ce 'obligatzii' au moasele unui bebe?!

ce 'obligatzii' au moasele unui bebe?! | Autor: anamaria

Link direct la acest mesaj

tocmai am fost desemnat, impreuna cu 2 colege ale mele, moshici la bebelusha unei alte colege de birou.
sunt foarte fericita, mai ales ca eu nu am fetitza si nici nu am botezat vreuna...(inca )

acum in mare stim cam ca avem de facut, set de hainute pt botez, dat de grinda, etc.

dar ma gandeam ca mai sunt si altele, de ex stiu ca e un obicei cu ursitoarele care ii pregatesc mici cadouri nou-nascutului cand soseste acasa. ce anume trebuie sa pregatim? mi se pare se punea grau, pt belsug, zahar, sa-i fie viatza dulce... si mai ce???

vom incerca macar una dintre noi sa ajungem sa luam mamica si pe bebelusha din maternitate, si ne gandeam daca nu cumva trebuie sa fie prezenta una din noi si la prima baitza?!

mai sunt si alte lucruri de care nu stiu?

multumesc celor care ma vor ajuta cu o idee...
mi-e tare drag ca voi fi moshica si vreau sa ma/ ne implic cat de mult posibil!

Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!

Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)

poze cu frumosii mei (si nu numai )
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns spiridusul spune:

ai grija cu scosul din maternitate.... eu stiu ca nasa tb sa scoata bb-le; vezi sa nu se supere titulara

la mine moasa, i-a luat un rand de hainutze la botez, si l-a dus in brate pe Alex pana la biserica, unde l-a luat nasa in primire.

si.... parca ei i-am vandut copilul.....
nah, k am uitat

stai asa sa ma uit i njurnal si revin

edit:
uite ce scrie in jurnal, ref la botez:
Moasa, Alina, m-a intrebat: Mamico, dai copilul? Mamico dami-l! mamico vinzi copilul?

Conform instructiunilor am raspuns NU la primele doua, si apoi a trebuit sa zic DA….. a fost grea sa spun ca il vand, dat traditia, traditie. Mi-a dat un banutz, l-a luat peste prag, l-a imbracat cu haine cumparate de ea, si l-a dus in brate pana la biserica.

altceva , nu a mai facut doamna moasa... dar , avand in vedere ca este si sora mea, are datoria sa ii ia cadouri cu fiecare ocazie, na!

eee, si pana la urma ce mai conteaza traditiile? puteti sa mai si inventatzi voi, nu? ca sa mai creasca importanta moaselor.

petrecere frumoasa la botez, sanatate puiului mic, si mult succes in noul roul pe care ti l-ai asumat :)

34 w Cristian + Alexandru 02.02.2007
www.rodino.ro/" target="_blank"> jurnal de bebelus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns serbanica spune:

La noi in banat moasa se pune sora baiatului si ea il scoate pe copil din spital cu hainele lui.In legatura cu ursitoarele l anoi parinti cumpara 3 lucruri din fiecare adica daca e fata 3 papiote de ata .3 oje etc iar daca e baiat 3 surubelnite,3 caite etc.si se duce la moasa care le insira la o fereastra.A si vanita copilui tot moasa o aduce impreuna cu apa sfintita molivda care su pune pina la 6 saptamini in baia copiluilui.
Felicitari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Spun si eu din ce stiu, am auzit ... si cum am facut noi la botezul fetitei noastre ...

Nasa trebuie sa scoata bb din spital, cu schimbul aferent de hainute. Moasa duce bb in brate de acasa la biserica, de adus inapoi il aduce nasa in brate. Si tot moasa varsa apa de la scaldat ... aia cu multe in ea, lapte, miere etc ... si ia banutii din apa. Si atat. Nu are nici o obligatie sa dea hainute sau altceva la bb, decat daca vrea, bineinteles. Asa stiu eu, asa am facut ...

o broscuta mica, mica ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ady80 spune:

Nasa trebuie sa scoata copilul din spital?! Atunci eu trebuia sa stau o luna in spital.... La noi nasa locuieste cam la 600 km de noi, si ar fi fost culmea sa faca un drum doar sa scoata pe bebe din spital... Nici macar nu stiam cine va boteza copilul cand am iesti din spital.... Ne-am hotarat abia dupa cateva zile...Mi se par aiurea toate obiceiurile astea....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Evident ca etse valabil ca nasa sa scoata bb din spital daca e posibil ... nu ca tre sa stai tu o luna in spital pana vine nasa . Daca stii care o sa fie nasa copilului, daca e aproape, poate sa vina etc. Cica asa se face ... nici la mine nu a venit nasa efectiv cand am iesit ... a venit in cele 3 zile cat am stat in spital, mi-a dat un rand de hainute si gata. In ziua cand am iesit efectiv din spital eram doar noi 2 cu bb ...

_
SoareIubireLacrimiVeselieInocentaArmonie ... adica centrul universului nostru
participam la concurs 2008 in fotografii www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=0" target="_blank">ab1 si ab2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Cum adica "am fost desemnata moasa"? "Moasa scoate copilul din spital"?
Moasa nu e o asistenta din spital cu ajutorul careia se naste natural? Eu am facut ceza...deci n-am avut moasa, dar parca asa stiu...

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RWheelwright spune:

Este un obicei specific jud. Arges, probabil si altor zone; mi se pare insa atat de aiurea.

Pentru spiridusul: Crede-ma ca treaba cu "vandutul", dat peste prag, dat banut la schimb ca la un troc e de-a dreptul.... ciudata; plus ca n-are nimic de-a face cu biserica sau crestinii. Pai, ori cu Dumnezeu ori cu traditiile astea ciudate....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia2005 spune:

Buna, la noi in Oltenia, nu nasa scoate copilul din spital, ci moasa, cu hainute noi, din cap pana-n picioare. Tot moasa-l duce la biserica cu hainute noi din cap pana-n picioare, iar de acolo-l preia nasa pe bebe, care dupa ce este botezat este imbracat de nasa, moasei i se da parul bebelusului pe care-l taie popa. Cam asa-i pe aici. Nasa-i face baie a doua zi , in apa cu de toate... Eu la primul botez, n-am facut asa, chestia cu apa, am spalat-o eu. Cate bordee atatea obicee

Mergi la inceput