Saracie, criza & co
Noi de batem de ceasul mortii cu criza noastra financiara care se transforma in criza economica, si uitam sa mai aruncam o privire peste umar
Azi am aflat de cifra fatidica de un miliard - victime ale foamei in lume. Enorm. Mai deunazi citisem ca 3 milioane de copii sant in pericol de moarte in momentul de fata in Africa datorita foametei.
« Tarile dezvoltate prevad injectarea a pana la 3000 milarde de euros in salvarea sistemului bancar si finaciar al planetei – doar 1% din aceasta suma, aprobata in mai putin de o luna – ar fi suficienta pt a scoate umanitatea din foamete ». Sa nu fiu inteleasa gresit, din punctul meu de vedere aceasta injectare era necesara, iar acest post se vrea doar o repunere in drepturi a notiunilor de saracie, de criza – si a efectelor ei viitoare – pt unii mai putin norocosi ca noi ghinionistii. Nu-i vorba, ca stim cu totii, nu-i asa, ca aceasta criza a foametei e un picut mai veche si se datoreaza cresterii preturilor graului etc. Da nu ma pot impiedica sa nu o amintesc, caci ma gandesc la ce va fi dupa, cand nu va mai avea nimeni bani de « aruncat » pt asemenea probleme.
Raspunsuri
ladyJ spune:
Avmaria, te-ar uimi tare daca ai afla intr-o zi ca insasi guvernarea tarilor sarace din Africa isi fura si inseala cetatenii?Ca o maaare parte de vina de acolo vine?
Traim din pacate intr-o lume in care cel puternic supravietuieste,iar cel slab nu supravietuieste.Uita-te la copiii din Columbia,Barazilia, Cuba ,India etc si ai sa vezi cum sunt exploatati,cum mor de foame,din fasha sunt dealeri de droguri,pentru ca guvernele astea nu dau doi bani pe ei.Nu Europa,nu America, ci propriile lor guverne!
Sunt tari in care omul nu are drepturi.Nivelul de educatie e -1 pentru ca masele de oameni fara educatie pot fi folosite si exploatate.Iar dureros e ca, calaii sunt de acelasi neam cu ei.
gabriella1 spune:
io zic sa faci o alianta cu b.nica .Nici ea nu putea dormi noaptea din cauza copiilor din Etiopia
www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245
avmaria spune:
Adela, iti spun sincer ca nu stiam nimic despre taxa Tobin. Interesanta idee, o sa ma mai googaluiesc un pic. Ma gandesc ca nu sant singura care nu a auzit, luandu-ma dupa absenta raspunsurilor. Si eu as fi fost foarte curioasa sa aflu pareri.
Lady, nu m-ar uimi tare sa aflu ceva ce stiu deja, asa e cum spui. Ar fi trebuit sa scriu la subiectul cu criza, nu stiu ce m-a apucat sa deschid subiect separat, ca uite numai le-am deranjat de fete de la o barfa pe otv, si mai si spumega sotu lui Gabby ca iara l-o impins de la jocu pe calculator, si pt ce ? Macar de era vorba de vro poveste de la un In unul sau in doi, ceva.
Nu avusesem in gand sa analizam cauzele faminei in Africa, ci sa fim constienti ca aceasta criza risca sa aiba repercursiuni non neglijabile asupra celor infometati, care deja au ajuns aproape un miliard (pe mine m-a socat cifra asta) si care deja trag ponoasele unei cresteri de 50% al preturilor alimentelor in doar primele 8 luni ale lui 2008.
gabriella1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui avmaria [ Lady, nu m-ar uimi tare sa aflu ceva ce stiu deja, asa e cum spui. Ar fi trebuit sa scriu la subiectul cu criza, nu stiu ce m-a apucat sa deschid subiect separat, ca uite numai le-am deranjat de fete de la o barfa pe otv, si mai si spumega sotu lui Gabby ca iara l-o impins de la jocu pe calculator, si pt ce ? Macar de era vorba de vro poveste de la un In unul sau in doi, ceva. |
nu spumega ca era chemat sa serveasca patria .imi puteam face de cap linistita la pisiu
o zi buna !
www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245
Adela99 spune:
"Lasandu-mi cugetul sa zboare la marea pacea mondiala, mi-am adus aminte ca nici nu trebuie sa-mi bat capul prea tare cu ce-ar trebui sa faca puternicii zilei (oricum singurul efect este o amaraciune care ma omoara), deoarece sunt altii care au nascut idei cu valoare de postulat.
