Mamici anti-stress de ianuarie-februarie 2009 (69)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns veronica75 spune:

Alina - io ma gandeam asa: daca cineva e disperat sigur da mai mult decat dai tu.....dar probabil ai dreptate.

Vreau si eu sa imi fie cald eu taree sunt friguroasa.
Cami - ia un calciu si ceva dulce..si eu mai patesc uneori si mancam dulce ca de Ca m-am ferit da daca iei o pastiluta nu o fi foc.

Veronica cu Alice
micuta mea
BB e pe drum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Citat:
citat din mesajul lui Naty

Citat:
citat din mesajul lui IRA_LIZA

Mai fetelor, eu nu inteleg o chestie: de ce nu vreti voi (unele) sa luati tot pre+postnatalul de 126 de zile, ci numai 42?

Ira 27+ mami de Lizuca

Da, chiar, de ce?
La mine de exemplu situatia e urmatoarea: noi avem casa de asigurari sociale separata si indemnizatia de sarcina si lauzie se plateste de aceasta casa de asigurari, ceea ce e foarte nasol fiindca e plafonata (90% din media venitului pe ultimele 12 luni dar nu mai mult de ...). Pe de alta parte, se pare ca in ce priveste concediul de ingrijire a copilului pot opta sa merg pe varianta cu cererea la primarie si sa mi se aplice regulile generale. Asa ca, avand in vedere noua lege, mi-ar conveni sa am cat mai putin concediu de sarcina si lauzie.

Raluca, mami de Ioana - Alexandra (10.10.2004) si 26+ cu
Ioana la 3 ani
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52035" target="_blank">POVESTEA BEBELINEI

Naty, bun, la tine e un caz aparte (daca am inteles bine, esti in Barou, cam stiu ce prbl sunt p'acolo, uff, Dzeu sa-l ierte pe Iordanescu, insa poate k s-o schimba macar acum cate ceva ...prietenii stiu de ce...)

Insa celelalte burtici??

de ce intreb chestia asta? pt k indemnizatia in maternal este de 100% (85% de la stat si 15% de la angajator) DIN VENITUL BRUT, pe cand cuantumul indemnizatie in CIC se pare k va fi 85% DIN NET, mai exact din media venitului nete din ultimele 12 luni dinainte de nastere. Or,indemniz in CIC este sensibil mai mica decat indemniz in maternal.

A, si sa nu uit un amanunt care mi se pare extrem de important: aproape toata lumea vorbeste de CIC (si, implicit, de indemnizatia in CIC) k fiind de 2 ani - or, daca am citit cu atentie, CIC se termina CAND FACE BB 2 ANI! - ceea ce, luant in calcul si perioada postnatalului, inseamna k de fapt perioada maxima a CIC este de 2 ani - X, unde X = postnatal (cf legii, minim 42 zile calend)., adica (365 X 2) - 42 minim = 688 zile calendaristice maxim.

Ce deducem de aici: chiar si in ipoteza in care maternalul ti-l iei de 42 de zile, CIC are o durata fixa = 2 ani calculati de la nastere, iar indemnizatia va arata cam asa:

(1) indemnizatia in maternal 100% venit brut - se acorda pe 42 zile;
(2) indemnizatia in CIC 85% din net - se acorda pe (365 zile X 2) - 42 = 688 zile

Ce Dzeu ma opreste sa-mi fac urmatorul plan, k doar e vb de banii mei:
(1) indemnizatia in maternal 100% venit brut - se acorda pe 126 zile (ma rog, am pus si eu varianta ideala, in care toate zilele de maternal le-as lua dupa nastere);
(2) indemnizatia in CIC 85% din net - se acorda pe (365 zile X 2) - 126 = 604 zile

Mi-a scapat ceva sau am inteles eu ceva greshit din prevederile legale care reglementeaza cele 2 concedii si indemnizatia aferenta fiecaruia?? Astept sa ma corectatzi, cu anticipate pt corecturi...

Ira 27+ mami de Lizuca

Mergi la inceput

OOpsy-oopsy-oopsy (vb nush cui: neuronu' de gravidutza): o reectificare:

Cf Art 66 din Contri Colectiv de Munca Unic la nivel National: compensarea aia de 15% pana la 100% a indemnizatiei din maternal se acorda pt minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate.

Avand in vdr k in maj cazurilor angajatorii se vor prevala de acest minim, cam la atat ne putem astepta, fiind oarecum realiste: indemnizatia in maternal: 100% venit brut (85% de la stat si 15% de la angajator) - pt 6 saptamani; 85% venit brut de la stat - pt restul de 12 sapt (am calculat 126 zile:7 = 18 saptamani in total maternalul)

M-am simtit obligata sa fac aceasta rectificare pt mamicile care, din varii motive, nu au acces la legislatie sau poate k se simt suficient de rau incat sa nu poata face in mopd riguros aceste calcule de timp & bani.

