Sezatoarea canadiana (106)
Raspunsuri - Pagina 9
CriPOD spune:
Wow, misto analiza, odios viitor! Multumim, makes sense!
Pe mine totusi ma intriga de ce de exemplu Germania nu a primit o previziune de-asta pentru piata imobiliara de la ML?! De ce piata imobiliara de aici e mai expusa? La noi nu s-au dat creditele chiar asa de usor... Nu contest ca tragem cu vecinii la recesiune, asta pt ca suntem siamezi, dar real estate crash ca la ei, care-i explicatia?!
Am scos citatul de mai jos din ce ai scris pt ca m-a socat si am vrut sa comentez ca asta este EXACT modul de creditare in Romania. Dar EXACT!!!
Citat: |
citat din mesajul lui Angela T. Problema initiala a fost faptul ca bancile americane de investitii in goana lor dupa castiguri fabuloase si rapide, au acordat mortgage-uri dupa practici de imprumut extrem de imprudente. Practic unul din cele mai solide concepte in business - conceptul aversiunii fata de risc - devenise o notiune desueta, nimeni nu mai era interesat in asa ceva - singurul lucru care mai conta era un profit cat mai mare intr-un timp record. Orice client era calificat by default - nu ai job? no problem, stim noi pe cineva care te angajeaza fictiv ca sa te califici. Nu ai nici un dram de downpayment? no problem, iti imprumutam noi ceva banuti pt vreo doua-trei luni sa-i tii in contul personal cat sa dea bine pe hartiile prezentate la banca. Nu ai credit scor bun? no problem, la o adica putem trece cu vederea chestia asta. Prin urmare numai sa nu fi vrut, nu te calificai pt un subprime mortgage. |
lorelaim spune:
AngelaT - - multzumesc frumos! Din tot ce citisem eu simtzeam ca intezlesem exact ce spui tu... Extraordinar de frumos si clar (pt mine ca muritor de rand) ai pus totul "pe hartie"
Chestia cu alegerile anticipate ale lui Harper mie imi mirosea rau-rau-rau de tot... a "pute" iar tu vii si-mi confirmi ca el stia mult-mai-mult decat afirma public: "Interesant e ca in Canada, desi Harper sustine ca economia e fundamentally strong (… does it sound familiar? parca am mai auzit aceeasi fraza pe undeva recent… unde oare?), s-a grabit sa cheme alegerile intr-un an care nu era electoral. Hmm, ceva imi zice ca susnumitul era de mult la current cu faptul ca economia nationala nu statea chiar asa pe roze cum declara domnia sa – prin urmare s-a grabit sa aiba alegerile intr-un moment cand mai avea sanse sa-si asigure un nou mandat, inainte ca lucrurile sa scape de sub control. Lucrurile in Canada sunt demult pe fagasul celor din State, doar ca cineva incearca sa intarzie momentul declansarii. Interesant e ca pana ieri Harper era quiet si in denial (cel putin in declaratiile publice) – da’ isi schimba tune-ul odata cu publicarea raportul lui Merrill Lynch in legatura cu forecast-ul economic pt Canada."
AngelaT - bine-ai-venit la Sezatoare - si te rog frumos mai pofteste (nu numai in situatzii de "criza" ) si mai "povesteste"/"impleteste" alaturi de noi
Try - multa sanatat izi doresc sper din tot sufletul analizele sa iasa bune
Denisa - bafta sa obtzii job-ul dorit
MamaAna - imi pare bine ca pozele tzi-au placut - sper din tot sufletul sa si gasesti cercelusii
Ica - imi pare rau de situatzia in care suntetzi - mult noroc itzi doresc
Si noi, ca si Cge (Cristina) - ca sa ne "disciplinam" am pus banii atat in RRSP cat si in RESP - atat timp cat am fost rezidentzi canadieni. Noi am facut conturi si am investit in ele. RRSP-urile au ceva caderi... nu neparat dramatice - dar eu cum sunt crunt de "money oriented" - orice scadere mi se pare o reala drama (aici trebuie sa ma autoeduc)... iar RESP-ul s-a mentzinut (am depus din momentul in care Gabisor a primit SIN-ul)... adica chiar acum in bear-market nu are nici o pierdere :-)... dar nici un castig :-( Partea buna e ca daca tu depui 2000$ CAD/an in RESP - guvernul itzi da 400$CAD/an (iar la fam defavorizate li se da 500$CAD/an) - adica, chiar daca NU investesti in ceva riscant (dar care poate sa-tzi aduca un potentzial super-castig in timp) - tu tot ai un 20% castig garantat (banii guvernului) anual (ceea ce absolut nici un fund nu-tzi poate garanta :-)). De mai bine de un an noi nu am mai "investit" in absolut nimic (eu am intrat rau-de-tot in "rezonantza" cand vedeam cum face TSX-ul: "up-and-down on the seesaw"... am avut o perioada cand efectiv am refuzat sa citesc orice chestie financiara... pt ca simtzeam ca albesc instantaneu) si tot maruntzisul pe care l-am putut strange "la ciorap" am pus intr-un savings account - baremi sa nu-i pierdem. Eu sunt de parere ca, cu cat ai bani mai putzini, cu atat tre' sa tzii mai tare de ei... Mie mi-au trebuit mai mult de 3 ani de Canada ca, la insistentzele sotzului, sa-mi fac credit card... Stiu ca suna ciudat - dar eu am oroare sa folo credit-card... si acum la groceries ma duc cu cash si cu listutza de-acasa si ma oblig sa ma incadrez in bani (ma fortzez - nu-mi dau eu mie insami voie sa depasesc ceea ce mi-am stabilit anterior ca am voie sa cheltui)
Va tzuck si un weekend fain va doresc! (asta-seara vine sotziorul si chiar daca, poate o sa mai apuc sa citesc cate ceva, in mod cert nu o sa mai apuc sa scriu )
Lorelai
"As a woman, I have no country. As a woman, I want no country. As a woman, my country is the world." Virginia Woolf
Ktrinel spune:
nu numai ca s-au dat aceste mortgageuri fara acoperire, asta a fost la americani, canadienii nu ajunsesera prea departe, desi se incepuse si aici cu ipoteci pe 40 ani, fara downpayment, etc...
