Gravidute curajoase de Noiembrie-Decembrie2008(85)
Raspunsuri - Pagina 6
Amalia spune:
Fetelor, de carucioarele Geoby ce parere aveti? Mie mi se par bune, si mai ales foarte accesibile ca pret! As vrea sa incerc sa caut prin magazine sa vad acolo ce preturi au...
Ami, mamica lui David Alexandru ( 7 ani) bobocel de clasa 1
si
34+
Luca Gabriel
Mirtha spune:
Tot despre ceza.
DOSARUL FEMEII INSARCINATE | Nasterea prin operatie cezariana
In timpul sarcinii este important pentru soti sa fie informati despre toate metodele de nastere. Cuplul trebuie sa discute ingrijorarile lor cu privire la procedurile de nastere si ce implica fiecare din acestea.
CE ESTE NASTEREA PRIN OPERATIE CEZARIANA?
Operatia cezariana este o interventie chirurgicala in care se practica o taietura la nivelul abdomenului prin care bebelusul este scos din uter. Cuvantul "cezariana " provine de la cuvantul latinesc "caedo" care inseamna "a taia". Scopul de baza in operatia cezariana este de a realiza nasterea in cele mai bune conditii medicale, in anumite situatii speciale care tin de starea de sanatate a mamei sau a copilului. Tehnica chirurgicala consta in a realiza o "taietura" orizontala la nivelul liniei parului pubian. Taietura verticala se practica exceptional cand operatia cezariana este de o urgenta extrema.
Incidenta nasterilor prin operatia cezariana variaza intre 5%-25% din toate nasterile, variind in functie de medici si de facilitatile medicale. Naterea prin operatie cezariana este urmata tot de o operatie cezariana in procent de 66%. Se poate incerca nastere pe cale vaginala dupa o operatie cezariana daca motivele pentru care s-a optat initial pentru operatie cezariana (probleme cu bebelusul, pre-eclampsie, prezentatie pelviana, placenta praevia, deslipire prematura de placenta etc) nu se repeta si la nasterea urmatoare. Nasterea pe cale vaginala se incearca in proportie de 34% dupa o nastere prin cezariana.
CARE SUNT CONDITIILE CARE NECESITA O OPERATIE PRIN CEZARIANA?
>> Pozitia copilului. Prezentatia pelviana (cu capul sus), sau pozitia transversala a copilului;
>> Suferinta bebelusului;
>> Starea de sanatate a mamei: diabet, boli de inima, herpes genital (leziuni prezente la nivel vulvar), incompatibilitate de Rh, hipertensiune arteriala, miopie forte, etc;
>> Contractii inficiente, lipsa de progresie a dilatatiei colului;
>> Placenta praevia( placenta acopera orificiul intern al colului uterin);
>> Dezlipire prematura de placenta;
>> Bazin ingust sau stramt al mamei, sau bebelus mare, sau pozitia capului copilului;
>> Cauze legate de cordonul ombilical: Prolaps de cordon, cordon innodat, cordon infasurat in jurul gatului,care determina suferinta bebelusului;
>> O prima nastere prin operatie cezariana.
LA CE TREBUIE SA SE ASTEPTE MAMA INAINTE DE OPERATIE?
Va trebui sa fie informata cu riscurile unei operatii chirurgicale si sa semneze in fisa medicala ca a fost informata si este de acord cu riscurile.
>> Parul abdominal si pubian va fi ras.
>> I se pune mamei o perfuzie in vena pe care se vor putea administra anestezice, medicamente pentru durere.
>> I se va pune mamei o sonda urinara astfel incat urina se va colecta intr-o punga de plastic, vezica urinara trebuind sa fie goala in timpul operatiei. Aceasta sonda urinara se va mentine in vezica urinara intre 6-24 de ore dupa operatie.
>> I se vor recolta analize de sange si urina. I se va face o clisma pentru a se goli intestinul gros, (aceasta nu este o procedura obligatorie).
METODE DE ANESTEZIE
Exista trei metode de anestezie care se pot aplica la o cezariana:
1. Anestezie epidurala: Medicatia pentru anestezie se introduce in spatiul epidural care inconjoara canalul medular, la nivelul vertebral lombar. Pacienta este treaza in timpul operatiei dar nu se poate misca si nu simte nimic de la mijloc pana la varful degetelor.Controlul muscular se reia in prima ora de la anestezie.
