Topic - alocatii si alte drepturi similare
Raspunsuri - Pagina 16
tudorcami spune:
pt marius sau pt mamici care stiu din experienta
azi am primit alocatia de stat pe 2 luni respectiv iunie,iulie,copilul meu s-a nascut in 3 mai
intrebare: nu trebuia sa primesc alocatia si pentru luna mai avand in vedere ca s-a nascut in 3 mai?
multumesc
first_carmen spune:
Buna,
In luna august ni s-a termina perioada de 2 ani in care primeam alocatia de 2 mil pentru fiecare copil. Din ce am citit pe net am inteles ca pentru urmatoarea perioada (pina la 14 (luata de parinte) si 18 ani (luata de copil cu acordul parintelui)) se primeste alocatia de stat acum in valoare de 42RON de copil. E corect? Mai trebuie depuse acte? Daca da, unde?
Mai am o intrebare: daca nu am luat intr-o luna alocatiile de cite 2 mil de la posta, mai am posibilitatea sa recuperez banii?
Multam de raspuns,
Carmen mamica de Petru si Stefan din 28 iulie 2007
Pozicile noastre
Cum crestem noi
blagabodea spune:
Poate mai stie cineva pe forum cate alocatii se pot recupera din urma daca nu s-au ridicat la timp? Este vorba de prietena mea (fetita ei implineste 4 ani) si nu a facut dosarul pana acum. Poate primi alocatia din urma? Si daca da, pentru toti cei 4 ani?
Multumesc.
Eseea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tudorcami pt marius sau pt mamici care stiu din experienta azi am primit alocatia de stat pe 2 luni respectiv iunie,iulie,copilul meu s-a nascut in 3 mai intrebare: nu trebuia sa primesc alocatia si pentru luna mai avand in vedere ca s-a nascut in 3 mai? multumesc |
pt luna in care se naste co[pilul nu se primeste alocatie.
Mami de fetita si de baietel
emabucuresti spune:
Primesc indemnizatie pt primul copil, care va implini 2 ani in februarie 2010 si am un bebe de o luna. Dupa noua lege pot primi indemnizatie pt al doilea copl pana sa implineasca primul copil 2 ani sau abia atunci? Cred ca stiu raspunsul(nu) dar intreb si aici, poate s a creat deja un precedent, cum ar fi normal.
andru_mami spune:
am si eu o intrebare:
copilul meu a facut 2 ani in august,am facut cerere de prelungire a CIC pana la 3 ani,am depus cererea la ITM,apoi am mers si la directia de munca,am facut si acolo o cerere prin care conform actelor depuse solicit prelungirea pana la 3 ani a CIC,copilul are insotitor avand gradul 1 de handicap,nu sunt eu insotitor ptr ca au spus ca nu am voie daca sunt in CIC;
intrebarea este :
trebuie sa mai duc acte si la primarie,ptr ca banii de insotitor ii primesc de la primarie,sau la primarie merg atunci cand expira certificatul de handicap,la 1 an de la cererea depusa ptr insotitor?
multumesc
POZE
titi143 spune:
Buna asa avea o nelamurire, am auzit de undeva cum ca exista o lege in contractul colectiv de munca unde se specifica ca la nasterea unui copil primesc ambii parinti un salar compensator, atat mama cat si tatal. Este adevarat? Si in ce lege sau ce articol se specifica acest lucru?
33+ cu Eduard Toma
Evolutia noastra
Mediajust spune:
citat din mesajul lui titi143 Buna asa avea o nelamurire, am auzit de undeva cum ca exista o lege in contractul colectiv de munca unde se specifica ca la nasterea unui copil primesc ambii parinti un salar compensator, atat mama cat si tatal. Este adevarat? Si in ce lege sau ce articol se specifica acest lucru? 33+ cu Eduard Toma Evolutia noastra |
Nu, nu este adevarat.
CCMN prevede in art. 51 (c) un salariu mediu pe unitate platit mamei, si DOAR daca mama nu este salariata, se acorda tatalui.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui andru_mami am si eu o intrebare: copilul meu a facut 2 ani in august,am facut cerere de prelungire a CIC pana la 3 ani,am depus cererea la ITM,apoi am mers si la directia de munca,am facut si acolo o cerere prin care conform actelor depuse solicit prelungirea pana la 3 ani a CIC,copilul are insotitor avand gradul 1 de handicap,nu sunt eu insotitor ptr ca au spus ca nu am voie daca sunt in CIC; intrebarea este : trebuie sa mai duc acte si la primarie,ptr ca banii de insotitor ii primesc de la primarie,sau la primarie merg atunci cand expira certificatul de handicap,la 1 an de la cererea depusa ptr insotitor? multumesc POZE |
CIC pana la 3 ani pentru mama unui copil cu handicap este un drept al tau.
Necesitatea insotitorului indemnizat este un drept al copilului.
Deci cele doua tipuri de indemnizatii se gestioneaza separat - la Primarie vei merge atunci cand va expira baza legal-medicala a dreptului la insotitor. In acel moment ori se va prelungi acordarea acestui drept printr-un nou certificat, ori se va suspenda daca situatia medicala n-o va mai cere (lucru pe care vi-l doresc din suflet!!)
Imi permit un sfat: nu omite sa depui si angajatorului o instiintare de prelungire a CIC pentru inca un an (au existat situatii cand angajatorul a desfacut contractul de munca al mamei pentru ca nu s-a prezentat la 2 ani ai copilului pentru reluarea activitatii. Din pacate, instanta a dat dreptatate angajatorului, care a sustinut ca nu avea de unde sa stie ca acel copil are o problema de sanatate, deci mama mai are dreptul la un an de concediu).
Sanatate multa!
Mediajust spune:
citat din mesajul lui blagabodea Poate mai stie cineva pe forum cate alocatii se pot recupera din urma daca nu s-au ridicat la timp? Este vorba de prietena mea (fetita ei implineste 4 ani) si nu a facut dosarul pana acum. Poate primi alocatia din urma? Si daca da, pentru toti cei 4 ani? Multumesc. |
Nu, doar pentru ultimele 12 luni. Baza legala: art.6 alin.(5) din Legea 61/1993, republicata.