Scuze inca o data!

Ira 27+ mami de Lizuca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami_antonia spune:

IRA ai gandit f logic si f corect .... dar e bine ca rezisti atat la munca ... as fi vrut si eu sa-mi bag cat mai multe zile de indemnizatie dupa nastere ca e adevarat ca ai dreptate ... dar ce sa ma fac daca nu mai pot sta in picioare si mi-e somn de mor???? sa-mi bag mai multe concedii medicale???? nu stiu daca nici asa s-ar renta ....

dar ce este cu cele 6 saptamani de 100%?????? cum ti le da angajatorul??? se face cerere si se cere sau cum???? eu sunt angajata practic la o institutie a statului ... sau asa cred ca e considerata o unitate de invatamant .... crezi ca pot primi 15% in aceste conditii????

mercic

alina tocmai am luat un calciu efervescent ... sper sa nu am probleme cu contractii sau mai stiu eu ce din cauza lui .... si dupa ce am avut caderea de calciu da am baut repede cola si am mancat ciocolata .... dar am inteles ca nu e bine sa ai deficit in orgqnism ca poate declansa si glanda tiroida ....

23+ANTONIA IOANA

Camelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Mai, cineva a sters toate emailurile de pe adresa comuna de mail (cele cu numere de telefon). Nu mai este nimic in inbox.

Cami eu iau pastile pt arsuri care contin calciu, 2 pastile asigura 60% din necesarul zilnic, iau cam 6 pastile pe zi,deci peste 180% din necesarul zilnic, pana acum nu am avut probleme cu contractiile, am inteles ca in perioada asta este necesara o doza mai mare de calciu pt ca o cantitate mai mare se duce la oasele copilului.

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisspoliss spune:

Am vazut si eu ca au disparut mesajele..dar am intrat in Trash si le-am mutat la inbox..bine ca nu s-au pierdut de tot.

Crisss 25+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisspoliss spune:

Fetelor, am si eu o intrebare mare-mare: Episitomia( sau cum i-o fi zicand) se face neaparat cand vrei sa nasti natural? adica vrei-nu vrei te taie?????? sau te taie numai daca intr-adevar nu iese copilu? mi-e o frica de numa, ca am auzit tot felul de zvonuri aiurea.

Crisss 25+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Crisspoliss, episiotomy aici se face numai dc este neaparat necesar. Vorbeste cu medicul, si spune-i ca vrei sa fii taiata numai dc este neaparata nevoie.
Toate astea ar tb sa fie mentionate in birth plan-ul tau. Eu i-am zis ca vreau sa nasc vaginal, cu epidural si vreau sa fiu taiata numai dc este necesar. Nu vreau o taietura preventiva. Acum depinde si de greutatea copilului, de rabdarea cadrelor medicale, dc ti se face masaj in timpul expulziei, dar toate aspectele astea tb discutate cu medicul. Nu uita sa ii ceri un nr de telefon sau un alt contact in cazul in care nu poate sa participe la nastere.

In Trash nu m-am uitat

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cami_antonia

IRA ai gandit f logic si f corect .... dar e bine ca rezisti atat la munca ... as fi vrut si eu sa-mi bag cat mai multe zile de indemnizatie dupa nastere ca e adevarat ca ai dreptate ... dar ce sa ma fac daca nu mai pot sta in picioare si mi-e somn de mor???? sa-mi bag mai multe concedii medicale???? nu stiu daca nici asa s-ar renta ....

dar ce este cu cele 6 saptamani de 100%?????? cum ti le da angajatorul??? se face cerere si se cere sau cum???? eu sunt angajata practic la o institutie a statului ... sau asa cred ca e considerata o unitate de invatamant .... crezi ca pot primi 15% in aceste conditii????

mercic

23+ANTONIA IOANA

Camelia

cami_antonia, evident k, in postarea anterioara, am luat in calcul extremele, si anume maternal "la limita de jos" adica 42 zile, respectiv la limita de sus = 126.

Evident k, in realitate, mai intervin variabilele aplicabile fiecareia dintre noi, de genul conditie fizica, somn, distanta fata de locul de munca, etc, etc; plus alte variabile independente de noi, ex starea vremii in lunile nov & dec. In plus, de ex eu nu am luat anul asta decat o singura zi de concediu de odihna, anticipand k voi avea nevoie de liber cat mai mult SI platit la finalul anului & sarcinii. MI-au mai ramas 14 zile de CO, insemnand cca 3 sapt zile calendaristice. Chiar si asa, daca va fi vreme buna & ma voi simti in stare, merg la job cat mai mult posibil si solicit la anu' cval. zilelor de CO neefectuate.Mai e si varianta: iau ceva medical (= 75% din net) si la anu' solicit cval CO neefectuat.

