Taxa la Biserica

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

cat despre "catedrala neamului" tare sunt curioasa cine castiga licitatia pt construire...firma cui? arhitectul cui?

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
[
Cum mai Maria ce afaceri?
Nu stii ca biserica ortodoxa e chiar tare priceputa in afaceri?Chiar nu cunosti sau zici asa...?

Nu, chiar nu cunosc. Ce afaceri face biserica in satele sarace, cum sunt cele la care se refera link-ul dat de Ariel ? "Guvernul a stabilit ca unitatile de cult care beneficiaza de aceasta prevedere sa se incadreze in urmatoarele categorii:se afla intr-o zona de saracie extrema, credinciosii sunt in general persoane in varsta; se afla intr-o zona a tarii in care rata somajului este peste media pe tara; sunt situate in zone izolate, greu accesibile, nu beneficiaza de sprijin pentru salarizarea personalului neclerical etc."

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Citat:
[
Cum mai Maria ce afaceri?
Nu stii ca biserica ortodoxa e chiar tare priceputa in afaceri?Chiar nu cunosti sau zici asa...?

Nu, chiar nu cunosc. Ce afaceri face biserica in satele sarace, cum sunt cele la care se refera link-ul dat de Ariel ? "Guvernul a stabilit ca unitatile de cult care beneficiaza de aceasta prevedere sa se incadreze in urmatoarele categorii:se afla intr-o zona de saracie extrema, credinciosii sunt in general persoane in varsta; se afla intr-o zona a tarii in care rata somajului este peste media pe tara; sunt situate in zone izolate, greu accesibile, nu beneficiaza de sprijin pentru salarizarea personalului neclerical etc."

Maria

Nu vorbesc de biserica X sau Y din satul Z.
Vorbesc de institutia bisericeasca si de posesiile ei.
Care apropos,cu atat mai urat ca nu intervine PERSONAL in salariile unor preoti de la tara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:

Serviciile se platesc, nu-i asa ? Din cate stiu, biserica nu este sustinuta financiar de stat, atunci din ce sa traiasca ?
Maria

Cum adica biserica nu este sustinuta financiar de stat? Pe asta de unde ati scos-o???Si, da, serviciile se platesc: eu dau impozit la stat, statul da salarii la preoti, iar preotii isi fac treaba pentru care primesc salarii: cununa, boteaza, inmormanteaza, impartasesc, spovedesc, canta, recita etc. Asta-i fisa postului pe care l-au ales .
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !
Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mai,m-a pacalit Irina.Spunea ca din afacerile colosale pe care le are ,biserica plateste preotii si etc si etc.Deci,preotii au salarii de la stat?
Atunci dividendele unde se duc?Ahh, da la catedrala neamului.
Dar bani lu´Becali unde se duc?
care afaceri colosale frate?nu te-am pacalit cu nimic, statul contribuie cu o parte la salariile slujitorilor din cultele recunoscute de stat.Nu stiu exact suma, dar oricum e mica, restul banilor trebuie sa ii dea biserica sau cultul respectiv.Dar contributia statului se opreste aici, pentru intretinerea cladirilor, opere de caritate, etc. statul nu da nimic, asta se realizeaza din taxe si donatii de la credinciosi. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Serviciile se platesc, nu-i asa ? Din cate stiu, biserica nu este sustinuta financiar de stat, atunci din ce sa traiasca ?
Maria

Cum adica biserica nu este sustinuta financiar de stat? Pe asta de unde ati scos-o???Si, da, serviciile se platesc: eu dau impozit la stat, statul da salarii la preoti, iar preotii isi fac treaba pentru care primesc salarii: cununa, boteaza, inmormanteaza, impartasesc, spovedesc, canta, recita etc. Asta-i fisa postului pe care l-au ales .
Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mai,m-a pacalit Irina.Spunea ca din afacerile colosale pe care le are ,biserica plateste preotii si etc si etc.Deci,preotii au salarii de la stat?
care afaceri colosale frate?nu te-am pacalit cu nimic, statul contribuie cu o parte la salariile slujitorilor din cultele recunoscute de stat.Nu stiu exact suma, dar oricum e mica, restul banilor trebuie sa ii dea biserica sau cultul respectiv.Dar contributia statului se opreste aici, pentru intretinerea cladirilor, opere de caritate, etc. statul nu da nimic, asta se realizeaza din taxe si donatii de la credinciosi. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
Eu am intrebat daca biserica e sustinuta financiar de stat si daca preotii sunt platiti de la buget. Stie cineva sa raspunda si daca da, in ce baza ? Ca la aruncat vorbe toata lumea se pricepe.

