Inchidere balcon ...ce termopane?!
Vreau sa inchid un balcon de 8 mp cu termopan..nu stiu care sunt cele mai ok raport calitate pret....plus ca e f scump, oare merita?
Raspunsuri
CorinaDani spune:
Buna,
Depinde de foarte multe aspecte :
- pui termopan de sus pana jos sau numai de la jumatatea balconului in sus ? ce este in partea de jos a balconului tau, geam sau zidarie ?
- ce fel de balcon ai, iesit in afara blocului sau tip logie (adica geamul balconului este la acelasi nivel cu fatada blocului) ?
- care este starea marginilor de la pardoseala si tavanul balconului tau ? pentru ca in cazul in care sunt deteriorate, este absolut necesar sa fie reparate inainte de a monta termopanul
- vecinii de deasupra si de sub tine au balcoanele inchise si ei ? pentru ca daca nu le au, exista un mare risc sa se formeze condens in balconul tau, din cauza diferentelor de temperatura si a eliminarii ventilatiei "naturale" din balcon
- ti-ai facut izolatie de calitate la pardoseala si tavanul balconului tau ?
- daca vrei sa pui termopan doar asa, de estetica, poti sa alegi varianta cu geam simplu si profil bi/tri-cameral
- daca vrei sa ai o izolatie termica si fonica, trebuie sa-ti pui termopan cu profil multicameral (4 sau 5)
- daca esti pe partea insorita a cladirii, poti sa-ti pui geam antireflex sau LOW-E
- pretul depinde si de cate geamuri vrei sa ti se deschida la bacon si ce fel de deschidere alegi (simpla sau dubla); recomandarea mea este ca in varianta unui balcon iesit in afara cladirii sa ai cel putin 2 geamuri care se deschid, pe laturi diferite, astfel incat sa poti sa aerisesti bine balconul si sa ai acces la geamuri cand vrei sa le stergi; mai poti opta pentru niste gemulete mai mici (batante), in partea de sus, pe care sa le lasi deschise mai mereu, pentru o buna aerisire
Asadar, sfatul meu este sa iei in calcul toate aceste aspecte si sa mergi la o reprezentanta sa ceri un sfat de specialitate...
Succes !
Angelinne spune:
Draga mea, vad ca esti foarte bine in tema....balconul acesta are o zidarie pina la una numit nivel...este la parter si bloc nou, orientat spre vest. Mi-a facut o firma un calcul...au iesit vreo 15 mp si 1300 euro la 5 cameresi profil veka, cu 4 deschideri. Trebuie inchisa doar o laterala, deci nu e logie,celalta e perete plin comun cu alt vecin ...acolo ma gindeam eventual sa fac o camara. E f mult oricum, nici nu prea pot sa imi imaginez cum o sa arate.Vecinii nu au nici unul inca inchise balcoanele, nici nu s-au mutat toti ...eu nu am nici Cf deci nici autorizatie de constructie, insa toata lumea mi-a zis ca si asa sa nu ma stresez ca putini au.ma mai gindesc ce si cum...e o investitie buna sunt sigura!
CorinaDani spune:
buna,
da, pe termen lung este o investitie buna, eventual poti sa alegi varianta de plata in rate, dar trebuie sa-ti faci bine calculele, sa nu te trezesti ca in final platesti dublu fata de pretul initial..
iar faptul ca stai la parter ar trebui sa te motiveze in plus, deoarece la parter in general este mai frig iarna, iar inchiderea balconului cu termopan iti confera si un plus de siguranta in eventualitatea in care ar incerca cineva sa intre in casa (la noi s-au inmultit ingrijorator cazurile de spargeri de apartamente in ultimul timp, in special cele de la parter si et 1); oricum trebuie sa stii ca nici-un termopan nu rezista in final in caz de efractie (adica geamurile pot fi fortate pana la urma), dar decat sa-ti pui gratii...
in privinta autorizatiei de constructie nu-ti bate capul, majoritatea nu au asa ceva ptr inchiderea balconului...
iar pretul relativ mare comunicat de firma respectiva este din cauza faptului ca profilul ales este marca Veka si are 5 camere...
repet, depinde daca vrei doar un aspect estetic imbunatatit poti sa alegi un profil cu 2 sau 3 camere, iar geamul sa fie dintr-o "foaie".
daca ai nevoie intr-adevar de izolatie termica si fonica, este recomandat un profil cu mai multe camere si geam "sandwich" (depinde acum si de grosimea geamului, de tipul sticlei din care este facut, daca intre cele 2 foi de geam este sau nu introdus gaz inert, etc.)
nu ai mentionat din ce localitate esti, poate alte forumiste ti-ar fi putut recomanda firme cu care au colaborat si au fost multumite de raportul calitate-pret.
foarte important este si termenul in care firma se obliga sa-ti execute lucrarea (deci e bine sa ai un precontract sau un deviz semnat cu ei), stiu cateva cazuri in care pana au venit meseriasii cu termopanele au trecut si 2 luni...
ar mai exista o varianta : poti sa pui un termopan mai ieftin si pe exterior sa-ti montezi rulouri, au avantajul ca pot fi blocate cand esti plecata de acasa, iti asigura si intimitate seara( ptr ca stai la parter si se vede tot in casa daca nu ai draperii sau jaluzele opace) etc.
Angelinne spune:
Nu se vede in casa ca e un parter destul de inalt si sunt numai gradini in spatele blocului. Stau in Cluj, am mai tot cautat oefrte in final am gasit cea mai buna varianata la veka cu 5 camere si 1000 euro un pret f ok din cite mi-am dat seama pt 16 mp. Am luat de la 7 firme ofertele si variau intre 1000 si 1500 euro.Apartamentul este al fratelui meu...numai fiind mai mic decit mine...eu il ajut ca acuma e student si ma gindesc ca mai scad putin cit o fi si cheltuielile la incalzire daca e mai bine izolat ap cu balconul inchis...la ambele camere pe care le are.sa nu mai vb de faptul ca mai poti tine ceva pe balcon daca nu sunt camari la apartamentele astea noi stil american cu livingul impreuna cu bucataria. Mai ramine doar geamul de la bucatarie afara....dar oricum e la mijlocul blocului deci nu pe colt de bloc. Stiu ca e o investitie buna, doar ca sunt destui banuti insa cred ca pina la urma o sa ma hotarasc totusi....greu va fi cu spalarea geamurilor