Topic - concediul medical, prenatal, postanatal

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinabadici spune:

Buna
Am si eu o intrebare.Pana in noiembrie 2008 am lucrat acumuland 28 de luni neintrerupte dar din noiembrie(28) pana pe 2dec nu am mai lucrat.
Avand intrerupere 1zi(presupun ca 1dec nu se pune)mai pot beneficia de CIC?
VA MULTUMESC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.

Super, va multumesc! Chiar daca nu e perfect calculul (cam atat mi-a iesit si mie, vreo 1490) tot nu e cat a "estimat" draga noastra secretara, si anume 1280 lei!. Bine, ca inca nu a facut statele de plata pe martie, normal, dar testez eu piatza pana atunci, o pun sa faca acel calcul de fatza cu mine, si daca va fi ranita de moarte in amorul propriu (ca asa face ea de obicei, "se ataca")

32Sophia
http://community.webshots.com/user/Ilinca_M

cunoastem...toate se ataca cand e vorba sa dea bani

ALICe
eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rivali spune:

Buna!
Am si eu o intrebare. poate s-a mai discutat dar din pacate nu am timp sa citesc tot topicul.
cum se calculeaza CM daca pana pe 4 ian am fost in CIC?

Vlad Andrei ( 4.01.2007) si 34+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blanca000 spune:

Dragele mele am si eu o mare nelamurire daca ma puteti ajuta....

pana la sfarsitul anului am avut o anumita suma in cartea de munca, din Ianuarie salariul a crescut considerabil pe cartea de munca...in februarie am avut 3 zile de concediu medical (platibil 100%) si 4 zile de concediu de odihna...cand a venit fluturasul de salariu acum la sf lunii februarie am observat o micsoare de aprox 130 lei.
Cei de la mine de la contabilitate zica ca diferenta se datoreaza acestor zile in care am lipsit...dar ma intreb daca CM era platit cu 100% si CO tot asa din cate stiu...de ce diferenta de suma ???????

Eu sunt insarcinata in 19 sapt si e posibil sa mai am nevoie de CM sau CO si imi e teama ca daca imi mai iau indiferet ce concediu salariul meu nu va fi niciodata integral....

Ma puteti ajuta cu un raspuns?

18+

Bubi mic poze

Nunta noastra 2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui blanca000

Dragele mele am si eu o mare nelamurire daca ma puteti ajuta....

pana la sfarsitul anului am avut o anumita suma in cartea de munca, din Ianuarie salariul a crescut considerabil pe cartea de munca...in februarie am avut 3 zile de concediu medical (platibil 100%) si 4 zile de concediu de odihna...cand a venit fluturasul de salariu acum la sf lunii februarie am observat o micsoare de aprox 130 lei.
Cei de la mine de la contabilitate zica ca diferenta se datoreaza acestor zile in care am lipsit...dar ma intreb daca CM era platit cu 100% si CO tot asa din cate stiu...de ce diferenta de suma ???????

Eu sunt insarcinata in 19 sapt si e posibil sa mai am nevoie de CM sau CO si imi e teama ca daca imi mai iau indiferet ce concediu salariul meu nu va fi niciodata integral....

Ma puteti ajuta cu un raspuns?

18+

Bubi mic poze

Nunta noastra 2004

Baza de calcul a concediilor medicale si indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni.Ai avut in lunile anterioare un salariu mai mic ... e simplu,asta este explicatia.

MONI 16s+ SI www.dropshots.com/DIA1#date" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
"Rasul e o vacanta instant"

www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pemagda spune:

Ajutati-ma si pe mine cu o informatie...

Daca in timpul concediului postnatal, angajatorul da faliment si isi retrage activitatea din Romania, cine imi mai plateste restul zilelor de concediu?

