Nazdravani de august-septembrie 2003 (oct.2008)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

aoleu ma anca...
la noi nu stiu exact ce fac, dar macar au in fiecare zi panoul de activitati schimbat. uite in 2 luni observ ca fi-mea tine creionul corect, e un pic mai atenta sa nu depaseasca marginile. la colaje e mult mai bine. cu numaratul nu progreseaza, dar a inceput sa faca propozitiile mult mai bine.
e ordonata si grijulie, mananca ceva mai frumos. e drept ca asta trb sa invete acasa, dar ea nu mananca cu mine decat dimineata. daca in rest nu are nimeni grija... dar am vazut ca au.

stiti ca va povesteam eu de reactia fata de cresa... si ca mi faceam probleme... ei bine... m-am intalnit la gradi cu taticul unui baietel, care a fost in grupa cu fimea. l-am intrebat asa, nevinovat, cum a reactionat pustiul la plecarea de la cresa. am intelepnit, cand imi spunea ca nici nu voia sa mai auda, si se punea pe plans cand ii amintea.

acum ne-am caznit rau cu felicitarile de 8 martie... sper sa terminam pana maine seara

la andrei la gradi... acolo chiar nu stiu cum sa estimez. eu am prea putin contact. se vad clar ca-s copii cu situatie de la buna la foarte buna... si nu mi ramane decat sa sper ca nu sufera si andrei din cauza asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Anka nu aberezi deloc referitor la pretentii. Ai dreptate, mie inca nu mi-a trecut oful privitor la sistemul "gradinar" din Ro. Chit ca Radu a fost la una din gradinitele de stat catalogate drept bune dar...multe ar fi de comentat. Si acum simt ca imi creste tensiunea cand mi-amintesc cateva chestii...apropos de pretentiile parintilor. Tin minte ca la "sedintele cu parintii" eu si inca un tatic mai ridicam probleme firesti, la care restul replicau cu clasicul "daca nu va convine tineti-i acasa" SAU "duceti-i la privata" deci ce pretentii ai sa se si intereseze de programul copiilor? Mie nu numai ca mi se pare ilogic, insa mi se pare si foarte trist. Cred ca majoritatea romanilor nu stiu sa isi ceara drepturile, nu au exercitiul de a avea drepturi, parca sunt prea docili. Inseamna ca societatea noastra romaneasca nu prea are sanse sa evolueze cu asa gandire, ba mai face si cativa pasi inapoi

Asa cu mspunea si Iuliana ca e la ei, mie imi place ca aici nu se poarta sistemul asta de serbari. Cand copilul e pus undeva sa recite ceva. Aici vad ca se invata de placere poezii, cantecele, povestioare si fara motiv. Nu ii ridic undeva in slavi pe austrieci, au si ei "bubitele" lor si la gradinite (ca ii culca de ex pe saltele pe jos), insa din punctul de vedere al abordarii educatiei unui copil pina la scoala, sunt jos palaria! E totul atit de firesc, de uman, sunt atit de liberi copiii, fiecare e tratat dupa personalitatea lui, sunt indragiti si respectati! La gradinita e o atmosfera de familie. Saptamana asta m-a dat Radu pe spate (si pe educatoarea lui, mai ales!) cand, inainte de plecarea din gradi, dupa ce s-a imbracat, s-a intors special in usa clasei si i-a spus "Erika, ich liiiiebe dich!".
Cat despre cadouri, nici pomeneala. Am vorbit cu niste fete romance de aici, ca deh, eu cu metehnele romanesti, sa ma interesez ca sa nu fac vreo gafa, daca se da ceva de Craciun etc. Bineinteles ca nu se obiesnuieste, doar daca simti si chiar iti face placere, se mai ofera, nu e ceva interzis, dar asta se intampla rar.
Eu de Craciun le-am cumparat educatoarei si asistentei ei cate o cutie cu bomboane si o decoratiune de pus in pom. Atit! Vreau sa va spun ca au fost deosebit de incantate! Si eu la fel, caci chiar mi-a facut placere sa le dau. Pentru mine sunt nemaipomenite, caci copilul meu a inflorit in cele 10 luni de cand este educat de ele.








Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)

"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"

Hobby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Oooffff. Ma gandesc acuma....
Ce colaje? Nu stiu daca au facut vreodata, o sa o intreb pe Eliza maine.
Cu plastelina nu cred ca modeleaza, pentru ca as gasi sub unghiute, ori nu s-a intamplat.
De cateva saptamani se chinuie sa faca o morisca. Ocazie cu care m-am apucat sa caut si eu ceva origami (ca mi-am prin urechile, e alta poveste) sa lucrez cu Eliza acasa, ca ii place. Nici pana azi nu au mai facut morisca aia, desi ne-au cerut neaparat un creion de acasa. Un creion normal, sa prinda morisca pe el! Nu stiu de ce nu au mai facut morisca, sau poate au facut-o in vreuna din zilele cand a lipsit Eliza, dar ar fi trebuit sa imi spuna, nu?
Stiu ca au facut animalele domestice, cu familia lor, foloase pe care ni le aduc, etc... Apai Eliza a facut asta la 3 ani nene, dincolo! Stia la 3 ani de tap/capra/ied... oaie/berbec/miel... Ori aici e intr-o grupa unica, grupa mare cu pregatitoare la un loc... Deci sunt copii care merg la scoala la toamna!
Va spuneam ca eu nu lucrez acasa cu ea, ma rog, mai facem activitati, dar nu o incurajez sa citeasca sau sa scrie sau sa socoteasca. Daca ma intreaba, ii raspund, o ajut. Dar nu o incurajez eu in mod deosebit.
Acuma parca incepe sa imi para nitel rau, si probabil ca voi incepe sa lucrez cu ea acasa. In nadejdea ca o sa faca la gradinita... Si nu ma refer la notiunile propriu-zise, cat la exercitiul in sine de a resecta o cerinta, sau ordinea unor operatiuni... Rabdarea pe care trebuie sa o exersam, samd...

Ce sa zic, nici la gradinita privata nu curgea lapte si miere, dar era fain, ii placea, vedeam ce lucreaza, ne aratau periodic. Si macar ca facea o multime de optionale, faceau pictura si participau la concursuri, faceau engleza, germana, aveam fisele de la profesoare. Serbarile erau "altfel", si ma bucur ca erau. Mai faceau lectii deschise. De fapt, serbarile semanau putin cu lectiile deschise, asa ca era interesant. Vedeai si ce a invatat copilul tau, si il puteai compara si cu altii din grupa, ceea ce era un lucru bun.

De-acuma, asta e, aici o las, sau in cel mai rau caz, o tin acasa si basta.

Si... intr-adevar, este trist. Copilul trebuie sa fie liber, sa se exprime, sa se poata dezvolta frumos... Aici au un amarat de tobogan in curte si atat. Pana recent a fost santier ca au construit gradinita noua alaturi... Afara deci nu ies. Iar cand ieseau, asta toamna, imaginati-va bietul tobogan asaltat de 40 de puradei....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Ce sa va zic? La Emma la gradinita (si la Diana) urmeaza acelasi program in fiecare zi....pe minute (citeva minute in plus sau minus). E un ritual de la care nu se abat si copiii stiu imediat ce urmeaza. Cind intra in clasa (ma refer la Emma), fac ccc calendarul (ce zi e azi, ce a fost ieri, ce e miine, data, saptamina, zilele saptaminei, lunile anului etc)...si cum ii invata lunile anului si zilele sapaminii? Le pune cd cu muzica pe care sint cintate zilele saptaminii si lunile in engleza si spaniola. Apoi ii pune sa danseze pe o melodie. Apoi citeste profa o poveste si se discuta pe marginea povestii (daca e reala sau fantastica etc), apoi au reading groups, snack, stations (copiii sint impartiti in 4 grupe si trec la station prin rotatie in fiecare zi, apoi ies afara 15 minute, se intorc si fac matematica, apoi au choice time (acum au postal office si i-au invatat pe copii cum sa isi trimta scrisorele, cum sa puna stamps, unde sa scrie expeditorul si adresantul (ei isi scriu scrisorele unul altuia de la acceasi clasa sau de la alti copilasi de la cele 4 clase de kindergarten si le pun in mail box...un copil ia scrisorile, altul le sorteaza pe classe, altul stampileaza timbrele, altul vinde timbre, hirtie si plicuri. Invata despre desert, lacuri, munti etc, despre globul pamintesc, despre cum sa fii bun cetatean, despre animale, despre sarbatori, presedinti, indieni nativi....multe multe lucruri. Acum recent au invatat despre Martin Luther King si cum copii negri nu erau acceptati la aceleasi scoli cu albii, in aceleasi parcuri etc.

Toate activitatile astea in 3 ore si 40 de minute.

