2 ani : cresa sau bona?
Raspunsuri - Pagina 2
ingridnen spune:
Noi am mers tot pe varianta bonei, de la 1 ani si 2 luni.
La 3 ani si jumatate l-am inscris pe Cristi la gradi, insa am pastrat bona. In primul si chiar si in al doilea an de gradinita s-a imbolnavit foarte des. Acum, in al treilea an, este mai bine... in sensul ca "duce pe picioare".... dar bona o avem in continuare.
Este intr-adevar un efort financiar, insa este necesar....mai ales cand nu ai alte ajutoare si nu iti poti lua "liber" de la serviciu.
Eu te sfatuiesc tot "spre" bona.
Ingrid si Cristi 5 ani si 7 luni
AYSHA 2 spune:
ce n-am inteles eu este cum reusiti sa pastrati bona pe perioada gradi si sa apelati la ea just in case 
adica o platiti, chiar daca nu munceste sau cum o convingeti sa nu se angajeze in alta parte situatie in care, evident nu v-ar mai putea ajuta atunci cand copilul se imbolnaveste.
Altceva nu am mai inteles: daca il integram in colectivitate de micut si se imbolnaveste moderat e spre binele lui, ca se imunizeaza ????? deci e o metoda de calire, inteleg eu ? si cum se impaca cu ideea de imunitate scazuta la varste fragede ?
intreb serios, chiar ma intereseaza, ca am mai auzit si pe altii
lbelciug spune:
AYSHA, incerc sa iti explic eu. Majoritatea creselor/gradinitelor au program mai scurt decat cel de lucru al parintilor (plus timpii cu drumul, trafic etc). De aceea o bona e necesara part time, pt dus-adus copilul si full time pt atunci cand e bolnav. Desigur ca trebuie discutat cu bona daca e de acord cu acest regim. In cazul nostru bona e o vecina pensionara si a fost de acord cu partea de "just in case" cum zici tu, evident ca o plateam doar pt acele zile cand statea cu copilul.
Referitor la imunizare: pe masura ce se imbolnaveste, organismul isi construieste "armata" de anti-corpi cu care va lupta mai in forta la urmatoarea imbolnavare. Asa se caleste corpul. Eu cred acest proces e valabil indiferent de varsta la care debuteaza in colectivitate asa cum si imbolnavirile le poate avea si stand acasa doar cu bona (doar ca frecventa e mai redusa).
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
PICATURI DE VARA
Adriana mica spune:
Aysha, eu sincer as prefera sa se imbolnaveasca cat mai putin, dar din pacate am inteles ca nu poti scapa de asta, indiferent de varsta la care se incepe integrarea in colectivitate. Evident ca este mai usor daca copilul este mai mare; pe de alta parte nu toti copilasii au probleme de adaptare dpdv a sanatatii, si chiar daca fac forme usoare de viroze, se poate merge inainte. De exemplu, Dudu are ceva probleme: dupa otita din primavara, a ramas cred cu o sensibilitatesi face extrem de des episoade de mucozitati abundente (si inainte sa inceapa la gradi, si dupa). Din pacate tratatmentele facute pana acum nu au fost prea eficiente. Poate ca mersul la gradi este un factor ce complica situatia, dar eu ma incapatanez sa identific si sa tratez adecvat cauza, si nu efectul.
Noi am incercat sa reducem pe cat putem riscurile ce ar putea sa ii afecteze starea de sanatate: am optat pt o gradi particulara cu putin copilasi in grupa, cu mancare gatita acolo (inclusiv deserturile). Iar atunci cand apar ceva problemutze, luam cate o pauza de 5-7 zile de la gradi, chiar daca simptomele dispar de a doua zi. De aceea pastram in continuare bona (o platim pentru ca il ia pe Dudu de la gradi si sta cu el pana venim noi + face curatenie in casa, iar daca se intampla sa se imbolnaveasca si sa stea cu el toata ziua, o platim suplimentar).
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
AYSHA 2 spune:
am inteles cum cum ecu bona, e si o kestie de noroc, sa fie o persoan adaptabila unor situatii diferite
dar cu imunizarea, eu mai am si alte date:
copilul meu are o sensibilitate digestiva (poveste f. lunga si complicata) si in acest context am intrebat medicii daca este oportun sa il duc la gradi la 3 ani ( el are acum 2,3 ani) si mi s-a raspuns ( de catre mai multi medici) ce e bine sa aman macar un an ( in cazul nostru)deoarece, si asta este partea care ar trebui sa se aplice multora, un organ (indiferent care)supus unor afectiuni repetate, se sensibilizeaza, una la mana, si doi la mana, cu cat varsta este mai frageda, cu atat cresc sansele de a face forma mai grea si mai complicata a unei boli aparent banale si frecvente Raceli sau enterocolite)
citesc subiectul cu "pneumonii repetate" (din fericire nu e cazul nostru)si e o lupta acolo....
Dar pentru cei care sunt pur si simplu mai rezistenti (rare cazuri am vazut)cred ca nu e cazul sa isi puna astfel de probleme.
