osteonecroza de cap femural

osteonecroza de cap femural | Autor: geani28

Link direct la acest mesaj

Buna seara,

Am un baietel de 6 ani care a fost diagnosticat cu osteonecroza de cap femural (boala Legg-Calve).
Intrebarea mea este daca aveti cunostinte despre cum ''evolueaza'' aceasta boala.
Pentru moment ni s-a spus ca singurul remediu este repausul total (nu are voie sa puna piciorul in pamant). Pana acum au trecut doar 3 luni in care copilul nu a calcat.
Am inteles ca perioada medie de reapus este intre 6 si 18 luni (depinde de evolutia fiecaruia).
Intrebarea mea este daca a mai fost cineva in situatia asta, cum a decurs perioada de repaus, daca exista sanse ca dupa cele 6 luni sa fie vreun progres ceva.
Diagnosticul a fost pus de Prof. M. Jianu in timp foarte scurt de la debut (aprox. 2 luni), cu semne radiologice minime.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Nu stiu daca mai citesti pe aici, ca mesajul tau e mai vechi, dar sper ca vei gasi raspunsul meu.

Eu am avut un coleg de scoala primara (ulterior si coleg de liceu) care a suferit de aceasta boala. A stat un an acasa (mi se pare ca in clasa a 2-a sau a 3-a), imobilizat total, in aparat ghipsat. Aveam o invatatoare teribil de inimoasa care se ducea si facea meditatii cu el, il asculta, ii dadea lucrari de control si note si l-a ajutat sa treaca clasa, fara sa faca un an de pauza.

Am pierdut apoi contactul cu el cativa ani, dar ne-am revazut in liceu, desi n-am mai fost in aceeasi clasa. L-am vazut de nenumarate ori jucand baschet fara probleme, n-am observat sa fi ramas cu vreo sechela vizibila in urma bolii .

Urmati indeaproape indicatiile prof. Jianu, sunt sanse mari de recuperare totala. Din pacate e teribil de chinuitor sa tii un copil de 6 ani imobilizat . Timpul insa trece intr-o singura directie. Mult a fost, putin mai este.

Multa sanatate baietelului tau!

Bedrosmart

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geani28 spune:

Multumesc pentru mesajul tau incurajator.
Intr-adevar mult a fost si putin a ramas.
Oricum sa vedem cum va evolua dupa ce vom primi ''unda verde'' de la dl. prof. Jianu ca poate sa mearga.
Va urma probabil o perioada mai mare de recuperare pe care m-am gandit sa o incepem cu exercitii de mers prin apa la bazin (in bazinul mic pt pitici) pana incepe incet, incet sa se obisnuiasca sa mearga din nou.
Inca o data mersi mult de mesaj.
Chiar m-am bucurat sa vad ca imi scrie si mie cineva pe acest subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns HBOT spune:

Stimati parinti,

La adulti, necroza osoasa aseptica (inclusiv cea de cap femural), cunoscute si ca osteonecroze, are o indicatie chirurgicala sau de protezare numai in stadiul 4 (situatie similara osteoradionecrozei). In toate celelalte stadii tratamentul acestei afectiuni este unul conservativ, extrem de usor (pentru stadiile 1 si 2) sau mai complicat in cazul stadiilor 3 si anume oxigenoterapia hiperbara (HBO sau HBOT) si nu necesita protezare. Stadiile 4 de necroza osoasa cu modificare de contur articular necesita o protezare (dar numai acestea) daca modificarea de contur nu este articulara se poate incerca un tratament combinat ortopedic-HBO. Cu siguranta in stadiile 1 sau 2 de necroza osoasa, in majoritatea stadiilor 3 dar si in cazul unor stadii 4 oxigenoterapia hiperbara duce la o vindecare rapida a zonei de necroza fara a mai necesita o interventie chirurgicala, sau daca, atunci este vorba de una minimala (stadiul 4).

In cazul osteonecrozei la copii, tratamentul este unul de imobilizare al segmentului respectiv (sold) pe o durata lunga de timp, de regula acestea recuperind fara sechele daca tratamentul este respectat. HBO poate fi aplicat, deoarece scurteaza durata de vindecare la 2-3 saptamani, dar si imobilizarea pe mai multe luni pina la un an in functie de stadiu duce la un rezultat asemanator.

Ca urmare a importantei majore a HBO in ortopedie si traumatologie, Centrul de Medicina Hiperbara din Constanta a incheiat un contract de colaborare cu Clinica de Ortopedie a SCJU Constanta, materializat prin Centrul Pilot National de tratament combinat ortopedic-HBO.

Cu stima,

Dr. Ion Bogdan Cristian
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta

Mergi la inceput