copil speriat .ce sa fac?
buna.
acum citeva luni am fost la o petrecere de copii si unul din ei a venit cu o masca pe fata ,copilul meu cel mare s-a speriat foarte tare,i se invinetise buzele de spaima,binenteles ca am plecat imediat de acolo.am incercat in fel si chip sa il fac sa inteleaga ca nu pateste nimic si ca aceea masca nu ii poate face nimic(credeam ca am reusit)dar el inca e speriat.avea momente cind intra in panica daca il vedea pe afara pe copilul respectiv,credea ca vine sa il sperie cu masca.aseara am fost intr-o vizita si a vazut acolo o masca,binenteles ca sa speriat iar,a trebuit sa ma fac ca o arunc sa se opreasca din plins si toata noaptea sa trezit speriat ca el nu vrea masca.nu stiu ce sa fac .cum pot sa il fac sa inteleaga ca nu pateste nimic?poate sa il afecteze aceasta frica?daca aveti sfaturi sau intimplari asemanatoare va rog sa ma ajutati.multumimRaspunsuri
Andrada spune:
Nu mentine spaima "aruncind" masca, ferindu-va de baietelul de la petrecere, etc. Luati masca in mina, pipaiti-o, vorbiti din ce e facuta, cum e alcatuita ca sa sperie, ce il sperie...etc.
denizel spune:
Crykett, sau, daca se sperie atat de tare la vederea unei masti, confectionati impreuna o masca.
Nu-i spune ce vrei sa faci. Doar spune-i ca vrei sa va jucati si sa construiti ceva.
Ia un carton colorat, foarfeca, culori etc, consultati-va cand trebuie sa colorati ochii, gura, sprancenele si... vezi ce iese :-).
A, sau modelati o mascuta din plastilina.
Ia o jucarie mai mica si din plastic tare si, intreaba-l daca vrea sa o deghizati in...rosie, sa zicem . Si...o deghizati in rosie :-)). Ii spui apoi ca jucaria are masca de rosie, ca masca de rosie e simpatica, ca jucaria se simte foarte bine cu ea, etc, etc :-).
crykett spune:
Andrada -nu vrea sa o atinga sub nici o forma,la vederea unei masti se retrage si incepe sa plinga ,nu vrea sa o atinga.
Denizel- o sa incercam sa facem una din carton.multumesc pentru idee
betiana spune:
Parerea mea este ca acea masca a fost extrem de urata daca a putut sa sperie copilul intr-asa hal sau a fost insotita de un zgomot ciudat. Ati incercat sa va puneti o masca dvs ? O masca frumoasa ? Asta ca sa vedeti daca mai reactioneaza astfel ? Puteti incerca sa-i aratati imagini luate de pe net cu carnavalul de la Venetia, unde se folosesc masti si oricum sa-i explicati ca oamenii se amuza incercand sa se ascunda in spatele mastilor. Daca nici asa nu reactioneaza corect, atunci este bine ca pentru un timp sa evitati "lumea mastilor"
Darria spune:
Inventeaza un joc vesel cu o masca draguta. Joaca-te cu altcineva, copilul sa fie doar spectator(ca la teatru). Nu incerca sa-l implici in joc, sa-l determini sa puna mana sau sa se apropie de masca, pt. inceput. Daca nu intra in jocul vostru din propria initiativa, lasa-l in pace si repetati la un interval, f-tie de cum reactioneaza.
"Uita" masca intr-un loc accesibil copilului dar nu in camera lui.
Dupa ce intelege ca este doar o masca si-l amuza treceti la mastile urate(sa se obisnuiasca si cu ele).
Tala spune:
Eu nu cred ca e momentul potrivit ca sa incerci acum cand e atat de ingrozit sa-l imprietenesti cu mastile. Si David, care e cam de aceeasi varsta cu baietelul tau, la petrecerea de 1 an l-a speriat o verisoara cu o masca si apoi a vazut un baietel, vecin, cu o masca pe fata. Cam jumatate de an s-a ferit de baietel, iar eu l-am tinut departe de masti. La noi, era inca prea mic sa reusesc sa-l linistesc explicandu-i, tu poti doar sa-l linistesti, atunci cand pomeneste de masti, ca e protejat si nu are ce sa pateasca, ca ele sunt niste jucarii si nu fac rau. Eu asa as proceda, nu as insista prea mult, ii este frica de ele, e clar, si o perioada as incerca sa-l las sa uite.
Bucurie!
witeflower spune:
Sunt copii care se sperie de masti, desi stiu ca sunt masti...mai ales daca sunt urate. De exemplu, al meu se sperie de unele figuri din desene (si se uita doar pe minimax, dar si acolo mai apar personaje negative sau mai hidoase).
Cred ca ar fi o idee sa invitati odata baiatul care l-a speriat, sa se joace cu copilul (fara masca, bineinteles). Si sa discutati cu copilul de ce oamenii se mascheaza uneori.
Mai puteti concepe situatii in care copiii sau adultii se costumeaza pentru a interpreta diferite roluri (dar fara sa-si mascheze si fata). Apoi, dupa ce se obisnuieste cu asta, puteti adauga cate ceva dragut si pe fata - de exemplu, un nas de clown, o mustata, sau o barba. La un moment dat, vazand si experimentand treptat "mascarea", copilul va fi mai pregatit sa intampine si o fata mascata de tot.
Totusi, e preferabil sa evitati pe cat posibil orice masti urate - si sa-i rugati pe cei cu care va vizitati sa tina cont de asta.
acs spune:
Crikett, la fel am patit si eu cu fata mea cea mare. Cred ca era putin mai mica decat baiatul tau cand a tipat prima oara la vederea unei masti. Plangea si cand vedea motociclisti cu castile pe cap. I-am tot explicat, un baietel din parc i-a dat masca s-o tina in mana. Insa n-a fost chip sa se linisteasca. Frica de masti a trecut asa cum a venit: din senin. Dupa cateva luni am constatat ca n-o mai sperie.
Cea mica a avut o perioada in care se speria de propia umbra. Tot cu tipete si plansete. Trebuia s-o iau in brate pe strada, caci ii era foarte frica. Efectiv tremura. A trecut si asta.
Parerea mea e sa insisti cu explicatiile cand e cazul (adica la vederea unei masti) si sigur ii va trece.
mina spune:
Poate ar fi o idee sa incepi cu niste ochelari...stii din aia de carton colorat care de fapt sunt o masca simpla,....eventual sa purtati toti in casa "azi e zi de deghizat cu ochelari colorati de claun si uite la tati ce caraghios e, uite la mami cum e,,,etc..." si incet incet sa extinzi catre ideea de masca - modalitate de a te deghiza in mod hazliu si amuzant (nu neaparat infricosator).
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
crykett spune:
va multumesc pentu sfaturile voastre.
da, masca care l-a speriat era foarte urita si cu singe la gura,i-am explicat foarte mult,are acasa un costum de batman cu masca numai ca e dintr-o pinza (nu din plastic ca cea care l-a speriat) si nu are nici o problema cu ea.am incercat sa ii dau o masca frumoasa, dar nu vrea nici sa o vada . acs