James Tobin , la el ma gandesc. Consilier al lui JFK, laureat Nobel pentru Economie, savantul, disparut acum cativa ani, a lasat omenirii asa numita "taxa Tobin . Fiind convins ca guvernele trebuie sa intervina in economie pentru a stabiliza productia si a evita recesiunile, Tobin a propus taxarea tranzactiilor valutare speculative cu 0,1 la suta, si infiintarea unui fond pentru a finanta proiecte in tarile lumii a treia.
Economistul era convins, si se baza pe propriile calcule (sugerate de un alt savant, in 1936), ca asa s-ar putea rezolva problema foametei. Dar pentru a se colecta aceasta taxa (sustinuta in unele tari nordice, dar si in Canada sau Brazilia) trebuie un curaj care ar putea trece drept nebunie. Ceea ce politicienii nu poseda, deoarece ei stiu ca daca tragi de fir, ghemul mondializarii liberale se va desira, dupa cum afirma Bernard Cassen, directorul general al Le Monde Diplomatique, intr-un interviu
Realitatea e insa prea incalcita, si chiar daca tragi de fir, e imposibil sa fii convins, numai daca nu esti cumva nebun, ca politicienii se vor trezi toti dimineata dorind sa scoata saracii din mizerie, sa duca bolnavii la tratament, sa toarne apa in gurile a milioane de oameni storsi de vlaga.
www.ziare.com/_Editorial_Ingrasarea_la_fata-281855.html" target="_blank"> sursa
"Ei bine, spune americanul James Tobin, Premiant Nobel, ar fi suficient sa prelevam (sa o faca ONU, in colaborare cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International) doar 0,1% din valoarea fiecarei tranzactii - pentru a incetini specula cazionului planetar (bursele de valori), deci a face mai putin riscant metabolismul financiar planetar dar, mai ales, pentru a folosi aceasta taxa la acoperirea imenselor prapastii care exista intre lumea bogatilor (Europa Occidentala+America de Nord+Japonia+Australia) cu lumea saracilor (toti ceilalti). Caci s-ar obtine, pentru construirea de scoli, spitale, sosele, cai ferate, elemente de agricultura si economie performanta (deci locuri de munca) in Lumea a Treia nu mai putin de 0,1/100. 2.000.000.000.000 $ x 365 zile = 730 miliarde dolari, o suma cu care pur si simplu s-ar eradica saracia pe Pamant. Intr-un singur an! Preluata de o organizatie neguvernamentala de stanga (Attac, sustinuta de publicatia "Le Monde Diplomatique"), formula "taxei Tobin" a fost, la inceput, luata in ras de nord americani (sfanta piata libera!) dar, incetul cu incetul, isi face loc in inima lumii. Asadar, solutie sigura anti-saracie (dar utopica, fireste): taxa Tobin. Tot o actiune anti-finantisti: introducerea unui strop de crestinism in afacerile cazinoului planetar, lumea infioratoare a Burselor de valori, adica a acelor institutii fara control democratic, condusa de zeul numit Specula. Ce s-ar putea face? Legarea, prin lege, a actionarilor si proprietarilor marilor companii inscrise la Bursele de valori - prin legi universale - de marea, uriasa masa a angajatilor care, cu mintile si bratele lor creeaza efectiv bunurile materiale de care se bucura acum numai patronii. Or, a lega variatiile la Bursa ale companiei/societatii cutare de performantele ei reale se poate face daca patronii impart atat castigurile cat si pierderile cu toti angajatii! Ar rezulta, in cazurile pozitive, cresteri ale salariilor angajatilor meritorii dar si implicarea lor la pierderi, in cazurile negative, deci cointeresarea lor reala la bunul mers al productiei, al afacerilor. Este greu? Fireste ca va fi greu - dar nu imposibil de transformat economia lui Homo homini lupus intr-o agora a pietei sociale libere. Universalizarea legilor logice ale pietei libere - dar ultraliberala! - ar fi urmatoarea utopie, astfel ca impozitele prelevate pe afaceri, venituri si transferuri de capital sa fie aceleasi, pe intreg Pamantul si, fireste, progresive, obligandu-i pe miliardari si milionari sa cotizeze logic pentru bunul mers al planetei.. Deci, fara smecheriile companiilor inscrise in Insulele Virgine, a pavilioanelor liberiene, a bancilor ultrasecretoase elvetiene. Ceea ce ar implica, bineinteles, o transparenta absoluta a economiei terestre. Cu, fireste, inarmarea Bancii Mondiale, a F.M.I., a altor organisme cu elemente puternice de control, de politie fiscala planetara. "Capitalismul inseamna neaparat hotie", imi explica un prieten, fost presedinte al Romaniei. Sunt de acord, bineinteles, dar daca tot ne-am vaccinat, in doua secole de capitalism, nu ar fi timpul sa incercam sa punem capitalismului botnita legilor?"
sursa
ionica, pe tine cin' te-a suparat?