La repartitoare obligatoriu si termostate??
Am schimbat de curand caloriferele dar mesterul care le-a montat mi-a montat robineti netermostatati. Eu am pe calorifere si repartitoare.
Mi-a zis cineva ca daca nu am robineti termostatazi risc sa platesc mai mult decat conum..Pai cum asa..Ca si astia care ii am se pot inchide si deschide si nu vad cum as plati mai mult..
Stie cineva ceva?
Raspunsuri
capcaunul spune:
Repartitorul si termostatul sunt doua chestiuni complet separate.
1. Repartitorul masoara diferenta de temperatura dintre corpul caloriferului si aerul din jur si integreaza aceasta diferenta in timp, dand o indicatie relativa a cantitatii de caldura consumate (relativ la indicatiile tuturor repartitoarelor din bloc si pe baza coeficientilor pusi pe ghicite de firmele care face celebrele calcule).
2. Termostatul permite inchiderea/deschiderea automata a robinetului la un prag dorit al temperaturii din jurul lui. Te scuteste de manevrarea robinetului in timpul noptii sau cand esti plecat din casa.
Termostatul previne si riscul de a avea robinetul inchis desi in camera temperatura scade (din varii motive) sub limita de inghet (termostatul nu poate fi adus sub limita minima de cateva grade peste 0).
iubu77 spune:
Merci capcaunul..
Deci daca am repartitoare dar robineti netermostatati nu inseamna ca voi plati mai mult..ca ma nebunisera de la firma care monteaza..Si oricum si astia termostatatati trebuie sa ii pun eu la 1-2-3-4-5..nu se muta ei singuri..si probabil ca fiecare cifra corespunde aproximativ unei temperaturi..Dar si asta simplu pur si simplu il inchid sau il deschid eu cat vreau...mai putin sau mai mult..
Oricum o mare porcarie repartitoarele...Platesc si mai mult la caldura si e mult mai frig...plus ca de furat tot se fura..
capcaunul spune:
Daca platesti mai mult sau mai putin depinde de cat si cum le tii deschise. De exemplu daca la culcare le-ai deschis la maxim ca sa se incalzeasca bine in camera ele raman deschise pe tot timpul noptii, ridicand temperatura poate peste nivelul optim spre dimineata. Repartitorul inregistreaza la maxim. In schimb termostatul va sesiza depasirea pragului optim si va inchide robinetul, astfel ca nu te vei trezi transpirata si nici nu vei plati la fel de mult.
Util este sa cam stii cum se comporta caloriferul tau cu robinetul intredeschis, in felul acesta te vei apropia de un raport caldura/pret convenabil jongland cu debitul prin robinet, desi tot termostatul este solutia ideala caci te scuteste de jonglarea manuala.
PS. O parte din neplacerile repartitoarelor se pot rezolva contorizand si gazele. Cum au aparut contoarele de gaz cum a crescut brusc (de la 0) consumul indicat de repartitoarele unor locatari si a scazut de 3 ori consumul pe tot blocul la gaze.