De ce se stalceste limba romana?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

Citat:
citat din mesajul lui kay

ariel, desparte in silabe, si vezi cati de "n" iti ies

schema ta cu verbe e mult prea grea pt mine acum... mi-e lene si sa imi mestec omleta... o sa ma uit pe ea, dar cu un caiet in mana, ca sigur am lipsit la scoala cand se facea lectia asta, ca prea nu se lipeste de mine... (pe bune, chiar eram bolnava cred...)

kay, mie-mi iese cu "n"! eram doar "paracioasa"...ziceam si eu de cei care spun "innot"!;)
hai ca nu e grea schema! baza este forma de infinitiv a verbului...vad ca au explicat fetele mai usor...da-mi mie omleta, ca o mestec eu! mie mi-e lene sa o fac

ps:stii cum ne punea invatatoarea sa despartim in silabe? ne pune sa ne sprijinim barbia in pumn si sa spunem cuvantul.... functioneaza trucul!

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Uff, v-am gasit, credeam ca v-am pierdut definitiv...Pai a trebuit sa "cobor" la ZZ ca sa aflu unde s-a mutat subiectul? Pacat, la Generale poate era citit de mai multi, ca util este; si, in plus, era unul dintre putine subiecte active de la Generale in care se pastreaza tonul civilizat si constructiv.
Citesc in continuare cu placere...

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

O alta mare greseala,extrem de des intalnita este cea a ´´ii´´-lor.

Copil.Copii.Copiii.

Am citit pana si ´´copiiilor nu le este...´´
Sau: nostrii.

Insa nu pot sa nu remarc abundenta de greseli in cea ce priveste cratima.Este cred cel mai des intalnita forma de eroare.

Am citit,chiar aici pe site: ´´mama s-a este...´´ ´´sa dus ´´ ...etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

lady, boala grea asta cu cratimele!!
eu ma izbesc in continuare de enervantul "i-mi place!".

sa ii invatam un truc pe cei care nu stiu sa foloseasca pe "sau/s-au"..."sau" se poate inlocui cu "ori": alba sau neagra/alba ori neagra.

aia cu "copiiilor" e tare:)). recunosc ca nu am dat de ea:) poate ca i-a ramas tasta "i" blocata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moruna spune:

pe mine ma dispera si pluralul de la nou nascut care e folosit gresit "noi nascuti".foarte multi folosesc "care"in loc de "pe care". de exemplu :cartea care am luat-o de la biblioteca e frumoasa.

mami de andrei 08 MAI 2008
cand tu arati cu un deget,trei degete arata spre tine.
pozele noastre

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ariel_7000

lady, boala grea asta cu cratimele!!
eu ma izbesc in continuare de enervantul "i-mi place!".

sa ii invatam un truc pe cei care nu stiu sa foloseasca pe "sau/s-au"..."sau" se poate inlocui cu "ori": alba sau neagra/alba ori neagra.

aia cu "copiiilor" e tare:)). recunosc ca nu am dat de ea:) poate ca i-a ramas tasta "i" blocata

Buna ideea cu ´´trucurile´´
Ok,hai ca incerc cu niste exemple:
Exemple fara a pomeni de dativ, genitiv,acuzativ,nominativ da?

´´SA´´ se scrie legat cand pomenim de..ceva ce ´´apartine ´´ cuiva:
Mama sa,sora sa, masina sa.( a cui mama,a cui masina,a cui sora) A SA.

´´s-a´´ se scrie cu cratima cand raspunde la intrebarea ´´ce a facut´´ adica ne vorbeste despre o actiune,un verb, ´´motorul´´ propozitiei.

De exemplu: Mama sa s-a dus la piata´´.
Avem,´´a cui mama´´ - a sa
´´ce a facut mama sa?´´- s-a dus la piata.

´´ Cand l-a vazut,s-a schimbat la fata´´
Ce a facut´´ ? S-a schimbat..
´´S-a dedicat muncii´´. Ce a facut? S-a dedicat...

´´S-au´´- aceasi explicatie.
´´Copiii s-au jucat´´ -ce au facut? S-au jucat...

Nu stiu cat e de clar,sper sa fie pe intelesul tuturor celor care au nevoie.

Mergi la inceput

´´la´´ si ´´l-a´´

Am fost la mare.(unde?)

L-a rugat sa vina(ce a facut)? ´´l-a rugat´´ adica o actiune.

Cum e format :

´´l´´ pe el
-a rugat(verbul)

Ea l-a rugat (pe el deci) sa vina.
´´L´´ ne spune ca este vorba de un barbat.

Cand vorbim de o femeie:
A rugat-o sa vina.(´´o´´ -pe ea adica) (a rugat-) verbul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Bun procedam altfel. Acest subiect ramane deschis insa va propun altceva. Voi deschide un topic nou pe care sa-l botezam "Limba romana - gramatica - expresii".
Acolo va propun sa organizam metodic greseli frecvente de scriere si/sau exprimare sau tot ceea ce se considera releveant. Ce ziceti? Ar putea fi un ajutor real pt. un cititor. Nu voi accepta comenatrii sau divagari. Strict greseli frecvente, forme incorecte de exprimare deci un compendiu pentru limba romana. Ok?

Topic deschis:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=128841

Nu uitati sa cititi esenta acestuia. Pastrati topicul in conformitate cu sensul acestuia.

Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Servus este un regionalism adaptat din limba maghiara. Asa incat teoretic este serVus. Insa mirarea mea consta in faptul ca tu intrebi fiind din Cluj.

Pagina legislativa

servus e un cuvint de origine latina,nu maghiara.maghiarii prescurteaza uneori si zic szia,romanii prescurteaza uneori si zic serus (ceea ce nu inseamna ca e si corect)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui speed

Citat:
citat din mesajul lui marius

Servus este un regionalism adaptat din limba maghiara. Asa incat teoretic este serVus. Insa mirarea mea consta in faptul ca tu intrebi fiind din Cluj.

Pagina legislativa

servus e un cuvint de origine latina,nu maghiara.maghiarii prescurteaza uneori si zic szia,romanii prescurteaza uneori si zic serus (ceea ce nu inseamna ca e si corect)

Exact!
La noi in Banat-Crisana se foloseste universal ciau,doar unii din cei mai in varsta (peste 50 de ani) mai folosesc servus.Iar szia e un fel de ciau,mai mult tinerii unguri il folosesc,cei in varsta sunt cu servus toc sau sevos toc .

Dar ca sa fiu la subiect, si pe mine ma enerveaza groaznic greselile de ortografie , mai ales i-urile in plus sau minus si despartirile cu cratima total aiurea facute.

MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Doamne, prefer Infernul, daca este legat la Internet."(Valeriu Butulescu)

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput