Conturi bancare
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/miriama/miriama.jpg)
Marius, te rog, daca poti, sa ma lamuresti la urmatoarea problema: socrul meu are cateva conturi deschise la banci. La unele din ele are imputernicit pe un frate de-al sau, la altele n-are pe nimeni. Socrul are frati, sotie, copii, nepoti de la copii, nepoti de la frati, de toate. Cine mosteneste banii din conturile lui, in cazul decesului lui? Sidaca mai are si alte conturi pe care nu le stim? Cum dam de ele? Mai nou, am aflat ca unele conturi au fost deschise de el, pe banii lui, dar pe numele fratelui sau, socrul meu fiind doar imputernicit. Aici au vreun drept copiii lui?
Multumesc mult.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Conturile bancare intra in masa succesorala. Mostenitorii legali sunt sotia si copiii. Celelalte conturi, cu alti titulari, nu intereseaza in succesiune, nici imputernicitii pe ele, indiferent cine sunt. La deschiderea succcesiunii, se cere notarului inventarierea bunurilor. In privinta conturilor, mostenitorii vin la succesiune functie de natura acestor bani: proprii sau comuni cu sotia. Proprii sunt cei care provin din vanzarea unui bun propriu (casa, mosteniri, donatii etc) sau din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (inventii, carti scrie etc). Daca sunt bani proprii, sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 iar restul se impart intre copii. Daca sunt bani economisiti in casnicie (deci bun comun) sau din vanzarea unui bun comun sau dintr-o donatie catre amandoi - atunci sotia are jumatatea ei, iar jumatatea decededatului se imparte intre sotie si copii. In oricare dintre situatii, cat timp exista descendenti directi (copii) si sotie supravietuitoare, celelalte rude nu intra in discutie. Consider insa ca este prematura discutia, atata vreme cat omul traieste si mai are timp sa goleasca conturile. Pana inchide ochii, poate face ce vrea cu banii lui.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Fomalhauti/Fomalhauti.jpg)
Fomalhauti spune:
Miriama, cred ca inteleg cam ce problema este (sau te temi ca o sa apara) la voi in familie....
Inteleg ca sunt trei categorii de conturi.
1. Conturile la care socrul este titular si nu exista imputernicit. La astea, dupa decesul socrului, nu poate umbla nimeni pana nu se face succesiunea.
2. Conturile in care fratele e titular si socrul imputernicit. Aici nu prea aveti ce sa faceti, practic sunt proprietatea fratelui. Daca socrul decedeaza totul depinde de corectitudinea fratelui. Daca nu vrea, nu da nimanui nimic.
3. Conturile in care socrul este titular si fratele imputernicit. In imputernicire scrie ca aceasta inceteaza "in momentul in care banca este anuntata de decesul titularului". Deci, daca aveti suspiciuni, ar trebui sa anuntati banca imediat la decesul socrului, altfel fratele poate scoate banii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/miriama/miriama.jpg)
miriama spune:
Multumesc de raspunsuri.
Sigur, este prematura discutia, se poate intampla orice, insa e bine de stiut.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
m_monique spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Fomalhauti Miriama, cred ca inteleg cam ce problema este (sau te temi ca o sa apara) la voi in familie.... Inteleg ca sunt trei categorii de conturi. 1. Conturile la care socrul este titular si nu exista imputernicit. La astea, dupa decesul socrului, nu poate umbla nimeni pana nu se face succesiunea. 2. Conturile in care fratele e titular si socrul imputernicit. Aici nu prea aveti ce sa faceti, practic sunt proprietatea fratelui. Daca socrul decedeaza totul depinde de corectitudinea fratelui. Daca nu vrea, nu da nimanui nimic. 3. Conturile in care socrul este titular si fratele imputernicit. In imputernicire scrie ca aceasta inceteaza "in momentul in care banca este anuntata de decesul titularului". Deci, daca aveti suspiciuni, ar trebui sa anuntati banca imediat la decesul socrului, altfel fratele poate scoate banii. |
corect.
dar in cazul in care fratele are pe cont setata si clauza testamentara, el va putea scoate banii si dupa decesul titularului.
![](gravida.gif)
si Andrei (16.12.2006)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Revin eu cu o intrebare pusa mai sus: cum afli despre conturile bancare pe care le-a deschis o persoana care a decedat si despre care nu stii?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)