Tata in Ro
Raspunsuri - Pagina 5
catale spune:
simpatic, nu am vazut inca niciun caz in care un copil (mic, din cate ai scris in primul mesaj) sa fie mai atasat de tata, poate daca tatal a stat acasa cu copilul, in concediu de ingrijire a copilului.
Nu am fost in situatia asta. Sincer, nu stiu daca as avea taria sa renunt in favoarea tatalui, fara sa lupt la tribunal. Poate ar fi mai usor daca copilul ar avea peste 10 ani si asta ar fi si parerea pe care a spus-o judecatorului. Insa daca s-ar ajunge la o situatie extrema, de genul copilul sa sufere groaznic, sa faca crize, sa aiba o cadere ca vrea cu tatal, atunci, da, cred ca as renunta. Cum nu am fost in situatia asta, vorbesc ipotetic.
Miluna spune:
Nu contest faptul ca un copil poate fii atasat mai mult de tata decit de mama, in anumite contexte. Cind mama se poarta mai urit cu el, sau pur si simplu nu se ocupa atit de mult de el.
Dar daca amindoi parintii s-au ocupat de el, si are o relatie cu ambii parinti, mi se pare foarte greu sa poti decide ca e mai atasat de mama sau de tata. Copiii au preferinte, azi am chef sa stau mai mult cu mama, maine cu tata, preferinte foarte subiective... ca unul i-a cumparat o jucarie noua... sau celalalt s-a jucat ceva cu el..
Cred ca ar fii interesant de stiut si ce virsta (aproximativ) are copilul. Pentru ca una e un copil de 1-2 ani, si alta e un copil mai mare, de 10-12 ani sa zicem.
Dar hai sa zicem ca da, ipotetic, pot fii situatii in care un copil e mai atasat mai tare de tata decit de mama.
Intrebarea este daca acest fapt este un motiv suficient pentru a acorda custodia tatalui?
Cit despre cum reactioneaza o mama in situatia asta, depinde de la persoana la persoana si de la situatie la situatie. Nu se poate generaliza, una poate tine cu dintii de copil, alta poate ca n-o intereseaza, alta poate ca chiar pune interesul copilului mai presus de suferinta ei.
Lupta cu sistemul e sigur mai grea pentru un tata. Dar asta se intimpla tocmai din cauza generalizarilor. In majoritatea cazurilor, mamele sunt cele care se ocupa mai mult de copii si de aceea sistemul le protejeaza pe ele. Exista desigur si exceptii, si atunci tatii au de dus o lupta mai grea decit o are o mama.
Miluna spune:
Pot sa-ti spun cum a fost in cazul meu. Baiatul meu avea 3 ani cind am divortat, si era foarte atasat de tatal lui. Asta nu inseamna ca nu era atasat si de mine. Dar cu mine statea majoritatea timpului, si cind venea taica-sau acasa, mai rar, era innebunit dupa el. Daca cineva ne-ar fii vazut cind eram toti 3 acasa, ar fii zis copilul asta vrea numai cu tata. Dar in momentul in care am lipsit eu mai mult de acasa, s-au schimbat rolurile. De aceea zic ca la un copil mic e greu sa zici de cine e mai atasat. E atasat de amindoi. Asta din experienta proprie.
Fostul meu sot nu a pus totusi problema sa ia el custodia copilului. Nu pentru ca nu-l iubea sau n-ar fii vrut sa-l aiba la el. Dar pur si simplu eu eram cea care s-a ocupat sistematic de el, cu toate problemele zilnice, si a considerat ca vom continua in acelasi mod. Copilul petrece la el doua zile pe saptamina. El a propus programul asta si eu am fost de acord. Nu am facut nimic ca sa impiedic copilul sa fie atasat de tatal lui, au o relatie foarte buna in continuare, petrec destul de mult timp impreuna. De ce sa ne razboim pentru custodie?
Ingrid S spune:
Este foarte simplu, dupa mine. Custodia se acorda tatalui in circumstantele in care mama e incapabila sa aiba grija de el, sufera de probleme psihice, este pasare calatoare, azi plec in Spania, maine in Italia (si sunt foarte multe cazuri) sau abuzeaza de copil. Cata vreme mama se dedica puiului ei, il ingrijeste, nu vad de ce sa se acorde custodia tatalui. Custodie comuna, da. Eu mi-as da cu toata increderea copilul sotului jumatate din timp, daca am divorta, deoarece stiu ca ar muri de dorul ei si ca ar putea sa o creasca foarte bine. Si copilul are nevoie de tata, nu 2 weekend-uri pe luna, ci mult mai mult.
Vad ca mereu se ajunge la experientele personale, si la subiectul cu asociatia tatilor si aici. Pentru ce? Pentru ce nu putem privi obiectiv o situatie si trebuie sa ne raportam mereu la ce am patit noi? In tarile scandinave, tatii sunt incurajati sa isi ia concediu de paternitate si sa stea acasa cu copiii. Si foarte bine schimba scutece si le dau mancare. Si nu sunt inferiori mamelor deloc.
Precum a spus si autorul subiectului, este de dorit sa se urmareasca interesul copilului, daca acesta vrea cu mama, tatal sa nu faca scandal si sa deschida mii de procese, ci sa accepte realitatea si sa faca parte din viata copilului pe cat se poate.
Sunt totodata multe mame care din razbunare isi sicaneaza fostii soti, nepermitandu-le accesul la copil. E foarte nedrept si dureros.
Eu, intro asemenea situatie, as lupta pt custodia comuna, pana in panzele albe.
