De ce se stalceste limba romana?
Raspunsuri - Pagina 11
natynic spune:
Acelasi sfat ca Mirela: nu va grabiti sa dati replica si sa persistati in greseala inainte de a verifica
(nici eu nu sunt lingvist; sunt lucruri logice...)
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
mirela.d spune:
Citat: |
citat din mesajul lui violeta69 pai asta era argumentul...in interiorul cuvintelor se foloseste a ,la inceputul cuintelor i o fi vreun caz particular si l-am ratat eu mai studiez si va explic totusi bascalia asta nu ma pasioneaza,sincer... eu am vrut doar sa destind atmosfera,pt ca evident nimeni nu se da in vant dupa alineate! era doar un mod indirect de a protesta impotriva alimneatelor doamnei invatatoare... dar asta e o alta poveste... uite insa ca sunt fete dragute aici care au ambitia sa ma invete gramatica...si cum eu sunt fata silitoiare si perseverenta o sa iau lectii gratis Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit *GRUPUL FETELOR FANTASTICE* Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv! |
Da, ai dreptate, asta era o regula: la inceputul cuvintelor se foloseste i, in interior a. Dar mai sunt si altele: la finalul cuvantului se foloseste tot i iar la derivate se pastreaza forma cuvantului la care se adauga prefixul.
Parerea mea era ca nu este un subiect de "mistouri". Nu cred ca asta a fost intentia Miriamei care a deschis acest topic. Asa ca daca ne acoperim greselile prin mici glumite nu am facut nimic.
Daca nu va simtiti stapane pe subiect, mai bine urmariti doar si invatati (gratis)! Daca nu, asteptati-va sa fiti "mustrate"!
ramonab spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui violeta69
pai cred ca e cazul sa mai citesti si sa "observi" cum si unde se foloseste i si a!! corect in interiorul cuvantului se foloseste a chiar daca "invata" se scrie cu i..e pt ca aici e la inceputul cuvantului... da' nu cred ca am a-ti da tie explicatii! Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit *GRUPUL FETELOR FANTASTICE* Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv! |
Scuza-ma dar te contrazic: reinvata este corect si nu reanvata, explicatia este urmatoarea radacina cuvantului este invata, iar re- este un prefix adaugat radacinii invata, deci corect este a reinvata.
Sper ca te-am lamurit fara sa te supar.
RAMONA si RAZVAN-MATEI 09.01.2008
RAZVANICI LA 9 LUNI
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72d9a7498380c6edd22733&skin_id=701&large" target="_blank">RAZVANEL MITITEL
violeta69 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui mirela.d
BlueEyes, vrei argumente? Pai si eu ce sa fac acum? Sa va predau gramatica limbii romane? Nu crezi ca ar fi mai onorabil sa inveti singurica? Daca insisti, iti voi reproduce pasaje din Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie precum si din Dictionarul ortigrafic, ortoepic si morfologic al limbii romane. Parerea mea este ca in loc sa-mi fi dat replica, verificai intai. Daca aveti impresia ca stiu aceste informatii pentru ca am facut studii in acest sens, va inselati. E pur si simplu meritul mamei mele care a insistat sa vorbim si sa scriem corect. |
mirela ,cred ca pe mine ma punea sa argumnetez
asa ca eu sunt vinovata!
bravo mamei tale ca te-a pus sa studiezi...vezi de asta e bine sa ai mama!
eu nu mai am mama asa ca
insa invat cu fi-meu ...e adevarat ca nu sunt prea mi-a iesit(dupa cum se vede!),dar imi dau silinta sa nu mai ratez chestiuni importante!
ceee?am gresit ceva?
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
mirela.d spune:
[/quote]
mirela ,cred ca pe mine ma punea sa argumnetez
asa ca eu sunt vinovata!
[/quote]
Scuze!
Deja mi-era teama ca o sa ma puna sa dau si citate si autori. Ii dadeam daca era nevoie dar am alte lucruri mai importante de facut (sa pun aspiratorul de ex, ca doar d-aia mi-am luat azi liber).
Ancuta-Maria spune:
hai mai fetelor ca nu este asa important cum scriem, este important ce scriem. Nu putem obliga pe nimeni sa invete gramatica. Fiecare scrie cum poate sau cum stie. Mare branza. Pana si aici iese cu paruiala
ladyJ spune:
Acum sa nu va apucati sa scrieti ““sant““, da?
Limba noastra-i o comoara...unii o descopera,altii nu.
violeta69 spune:
ok,eu accept sa iau lectii,dar nu cred ca e cazul sa fiu luata la misto...cum spui tu,Mirela draga!
faptul ca am scrie a sau i nu mi se pare o greseala atat de grava(strigatoare la cer) pt ca asta cu "a" si "i" e o chestiune "inventata" acum in democratie....si pt noi astia (mai)trecuti de liceu se invata putin mai greu!
eu cred ca pot sa ma consider un om normal,care are cunostinte suficient de bune si care nu face greseli gramaticale grave!
am senzatia doar ca sunt persoane care urmaresc greselile altora ca sa aiba cu ce face "misto"...ori nu asta e scopul forumului!
asa ca eu ma retrag...sa mai invat gramatica
va
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
mirela.d spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ancuta-Maria hai mai fetelor ca nu este asa important cum scriem, este important ce scriem. Nu putem obliga pe nimeni sa invete gramatica. Fiecare scrie cum poate sau cum stie. Mare branza. Pana si aici iese cu paruiala ----------------------------------------------------------------------- timpul nu-i menajeaza pe cei care se cred in afara lui (Francois Fayolle) |
Cu atat mai mult aici.
blue eyes spune:
Violeta, daca semeni vānt pai ia matale cartea de clasa I si daca nu vrei sa reanveti poti intr-adevar sa inveti!
ca asa e ,ai dreptate, e cam greu!! sa nu te mire faptul ca ajungi sa culegi furtuna. Eu am mama, dar e ca si cum nu as fi avut-o; nu se tinea nimeni de capul meu sa invat. Īnvatam pe camp, cu caprele la pascut, si eram premianta; eu si Nicolae Moromente. Ai mei, exact ca Ilie Moromete, se intrebau la serbarea de sfarsit de an "Aia e fi'mea?"
Subiectul acesta nu se vrea a fi o polemica, ci o discutie civilizata legata de limba noastra, un schimb de cunostine.
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!