Ah, mariamunteanu, tu erai....
Deci, tu, romanca, fosta locuitoare si muncitoare pe plaiurile mioritice , nu stii nici acu' pe ce se duceau banii pe care ii dadeai de bunavoie Statului.
Pai sigur ca preotii sunt platiti de la buget.
Si nu numai preotii, dar si slujitorii altor culte recunoscute de stat (nu toate cultele recunoscute de stat accepta bani de la stat, totusi).
Si Statul nu-i plateste numai pe 'ai din Romania, ba ii plateste si pe 'ai din Germania . Pentru personalul clerical din strainatate s-au dat in 2008, 55.000 euro/luna de la bugetul de stat (sursa: site-ul Ministrului de Finante).

ia uite:

http://www.roportal.ro/stiri/stirea-1054099.htm

si mai uite:

http://www.gandul.info/flux/patriarhia-cere-guvernului-majorarea-salariilor-preotilor-din-zonele-rurale-sarace.html?3996;2416540

si mai uite:

http://stiri.rol.ro/content/view/140078/9/

Si, daca vrei sa vezi in detaliu unde si cat din buget merge la unitatile de cult si salariatii acestora, acceseaza site-ul Ministerului de Finante:

http://www.mfinante.ro/link.jsp?body=/buget/index2008.htm

A, si am mai gasit ca salariile personalului clerical cu functii inalte sunt platite integral de la bugetul de stat, iar salariile preotilor "mici" sunt suportate atat de stat cat si de enoriasi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:

Citat:

Citat:

Maria

Cum adica biserica nu este sustinuta financiar de stat? Pe asta de unde ati scos-o???

Si, da, serviciile se platesc: eu dau impozit la stat, statul da salarii la preoti, iar preotii isi fac treaba pentru care primesc salarii: cununa, boteaza, inmormanteaza, impartasesc, spovedesc, canta, recita etc. Asta-i fisa postului pe care l-au ales .

Mai,m-a pacalit Irina.Spunea ca din afacerile colosale pe care le are ,biserica plateste preotii si etc si etc.

Deci,preotii au salarii de la stat?

care afaceri colosale frate?

nu te-am pacalit cu nimic, statul contribuie cu o parte la salariile slujitorilor din cultele recunoscute de stat.Nu stiu exact suma, dar oricum e mica, restul banilor trebuie sa ii dea biserica sau cultul respectiv.

Dar contributia statului se opreste aici, pentru intretinerea cladirilor, opere de caritate, etc. statul nu da nimic, asta se realizeaza din taxe si donatii de la credinciosi.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

Pai tu mi-ai zis ca biserica, din averea ei(stii,am vorbit de proprietati si afaceri) plateste preotii,face donatii si renoveaza.

Deci, preotii sunt platiti de stat,conform link-urilor postate de Denizel.Donatii nu stiu cate se fac,suportate de biserica, renovari iar nu stiu cate se fac,suportate de biserica.

Eu cred ca ii tin in banca....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Denizel, multumesc pt. informatii. Cum nu am timp acum sa le studiez in detaliu, preiau cele spuse de tine "salariile preotilor "mici" sunt suportate atat de stat cat si de enoriasi". Inseamna ca salariile preotilor sunt suportate doar partial de la bugetul de stat, restul urmand a fi platit de enoriasi - cum ? Din taxe !

Acum e clar ca taxele percepute de biserica au un fundament legal si logic.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:

Denizel, multumesc pt. informatii. Cum nu am timp acum sa le studiez in detaliu, preiau cele spuse de tine "salariile preotilor "mici" sunt suportate atat de stat cat si de enoriasi". Inseamna ca salariile preotilor sunt suportate doar partial de la bugetul de stat, restul urmand a fi platit de enoriasi - cum ? Din taxe !

Acum e clar ca taxele percepute de biserica au un fundament legal si logic.

Maria

Pai, solutia e simpla pentru cei care nu mai vor sa plateasca "taxe" la biserica, cu sau fara chitante : cununati-va, botezati-va si inmormantati-va numai la marile Patriarhii si Mitropolii!!!
Acolo sunt "servicii" fara taxe, atata vreme cat salariile personalului clerical de rang inalt provin numai din bugetul de stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Atata timp cat fiecare salariat cotizeaza prin impozitele pe care la plateste la salariile preotilor, indiferent daca sunt atei, musulmani sau orice altceva mi se pare normal sa se faca slujba si in cazul in care o faci din obligatie sau obicei. Ca doat atat cotizezi (sau mai mult) ca si ala evlavios. In alte tari platesti un procent dar doar daca te declari credincios al bisericii respective.
Preotii ar trebui sa traiasca din salar, asa cum o fac majoritatea pacatosilor. Sau ei sunt mai cu mot? Sau ar trebui sa triasca mai altfel? sau mai modest, simbol al pocaintei? Dar cum la noi spaga, atentiile s.a sunt ceva firesc nu ma mai mir ca se cer bani de inmormantare.
Ca vrei sa dai tu pentru biserica sub forma de donatie este altceva. Eu personal as da mai bine sa se construiasca niste gradinite ca sa nu mai fie 40 in grupe, dar ma rog, eu visez. lasa ca mai bine o biserica noua sau o casa parohiala
Apropo, preotii isi cumpara case, au rate la casa, plates chirie? Daca nu, cine ii sustine? Biserica? De unde banii? De la buget?
Si nu ma deranjeaza asa tare bacsisul chelnerului sau manichiuristei atata timp salarul lor este suportat exclusiv de angajator.

Mergi la inceput