Sanatate !
ionik76 spune:
da, si mie mi s-a spus ca mergand la cresa isi face imunitate. dar nu prea inteleg cum poate sa fie bine sa raceasca atat de des, si o data la 2 sapt sa bagi fel si fel de medicamente in el. Daca ar fi raceli banale, care sa nu necesite antibiotice, inteleg, dar ce ne facem daca e vb de pb infectioase, cum a fost cazul lui matei, care pe 1 oct a terminat tratamentul cu antibiotic, dupa bronsita, l-am dus la cresa si dupa 3 zile a facut bronsiolita, care, evident, s-a lasat tot cu antibiotic, de data asta mai puternic. Am incercat sa evit a doua tura de antibiotic, dar dupa 2-3 zile de antitermice si siropuri expectorante continua sa se simta rau si sa faca febra, asa ca nu am avut incotro. Ori episoadele astea repetate nu cred ca sunt chiar in regula. Nu mai spun ca nu manca mai nimic si a slabit f. mult, dupa ce nici nu apucase sa-si revina dupa primul episod de boala. Sunt constienta ca la orice varsta ar intra in colectivitate, se va intampla acealasi lucru, dar, asa cum m-au sfatuit si medicii, macar va fi mai mare si va trece mai usor peste boala, va fi putin mai rezistent. Asa ca am optat pt bona, macar inca 1 an, urmand sa-l dau apoi direct la gradi. E drept ca si peronalul de la crese e sub orice critica, in sensul ca erau copii bolnavi, tusind, cu mucii pana la brau, e logic sa se imbolnaveasca imediat de alt fel de virus. Asta e sistemul in Rom. Cineva a auzit o discutie in tramvai intre 2 educatoare. Una se plangea ca nu mai poate, ca a avut in ziua respectiva 30 de copii la grupa si cealalata i-a raspuns cu nonsalanta: lasa si tu maine geamul deschis si ai sa ai jumatate din ei a doua zi. Fara comentarii....
ipearina spune:
Daca ar fi sa iau in calcul imbolnavirile repetate, clar as alege bona. Daca ar fi sa iau in calcul RESTUL, clar as alege gradinita.
anemona spune:
Vorbesc din pct de vedere al mamei care a ales gradinita privata la un an si 11 luni, in loc de bona. Privind in urma dupa mai bine de doi ani de gradi, nu regret deloc alegerea facuta. Nu cred ca vreo bona din lume s-ar fi ocupat de copilul meu atat de bine ca gradinita. Nu stiu daca ar fi putut sa invete atat de multe de la o bona, nu stiu daca ar fi putut sa faca atata sport si alte chestii pe care le-a facut la gradi. Evolutia a fost extraordinara si, daca as mai alege inca o data, la fel as alege.
In privinta imbolnavirilor, accept ca s-ar putea sa fi avut noroc, dar lista de imbolnaviri a cuprins cinci raceli in primul an si doua in al doilea an. Nici una nu s-a lasat cu pneumonii, spital, injectii sau alte chestii urate. Au durat cateva zile, iar de lipsit de la gradi a lipsit poate doua-trei saptamani adunate in doi ani si ceva de gradi.
Cred ca depinde foarte mult si de gradinita. Desi la inceput mi s-a parut aiurea ca nu intru in gradi sa-mi schimb copilul la venire si la plecare, ci il las la usa si la fel il iau, de la usa, recunosc ca am inteles beneficiile aceste atitudini cand am vazut ca asta inseamna mai putine persoane care patrund acolo si implicit mai putine imbolnaviri in randul copiilor.
Acum are 4 ani si 3 luni si nu a mai fost bolnava din aprilie. Mergand la gradi permanent, chiar si in vacanta (doar doua saptamani am fost plecati). Deci cred ca nu trebuie sa va speriati chiar asa tare de aspectul asta. Nu cred ca daca n-ar fi mers la gradi nu ar fi fost bolnava niciodata in doi an jumate.
Succes in decizii si incercati sa aveti mai mult curaj pentru colectivitate.
AYSHA 2 spune:
felicitari, esti norocoasa, nepotica mea, care are exact 4,3 ani si merge la gradi, e racita din septembrie non stop
se facuse bine si a luat din nou raceala de la maica-saiar cand a fost la cresa, a lasat-o si cu febra acolo, pt ca nu avea cu cine sa o lase acasa
acei colipalsi care au organismul mai rezistent npot frecventa fara probleme colectivitatea
AYSHA 2 spune:
canm am mers eu la gradi, adica in urma cu aproximativ 28 de ani, imi amintesc f. clar ca ne astepta dimineata, la intrarea in clasa, o doamna in halat alb ( de fapt asistenta gradinitei)care se uita in gatul nostru, verifica aspectul tegumentelor si ne pipaia in zona urechii. Care avea ceva, out, acasa la el
Acum se mai procedeaza asa sau gradinitele, date fiind conditiile economico-sociale mai restrictive, cand nu poti lipsi oricum de la serviciu, chiar si pt. motivul serios de a-ti ingriji copilul bolnav, inchid ochii si sunt primiti copiii care dau semne de boala ?
al mei nu e la gradi, nu stiu