copilul de 8 ani si scoala...
Am si eu o fetita de 8 anisori,in clasa a-II-a,care-si face temele zilnic ,lucreaza suplimentar acasa(sub supravegherea mea)....intr-un cuvant,merge la scoala pregatita.Cu toate astea,nu are curaj sa se implice,in special la orele de lb.romana(joc de rol,povestit etc.)Ce as putea sa fac?
0
Raspunsuri
filofteia spune:
Yo_myky te invit aici
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=125983&whichpage=18
sa vorbim despre copilasii nostrii din clasa a II-a.
In ce priveste participarea la ore...poate ca ar trebui sa vorbesti si cu doamna invatatoare s-o antreneze si dumneaei. La inceput este mai greu, poate fetita ta se teme ca nu va stii, unii copii chiar sunt mai sensibili...baietelul meu are o fetita care si la serbare cand a spus poezia a inceput sa palnga, dar doamna noastra stia si o incuraja mereu din priviri, din gesturi.
filofteia spune:
Oocristina, te invit si pe tine la discutiile noastre
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=125983&whichpage=18
Citat: |
Fetita mea este foarte afectata cind ia un insuficient si prietenele ei iau f.b. Chiar o colega de-a ei a venit repede, inaintea ei, sa imi spuna ca Maria a luat insuficient. Ca un fel de pira, nu am inteles exact rautatea, dar na, sunt copii. Exista competitie mare intre ei. Si asta poate inhiba. |
Aici este de vina iar invatatoarea...copii nostrii nu stiu ce note iau ceilalti...nici noi parintii nu stim de notele celorlalti. De obicei testele le da la sfarsitul orelor, ca sa evite pana si intrebarile intre ei.
Nu se dau premii si le-a spus ca nu va da ... premii vor fi din clasa a V-a. Toti au fost strigati pe scena si au primit aceeasi diploma.
Lui fiimiu nu-i place romana, asa ca la noi I,S anul trecut erau la ordinea zilei...acum inca n-am primit un calificativ, dar nu ma astept sa fie prea sus. Cu toate astea el nu este afectat, pentru ca ceilalti copii nu-i stiu notele, asa cum el nu le stie la matematica sau la engleza, unde el este foarte bun.
betiana spune:
Atunci cand un copil nu raspunde la ore, chiar daca este bine pregatit, cauzele pot fi multiple :
1. o mare timiditate - aceasta se poate invinge prin exercitiu, copilul fiind expuse in situatii de comunicare cu persoane straine (trimiteti-o la magazin sa cumpere diverse, sa ceara un ziar, la o vecina etc)
2. o doza masiva de neincredere - atat familia, cat si doamna invatatoare trebuie sa o laude in fata colectivului, vecinilor, de fata cu ea, aratand chipul frumos si talentele fetitei (unii invatatori chiar au charisma si reusesc sa redea increderea copiilor in fortele proprii)
3.faptul ca nu este antrenata de catre doamna invatatoare in formularea propozitiilor, in expunerea ideilor
Cert este ca dvs. ca mama aveti un mare rol in a demonda temerile si a-i spune ca "nu-i nimic daca nu stii engleza, vei invata treptat; poate alti copii fac engleza de mici, in particular... vom invata si noi". Nu trebuie sa o certati pentru insuccese, dar neaparat trebuie laudata pentru succese.
Donia spune:
Dar copiii sunt foarte diferiti, de ce li s-ar cere tuturor sa participe in egala masura si in acelasi mod? De fapt si adultii sunt diferiti, unii se simt bine pe scena, in timp ce altii stau fericiti in sala si admira spectacolul.
Avem metode diferite de a invata, unii doresc sa puna intrebari, sa participe activ, sa dezbata, sa combata, in timp ce altii se simt bine jucand un rol pasiv, sunt mai reflectivi, mai introspecti, prefera sa mediteze decat sa isi expuna parerile in public.
Am facut cursuri de formatori si am invatat ca e o greseala sa-l ridici pe un reflectiv in picioare si sa-l fortezi sa fie activ, sa-l aduci contra vointei lui in lumina reflectoarelor. Se va simti penibil si riscul e sa inceapa sa urasca intregul proces al invatarii, sa urasca profesorul, materia, colegii, sala de clasa. Asa ca e de preferat, ca formator, ca profesor, sa ii inviti sa vorbeasca pe cei care doresc si se simt confortabil in postura asta.