Pentru CIC, cine imi elibereaza adeverinta cu cele 12 luni de venit, avand in vedere ca, in afara de cartea de munca, am avut si alte sporuri salariale?

nu stiu incotro s-o iau, la fortele de munca, la administratia financiara????

astept si multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella1979 spune:

Buna ziua tuturor,
Ma numesc Mihaela si tocmai m-am alaturat familiei voastre. Am nevoie de ajutorul vostru si sper sa il primesc. Sunt insarcinata in 17 saptamani, deci la inceputul lunii august vom avea primul nostru bebelus. Noi locuim in Craiova (eu sunt din Iasi, iar sotul meu din Botosani, dar prin prisma serviciului lui a trebuit sa ne mutam aici), insa as dori sa nasc in Iasi si toata nebunia cu concediile pre/post natal, cresterea copilului ne-au dat putin de gandit (mai ales cand am citit pe forum cate situatii problema pot aparea).
Acestea ar fi datele problemei, rugamintea este daca ne poate face cineva o "sinteza" cu privire la drepturile pe care le avem (concedii, drepturi financiare etc), actele de care este nevoie si locul unde trebuie depuse, data la care trebuie depuse (succesiunea lor).....pe scurt o prezentare a etapelor sau a legislatiei in care pot gasi aceste informatii....(nu vrem sa avem surprize, sa nasc la Iasi si apoi sa facem naveta Iasi-Craiova pentru diverse acte).

Va multumesc tuturor pentru ajutor.
Sa aveti o zi buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IliesClara spune:

Buna dimineata

Avem si noi doua intrebari

Stiti ceva despre legea aceea cu concediul de paternitate (care nu se confunda cu CIC pana la 2 ani asumat de tati, deci nu in sensul de maternitate executata de tati)?

Cica sotul are dreptul la 5 zile libere platite 100%, pt a sta cu mama si nou-nascutul in cursul primelor 8 saptamani de viata.
Tatii din domeniul miitar au dreptul 7 zile.
Tatii care absolva un curs de puericultura mai au bonus 10 zile, deci nu 5 ci 15.

Dilema mea acum este daca cursul de puericultura trebuie facut in mod anume la o sesiune prenatala ca si Lamaze sau alt curs organizat sau e OK o adeverinta de la o institutie de stat. Sotul meu e absolvent de colegiu pedagogic postliceal cu specialitatea "educator puericultor" - asa scrie pe diploma lui.

Pe net am gasit si varianta in care medicul de familie dadea o adeverinta pe baza documentelor doveditoare absolvirii unui astfel de curs care se atasa la cererea depusa la locul de munca.

Daca stiti mai multe... sau ati beneficiat de asa ceva, va rog mult sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc

....................................................................

In ultimele 6 luni de sarcina am stat in CM pt sarcina cu risc. E firesc ca nu am primit salarul de merit mai departe din sept pana in dec?
Din cate stiu e un salar castigat pt activitatea din 2007, nu ar trebui sa aiba treaba cu faptul ca in 2008 4 luni nu am lucrat efectiv. Eram in CM si nu in CFS, nici in concediu de studiu.
Inseamna ca meritele din 2007 se anuleaza pt ca in 2008 nu am putut presta la locul de munca?

Va multumesc.

Mami Clara, 36+, cu Antonia si Iulia la purtator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Concediu de paternitate:
http://www.romleas.ro/legi/legea%20210-1999/index.html
http://www.romleas.ro/legi/juridic.html
Deci nu tatii din domeniul militar (nu angajatii din armata) primesc 7 zile, ci acei care isi efectueaza serviciul militar obligatoriu primesc permisie de 7 zile! Cred ca nu mai exista serviciu militar obligatoriu...