Evident, vor fi si cateva zile de prenatal, sper k vor fi cat mai putine, intentionez sa le iau in ianuarie (DPN-ul meu este undeva intre 05 si 11 ian) - asta daca nu se grabeste bebelina mea si apare in decembrie

Ref cele 6 sapt de 100% : e un drept al nostru, al gravidutzelor, prevazut in CCMUNN Art 66: pe langa 85% din salariul brut pe care ti-l da statul, angajatorul este obligat sa iti dea restul de 15%. ATENTIE!! CCMUNN se aplica TUTUROR angajatorilor, NU va lasati duse de nas de angajatorii vostri precum k in contr colectiv de munca al unitatii voastre nu se aplica! CCM de rang inferior celui de la nivel national (adica cele la nivel de ramura, subramura, unitate) NU pot sa prevada drepturi mai putine decat cele din CCMUNN, uite un extras aici:

ART. 2
(1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele convenite in procesul de negociere.
(2) In ceea ce priveste conditiile specifice de munca, stabilite conform legii, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca si, dupa caz, prin acorduri privind relatiile de serviciu, la nivel de ramura, grup de unitati*), unitati si institutii.
(3) La angajare si la stabilirea drepturilor individuale, angajatorii vor respecta dispozitiile legale in vigoare privind aplicarea principiului egalitatii de tratament fata de toti salariatii, fara discriminari pe baza de criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
(4) Principiul platii egale pentru munca egala implica, pentru aceeasi munca sau pentru o munca pentru care este atribuita o valoare egala, eliminarea, cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare, a oricarei discriminari pe criteriul sexului.
_
*) In sensul prezentului contract:
- termenul angajator desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice si orice persoana juridica ce angajeaza salariati;
- companiile nationale si regiile autonome sunt definite prin lege grupuri de unitati;
- termenul de acorduri privind relatiile de serviciu desemneaza actele incheiate in baza negocierilor derulate intre reprezentantii institutiilor publice si reprezentantii functionarilor publici.

ART. 100
(1) Ramurile de activitate pentru care se vor incheia contracte colective de munca sunt cele prevazute in anexa nr. 4.
(2) Drepturile prevazute in prezentul contract colectiv de munca sunt considerate minime, de la nivelul carora incepe negocierea contractelor colective de munca la celelalte niveluri, cu exceptia celor care sunt stabilite in cuantum fix sau maxim.
(3) In situatiile in care nu se incheie contracte colective de munca pe ramura sau grupuri de unitati, prevederile prezentului contract colectiv de munca la nivel national sunt considerate niveluri minime, in conformitate cu prevederile art. 3, de la care incepe negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitati.
(4) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.
ART. 101
Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.

Pt cele 15%: concret se face o cerere la angajator, pe undeva prin forum exista, cred, un model pe undeva, daca il gasesc il aduc aici, pt fetele din odiseea noastra. Nici nu cred k e asa important un model anume, insa daca gasesc il postez aici.

Inca ceva, eu tot insist sa va luati, daca ati ajuns in luna a sasea, reducere de program cu 25%. Cum arata la mine acesta reducere de program? sunt la job la ora 08.00 si plec la 14.00; inainte de reducere veneam la 08.00 si plecam la 17.00 pt se lua in calcul si ora de masa de pranz si, precum stiu multe dintre noi, in mod constant ora de masa insemna un sfert de ora cu o mana pe furculitza sau pe sandwich si cu ochii in calculator, k poate se supara bunatatea de patron...

Ech...recunosc k mie mi-e oarecum mai usor sa vb despre acest 15% si despre celelalte pt k nu mi-e teama k nu ma mai primeste patronu' inapoi: in cazul fericit in care nu intra in dizolvare/faliment cat sunt eu in CIC, n-o sa ma mai intorc eu sa lucrez unde sunt acum. Daca nu ramaneam insarcinata nici nu lucram la ei mai mult decat 1-2 luni, cert!

...asa k, daca va temeti de oareshce represalii la intoarcerea din CIC, nu insistati pt drepturile voastre (lugubra formulare, dar alta n-am!), insa sa va ganditi k pana va intoarceti voi din CIC multe s-or schimba la locul vostru de munca si s-ar putea sa va para rau atunci k nu ati cerut/primit ceea ce vi se cuvine de drept.

Ira 27+ mami de Lizuca

Mergi la inceput

Iata si textul integral al Art. 66 din CCMUNN:

ART. 66

(1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.

(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.

(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Ira 27+ mami de Lizuca

Mergi la inceput