comportament ciudat sau lipsa de intelegere?

comportament ciudat sau lipsa de intelegere? | Autor: carrie

Link direct la acest mesaj

buna tuturor,

am si eu o problemutza si nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu...de fapt stressata sunt, nu stiu daca justificat

fetitza mea cea mare are 5 ani jumate, e un copil energic, cu personalitate care a iubit gradinitza dintotdeauna.
nu am avut niciodata probleme.nu s-a dat in vant dupa somnul de amiaza dar de o saptamana a devenit un calvar.
educatoarea cu care a fost zi lumina anul trecut are acum o ajutoare, o fata tanara, de treaba care preia grupa la somnul de amiaza.

ei bine, copilul meu nu vrea sa doarma , ii scoala pe toti copiii, face crize cumplite de isterie si zice Ioana(educatoarea) ca nu o poate stapani.Theodora a avut epoca ei de glorie cu crizele dar acum e o fetitza cu care ma pot intelege, sensibila e adevarat dar nu mai face istericale...e doar smiorcaita cand vrea ceva...
mi-a mai spus Ioana (zilnic) ca parca are un comportament dual, e ok si dupa cateva minute e in crize de nervi...ceea ce m-a speriat de-a dreptul...

am investigat cu fie-mea, nu prea are chef sa doarma, nu ii place ca nu mai e Lori(cealalta educatoare) sa o culce dar totusi nimik nu pare a justifica crizele de nervi legate de somn..

ceva nu mi se pare ok, Thea mi-a zis ca ii place Ioana, ca totul e ok, acasa imi promite ca va fi cuminte si e ca si cum nu se poate stapani...acasa totul e in regula e un copil absolut normal...

ce poate fi?poate fi un copil cu schimbari de stare care dau dualitate?mi se pare exagerare la aceasta varsta, dar recunosc ca ma framanta

multumesc anticipat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Cristiana,
Cum se intimpla lucrurile la gradi,ii obliga sa doarma?

Daca da,fetita ta e indreptatita sa protesteze si o face cum crede ea ca merge.
Aici nu mai stiu nici un copil de 5 ani jumatate sa doarma la gradinita,se joaca in curte sau inauntru pe vreme rea.Exista o sala cu saltelute,unde cei care se simt obositi pot dormi,pot asculta o muzica linistita dar cred ca eventual cei mici mai merg acolo...dar nici ei.

Intreaba si tu doamnele daca nu ofera si o a doua alternativa pt copiii care nu iubesc somnul de amiaza si sunt aproape sigura ca Theodora va fi fericita de orele de joaca cistigate,nu va va mai face istericale...

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alina

Cristiana,
Cum se intimpla lucrurile la gradi,ii obliga sa doarma?

Daca da,fetita ta e indreptatita sa protesteze si o face cum crede ea ca merge.
Aici nu mai stiu nici un copil de 5 ani jumatate sa doarma la gradinita,se joaca in curte sau inauntru pe vreme rea.Exista o sala cu saltelute,unde cei care se simt obositi pot dormi,pot asculta o muzica linistita dar cred ca eventual cei mici mai merg acolo...dar nici ei.

Intreaba si tu doamnele daca nu ofera si o a doua alternativa pt copiii care nu iubesc somnul de amiaza si sunt aproape sigura ca Theodora va fi fericita de orele de joaca cistigate,nu va va mai face istericale...

Alina

nici macar in gradinitele private nu exista ce spui tu.asa e regula aici : dupa amiaza = somn.

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Stiu ca in Ro asa e regula de "aur" cu somnul de dupamasa...dar daca sunt copii care nu mai vor sa doarma, de ce nu fac cu ei exceptii? Ca doar nu asta e scopul sa faca armata cu ei, nu? Ci educatie. Ei, ce invata un copil din obligatia asta de somn de dupamasa?

A mea fata nu mai doarme de la 3 ani dupamasa. La camin de multe ori adormea cu 15 minute inainte de trezire. Era inca mica sa protesteze, statea in pat si se foia...dar seara abia o culcam la ora 23, 23.30. In we era fericirea ei, nu dormea niciodata. Ei, cand am ajuns anul trecut aici in Suedia, avea 4 ani si trecusera deja 4 luni (vacanta de vara si inca 2 luni pana a inceput aici caminul) si n-a dormit dupamesele. Ma ingrijoram deja cum va fi cand va incepe...dar marea surpriza: aici dorm doar copiii care sunt mici si care vor. Cei care au deja 3 ani nu mai au somn obligatoriu. Ei sunt oricum cu copii de 4 si 5 ani in grupe si cei mari nu mai dorm nici unul. Se culca seara devreme la 20, 21...unii chiar si la 19 si dorm pana dimineata.
Au intr-adevar program de odihna, cand stau tolaniti pe canapele sau pe saltelutze si educatoarele le citesc povesti, dureaza cam 30 minute si apoi se pot juca...

