Friptura de porc
Raspunsuri - Pagina 2
ionica spune:
Ma bag si eu la impartasit din secretele culinare.
Soacra mea ,care a avut bucatar la casa ei ,m-a invatat sa nu pun NICIODATA si la nici un fel de carne SARE inainte de a se rumeni deoarece, iese din carne jusul care o ajuta sa ramana fraceda.
eventual pui sare la sos sau in ultimul moment cand vezi ca a prins deja o crusta.
Si acum va spun cum fac eu pulpa de porc la cuptor( reteta soacrei mele).
Carnea de porc se gateste 45min./kg la 220° primele 15min. dupa care se scade focul la 180°.
Deci o pulpa de 1kg de porc
unt
un morcov +putina telina+1ceapa+1 catel usturoi sectionat si scos nervul , patrunjel.
o lingura ,doua de ulei si doi catei de usturoi
ierburi de provincie
Intr-o tigaie ,dai prin unt carnea pana se rumeneste bine la foc foarte mare-poti sa o rumenesti si in tava la cuptor daca ai grill deasupra.
se pune in blender morcovul,telina,ceapa ,patrunjelul si usturoiul ,se amesteca pana cand iese ca o pasta.
scoti carnea din tava sau tigaie si badijonezi carnea cu aceasta pasta ,pui doua nuci de unt deasupra plus doua linguri de ulei.
Presari ierburile de provincie pe deasupra si lasi sa se prajeasca.
cand vezi ca se usuca cc carnea ,cu o lingura stropesti pe deasupra cu grija sa nu dai la oparte stratul de legume, repeti aceasta operatiune cat la fiecare 10 min.
daca nu ai suficient sos,mai adaugi una jumate pahar de apa.
La final ,scoti carnea din cuptor si deabia acum pui SAREA, piper daca-ti place poti sa pui la inceputul operatiei.
Pui carnea pe un "plan de travaille" din lemn sau plastic dar sa aibe un bor special pentru a strange jusul care curge din carne.
prepararea sosului:
pui o tigaie la foc cu unt ,strecori restul de sos de la carne si-l versi in tigaia cu untul care este incins dar nu ars.
se adauga putina apa ,sare,piper si se lasa sa scada jumatate din cantitate.
se adauga smantana grasa .
Pofta buna.
+
Puteti acompania carnea cu cartofi natur si trasi in tigaie cu unt ,mai vedeti voi ce va palce,eventual o salata de varza .
Sophia 2ani
+18
columbiana spune:
Off-topic, din curiozitate: Ionica: herbes de Provence vrea sa zica vreo marca de amestec vegetal provenit din Provence sau amestec de ierburi din provincie/de la tzara, o vegeta frantuzeasca ?
http://www.floriinro.ro/
ionica spune:
Ana Stroe
Da e vorba de amestec de ierburi de provincie" Herbe de Provence" care le gasesti in supermarketuri precum cora sau auchan,
Sophia 2ani
+17
i_ulia spune:
aici la svabi gasesti la magazin herbes de provence, dar eu am amestecul meu, din ierburi din gadina, care seamana tare bine cu cele de la magazin. deci pun ierburi uscate: cimbru, busuioc, maghiran si rozmarin (doar putin).
iar on topic: frig carnea in tigaie, ca sa capete crusta, dupa care o bag la cuptor la 80 de grade, calculez cam doua ore jumate/kilogram de carne. de obicei pulpa. aceeasi metoda folosesc pentru carne de vita, de miel sau orice fel de friptura "la bucata".
eu as zice ca exista o diferenta intre felurile de carne, cotlet spre exemplu nu as face friptura, ci mai degraba steak. friptura as face pulpa sau ceafa. dar si asta e diferit de la tara la tara, ca spre exemplu ce e ceafa aici si ce e ceafa in romania difera putin. carnea se taie altfel.
dar ca idee de baza, o carne mai impanata (dar nu grasa) se potriveste mai bine pentru friptura "la bucata". peanut, spor la bucatarit!