Semnificatia culorii preferate

Semnificatia culorii preferate | Autor: Rozi

Link direct la acest mesaj

La grupa fiului meu, educatoarea i-a aratat psihologului gradinitei desenele copiilor.
Acesta a strambat din nas: "negru... nu-i prea bine... probleme...".
Am citit si eu pe net despre semnificatia culorii negre, dar nu mi-e prea clar: daca un copil (4 ani) prefera sa foloseasca mai ales culoarea neagra, asta inseamna ca e jale, ca e ceva rau cu copilul, ca poate va deveni un criminal (sper ca exagerez)?!!? Din cate stiu si am observat copiii sunt veseli, parintii stau cu ei in parc, nu pot sa cred ca toti sau majoritatea sau unii doar au probleme in familie ca sa sufere.
Stie cineva sa-mi spuna daca e grav ca un copil sa aiba preferinta spre aceasta culoare si care ar putea fi problemele pe care le-ar putea indica (daca e grav!)?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

"Ce dezvaluie culorile
Observa, de asemenea, si culorile pe care le foloseste copilul. La 4 ani, copiii nu sunt prea interesati de culoare si le aleg la intamplare Asadar, nu e nimic neobisnuit daca foloseste o singura culoare, chiar daca inchisa (bleumarin, verde). In schimb, la varsta de 6 ani, desenele monocrome, cenusii sau in culori inchise pot sugera tristetea, teama sau regretul copilului. Totusi, nu te grabi sa tragi concluzii. Culori inchise folosesc si copiii hotarati, care stiu ce vor si care traiesc intr-o familie fericita. Urmareste comportamentul copilului tau in prezenta altor copii: vezi daca este dominator si sigur de sine. Daca da, atunci in mod cert preferinta pentru culorile inchise reprezinta un lucru firesc. Ce ne dezvaluie preferinta pentru anumite culori?
Rosu: prima culoare pe care invata sa o distinga. Un copil energic, dificil de oprit. Rosu poate insemna si agresivitate, teama, manie.
Galben: curios, optimist, cu pofta de viata, altruist, plin de expresivitate. Utilizata in exces, aceasta culoare poate sugera nevoia de a se elibera de o tensiune interioara.
Portocaliu: nevoia de contact social, dar si semnul spiritului de echipa si al competitiei.
Albastru: ultima culoare pe care o distinge copilul. Preferinta pentru albastru releva ca este sensibil, linistit, introvertit, nu-i place sa fie "batuti la cap.
Verde: curios, intuitiv, dornic sa comunice, perseverent, ambitios, mai matur decat ar trebui sa fie pentru varsta sa. Cand il foloseste abundent, poate fi semnul unui ego pronuntat.
Negru: increzator, nu se teme de viitor. Negrul insa poate indica si faptul ca are secrete pe care nu vrea sa le dezvaluie, ca este trist, ca se devalorizeaza. Observa daca micutul este agresiv sau calm, asta te poate ajuta sa-i interpretezi desenele.
Roz: blandete, tandrete. Ii plac lucrurile agreabile si usoare, se apropie cu usurinta de ceilalti.
Maro: ii plac securitatea, stabilitatea, confortul in relatiile de familie. Adeseori este vorba de un copil rabdator, calm si minutios, caruia ii place sa colectioneze diferite obiecte, pe care le aranjeaza cu grija.
Mov: utilizat in exces, indica anxietate, frica, prudenta, imaturitate, spirit critic, materialism."


MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele."

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

eu zic sa recurgi la ceva...sa ii scoti culoarea neagra din culori, pentru o vreme...si vezi cum deseneaza apoi. si vb si la gradi cu educatoarea sa faca la fel.

mor cand aud interpretarile astea date de psihologi...asa la prima vedere....





Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Multumesc pt raspunsuri! Nu este vorba numai despre copilul meu, se pare ca-s mai multi!
Faza e ca prefera culoarea doar la colorat/scris/pictat, la haine sau obiecte nu!
Al meu asa este, vrea sa castige mereu, sa conduca el mereu, este uneori incrancenat sa obtina ce-si doreste, dar altfel este vesel, rade cu pofta la desene sau la glumele noastre...
A, si recunosc, a avut o perioada in care il "pasionau" accidentele, "a murit?". Dar s-a potolit brusc dupa ce a cazut cu bicicleta si s-a lovit, iar tata-sau i-a zis: "uite, vezi, asta inseamna accident". Credeti ca are vreo legatura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

unii copii prefera negru la scris, desen, pictat, dintr-un motiv atat de banal:))) si inofensiv! pt ca negru se vede mai bine pe fond alb:) e contrastul mai mare si astfel desenul capteaza atentia:)

cat despre atractia fata de "accidente"...majoritatea copiilor o au...ati vazut, cum cade un copil si face buba, toti ceilalti fac cerc in jurul lui, ca la urs si se uita, exclama, daca apare si sange, e si mai "palpitant"....cel "ranit" se simte bine, e in centrul atentiei:))), e alintat:) e cat se poate de normal, mai ales in epoca lui "scooby doo" ...mai grav e ca unii raman asa si la maturitate si "devoreaza" filme de groaza, cu razboaie, stirile de la "ora 5"....

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Fetita mea de 5 ani a desenat intr-o zi o floare neagra...La intrebarea ce motiv a avut sa o faca asa, mi-a raspuns: "pentru ca e intuneric si asa se vede floarea cand e noapte!"

Mai nou face desene in care prima data deseneaza conturul obiectelor-predomina casele cu multe ferestre, si cu horn din care oese fum-si apoi le coloreaza. Imita probabil cartile de colorat...
Eu nu am vazut in aceste cazuri nici o problema.
Culorile folosite apoi sunt foarte vii si personajele zambesc cu gura la urechi. Iar soarele e obligatoriu cu nas, ochi si gura zambitoare.

