Topic - concediul medical, prenatal, postanatal

Raspunsuri - Pagina 35

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

MIHAELADM stagiul de cotizare este reprezentat de ultimele 12 luni anterioare zilei nasterii,in cazul tau 2 luni venituri impozabile+10 luni concediu de crestre copil care se considera stagiu asimilat deci poate fi folosit ca baza de calcul.

MONY08 mai este si aajutorul pentru trusoul nou nascutului 150 ron si de asemenea daca nu ai venituri poti beneficia de lapte praf gratuit nu cred ca este cazul.
Angajatorul este obligat sa accepte cererea de crestere copil a angajatului dar trebuie atentie cand discuti cu el pentru ca poate sa-l dea afara pe sotul tau daca i se pune pata.Legea iti da tie dreptate dar depinde de cat de nesimtit e patronul.Poate sa-i desfaca contractul cand i se nazareste,deoarece el nu are concediu de sarcina fiind tata.Acum teoretic raspunsul este da la ce ai intrebat tu,dar depinde de multi factori.La mine pentru ca lucrez la stat nu e o problema faptul ca am nevoie de concediu dar la patroni e mai greu.....pentru ca sunt nesimtiti
Eu am lucrat zilnic cu ei si stiu.....

Alte informatii?

Mada 18+Eva-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alynakiss spune:

am si eu o problema , ma scuzati daca ma repet ,
eu fac abia pe 5 mai 1 an in cartea de munca , din cauza unor probleme ar trebuii sa intru mai devreme, de aceasta data ,in concediu prenatal, cei de la resurse umane a zis ca se iau in calcul in cele 12 lunmii de cotizatie si lunile de prenatal este adevarat? nu vreau sa ma trezesc ca nu mai am dreptul sa beneficiez de indemnizatie
astfel as sta pana la jumatatea lunii mai la munca

si inca o intrebare stiu ca concediul prenatal este platit cu 85% din salariu brut din media ultimelor 6 lunii, eu mai am si comisioane la salariu, se i-au in calcul si acestea?

iar in cazul in care se depaseste data nasterii si nu mai raman 42 de zile din cele obligatorii, e ceva grav?

Alina24+ nerabdatoare mamica de Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofia2008 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sofia2008

Buna ziua !
am o fetita nascuta la data de 08.06.2008 si sunt in cic din data de 04.09.2008 si as avea cateva intrebari:
-am fost in concediul de maternitate incepand cu 01.05.2008 si va trimit datele din fluturasul pe aceasta luna :
tarif incadrare 2150 - 13 lei/ora;
salariu net negociat -1525;
CM buget -2012/21 zile;
Brut pt. impozitare- 2012;
CAS 9.5% -48;
venit net -1964.
De aici am dedus ca 1964 reprezinta 85% din venitul brut impozabil si ca diferenta de 15% care ar fi trebuit sa imi fie acordata de firma este de 346.58 lei( pentru 30 zile) , este corect calculul meu sau nu?
-daca solicit acum(14.03.2009) acordarea acestei diferente si a salariului bonus pentru nasterea copilului mai am sanse sa le primesc?
Va multumesc anticipat!

revin cu rugamintea de a-mi raspunde la cele de mai sus!
Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mony08 spune:

eumada eu am inteles ca si daca intri in somaj ti se ia in considerare somajul,asa ca daca il trece in somaj,de unde ar putea dupaia sa ia adeverinta respectiva care trebe pentru indemnizatie?

apropo inca o intrebare ,acum se ia in calcul la indemnizatie 85% din salariu net?ca eu am crezut ca din salariu brut ca stiam ca indemnizatia este neimpozabila.

Mony 18+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaeladm spune:

eumada, multumesc pt raspuns.

Citat:
citat din mesajul lui alynakiss

am si eu o problema , ma scuzati daca ma repet ,
eu fac abia pe 5 mai 1 an in cartea de munca , din cauza unor probleme ar trebuii sa intru mai devreme, de aceasta data ,in concediu prenatal, cei de la resurse umane a zis ca se iau in calcul in cele 12 lunmii de cotizatie si lunile de prenatal este adevarat? nu vreau sa ma trezesc ca nu mai am dreptul sa beneficiez de indemnizatie
astfel as sta pana la jumatatea lunii mai la munca

si inca o intrebare stiu ca concediul prenatal este platit cu 85% din salariu brut din media ultimelor 6 lunii, eu mai am si comisioane la salariu, se i-au in calcul si acestea?

iar in cazul in care se depaseste data nasterii si nu mai raman 42 de zile din cele obligatorii, e ceva grav?