In fiecare saptamina un copil e VIP...luni prezita un poster. Aici e Emma prezentindu-si posterul cind i-a venit ei rindul http://family.webshots.com/album/567952910PagYZr?start=12. Marti i se ia interviu (citi membri in familie, ce mincare ii place, ce culoare etc), miercuri e guessing jar (copilul aduce intre 20-30 de obiecte care intra intr-un borcan de plastic si ceilalti copii tre' sa isi dea cu parerea cite sint, joi prezinta o carte preferata copiilor si explica de ce e preferata, iar vineri i se face un compliment book, cind colegii deseneaza fiecare ceva in functie de ce spune VIP-ul ca e bun (la balet, fotbal, etc). Mi se pare o chestie extraordinara. Apoi o data la citeva saptamini copiii prezinta un obiect in fata clasei. Sint f. multe lucruri interesante...eu si acum dupa aproape un an ramin tablou. Joi au educatie fizica, se duc la biblioteca scolii sa isi ia carti, cind e cald afara planteaza floricele (ii invata despre natura, copaci etc).

Pina si sedintele astea one-on-one sint nemaipomenite. Daca ai un copil care nu prea invata sau nu e cuminte, macar nu te face profesoara pe tine ca parinte sau pe copil de rusine in fata altor parinti, nu se spun notele si performantele/neperformantele :) in public. Ai ocazia si timpul sa discuti despre progresul/regresul copilului tau fara sa te zoreasca nimeni. Si sedintele astea se fac si la preschool. La toate scolile la care a mers Emma asa s-a facut.

Scoala organizeaza multe activitati ca sa stringa bani: coffee our vineri pentru parinti (care vin sa socializeze) unde se cumpara cafea, ceai, gogosi etc; apoi penny power, apoi se vind tricouri cu sigla scolii etc...nimeni nu te obliga sa cumperi nimic. Apoi se face food drive pentru copii saraci de la orfelinate etc. Totul e la bunavointa parintilor si copiilor. Pina si jog-a-thonul asta http://family.webshots.com/video/3022606700098079200KtenCD a fost organizat pentru a ajuta scoala. Daca aveai sponsori (bunici, vecini etc) care vroiau sa dea bani penru turele pe care le-ai alergat, banii se ducea pentru scoala. Noi avem noroc de faptul ca stam intr-un cartier bun si parintii voluntariaza/cotizeaza de bunavoie, dar acum cu economia sint scooli la care copiii nu mai primesc teme acasa pentru ca nu sint bani de hirtie de xerox. Scoala noastra dispune de fonduri bune, in special pentru ca de 2 ori a fost recunoscuta a fi California Distinguished School (ultima data anul trecut) si a fost o data honored National Blue Ribbon School pentru excelenta. In clasa la Emma sint 4 calculatoare pentru copii iar la clasele mai mari nu se mai scrie pe tabla ci pe un retroproiector special.

Nu zic ....si scoala romaneasca e buna...dar mama ei de treaba, totul se bazeaza pe memorare pe dinafara (prin asta exceleaza) si nu i se dezvolta copilului imaginatia. Eu personal multumesc sistemului roman de educatie (sau cel putin cum se facea educatie acum jde ani de zile:D) pentru ca aici la scoala americana mi-a fost f. usor sa invat, avind in vedera ca engleza nu e limba mea materna. Dar cind a fost vorba sa imi folosesc imaginatia la proiecte, eseuri si alte chestii din astea, ma apuca disperarea. Si nu sint singurul roman care s-a izbit de situatia asta.

Apoi au zile de genul, crezy hair day, crazy socks day, hat and mittens day, pijama day (cind se duc in pijamale la scoala:), crazy clothes day si or fi mai mlte de care nu stiu eu.

Se fac si poze cu clasa si individuale, dar le cumperi numai dupa ce le vezi, daca iti plac si daca vrei.

O sa imi aduc aminte si o sa va mai spun...numai daca va intereseaza:)), ca sa nu va bat la cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Danateu, si aici au patuturi ca niste saltelute care se pun pe jos in aceeasi clasa in care au activitatile de zi cu zi. Nu au camere speciale pentru facut nani.

Una din temele Emmei pentru programul asta la care o duc http://family.webshots.com/video/3075845100098079200RhzTTU . Ei la scoala de abia la sf. anului invata adunari si scaderi, dar din alea cu buline.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Declaratie facuta de Alex joia trecuta:"Mami, esti cea mai frumoasa femeie din viata mea..." - sincer, nu am vrut sa stric momentul si sa mai cer alte lamuriri, m-am multumit cu atat!
Ieri iubita de la gradi, il intreaba cum ii sta mai bine, cu parul prins sau lasat pe uemri. Raspunsul: "oricum esti ceea mai frumoasa!"
Asadar la capitolul texte, cum spunea si tata-sau ne-a depasit!
Azi nu avea chef sa mearga la gradi dar s-ar fi uitat totusi la TV. Am spus 'nu: ori dormi pana mai tarziu ori mergi la gradinita. TV deseara.' Imi spune: 'Nu se poate. Daca dorm cum imi mai iau ramas bun de la voi??!' am votat si a mers la gradi...