ideea e ca atunci cand faci aplicatie pt ipoteca, o faci cand ai atins un oarecare venit, fiecare dupa calculele din familie....ei iti ofera conform puterii tale sa la acel moment ..dar economia are semne de vreo cativa ani ca nu mai merge asa bine...poate voi nu ati simtit...dar asa e...si multi dintre cei care au luat imprumut acum nu mai au acele joburi bune, sau ,datorita inflatiei si a consumului, puterea lor de rambursare a scazut...uitati-va doar cat au crescut preturile in ultimii 5 ani (de la alimente la case)...sunt de acord ca si industria financiara are o parte de vina, dar nu 100%.
cand s-au inceput speculatiile/tranzactiile cu instrumentele alea pe mortgage, s-a gandit ca omul va face orice, mereu sa isi plateasca casa..si americanul nu se da la o parte de la munca, si-ar fi luat si 2 joburi ca sa o plateasca...numai ca surpriza lor a fost ca oamenii au pus de-a dreptul casele in bratzele bancilor...pt ca economia nu i-a inghitit, adica nu au gasit acele joburi...economia nu mai mergea deja..si atunci s-au panicat toti, ca nu le ies calculele cu anticipatiile astea...China s-a ridicat, razboaiele au mers prost, Europa are si ea probleme, Rusia, parsiva ca intotdeauna...era o chestiune de timp sa se intample.
angela t, am citit si eu comentariile alea pe hotnews , dar ca am rezerva in comparatia cu Ro. ...
Ica 1975 spune:
Ref la hotel - as vrea ca factura sa mearga direct la ei si nu sa platim noi si dupa sa ne ramburseze. Ce argumente legale le pot da?
Noi
Ce spui sa si infaptuiesti !
Ktrinel spune:
Guvernatorul Bancii Canadei a declarat ca in Canada creditele se pare ca sunt in continuare robuste, deci nu ne putem astepta la aceeasi «violenta», dar criza ne va afecta
Dragaica spune:
Doamne da ce ritm aveti la scris, tot incerc sa tin pasul cu cititul .
Noi am ajuns in Montreal pe 1 aprilie anul trecut, dupa tot ce am citit aici inteleg ca nu am venit intr-o perioada "infloritoare". Oricum nici in Romania nu aveam ce face cu salariul de 8 mil.
Fetelor am si eu o intrebare: mi-am schimbat prescriptia la ochelari si spre disperarea mea mi-a crescut dioptria la -2,5. Ma gandesc serios sa fac operatie cu laser, as fi vrut insa sa aflu mai multe de la cineva care a facut deja operatia. Am inteles ca pretul este de 500$ pentru fiecare ochi, este cineva de la sezatoare care a facut operatie de micsorare a dioptriei? Nu am multe cunostinte in Canada asa ca nu prea am pe cine intreba.
Va pup pe toate si o sterg la munca.
http://community.webshots.com/user/Dragaica
Aspiranta la titlul de mamica
http://tt.lilypie.com/49Zkm5.png
Ica 1975 spune:
Dragaica, si eu sunt tentata insa am inteles ca trebuie ca dioptria sa fie stabila de ceva timp ptr a putea face oper cu laser. Tu unde ti-ai facut ochelarii ?
Noi
Ce spui sa si infaptuiesti !
columbiana spune:
Lorelaim, unde ai REEE, la o companie sau la banca, in cont de savings? intreb pentru ca eu am fondul de scoala al copilului la o companie, si tocmai am aflat partea negativa a afacerii ( ca deh, cind l-am facut eram noi-sositi in Canada si nu prea citeam noi printre rinduri ):
esti obligat sa lasi banii acolo pina face copilul 18 ani, iar daca procedezi ca mine- sa pui maximum, nu poti reduce cotizatia lunara fara sa fi penalizat; eu vroiam s-o reduc, as putea s-o reduc daca peste un an ma intorc si recompletez cu suma redusa; daca nu, sau daca vreau sa transfer fondul la alta companie penalitatea e 50% din capitalul depus de mine pe ultimele 16 sau 18 luni ; plus ca mi se returneaza doar capitalul depus, fara dobinda; suks!!!!!
http://www.floriinro.ro/