravagii.
Si emeplele pot continua la nivel de DHEA-S etc.
Foarte important cum reactioneaza corpul fiecareia. Unele dintre noi au tolerat bine metforminul, la altele a trebuit adaugata dexa la un moment dat si avem si exemplu de stopare a tratamentului cu metformin. Deci, inca o data se dovedeste ca nu exista boli ci bolnavi.
Ficatul.
Are legatura cu rezistenta la insulina. Dar in acelasi timp ficatul gras are legatura si cu kg in plus.
Metforminul si transaminazele.
Transaminazele trebuie urmarite periodic sub tratamentul cu metformin.
Ca o concluzie: Foarte important este sa mentinerea unui mod de viata sanatos (dieta si miscare), a unei greutati cat mai aproape de normal si legatura cu un endocrinolog bun care ne recomande o serie de teste periodic in functie de cazul fiecareia si sa adopte tratamentul medicamentos corespunzator cand este cazul.
Si daca se realizeaza asta se poate trai foarte bine. Nu trebuie sa ne panicam, pt ca depresia ne poate face mai mult rau decat boala in sine. Mentinerea optimismului si a increderii este FOARTE importanta.
Edit:
1. nu am stat sa verific textul deci daca au aparut greseli scuze dar ma intelegeti si voi ca imi e greu acum.
2 am vaut ca apare po****tie. Cuvantul este restrictionat de forum. Este de fapt vorba despre cuvantul pop.ulatie (fara punct).