musca copiii la gradinita
fetita mea are 3 ani jumate ,se duce la gradinita la program scurt (4 ore).In doua saptamani a muscat de trei ori alti copii.
M-am documentat pe Internet ,am vorbit cu invatatoarele,directoarea,una din cauze ar putea fi faptul ca este intarzita cu vorbirea(este bilinguala,nu neaparat ca ar fi cauza asta),si nu se paote exprima f bine.Ma gandesc ca,poate e frustrataa,ca alti copii vorbesc mai bine decat ea?
Acasa ,are comportament normal,cand mergem la parc la copii,la fel este foarte atenta cu alti copii,le da jucariile ,se joaca cu ei.
Am observat ca a muscat in jurul orei 12,cam de fiecare data,si m-am gandit,ca poate este infometata,pt ca uneori pleaca dimineata fara sa fi manance bine si mancarea care i-o dau,nu o mananca d e fiecare data.
V-as ruga, daca ati trecut prin astfel de experimnete,sa ma ajutati cu niste sugestii,pt ca imi e teama ca daca mai musca o poate da afara din gradinita.
Anul trecut nu a muscat deloc,educatoarele erau mult mai dragute decat anul acesta,colectivul de copii este nou.
Ca masuri:nu i-am dat Tv in ziua cand a muscat,am pus foi pe pereti unde scrie No biting(nu musca) cu desen explicativ,i-am explicat,..ce as mai putea face?
la fel ,am completat dosarul ,ca sa o ducem la un logoped(speech therapist),la cererea expresa a directoarei.fetele din America,as vrea sa le intreb,ca am citit demult,aici pe fourm,spunea cineva din Sua,ca daca il duci la un speecch therapist public(de stat),recordul va fi pastrat in dosarul ei pana la liceu?Este adevarat?
Va multumesc f mult pt eventuale sugestii.
Raspunsuri
szivarvany spune:
Iti spun cum e la noi la gradi: a venit un baietel direct in grupa mijlocie si el are mici probleme cu vorbirea, astfel incat s-a manifestat agresiv cu ceilalti copii; logopedul la care merge a spus ca asa se manifesta doar din cauza ca nu poate vorbi inca, si intr-adevar, dupa 1 luna de zile de la inceperea gradinitei totul e ok, nu mai musca, nu loveste
E o perioada trecatoare
Edit: educatoarea le-a explicat copiilor ca Toni nu e rau, nu o face din rautate, o face pt ca e speriat si el de locul nou si pt ca inca nu stie vorbi; am avut noroc de o educatoare cu suflet
Daria & GIULIA(2004 08 16)
ceela spune:
Si la noi in grupa mica este o fetita care musca. Si eu am observat la baie o muscatura pe bratul baiatului meu. La sedinta cu parintii era un baiat cu semn pe obraz. Atunci tatal lui a intrebat doar care copil musca, mama fetitei si-a cerut scuze, toti parintii au spus " Stati doamna linistita ca sunt copii, nu ne suparam." Nu s-a pus problema sa o dea afara de la gradinita. A trecut acum o luna, nu am mai auzit sa fi muscat vre-un copil,sau oricum s-o fi intamplat mai rar.
Cel mai important este ca educatoarea sa fie pe faza, si sa o prinda exact cand se pregateste sa muste. E cel mai usor de depistat motivul si de explicat ca nu e bine.
laurabb spune:
am citit ca pana la 3 ani, se intampla frecvent ,insa fetita mea are 3 ani jumate.
Aici este foarte complicat,imi da raport scris ,lafel si parintilor copilului care a fost muscat si se pastreaza confidentialitatea(adica nu specifica numele copiilor implicati).
Pe mine directoarea m-a pus sa o duc la o scoala speciala sa o examineze pentru acest compaortament,si ne-au trimis cei de acolo ditamai dosarul cu tot felul de chestionare si forme de muncim de o saptamana la el si nu am mai terminat.Tot felul de testari trebuie facute ianinte(vedere,auz,etc).
Noi ca parinti ,daca nu se intampla treaba cu muscatul,nu eram foarte ingrijorati cu vorbirea,pt ca am vazut ca fetita noastra face progerese in fiecare zi,si credem noi ca este un copil destul de inteligent,insa acum am intart in hora si trebuie sa jucam cum vor ei.
Eu vad la copilul meu ca este normal,insa m-am inatlnit azi cu directoarea care nici nu o vede pe fetita f des,si mi-a zis ca in afara de limbaj ,mai are si alte probleme,la care eu am ramas masca.
Le-am interbat pe educatoarele cu care sta mai mult si mi-au zis ca ,altceva nu au vazut nimic anormal la ea.
Fetita mea are o personalitate foarte puternica,chiar daca nu poate sa se exprime 100%,vad,cand mergem la copii ,este genul de copil care ii place sa conduca,sa faca regulile cum ii plac ei,as spune ca are o personalitate puternica,insa nicidecum,nu vad asta ca ceva anormal.
multumesc pt sfaturi.
ionica spune:
Laurabb
Da-i fetitei tale sa manance mai bine dimineata inainte de a pleca la gradinita,poate ai dreptate copilei ii este foame pe la ora 12 si sare la copii sa-i muste.
Sophia 2ani
+15
Carmenbr spune:
Schimba gradinita si nu te apuca de nici un dosar.
