De ce se stalceste limba romana?
Raspunsuri - Pagina 3
beshter spune:
Hop si eu ca ma mananca degetele! Cred ca incep deja sa regret ca ma bag ca musca-n lapte in loc sa mananc si eu ceva pana se trezeste pruncul dar...nu ma pot abtine.
S-o luam pe rand:
1. Miriama, ai perfecta dreptate. Tonul este, insa, putin cam vehement si, desi iti inteleg si aprob indingnarea, ma 'indoi' ca cei pe care incerci sa-i corectezi vor lua in seama semnalele pe care le trimiti.
2. Xio, raspunsul tau suna un pic cam xenofob, nu ti se pare? Ma gandesc ca n-ar strica sa iei in consideratie faptul ca sunt bucuresteni si bucuresteni si nu chiar toti stalcesc limba romana literara, care, apropos, are la baza graiul muntenesc. Depinde si ce fel de bucuresteni cunosti. Sau te pomenesti ca timisorenii vorbesc toti fara greseala si fara pata?
La restul cursului de dialectologie renunt. A, si cred ca miriama se referea la altfel de greseli - la cele de limba scrisa, aceasta supunandu-se unui set de reguli mult mai complexe si stricte decat limba vorbita.
3. Ramonab, cum spunea si blue eyes, limba este un organism viu, care, din cand in cand, mai naparleste. La fel de suparati ca tine erau puristii care, acum ceva timp, doreau ca stimabilii romani sa spuna 'gat-legau' in loc de cravata si 'nas-stergau' in loc de batista. Ca doar 'cravata' si 'batista' sunt imprumuturi lingvistice.
In afara de aceasta tendinta absolut fireasca, in orice limba exista dublete sau chiar triplete de cuvinte care se refera fix la aceeasi notiune. Dintre ele, multe sunt imprumuturi. Cuvinte diferite decupeaza realitatea diferit astfel incat, pentru un tineiger (cum spunea cineva:)) sau pentru un om de afaceri, 'lunch' inseamna altceva decat inseamna 'pranz' pentru tine (sau pentru noi).
Imi cer scuze pentru exprimarea confuza pe alocuri. Incerc sa spun ca folosirea englezismelor e o modalitate de a-ti arata afilierea la un anumit grup social.
Asadar, sunt pentru corectarea greselilor de gramatica dar cred ca un pic de simt al umorului si de ingaduinta n-au omorat pe nimeni.
ariel_7000 spune:
Referitor la "englezirea" noastra...e o chestie de tendinte, sa-i zicem asa...pe vremea lui Caragiale era o "frantuzire" a limbii...sunt curioasa cum va evolua:) Eu abia astept "japonezirea" ...atunci cred ca ma voi distra pe cinste! "A-si" (eroare care ma dispera!!! ) vrea sa vad atunci reactiile. "I-mi" dau seama doar ca e o chestie de...moda lingvistica!
Eu constat cu stupoare, ca "limba noastra, o comoara", devine pe zi ce trece "limba noastra, o povara"...nu numai pe forumuri, ci si la Tv, in presa scrisa, pe strada, la scoala, etc...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
Deianira spune:
Pe mine ma omoara mesajele scrise aici pe forum fara nicio noima.
asa ceva:
Citat: |
citat din mesajul lui XYZ am terminat liceul cu nota mare(nota luata pe merit deoarece parintii nu siau permis sa ma mediteze)si am intrat la facultate prima pe lista la cu taxa, cand au auzit parintii mei au spus sa renunt k nu ma pot intretine si trebuie sa renunt [...] lucru ce nu prea lea convenit parintilor mei [...] neam mutat impreuna [...] mam casatorit ...numai cand ma duc sii ajut la treaba dar dava ma duc sa ma [...] |
Ma refer la gramatica .
blue eyes spune:
destindem un pic atmosfera?
http://www.youtube.com/watch?v=EDNcTPOBXTI
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!
ariel_7000 spune:
Blue eyes superrrrr!
M-ai provocat!
"Lua-ti" de aici: http://www.youtube.com/watch?v=80rVMTqUHms
ramonab spune:
citat din mesajul lui ariel_7000 Blue eyes superrrrr! M-ai provocat! "Lua-ti" de aici: http://www.youtube.com/watch?v=80rVMTqUHms mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008) Save the Earth /Is the only planet with chocolate! |
Da il stiu pe asta.Am ras cand l-am vazut la stiri de m-am prapadit.
Cred ca e unul dintre cele mai bune interviuri pe care le-am vazut la viata mea.
RAMONA si RAZVAN-MATEI 09.01.2008
RAZVANICI LA 9 LUNI
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72d9a7498380c6edd22733&skin_id=701&large" target="_blank">RAZVANEL MITITEL
ramonab spune:
citat din mesajul lui blue eyes destindem un pic atmosfera? http://www.youtube.com/watch?v=EDNcTPOBXTI Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea! Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea! Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria! |
Da, din pacate sunt multi ca cel pe care il joaca Toma Caragiu.
Nu o mai auzisem pana acum, da mi-a placut la nebunie.
RAMONA si RAZVAN-MATEI 09.01.2008
RAZVANICI LA 9 LUNI
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72d9a7498380c6edd22733&skin_id=701&large" target="_blank">RAZVANEL MITITEL
szivarvany spune:
Hop si io
Nu ma deranjeaza expresiile de genul doo, douajdeani, stem ... dar ma irita greselile de gramatica la cei care au uitat pur si simplu de cratima sau macar un spatiu mic acolo sau cand il pun, il pun aiurea si sigur nu din graba ...
Daria & GIULIA(2004 08 16)
blue eyes spune:
citat din mesajul lui mamagiuliei Hop si io Nu ma deranjeaza expresiile de genul doo, douajdeani, stem ... |
alea's cool
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!
ariel_7000 spune:
eu mor de ras deja:
incercati sa o "spune-ti" in engleza!!!