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui simpatic
DoamanaJ , un parinte , fie mama fie tata , care isi iubeste copilul, il va pune pe acesta in prin plan si nu sentimentele sau doleantele sale.Ever! Sau gresesc? Nu generaliza plecand de la cazurile tale, cu siguranta ca, daca tatal nu s-a ocupat de copil , copilul nu are cum sa fie mai atasat de tata, deci nu face obiectul acestei discutii. Intreband copilul cu cine vrei sa stai este o mare greseala - acest lucru nu reflecta atasamentul- si sa intrebi un copil de 2-3 ani este aberant. Nu am zis si nu voi zice niciodata asa ceva. Nu stiu si nu ma intereseaza daca "asociatia lu` peste" si-a propus sa aboleasca legatura naturala dintre mama si copil, dar din ce spui tu , rezulta clar ca , esti de parere ca un copil nu poate fi mai atasat de tata. Asa cum am mai raspuns: nu vreau sa intram in cazul meu (nu momentan), ca sa vedem ce "mi se pare mie", cat de "razbunator" sunt, si cine cui ia copilul, dar ipotetic vorbind, inteleg ca sustii ca daca un copil e mai atasat de tata, ESTE NORMAL mama sa nu tina cont de acest lucru , corect? Un om poate avea totul neavand nimic, sau, poate sa nu aiba nimic avand totul! |
Domnule Simpatic, dumneata vii cu o ipoteza fara coordonate.
E ca si cum te-as intreba eu pe dumneata ´´ce faci daca maine e sfarsitul lumii´´ dar dumneata nu stii ce inseamna sfarsitul lumii.
Intai si intai, ce intelegi dumneata prin atasament?
Doi la mana, daca un copil e mai ´´atasat´´ de unul din parinti,inseamna ca pe celalat il aruncam la gunoi?
Daca nu vii pe caz concret, vei primi raspunsuri in doi peri.
Defineste ´´atasament´´,intai si intai,apoi expune cazul daca vrei discutie clara pe un subiect clar.Nici o relatie nu e la fel,familiile nu sunt trase la indigo.
szivarvany spune:
Acest subiect ce e, studiu de piata ??? ...
Asa, ipotetic vorbind ...
Daria & GIULIA(2004 08 16)
simpatic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui catale simpatic, nu am vazut inca niciun caz in care un copil (mic, din cate ai scris in primul mesaj) sa fie mai atasat de tata, poate daca tatal a stat acasa cu copilul, in concediu de ingrijire a copilului. Nu am fost in situatia asta. Sincer, nu stiu daca as avea taria sa renunt in favoarea tatalui, fara sa lupt la tribunal. Poate ar fi mai usor daca copilul ar avea peste 10 ani si asta ar fi si parerea pe care a spus-o judecatorului. Insa daca s-ar ajunge la o situatie extrema, de genul copilul sa sufere groaznic, sa faca crize, sa aiba o cadere ca vrea cu tatal, atunci, da, cred ca as renunta. Cum nu am fost in situatia asta, vorbesc ipotetic. |
Cu siguranta ca aceste cazuri in care un copil (intr-adevar mic) este mai atasat de tata sunt extrem de rare dar sunt.Stiti cat de dureros e si pentru tata si pentru copil daca in aceste cazuri se ajunge la divort? Cu siguranta nu va imaginati!
Daca in conditiile date (copilul mult mai atasat de tata) nu veti avea taria sa renuntati in favoarea tatalui , unde este copilul? ce conteaza mai mult , ce simtiti dumneavoastra sau ce simte copilul?
In aceste conditii, prin opozitia mamei (asa se intampla si in cazul meu) NICI NU VA IMAGINATI CAT SUFERA COPILUL , si credeti-ma ca nu vorbesc din filme.
Un om poate avea totul neavand nimic, sau, poate sa nu aiba nimic avand totul!
simpatic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ionica Simpatic, Ce varsta are copilul? |
Copilul are 2 ani si 9 luni acum
Un om poate avea totul neavand nimic, sau, poate sa nu aiba nimic avand totul!
kariguld spune:
hallo,
ionica, eu nu m-am gandit niciodata daca sa divorta cui ar fi bine sa revina copii....n-am facut pana acum scenarii si nici nu vreau sa fac....
sa dau un raspuns pentru domnul simpatic....
pentru mine un copil mic inseamna unul de cateva luni 2, 3, 5, 8 luni dar si unul de 2 ani si 7 luni, 3 ani. copii cand sunt mici, intre varstele specificate, sunt mai atasati de tati, pentruca tati sunt cel mai putin acasa iar atunci cand sunt, se joaca cel mai mult cu copilul...orice fel de joaca...iar se stie ca, copii sunt inebuniti dupa cei mari care se joaca cu ei!!!! e o chestie verificata!!
ma tot intreb, cum se poate discerne corect daca un copil mic e mai atasat de tata? in conditiile spuse de tine...atasamentul are multe fete... IO, din experienta personala iti spun, la noi ambii copii sunt atasati de amndoi, la fel cred eu...uneori mi se pare ca l-ar prefera pe sot mai mult decta pe mine....alteori observ ca ma prefera pe mine.
nu cred ca in cazul copiilor pana la 3 ani, chiar si dupa, se poate vb de atasament fata numai de unul din parinti! copii mici se ataseaza de oricine, (in general) in special de cei care petrec timp cu ei, care se joaca cu ei...si daca nu e tatal, poate fi un unchi sau un prieten al familiei.
iar in cazul unui divort, sincer ma abtin sa ma pronunt,cu cine si cum ar trebui sa ramana copilul atasat de unul din parinti...am vazut multe mizerii pe care si le-au facut parintii unii altora...
Kari
dragostea care nu se exprima in fapta, nu este dragoste!