In ce stat esti?
Eu nu as face nici un dosar copilului meu, decat daca as fi convinsa ca are intr-adevar nevoie de ajutor specializat. Fetita e mica, e bilingva, vorbeste si se exprima mai greu. Eu am schimbat gradinita pt ca baietelul meu facea tantrumuri mai mari, mai zgomotoase si educatoarele pareau sa nu le pese, sa incerce sa-l calmeze, sa-l ajute sa depaseasca momentul. Acum nu mai avem probleme, dar si am parte de educatoare carora le pasa.
Eric, baietelul meu, e bilingv si el si a inceput sa vorbeasca tarziu, chiar daca a mers la day-care de la 2 ani. Chiar si acum la 4,3 ani tot mai are momente cand parca se impiedica atunci cand vrea sa spuna ceva si nu-si gaseste cuvintele.
In California, pana la 4 ani poti incerca sa il introduci intr-un program care se pare ca e confidential. Insa dupa 4 ani poti vedea un speech terapist doar prin districtul scolar si asta inseamna ca va ramane la dosar, ori eu nu am vrut asta atata timp cat nu as fi fost sigura ca intr-adevar are nevoie. Acum e f ok si ma felicit ca nu am apelat la districtul scolar. Mai exista posibilitatea sa ceri referal de la pediatrul fetitei la un speech terapist si atunci SIGUR nimeni nu va avea acces la aceste informatii, va fi confidential.
Stiu pe cineva care a mers prin programul de care iti spuneam, inainte ca copilul sa implineasca 4 ani si dupa 1 an au intrerupt ca nu mai avea nevoie. Stiu de la mamica respectiva ca acel dosar e confidential si se va distruge in cativa ani iar scoala nu are acces la el.
Stiu ca aici e tare greu cu lovit, muscat si ca-l pot da afara. Dar nu te intimida, inca nu e la scoala, asa ca schimba tu gradinita si nu da niciodata informatii la noua gradinita despre cea anterioara. Nu au cum sa tina track. E copilul tau, protejeaza-l.
4 anisori...uraaa!
noltic spune:
Foarte corect raspunsul lui Carmenbr; orice copil poate avea episoade comportamentale specifice; asta nu inseamna sa-i marcam viatza cu aceste aspecte. Sistemul educational din state este restrictiv dpdv al dezvoltarii emotionale si de personalitate al copiilor. Ar fi pacat sa le urmezi instructiunile educatorilor de la actuala gradinita; schimba locul pana gasesti intelegere pentru o fetita superba de 3 anisori jumate care are o problema temporara de comunicare/adaptare si ajut-o sa se dezvolte normal.Rabdare intelegere si afectiune este cel mai bun tratament pentru ea in aceasta faza; daca o pedepsesti in continuare risti sa-i acutizezi/costientizezi deficienta de comportament. Succes si rabdare, multa rabdare si intelegere.
laurabb spune:
am dat telefon la county sa intrebam daca informatiile sant pastrate confidentail,si nu au stiut sa raspunda,au zis ca se intereseaza si ne spun.Cam ciudat,nu?
Nu am vrea sa schimbam gradinita,am stat la coada ca sa prindem rand:-),si este si aproape de casa.
ciudat este ca directoarea este cea care ne baga bete in roate si nicidecum invatatoarele.
Azi m-am dus sa-i arat si ei hartiile care le-am primit de la scoala respectiva,si una era pentru teacher,a zis ca o completeaza si o trimite ea separat,iar cei de la county au zis sa le trimitem pe taote intr-un plic ,ca altfel se pierd.
Nu mai stiu ce si cum sa fac.
ariel_7000 spune:
este un comportament specific varstei. e o forma de manifestare a "agresivitatii"...unii musca, altii imbrancesc, altii ciupesc. fata mea le facea pe toate:))) i-a trecut destul de repede. pe urma i-a venit ei randul sa fie victima:)...
e adevarat ca , copiii bilingvi vorbesc cu intarziere. cu rabdare, se va remedia si asta.
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
anya spune:
Si copiii mei au aparut muscati de la gradinita. N-am facut nici-un scandal. Am anuntat educatoarea si atat. Asta se intampla la grupa mica, in primele 2 luni. Mi se pare o manifestare normala varstei, la fel ca si ciupitul, imbrancitul, urlatul si "nu vreau"-ul. Important e cum gestioneaza educatoarea situatia la fata locului. Degeaba o certi/pedepsesti tu acasa. Trebuie ca educatoarea sa-si dea seama ce a generat masifestarea respectiva.
Daca ai fi in Romania te-as sfatui sa vorbesti cu educatoarea, eventual sa "cotizezi" ceva ca sa fie mai pe faza si sa vada despre ce e vorba. Pentru atata lucru, aici nu te da nimeni afara.
Din pacate la voi regulile sunt altele si se pare ca pot ramane "tinichele de coada". Evita pe cat posibil mentionarea in dosare a diverselor problemute. Cine stie cand va fi respins copilul pentru ca la 3 ani a muscat. In particular poti consulta un psiholog care sa te consilieze pe tine cum sa reactionezi la diverse manifestari ale copilului sau, de ce nu, educatoarei/directoarei. Vezi in ce mod poti aduce directoarea (se pare ca ea are ceva cu tine/copilul tau) la sentimente mai bune.
Bafta multa!