2. Rahianestezie: Medicatia este introdusa direct in canalul medular la nivelul vertebral lomnbar. Pacienta este treaza in timpul operatiei dar nu pote misca si simti nimic de la mijloc la varful degetelor. Controlul muscular si senzatiile se reiau in cateva ore dupa operatie.
3. Anestezie generala: Medicatia este introdusa in vena sau inhalata. Pacienta este adormita si respiratia este asigurata cu ajutorul aparatelor. Acest tip de anestezie se foloseste cqnd bebelusul trebuie scos imediat.
LA CE SA VA ASTEPTATI IN TIMPUL OPERATIEI
Pacienta va fi dusa in sala de operatie, pusa pe masa de operatie cu mainile intinse. Este acoperita cu cerceafuri sterile si ramane descoperita doar zona abdomenului unde se va produce taietura. Mainile si picioarele vor fi legate de masa, si i se va administra oxigen pe masca sau pe un mic tubusor de plastic aplicat in dreptul narilor. In sala de operatie vor fi prezenti mai multi doctori chirurgi si medicul neonatolog , anestezistul si asistente. Tatal are voie sa fie prezent in sala de operatie daca nu sunt complicatii.
Mamele care au primit o anestezie partiala vor simti o presiune sau o smulgere in momentul in care este scos bebelusul. Moasa sau un chirurg asistent vor aplica o presiune asupra fundului uterin la nivelul abdomenului pentru a ajuta la scoaterea copilului. Dupa ce copilul a fost scos, senzatia de presiune sau de smulgere diminua. Este important ca mama sa comunice medicului anestezist daca aceste senzatii sunt necomfortabile, pentru a i se mai administra anestezic.
Dupa ce bebelusul este scos este preluat de medicul neonatolog care il examineaza apreciind semnele vitale: respiratie, batai ale inimii, tonus muscular, culoarea pielii, reflexe, si va da bebelusului o nota, scor APGAR, in functie de starea lui de sanatate. In primul minut si la 5 minute de la nastere. Daca copilul este bine mama va putea sa-l vada dupa ce este examinat, apoi este dus in salonul de nou-nascuti. Daca este o problema cu bebelusul medicul neonatolog il va prelua pentru investigatii si tratamente speciale.
Dupa ce operatia este terminata mama va fii dusa in sala te terapie intensiva (reanimare).
Pentru cateva ore si va fi atent supravegheata: tensine arteriale, puls, respiratii, temperatura, sangerare vaginala, pansamentul, fundul uterin va fi masat frecvent pentru a determina contractii ale uterului care au rolul de a diminua sangerarile. I se va administra oxigen.
Cum se va simti mama in acest timp: poate avea senzatii de voma, dureri, varsaturi, contractii uterine dureroase. Daca a primit anestezie epidurala posibilitatea de miscare se reia inainte de reaparitia sensibilitatii. In caz de rahi- anestezie acestea se reiau in patru ore de la operatie.
LA CE CE SA TE ASTEPTI DUPA OPERATIE
>> Perfuziile si sonda urinara vor fi scoase dupa 24 de ore de la interventia chirurgicala .
>> Dieta va incepe progresiv cu lichide pana cand mancarea normala va fi tolerata. Sunt recomandate cantitati mari de fluide si consumarea preoduselor cu fibra.
>> Vei fi asistata sa te ridici din pat dupa 8-12 ore de la interventie. Mersul ajuta la revenirea la normal a activitatii intestinale.
>> Sunt incurajate tusitul frecvent si respiratia adanca. Acestea ajuta la prevenirea pneumoniei si la eliminarea gazelor intestinale. Remedierea include luarea medicamentelor anti-gazoase si a analgezilor, precum si plimbatul.
Aerul: Aceasta durere este cauzata de acumularea aerului in abdomen care este situat sub diafragma, cauzand durere in zona umarului, asociata chiar cu respiratia. Remedierea include si intinderea pe o parte (cu capul pe pat) si ingerarea de lichide calde.
>> Medicamentele pentru durere, greata si constipatie pot fi folosite dupa prescriptia medicului.
>> Lochiile sunt eliminate in acelasi mod ca si la nasterea vaginala.
>> Este recomandata o baie in primele 8-10 ore dupa interventie.