Nu stiu care ar putea fi solutia cu fetita ta carrie. Nu e nici o dualitate, e un protest pentru ca ea nu mai doreste somnul de dupamasa. Oare daca ai discuta cu educatoarea nu ar putea fi intelegatoare? E singurul copil care nu mai vrea sa doarma? Poate o/ii poate duce separat intr-un loc unde sa stea cuminti si sa se joace.
Imi amintesc ca la caminul unde era fetita mea in Ro, copiii cei mari de 5-6 ani care nu mai doreau sau chiar nu puteau dormi dupamasa, ii duceau intr-o sala si se jucau in liniste. Era camin particular, e drept si educatoarele erau tare maleabile dupa dorintele copiilor. Acolo aveau separat o incapere cu saltelutze unde dormeau copiii, salile de grupa nu erau dormitoare. Copiii aveau unde sa se joace...
Eu zic ca trebuie sa vorbesti cu educatoarea aspectul acesta, dupa mine pe fetita ta o deranjeaza obligativitatea somnului de dupamasa.
Succes!

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Stiu ca in Ro asa e regula de "aur" cu somnul de dupamasa...dar daca sunt copii care nu mai vor sa doarma, de ce nu fac cu ei exceptii? Ca doar nu asta e scopul sa faca armata cu ei, nu? Ci educatie. Ei, ce invata un copil din obligatia asta de somn de dupamasa?

A mea fata nu mai doarme de la 3 ani dupamasa. La camin de multe ori adormea cu 15 minute inainte de trezire. Era inca mica sa protesteze, statea in pat si se foia...dar seara abia o culcam la ora 23, 23.30. In we era fericirea ei, nu dormea niciodata. Ei, cand am ajuns anul trecut aici in Suedia, avea 4 ani si trecusera deja 4 luni (vacanta de vara si inca 2 luni pana a inceput aici caminul) si n-a dormit dupamesele. Ma ingrijoram deja cum va fi cand va incepe...dar marea surpriza: aici dorm doar copiii care sunt mici si care vor. Cei care au deja 3 ani nu mai au somn obligatoriu. Ei sunt oricum cu copii de 4 si 5 ani in grupe si cei mari nu mai dorm nici unul. Se culca seara devreme la 20, 21...unii chiar si la 19 si dorm pana dimineata.
Au intr-adevar program de odihna, cand stau tolaniti pe canapele sau pe saltelutze si educatoarele le citesc povesti, dureaza cam 30 minute si apoi se pot juca...

Nu stiu care ar putea fi solutia cu fetita ta carrie. Nu e nici o dualitate, e un protest pentru ca ea nu mai doreste somnul de dupamasa. Oare daca ai discuta cu educatoarea nu ar putea fi intelegatoare? E singurul copil care nu mai vrea sa doarma? Poate o/ii poate duce separat intr-un loc unde sa stea cuminti si sa se joace.
Imi amintesc ca la caminul unde era fetita mea in Ro, copiii cei mari de 5-6 ani care nu mai doreau sau chiar nu puteau dormi dupamasa, ii duceau intr-o sala si se jucau in liniste. Era camin particular, e drept si educatoarele erau tare maleabile dupa dorintele copiilor. Acolo aveau separat o incapere cu saltelutze unde dormeau copiii, salile de grupa nu erau dormitoare. Copiii aveau unde sa se joace...
Eu zic ca trebuie sa vorbesti cu educatoarea aspectul acesta, dupa mine pe fetita ta o deranjeaza obligativitatea somnului de dupamasa.
Succes!

ideal asa ar trebui sa fie....nu e regula, ne place nu ne place o respectam! educatoarele ar trebui sa fie si ele receptive la copii, sa simta care poate dormi si care are chef de joaca.
si ai mei copii au avut la gradi, (doar o perioada scurta i-am avut la program cu somn, intr-o gradi particulara) probleme cu somnul de dupa-amiaza. dar am insistat la educatoare sa ii lase intr-o sala la joaca....cu chiu cu vai au acceptat.
nu cred ca e vb de dualitate la fetita ta, cred ca e o forma de protest, care trebuie inteleasa si tatata in consecinta.

Kari

dragostea care nu se exprima in fapta, nu este dragoste!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Cristiana eu cred ca Theodora sufera ca nu o mai culca Lori.Si cred ca la varsta asta e normal comportamentul dual de care vorbesti.

In Romania nu e chiar o regula de aur somnul la amiaza.Sunt si gradinite in care unii copii dorm si unii au o sala unde se joaca in liniste sau vizioneaza un filmulet.