Stiu insa o mamica al carei baietel, are tot 5 ani, a mers cu copilul la psiholog in momentul in care in desenele baietelului predominau maroul si negrul. Baiatul avea probleme de adaptare la camin, se simtea pedepsit pe nedrept de educatoare si acesta a fost modul lui de exteriorizare. Pentru mama a fost un semnal de alarma. Cand copilul si-a revenit, au revenit si culorile vii in desenele baiatului.

Numai bine!


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Am patit-o si noi cu un "psiholog" din asta, care mi-a spus pe un tin foarte ingrijorator ca copilul meu are ceva probleme, ca ar trebui sa mergem la cateva sedinte... pentru ca coloreaza mai mult cu negru. Ce credeti ca colorase cu negru? o plansa cu Mickey Mouse!!!
L-am intrebat, totusi pe cel mic, de ce a facut asa, iar el m-a privit uimit si mi-a zis "pai asa e Mickey! Negru!". Domnul psiholog era atat de pornit sa gaseasca o problema, ca nu observase ca papionul lui Mickey era multicolor (ca si cum isi incercase toata cutia cu creioane colorate pe el).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Inainte de a cauta semnificatii ascunse, verifica cauzele mult mai pragmatice.

Pe o cunostinta de a mea au chemat-o la un moment la gradinita deoarece copilul ei meu desena in ultimul timp foarte mult cu maro si negru. Cand i-a verificat culorile a descoperit ca pur si simplu i se terminasera celelalte culori! Maro-ul si negru fiind cele pe care le folosea in mod curent cel mai putin, erau singurele care inca nu se terminasera.

"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Nu e cazul - are mai multe creioane colorate in buna stare, nu e vorba de ceva care chiar are culoarea neagra (Mickey Mouse) si nici de contrast nu e, deoarece deocamdata coloreaza doar pe hartii care au desene facute (doar umple spatiile). Ultima data vroia sa coloreze si soarele cu negru, doar cand l-am intrebat daca asa arata soarele s-a gandit si-a zis "nu".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AILUI spune:

Salve,
Mda, si noi am avut problema asta acum un an,cu baietelul meu!
Am stat de vorba cu el, si mi-a zis ca asa a vazut el la desenele animate, acolo cei mai puternici sunt....mai negrii !!!
La fel, pe mine m-a chemat psiholoaga la gradi, pt ca Robert la, fiecare desen pe care il facea adauga si.....multe stafii!! asta de la Scooby Doo, acolo vedea numai stafii, fantome si tot felul de aratari din acestea! Psiholoaga credea ca am avut vreun deces in familie si copilul a ramas, cumva marcat!
Pot sa ti spun ca de atunci aam scos Cartoon-Network din grila de programe, si chiar se cunoaste rezultatul....
In ceea ce priveste culoarea negru, am incercat sa vorbim cu el, si, ia-m spus ca ar fi foarte frumos sa foloseasca si alte culori, asa, cu negru noi nu prea intelegem ceea ce a vrut el sa faca, si.....chiar a inteles, iar acum foloseste f putin negru!

Referitor insa la parerea psihologilor....se insala si ei destul de mult, in putinul timp pe care il petrec la gradinita cu copilul, nu au cum sa "vada" prea corect, parerea mea!
Spun asta, deoarece sunt patita!
Dupa faza cu desenatul cu negru, am rugat-o pe dna psiholog de la gradi sai faca o evaluare mai amanuntita.Si ce mi-a spus, dupa cel de-al doilea desen , facut de Robert si interpretat de ea: ca Robert este foarte atasat de mama, adica de mine, si il vede pe tata ca un om foarte tiranic, autoritar....si alte deastea.....
cand de fapt, e cam invers !!!
Robert nu e absolut deloc mamos,eu sunt de fapt Bau-Baul in casa, tati ii face toate poftele lui Robert, si foarte rar il cearta, si atunci, cand este vorba de ceva cu adevarat grav....La reactia mea ,de nedumerire, vizavi de interpretarea dnei pshiholog, aceasta mi-a spus ca, Robert desenase un soare ff mare, ceea ce semnifica o figura autoritara a tatalui ...si de aici, parerile dumneaei....[



mami ailuI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catale spune:

Ailui, scuze, dar cand am citit ce ti-a spus psiholoaga, mi-a trecut prin minte ca poate a citit asta in frunze de ceai.
Un psiholog nu poate sa spuna nimic despre un copil doar dupa niste desene. A mea deseneaza mereu vacile rosii. Am intreabt-o si eu de ce. Mi-a zis ca asa vrea ea, ca asa ii face placere. Iar acum cateva luni ma innebunise cu intrebari despre batranete si moarte... Chiar ma gandeam sa vorbesc cu cineva pe tema asta, insa i-au trecut toate curiozitatile legate de acest subiect.
Mi se pare mult prea devreme la 4 ani sa asociem culorile folosite de ei cu anumite stari. In masina, am un cd cu cantece pentru ea. Si ascultand Vai saracul pui de cuc, mi-a spus... Asta e cel mai trist cantec din lume. Imi place. Nu mi-a placut ideea ca ii place cel mai trist cantec din lume, dar i-a trecut si asta... Acum ii place Do e o doamna cam voinica... Nu cred ca trebuie sa ne panicam imediat, copiii au curiozitati, incearca, testeaza, cunosc... Sigur, daca nu exista alte probleme care sa justifice folosirea anumitor culori sau faptul ca ii plac cantecele triste...

Mergi la inceput