Dilema...morala
Dilema mea este in legatura cu votarea: sa votez sau sa nu votez. Nu, nu sint cetateanul turmentat. Intrebarea mea este: este moral ca eu, cu cetatenia româna, cert, dar cu domiciliu in strainatate, sa votez pentru românii din România? Cu alte cuvinte, pot eu sa-mi asum consecintele unui act care nu ma va "atinge"? Cu ce drept sa le impun eu românilor un partid sau o persoana care sa-i guverneze pe EI si nu pe MINE?
Mama mea este in România, am prieteni si rude acolo. Sigur ca vreau sa le mearga bine si votul meu ar putea sa le faca o viata mai buna. Oare? Si daca nu-i asa? Si daca iau plasa? Pe mine, in fond, nu ma afecteaza. Nu e indiferenta, ci neputinta de a mai schimba ceva, cel putin pina la urmatoarele alegeri. Iar ei ar putea spune "pai, da, ne-ai facut-o cu mina ta!".
Si nu, nu e vorba exclusiv de clasa politica din România care e asa cum e si cum o stim cu totii. Daca m-as muta acuma intr-o alta tara as avea aceeasi reactie fata de alegerile din Franta. Am drept de vot aici si votez, insa daca n-as mai fi in Hexagon nu le-as impune francezilor conducatori pe care nu i-as mai putea injura dupa aceea!
Raspunsuri
viviana spune:
E o dilema dar nu morala.
Nu-ti bate capul.
Dar, daca vrei sa o faci, adica sa-ti bati capul citeste aici:
"Circumscriptia pentru romanii din strainatate, circumscriptia 43, contine patru colegii la Camera Deputatilor, din care doua pentru spatiul UE si doua pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord. Romanii din strainatate vor avea alte doua colegii la Senat - unul pentru spatiul UE, unul pentru Orientul Mijlociu, Asia si America de Nord.
Informatii despre votul organizat in strainatate sunt puse pe site-ul Ministerului de Externe si sunt actualizate pe masura ce apar noutati. "
Acuma votezi niste nume. Vezi si tu care sunt cei si ce vor cei din colegiul tau si cat de bine te pot reprezenta pe tine in tara.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Rufus spune:
Sunt putini cei care gandesc ca tine. Adica au o dilema.
Daca ar fi dupa mine, n-ar vota persoanele stabilite in strainatate, cele ma tinere de 21 de ani sau mai batrane de 60.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
Sabina spune:
mai tinere de 21 hai mai inteleg, in majoritatea tarilor asta e majoratul.
dar cu cei mai batrani de 60 ce ai ca nu pricep??
in zilele noastre persoanele reprezntative sunt cele peste 60, ma refer la intelectuali, oameni de arta, oameni de stiinta.
ai uitat de sfatul batranilor?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
Sabina spune:
Marox, daca esti la curent cu ce se intampla mie mi se pare ok sa votezi, uneori cine e in afara vede mai cu detasare si mai la rece si mai in perspectiva decat cel care e in focul evenimentelor.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina mai tinere de 21 hai mai inteleg, in majoritatea tarilor asta e majoratul. dar cu cei mai batrani de 60 ce ai ca nu pricep?? in zilele noastre persoanele reprezntative sunt cele peste 60, ma refer la intelectuali, oameni de arta, oameni de stiinta. ai uitat de sfatul batranilor? |
A, e simplu...ai uitat care e media de varsta a celor care l-au votat pe Iliescu, de-am ramas tot ca in epoca de piatra? I-am inteles, daca le-a promis ca le mareste pensiile, ce-i interesa pe ei cine le plateste?
ilse spune:
Eu sunt de acord cu Rufus doar referitor la cei care locuiesc in strainatate, sa fiu sincera nu prea mai sunt la curent cu politica romaneasca, deci pentru mine ar fi niste nume si atat, bine nu stiu ce pondere au cei dinafara ca sa faca cumva diferenta asa de mare la alegeri...la olandezi da votez, caci stiu cu se ce mananca la momentul asta politica lor, stiu nume, partide, ce vor, dar vorba ta, daca m-as muta si de aici, si n-as mai sti nimic si nici nu m-ar mai afecta, cumva mi s-ar parea corect sa nu intervin in procesul asta.
Rufus, dar cu cei intre 18 si 21...ei de ce nu? doar daca ai carnet de conducere de la 18 cumva mi se pare o responsabilitate si mai mare.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ilse Rufus, dar cu cei intre 18 si 21...ei de ce nu? doar daca ai carnet de conducere de la 18 cumva mi se pare o responsabilitate si mai mare. |
Da' cine-a zis ca as da carnetul de conducere sub 21 de ani?
Sabina spune:
pai aia care au votat altceva in 90 au imbatranit si eu dooj de ani:))
eu ma uit la ai mei, la 60 plus, ce tineri si vivace sunt.
s-=au dus vremurile in care 60 plus era deja sinonim cu batranetea.
Batran esti de la 20 de ani sau niciodata.
lorelaim spune:
De cand am plecat din Ro in sept 99 nu mi-am mai exercitat dreptul de vot cand au fost alegeri in Ro... De ce?
Pur-si-simplu am considerat ca nu e drept eu, ca un "outsider" (care am plecat de buna voie si nesilita de nimeni) sa "decid" pt cei care locuiesc acolo... E ca si cand vine cineva din afara casei noastre si ne "dicteaza" ce sa fac in casa noastra... lucru cu, care eu nu sunt de-acord... Adica in casa NOASTRA hotaram NOI ce care o locuim si muncim s-o intretzinem... (cum putem, cum ne pricepem, cum ne duce tartacutza, etc) Si conform proverbului "Ce tzie nu-tzi place - altuia nu face." am hotarat ca nu e firesc, nu e cinstit din partea mea sa-mi bag nasu'n viatza altora.
De aceea nici macar nu ma amestec in discutzii de tipul "mai are vreo sansa Ro?"... Doar cei care locuiesc si muncesc acolo stiu cu ce se confrunta zii de zii si constientizeaza exact care sunt probl si se straduie sa gaseasca cai sa le rezo.
Lorelai
"As a woman, I have no country
As a woman, I want no country
As a woman, my country is the whole world."
Virginia Woolf
loryi1974 spune:
Din cate stiu,si romanii din strainatate sunt acum organizati in colegii uninominale,adica,teoretic,au un reprezentant care ar trebui sa aiba un birou in strainatate si sa se ocupe si de problemele romanilor plecati pe o perioada mai scurta /mai lunga sau definitiv.Intr-o anumita masura ,deciziile luate in RO afecteaza toti cetatenii tarii ,chiar daca acestia sunt pentru o perioada in afara granitelor.Nu toti cei plecati in acest moment se vor stabili definitiv in strainatate,deci ar trebui sa-i intereseze legile legate de pensii/sanatate/educatie etc.