Mami de Razvan si de Maria
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Mai, carrie, mie nu mi se pare deloc normal ce povestesti tu. Educatoarele, in loc sa forteze copiii sa doarma cand acestia nu mai au somn (de amiaza), apoi sa se planga zilnic la parinti si sa ii acuze pe copii ca au comportament dual, mai bine ar incerca sa gaseasca solutii. Adica eu as face in felul urmator: un copil din grupa de care am grija, nu doarme si ii deranjeaza pe toti (ma indoiesc ca ar fi doar unul, dar trecem peste asta). Il informez pe parinte ca acel copil nu mai vrea sa doarma la pranz si il intreb daca tine mortis ca acel copil sa doarma (sa nu apara discutii ulterioare). Prezint varianta cu joaca in liniste in alta camera, si o pun in aplicare in cazul in care parintele nu e de alta parere.
Dar poate doamnelor educatoare le este greu sa faca acest lucru, pentru ca, probabil, pe perioada de somn a celor mici au si ele un "respiro". Si ar fi mai simplu sa aiba o ora de liniste, in care sa nu fie nevoite sa supravegheze pe nimeni (ma rog, nu activ).
Ar trebui sa le sugerezi tu acest lucru, inainte sa iti faci probleme ca ar fi ceva in neregula cu copilul (aluzia asta mi se pare foarte neprofesionala).
Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

De ce nu incerci sa o rogi pe educatoarea "veche" sa o culce ea o zi, doua, sa vezi daca problema e schimbarea unor obiceiuri sau faptul ca fetita ta nu mai vrea sa doarma deloc la amiaza. In week-end, acasa ce face la amiaza ?
Eu cred ca daca afli care e cauza vei gestiona mai bine efectele. Oricum, incearca sa intelegi copilul si gandeste-te la binele lui si nu la adultii din jur.

Succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Carrie, stai linistita, nu e nimic in neregula cu fetita ta. Educatoarea e varza!
Si, nu ma mai mir de nimic. In ultima vreme numai despre situatii din astea am auzit: educatoare tinere, proaspat absolvente, aparent dragute, aparent iubitoare de copii, dar, de fapt, niste scorpii care habar n-au sa se poarte cu astia micii si habar n-au de psihologia copilului mic (nici macar notiuni elementare ).

Chiar daca fetita ta spune ca educatoarea e ok, nu poti sa te iei numai dupa asta.
Daca intr-adevar ea ar fi ok, fetita ta nu ar face "crize" cand vine ora de somn. De fapt, nici nu prea cred ca face cine stie ce scandal...
Pur si simplu nu stie educatoarea cum sa se apropie de ea si cum sa ii ofere un minim de confort.

Probabil ca ar fi bine sa vorbesti cu ea, sa-i explici ca fetita ta nu poate dormi la pranz si sa propui ca, dupa ce toti copiii sunt adormiti, sa o ia pe aia mica, sa o duca in clasa si sa o lase sa se joace in liniste.
Alta solutie nu prea vad.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Fetita mea a facut doar grupa mica la gradinita cu program prelungit si nu a dormit niciodata acolo, de fapt nici acasa n-o puteam culca la amiaza. Era un chin, asa ca pe la 4 ani am renuntat definitiv cu somnul de amiaza. De atunci si pana acum (are aproape 9 ani) nu a mai dormit in nicio dupa-amiaza. Nici dimineata nu avem pb cu trezirea, asa e ea, are nevoie de mai putin somn.

Ei bine, la gradi pt ca nu vroia sa doarma statea in patut si se uita la ceilati copii cum dorm Era cumintica dar nu vroia sa doarma.

Asa ca stai linistita si spune-i educatoarei sa o lase in alta incapere cand dorm copiii sau incearca sa vorbesti cu fetita sa stea cumintica in patut asigurand-o ca nu trebuie sa doarma, sa aiba confirmarea ta ca esti de acord sa nu doarma.

Dada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Mircea Badea ar spune acum ca " traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!"
Si da , educatoarele din Romania vor ca toti copiii sa incapa in patul lui Procust , si da, cei care nu dorm fix ( DA FIIIIX!!!!) la ora la care vor ele , sunt rasfatati , prost-crescuti de parinti , anormali sau crizati. Si in Ro, la 99.9 % din gradinite , regula somnului de amiaza este OBLIGATORIE!!!!- asta pt. cei care-si inchipuie ca sunt si alternative. Alternativele sunt doar la UNELE gradinite particulare , pe care , din pacate , nu ni le permitem toti.
Si ca sa nu va inchipuiti ca vorbesc din imaginatie excesiva , eu am 2 copii : primul dormea FIX la ora 12, 45 ( adica la 5 minute dupa ce era pus in patut), iar al doilea nu doarme decat la ora 14. Motiv pt. care , dupa o zi de gradinita , am fost anuntata ca nu va mai fi primit pt. ca nu adoarme la 12.30, pa, pa!
Eu , una , am optat pt. retragerea lui de la gradinita cu program prelungit. Asta nu inseamna ca nu doarme la amiaza , dar daca nu se conformeaza indicatiilor educatoarelor din Ro , trebuia sa-l pedepsesc cumva , nu??????
Nu va obositi sa-mi dati ban , ca oricum raman pe viata cu aceasta convingere: marea majoritate a ed. din Ro n-au nici o treaba cu " iubirea de copii" . Imi cer scuze fata de restul educatoarelor , care nu intra in marea majoritate- stiu ca exista , dar , vorba proverbului, "cu o floare........

Mergi la inceput