Multi pacienti sunt eliberati din spital dupa 3-5 zile de la interventia chirurgicala, depinzand de recuperare, de preferinta medicului si de limitele asigurate.
LA CE SA TE ASTEPTI ACASA
>> Condusul este nerecomandat in primele 2-3 saptamini de la operatie.
>> Este important sa nu ridici greutati (ceva mai greu decat bebelusul) in primele 6-8 saptamani dupa nastere.
>> Incercati sa dormiti atunci cand bebelusul doarme.
>> Aranjati sa fiti ajutata cu munca in casa pe o perioada de timp cat mai lunga posibil. Oricum e strict necesar acest lucru pentru minim 2 saptamani.
>> Este necesar sa consultati medicul si sa obtineti aprobarea lui inainte de a incepe orice fel de munca grea sau solicitanta. De asemenea cereti parerea medicului si inainte de a incepe un program de exercitii fizice.
>> Plimbarile pe afara ar trebui sa fie scurte ca durata.
>> Tineti minte o operatie de cezariana este o operatie majora. Daca o activitate provoaca durere opriti-va, daca sunteti obosita, odihniti-va.
>> Este important sa nu fi descurajata sau dezamagita daca este necesar sa nasti prin cezariana.
Mirtha
35 +
Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
AMR 5 SAPTAMANI
carmendu spune:
mirtha- multumesc pentru materialul despre cezariene. imi e de mare ajutor.
31+
Victor
http://good-times.webshots.com/album/565055246KyFrzA
Mirtha spune:
Loren sper sa ne poti da in curind vesti bune depre tine si despre bebe.
Cherie astept un semn si de la tine. Sper ca e totul ok cu voi si mesajul tau a fost doar o reactie la mesajul trimis de Ramo .
Noapte buna gravidute !
Mirtha
35 +
Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
AMR 5 SAPTAMANI
Amalia spune:
Mirtha super informatiile referitoare la cezariana! Sunt pe intelesul tuturor. N-am de gand sa nasc asa, dar le-am citit cu interes...nu stii niciodata ce-ti rezerva viata.. Somnic usor!
Ami, mamica lui David Alexandru ( 7 ani) bobocel de clasa 1
si
34+
Luca Gabriel
elilov3 spune:
seara buna
loren@ sper ca esti bine...si linistea asta nu imi place pun biciul pe tine...
buei nu are nimeni nr ei de tel..sau cum dam de fata asta zau ne tine rau in suspans...![]()
am fost la doc totul e ok...masaj atata tot..in rest cu durerea inainte...
cherie tu ce patisi???? 
![]()
zaira m-am benoclat si eu la pozici
multumim si de cele cu cap :))
32+
Dimitrie
madutza spune:
Ce parere aveti despre caruciorul acesta? http://www.clip-trade.ro/store/view.php?prod=4010031&brid=2
Madutza
,Mariuca
(17 Mai 2004) si Andreea
30+
http://community.webshots.com/user/padme_ami2003?vhost=community
Alecs2008 spune:
Mirtha - multumesc mult de tot pentru informatiile despre cezariana. Imi sunt extrem de utile.
Alexa.1983 spune:
Madutza e frumos....dar e fara landou, scoica, scaun auto.......Am si eu varianta Trekko dar cu scaun auto care-l pot folosi ca landou.....+Isofix
...Vine un
la mami...
...Albume Burtica, Bebe, Diverse!!!...
LAURA
32+ Deniel Alexi

-----------------------------------------------
AMR 7 sapt 

criss703 spune:
Mirtha multumim de informatiile despre cezariana ,...
acum aproape ca-mi doresc sa nasc normal ...oricum imi va fi frica in ambele variante
...si modul foarte clar in care este descrisa ..deja am si inceput sa simt cum baga sonda , pun perfuzia si taieee
.
OFF cine are bici ? ca am nevoie sa-mi revin 
, de obicei nu sunt asa plangacioasa dar citind toate astea a fost prea mult .
In alta ordine de idei chiar cautasem si eu pe net despre operatia cezariana insa nu gasisem asa detaliat , inca o data multumim Mirtha!
Loren@ sper ca esti bine si bebele tau mai are putina rabdare 
Cherieactiv chiar tu ce ai?? ![]()
Zaiira frumoase poze , frumoasa burtica si mamica 
Criss
31+
http://community.webshots.com/user/criss703