Astazi i-am facut baietelului meu o ecografie abdominata la care a rezultat ca are "colecist alungit, 5.9 cm ax lung, cudat infudibular, pereti subtiri, continut omogen, fara calculi".
Medicul ecografist mi-a zis ca are dimensiunile unui adult, dar ca nu este ceva grav, ca poate sa ramana asa.
Medicul de familie mi-a zis ca este o malformatie congenitala, ca daca nu are simtome acum sa o lasam asa, dar ca mai tarziu poate da complicatii. Mi-a zis asta la telefon, nu mi-a povestit si care sunt aceste posibile complicatii.
Voi ati mai auzit de asa ceva? I-am mai facut eco la 3.5 luni si la 1 an si s-a vazut nimic de genul asta, oare ce s-a intamplat???
nu are nimic. probabil medicul care a facut eco era obisnuit sa vada adulti, nu pitici. la copii colecistul este mai mare decat ar trebui in mod normal (comparand cu alte organe, in special ficatul), dar asta este fiziologic. si faptul ca pare cudat ecografic e tot normal ( e mai mare decat locul lui din ficat si din cauza asta se cudeaza). peretii subtiri, continut omogen, fara calculi - inseamna ca este perfect normal. iar daca copilul nu are nici un fel de simptome (greata, varsaturi, febra, dureri in capul pieputlui sau in dreptul ficatului, ictyer) chiat nu ai de ce sa-ti faci griji :)
Am fost la dr Tararache de la Euroclinic, cica e specializata pe eco de copii.....
Super daca e asa cum zici tu. Atunci dr de fam e pe dinafara rau de tot. Auzi tu: malformatie congenitala.... Ce repede pun diagnostice din astea pompoase.....
Nu ai de ce sa-ti faci griji acum, daca nu are simptome. Eu am colecistul alungit, "malformatie congenitala" de care nu am stiut pana la 25 de ani cand au inceput manifestarile lui - greata, varsaturi, intoleranta la anumite alimente, dureri de cap.
Eu zic sa-l urmaresti atent, eventual sa mai faci niste investigatii mai tarziu si daca se confirma diagnosticul sa iei in considerare tratamentul impus de medic.