Alina24+ nerabdatoare mamica de Rares

Sa iti dau un exemplu:
Daca tu nasti pe 28 mai, se iau in considerare toate veniturile nete ( din salariu - net, concedii medicale sau de maternitate, indemnizatie de somaj, comisioane) din perioada 27 mai 2008 - 27 mai 2009. Adica 12 luni inainte de nastere copil.
Cand copilul implineste 42 de zile, ai dreptul la indemnizatie de ingrijire si crestere copil si se intocmeste acel dosar.
Daca ai fluturasii de salariu poti face si tu socoteala cu veniturile nete pe ultimele 12 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blanca000 spune:

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest concediu prenatal si post natal :

Eu sunt insarcinata in 22 saptamani si as vrea sa intru in concediu prenatal la 01.06.2009. Dar eu am si dreptul la concediu de odihna anul asta..desi nu stiu cat (21 de zile in mod normal) daca am termen sa nasc pe 25.07. E mai bine oare sa imi iau concediu de odihna inainte si apoi sa intru in prenatal?
Am si salariul modificat de la 01.01 in avataj pt mine..e mai avantajos daca iau prenatal sau de odihna....

Daca intru la 01.06 luna iunie si iulie pana nasc se cotizeaza normal si nu ma afecteaza la indemnizatie?

Ideea e ca vreau sa stiu de cand pot sta acasa..fara sa sufar la salariu sau la indemnizatie.

Multumesc mult

22+ Eva

Bubi mic poze...din burtica

Nunta noastra 2004

Mergi la inceput

BLANCA ai dreptul la concediul de odihna proportional cu timpul lucrat in anul respectiv.De exemplu daca ai dpn 25.07 ai dreptul cam la 10 zile de concediu de odihna.NR.de zile de concediu de sarcina(prenatalul cum ziceti voi)este de 84 zile ainainte de nastere si OBLIGATORIU 42 de zile dupa.
Daca numeri inapoi din 25.07 vezi ca 84 de zile se intind incepand din inceputul lui mai,cam asa
Eu am dpn=20.08.2009 si am dreptul la concediu de sarcina din 02.06.2009.
Indemnizatia este 85% din veniturile neteca era prwa frumos sa fie din brut.
Mony08 se poate si din somaj.Ideea e ca nu trebuie pauze in vechime.Adeverinta se da din doua parti(2 adeverinte)dar perioadele sa fie complementare.Informatii si formulare iei de la directia de munca din orasul tau.

Mada 18+Eva-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaeladm spune:

Citat:
citat din mesajul lui blanca000

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest concediu prenatal si post natal :

Eu sunt insarcinata in 22 saptamani si as vrea sa intru in concediu prenatal la 01.06.2009. Dar eu am si dreptul la concediu de odihna anul asta..desi nu stiu cat (21 de zile in mod normal) daca am termen sa nasc pe 25.07. E mai bine oare sa imi iau concediu de odihna inainte si apoi sa intru in prenatal?
Am si salariul modificat de la 01.01 in avataj pt mine..e mai avantajos daca iau prenatal sau de odihna....

Daca intru la 01.06 luna iunie si iulie pana nasc se cotizeaza normal si nu ma afecteaza la indemnizatie?

Ideea e ca vreau sa stiu de cand pot sta acasa..fara sa sufar la salariu sau la indemnizatie.

Multumesc mult

22+ Eva

Bubi mic poze...din burtica

Nunta noastra 2004

Inainte sa intri in prenatal, sa mergi la Personal sa iti calculeze dreptul de concediu de odihna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vally spune:

[quote]citat din mesajul lui vally

buna seara!
am si eu o mare nelamurire: la servici lucrurile nu sunt prea "roz"...adika societatea nu prea are bani...daca nu-mi poate plati concediul prenatal-postnatal din motive ca nu are bani eu ce fac?????
daca imi mut cartea de munca la alta societatea cu 1-2 luni inainte de a naste noua societate imi poate plati concediul prenatal-postnatal? banii coresp.concediului prenatal-postnatal se scad din totalul Cas-ului de plata al societatii ?(concediul prenatal-postnatal se suporta de cas,nu?)
pentru calculul indemnizatiei de crestere copil voi avea nevoie de adeverinta de la primul loc de munca,nu?
sper ca m-am facut inteleasa....
multumesc anticipat

vally [quote]

revin si eu cu rugamintea sa ma ajutati cu niste raspunsuri

vally 19+ Sara Adelina

Mergi la inceput

VALLY concediul medical se plateste de catre casa de sanatate cu conditia ca firma sa-si fi platit datoriile catre stat.
Da pentru a beneficia de cele 12 luni iti trebuie adeverinta cu veniturille pe 12 luni de la ambele societati

Mada 18+Eva-Maria

Mergi la inceput