In ce priveste gradi... ma abtin. Stiti ce probleem am avut vu gradi aprticualra si nu mai reiau povestea. Aici ttusi la cea de stat e ok...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sasha.p spune:

daca ati stii ce greu ma adun sa scriu !! dar am zis ca nu se mai poate, n-am mai intrat demult si ar fi cazul !
Noi raportam o tabara de ski de 1 saptamana incheiata cu succes, adica fara raceli sau alte incidente neplacute, la Azuga. Vad ca a facut ceva progrese cu ski-ul, deja coborau singurei partia, dar fara betze, ca cica e periculos la varsta si experienta lor. Speram sa nu uite pana la anu`, ca anul acesta nu cred ca mai este zapada buna de ski.
Marti am avut serbare de 8 Martie, mi-a placut ce ne-au prezentat, a fost pe modelul unei lectii deschise, adica, pe langa poeziile si cantecele aferente zilei respective, au prezentat si niste modele de activitati pe care le fac (asta apropo de ce povesteau Anka si Iuliana).
In rest, la mine cred ca azi e ultima zi de munca, intru on concediu de odihna, cand ma intorc nu stiu daca mai stau ca mi se face timpul de prenatal, asa ca urati-mi spor la zugravit, montat pereti (la loc), etc, etc, plus mutatul aferent in alta parte pe perioada reamenajarilor. Ma apuca groaza, dar trebuie sa o facem, ca aia mica nu are altfel "loc". Sincer, nu vreau sa doarma cu noi in camera, prefer sa dorm eu separat cu ea 1-2 luni si apoi sa doarma singurica in camera ei, asa cum am facut si cu Sasha. Iar varianta sa doarma cu Sasha de la cateva luni nu imi surade de loc (si cred ca nici lui, indiferent de ce zice acum).
Iuliana - pe mine ma intereseaza activitatile de la gradi a voastra, asa ca mai povesteste ce fac fetele acolo.
Anka - e normal sa ai pretentii sa invete macar un minim de cunostinte la gradinite, nu zic sa intre direct in cl. a V a, dar totusi ... Nici eu nu stiu exact ce fac in fiecare zi, mai ales ca al meu e mai mutulica, la intrebarea ce ati facut azi (exaspenranta probabil) raspunde invariabil : bine ! Rar imi da alte amanunte, in schimb are o memorie foarte buna si invata foarte repede poezii/cantecele. Nu e elocvent, dar pe mine ma bucura pt ca si acum imi aduc aminte de scoala si ce chin era sa invat poezii !! Fiecare cu durerea lui.
Sasha pare schimbat in bine fata de sfarsitul anului trecut cand simteam ca nu ii mai facem fatza. Din pacate, duminica seara a reusit sa il enerveze pe taica-su (care se enerveaza rar pe el, dar cand o face e de rau), si si-a cam luat-o si pe coaja si cu pedepsele aferente (fara desene animate, cadouri etc).
Aia mica mi-a dat niste scatoalce de am sarit de pe scaun, cateodata se mai impinge in vezica mea proprie si, la fel, doare destul de tare.
Noroc ca mi-au iesit bine analizele la drytest de trim I si de trim II, rezultatele au fost cu "risc scazut" la toate afectiunile examinate. Oricum, m-au cam cocosat analizele si ecografiile (ca am cam facut in paralel eco si la Pop si la Herghelegiu) si inca mai am programate cateva. Dar avand in vedere si varsta mea nu vreau sa risc nimic, si asa toate testele astea de sange sunt cu probabilitati, pe spatele rezultatelor scrie clar ca exista riscuri chiar si la sarcinile cu "risc scazut", se cam acopera in caz de doamne fereste.

Mama, cat am scris, daca mai scriu de 2 ori, terminam si noi capitolul asta de octombrie 2008 .

Anca, mami de Sasha si 22 + cu ;
surioara lui sasha

Nazdravani de august - septembrie 2003
http://bd.lilypie.com/fNiwp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

am deschis altul

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134706

Mergi la inceput