La inceput de drum.....in Olanda

La inceput de drum.....in Olanda | Autor: mishutza

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor.Problema mea,nu e a mea de fapt,ci a prietenei mele.De aproximativ o luna a decis sa se mute la prietenul ei,in Olanda,dupa o relative de vreo cativa ani buni ,satui amandoi de facut naveta Olanda-Romania.Si acum,va intreb pe voi,care aveti mai multa experienta,unde ar putea invata olandeza?Mie asta mi se pare primul si cel mai important pas,ce fel de scoli de limba sunt,pt ca ei nu reusesc sa gaseasca,sau poate nu stiu ei unde sa caute.Voi cum ati invatat limba?Eu stiu ca in Germania exista un curs de integrare se numeste,care se gaseste in toate orasele,aproape,si e cel mai la indemana,dar mai sunt si altele.Exista in Olanda asa ceva?Apoi,ce pasi ar trebui urmati pt a fi legal acolo?Dupa cele 3 luni,pe care banuiesc ca oricum le poate sta fara probleme.Ea locuieste pe langa Waalwijk si Denbosch,sunteti vreuna pe aproape si plictisita la fel ca ea,sa beti o cafea impreuna?Àveti o comunitate romanesca,ceva de genul,pt ca ea este total singura,si nu cunoaste pe nimeni,doar pe (,)prietenul ei,si cred ca e groaznic.Alte sfaturi la inceput de drum in Olanda?
Va multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Salut, Mishutza,

Spune-i prietenei tale sa intrebe la primaria din localitatea in care locuieste / primaria de care apartine, in cazul in care locuieste intr-un satulet mai mic.Eu asa am facut. Cand am invatat eu limba, acum 6 ani, am mers la primarie si stiu ca am primit un coordonator de traiect, care m-a ajutat cu sfaturi si tot de la acesta am aflat unde sa merg sa invat limba, la un colegiu. Dar eu am venit aici cu hartiile gata pregatite, iar cand am aterizat, ca sa zic asa, am mers direct sa-mi ridic permisul de sedere.

Nu stiu exact cum se numeste cursul acum. Uite un site pe care-l poate studia prietenul ei:

www.onzetaal.nl/advies/nt2.php

Mai sunt zvonuri ca mai nou cine vrea sa se stabileasca in NL trebuie sa invete lb in tara de origine si sa vina aici deja dupa ce si-a insusit cunostintele de olandeza de baza. Cred ca primul pas e insa sa intrebe la primarie cum e cu "imburgering" (integrarea) in zilele noastre si cu cursul de lb.

Nu stiu ce acte se cer acum pt stabilirea in NL (de cand e RO in UE). O sa revin...acum fug la un concert

Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gusta spune:

Buna.

Danyce pentru cei neEu se cere limba in tara lor.Se fac in continuare cursuri de imburgering la primarie.

Pentru prietena lui Mishuta trebuie sa mearga la primarie si acolo primeste toate informatiile ca acuma de straini se ocupa o alta agentie ISD.

Marilena si Mara Augusta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mishutza spune:

Multumesc mult de raspunsuri fetelor,sper sa ii fie de folos,intre timp am convins-o sa isi faca si ea cont pe DC.Gusta....si noi tot din Bacau.

Mergi la inceput