Topic - concediul medical, prenatal, postanatal

Raspunsuri - Pagina 37

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

buna
am si eu o intrebare daca se poate,am DPN pe 28.08.2009 si as vrea sa intru in prenatal pe 15.06.2009,cate zile de concediu de odihna am dreptul? si in perioada de prenatal ce salariu iau? 85% din brut sau din net?sau cum se calculeaza?
va multumesc din suflet

MIRELA mami de andreas nazdravan si 19+cu codite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manucu spune:

In prenatal iei 85% din brut, deci vei lua mai multi bani decat iei tu de obicei .
In legatura cu concediul de odihna,eu zic ca e mai bine sa-ti iei de pe 15.06 concediul de odihna, care e jumatate din concediul la care ai dreptul intr-un an minus inca o zi, pt ca lucrezi 5 luni jumatate din an si de abia dupa ce-l termini sa intri in prenatal.
E doar parerea mea .

mamica lui Mihnea (15.09.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Ella 2001 din pacate concediul cu 100% din salariu se da doar in urgenta medico-chirurgicala,cancer,sida,doamne fereste...boala infecto-contagioasa grupa A,operatii.....tuberculoza....deci..nu.
Urgenta medico-chirurgicala este aproape orice dar numai primele cinci zile atat esti considerat urgenta..dupa cinci zile(sapte)devii la boala obisnuita)Medicul de familie iti poate da doar cinci zile urgenta....si cam atat,si specilaistul la fel..dupa er boala obisnuita cu 75 la suta din salariu
Daca asa cum spui mai ai doua luni pana nasti....poti lua concediul de sarcina 85% din salariu brut care oricum e mai amre decat de iei tu in mana ,intrucat darile retinute angajatului sunt mai mari de procentul de 15% diferenta...

Asta e...legea a fost modificata pentru a preveni chiulul platit...
sarcina usoara in continuare...

Mada 19+Eva-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xeloxel spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Ella 2001 din pacate concediul cu 100% din salariu se da doar in urgenta medico-chirurgicala,cancer,sida,doamne fereste.
Mada 19+Eva-Maria

mada, te rog frumos imi spui si mie daca stii, cum e cu salariul ala mediu pe firma pe care-l platesc la nastere angajatorii??Ai idee de asa ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ela2001 spune:

Eumada multumesc pt raspuns.
Nu e vorba de chiul, chiar as avea nevoie macar de o saptamana de concediu medical (pe care fara probleme mi l-ar da medicul ginecolog sau cel de familie), caci am colul scurtat si am contractii si cu greu mai pot sta 9 ore pe zi pe scaun la servici.
Dar, in acelasi timp, ma gandesc ca in prenatal o sa iau 85% din cei 75% cat ar fi platit CM.
Deci totusi 5 zile de CM as putea sa-mi iau cu 100% si apoi cu 75%?
As mai avea o intrebare: concediul pre/postnatal intra la calculul indemnizatiei pt CIC?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

MANUCU multumesc din suflet,cred ca asa am sa fac voi lua conediul de odihna din 15.06,problema este ca mi-am ami luat 5 zile in februarie deci voi ramane doar cu 5,6 zile
asta e... oricum multumesc mult

MIRELA mami de andreas nazdravan si 19+cu codite

Mergi la inceput

ela pai daca e asa si ai colul scurtat si contractii lasa-l incolo de concediu 100%..iei cinci zile cu 100% apoi restu` cu 75%,copilul conteaza.Eu stau de pe 11 ianuarie in medical cu 75% din cauza amenintarii de avort si iau bani mai multi decat daca as lucra....
DA baza include si concediul cu 85%

Referitor la salariul de nastere...la noi la stat nu exista asa ceva exista doar prima de vacanta....stiu ca la firme exista contractul colectiv de munca..care poate sa prevada si asta.O prietena de a mea a incasat prima de nastere destul de consistenta....depinde de contractul colectiv nu e obligatoriu

Mada 19+Eva-Maria

Mergi la inceput

Eumada tu esti in concediu medical obisnuit sau in prenatal?
Totusi cum se poate ca, fiind in CM, sa iei mai multi bani decat daca ai fi la serviciu?
Eu de fiecare data cand am avut CM (n-am avut mai mult de o saptamana intr-o luna), am luat mai putini bani decat salariul in luna respectiva.
Sau daca ai o luna intreaga de CM se calculeaza altfel decat daca ai doar 1-2 saptamani?

Mergi la inceput

ELLA eu sunt in medical obisnuit.In concediul de sarcina intru abia din 02.06.2009.Concediul medical se calculeaza in felul urmator
se face baza de calcul din media veniturilor pe ultimele sase luni anterioare primei zile de concediu medical....la mine a fost 12.01.2009 deci mi s-a ;uat cam 20.06.2008-12.01.2009 sa fie sase luni nu numar exact acum
se aduna toate veniturile din aceste luni se imparte la numarul total de zile lucratoare din lunile respective...cam sa zicem 123
Suma celor sase luni se imparte la 123 si se obtine valoarea unei zile de concediu la 100%.daca e cu 75%atunci se face 75% din valoarea obtinuta
se inmulteste cu nr.de zile de concediu...iata bbanii pe care ii iei
se oprste doar 9.5% din brutul obtinut.
Daca baza de calcul a fost mare sa zicem o medie de 2400 ron atunci 75% din 2400 este mai mare decat 1600 netul de plata ramas...IN CONDITII DE LUCRU OBISNUIT.
ASTA A FOST CA SA EXEMPLIFIC. SALRIUL MEU NU E ASA DE MARE DAR BANUIESC CA AL TAU SE DUCE UNDEVA PE ACOLO ALTFEL NU AI VREA 100%
CONCEDIU MEDICAL...
Este vorba de cat de mare este baza de calcul in ultimele sase luni....

Mada 19+Eva-Maria

Mergi la inceput

Tot mai am o neclaritate.
Spui ca se aduna veniturile de pe ultimele 6 luni si suma obtinuta se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni.
Te referi la veniturile nete sau la cele brute? Evident ca daca adun veniturile nete n-am cum sa obtin o suma mai mare decat media salariilor din cele 6 luni.
Iau salariul brut din fiecare luna din care scad 9,5%, fac suma lor si apoi impart la nr. de zile lucratoare?

Merci mult si scuze ca te bat la cap.

Mergi la inceput