De fapt am avut ocazia sa particip la scoala la fetita mea la cateva ore si am vazut ca niciodata profesoarele nu i-au facut sa vorbeasca pe cei care nu au ridicat mana de bunavoie.
yo_miki, eu nu as forta cu nimic. Bineinteles ca poti sa o incurajezi, dar nu forta. Ai incredere in ea. Daca nu se simte bine fiind cea care vorbeste, las-o asa. Mai bine sa o accepti asa cum e decat sa ii transmiti mesajul ca e inadecvata, nepotrivita si ca te-ai bucura daca ea ar fi altfel. Pentru ca nu e nimic in neregula cu ea, si ar trebui sa i se permita sa se poarte asa cum simte, din moment ce actiunile ei nu fac rau nimanui
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
violeta69 spune:
ca tot e vb de copii de 8 ani...
imi permit sa intreb si eu aici cum sa-l fac pe fiul meu sa se obisnuiasca cu ideea ca el nu e invitat la ziua colegilor
e f afectat de chestia asta si ma intreaba de fiecare data de ce el nu?ca doar el si cativa tziganusi nu e chemat...
se supara si ii cearta pe copii respectivi,stiu ca-l doare dar nu prea am ce face in cazul acesta
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
Donia spune:
violeta, cred ca e foarte greu pentru Mihnea sa nu fie invitat. Stii cumva de ce? E nou in scoala, in clasa?
Nu am deloc idei despre ce ai putea sa-i spui ca sa-l consolezi...
Dar eu personal m-as concentra pe a-l ajuta pe el sa se imprieteneasca cu ceilalti colegi. Mai intai as incerca sa stau de vorba cu alti parinti... discutii, una-alta... despre cum se descurca cu temele, daca mai merg la activitati extrascolare... eventual as incerca sa-l inscriu la un curs la care merg si alti colegi de ai lui, inot, sah, karate sau mai stiu eu ce...
Pe aici pe la noi se practica playdates, adica parintii organizeaza intalniri ale copiilor acasa la ei, sau poate merg impreuna intr-un parc, sau la gradina zoologica... Intreaba-l pe Mihnea daca are vreun coleg preferat cu care ar vrea sa se intalneasca dupa scoala si vezi daca nu poti aranja asta cu parintii.
Poate ar merge un fel de mituire, ca sa-l ajuti pe el sa fie putin mai vizibil in clasa... eventual sa duci la scoala, pentru copii, ceva bun cu ocazia... zilei recoltei nu stiu, dau si eu un exemplu, ca la noi se apropie Thanksgiving si mai vin mamicile la scoala cu ceva prajituri preferate de copii.
Eu cam asta as incerca sa fac.
Sau banuiesti cumva ca unele actiuni de ale lui ar putea sa fie cauza pentru care nu e invitat?
Intreb doar pentru ca fetita mea avea o colega care la inceput de an era bine, toata lumea o accepta, dar spre sfarstitul anului cam multa lume o evita, si chiar asta remarcasem, ca nu o invitase nimeni la nici o aniversare, iar parintii nu pareau a fi constienti despre asta... si in timp fetita o sa sufere, evident...
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
amoga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui yo_myky [...] nu are curaj sa se implice,in special la orele de lb.romana(joc de rol,povestit etc.)Ce as putea sa fac? |
S-astepti. Si sa ai incredere in fetita ta. Daca va fi interesata de ce se studiaza in scoala, va veni si momentul in care-si va manifesta interesul (intrebari, discutii, initiative, etc.).
Daca nu-i interesata de scoala (nici o pierdere :-)), cauta sa o implici in activitati care-o pasioneaza si vezi cum se manifesta (probabil va avea o atitudine mult mai interactiva in astfel de cazuri).
A.M.
yo_myky spune:
pe fetita mea inca nu au afectat-o notele rele pina acum,in clasa 1 a fost copil numai de fb,iar acum de cand am inceput clasa 2 ,acelasi lucru si la teste si pe caiete tot numai fb-uri are....dar ma gindesc ca daca v-a continua sa nu se implice in special la orele de romana,ca acolo avem defapt cea mai mare problema(povestit,joc de rol etc.)...o sa se descurajeze poate si de celelalte materii