Si da, mie mi se pare normal sa nu primesti in perioada concediului de risc maternal dacat acea indemnizatie de maternitate / de risc maternal. In aceasta perioada primesti bani (indemnizatia) de la casa de asigurari de sanatate si atat. Banii vin de la CAS, chiar daca tu ii ridici de la angajator.
Ori salariul de merit este un bonus pe care ti-l acorda angajatorul din fondurile lui, fara legatura cu indemnizatia acordata de casa de asigurari.
In plus, daca angajatorul te-ar fi concediat cu 4 luni inainte de terminarea lui 2008, te-ai fi dus sa ii ceri in continuare salariul de merit, fiindca este o apreciere a activitatii din 2007, an in care tu erai angajata a firmei? Nu. Salariul de merit ti-a s-a acordat pe 2008 (chiar daca o fi cumva legat de activitatea din 2007), si nu ti se plateste cand esti in concediu medical. Legea spune clar ca in perioada concediilor medicale angajatii primesc indemnizatii suportate de CAS. Nimic mai mult.

Ai fi avut dreptate sa ceri bani si de la angajator, daca era vorba de niste plati restante, care ti s-ar fi cuvenit pana sa intri in concediul medical si care nu au fost inca achitate - de exemplu al 13 lea salariu.

in orice caz, faptul ca ai avut salariu de merit ti-a crescut venitul brut lunar si asta a insemnat o indemnizatie de maternitate mai mare decat ai fi primit daca angajatorul nu ti-ar fi acordat in 2008 acest salariu de merit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IliesClara spune:

Citat:
citat din mesajul lui atlantiana

Concediu de paternitate:
http://www.romleas.ro/legi/legea%20210-1999/index.html
http://www.romleas.ro/legi/juridic.html
Deci nu tatii din domeniul militar (nu angajatii din armata) primesc 7 zile, ci acei care isi efectueaza serviciul militar obligatoriu primesc permisie de 7 zile! Cred ca nu mai exista serviciu militar obligatoriu...

Si da, mie mi se pare normal sa nu primesti in perioada concediului de risc maternal dacat acea indemnizatie de maternitate / de risc maternal. In aceasta perioada primesti bani (indemnizatia) de la casa de asigurari de sanatate si atat. Banii vin de la CAS, chiar daca tu ii ridici de la angajator.
Ori salariul de merit este un bonus pe care ti-l acorda angajatorul din fondurile lui, fara legatura cu indemnizatia acordata de casa de asigurari.
In plus, daca angajatorul te-ar fi concediat cu 4 luni inainte de terminarea lui 2008, te-ai fi dus sa ii ceri in continuare salariul de merit, fiindca este o apreciere a activitatii din 2007, an in care tu erai angajata a firmei? Nu. Salariul de merit ti-a s-a acordat pe 2008 (chiar daca o fi cumva legat de activitatea din 2007), si nu ti se plateste cand esti in concediu medical. Legea spune clar ca in perioada concediilor medicale angajatii primesc indemnizatii suportate de CAS. Nimic mai mult.

Ai fi avut dreptate sa ceri bani si de la angajator, daca era vorba de niste plati restante, care ti s-ar fi cuvenit pana sa intri in concediul medical si care nu au fost inca achitate - de exemplu al 13 lea salariu.

in orice caz, faptul ca ai avut salariu de merit ti-a crescut venitul brut lunar si asta a insemnat o indemnizatie de maternitate mai mare decat ai fi primit daca angajatorul nu ti-ar fi acordat in 2008 acest salariu de merit.

multumesc de raspuns.

nu e vb de nici o indemnizatie.
am fost in CM normal, cu comisie de expertiza, nu in concediu de risc maternal.
practic de salarul de merit am beneficiat atunci numai pana in iunie, apoi am intrat in concediu de odihna obligatoriu si direct in concediu medical normal cu 75% salar, abia de 2 luni sunt in prenatal (care este f mic din cauza concediilor variate in ultumele 8 luni)

Firma se numeste Invatamant. De aceea am si vrut lamuriri pt ca in aceasta firma toate put si nimic ce inseamna drepturi nu se explica, ci se ascund, in schimb orice inseamna obligatii se exacerbeaza

O colega a plecat intr-un an pt ca ii expirase contractul pe termen determinat. salariul ei de merit s-a repartizat alteia. Oare salarul meu de merit care exista in buget a ajuns la urmatoarea de pe lista? si de asta as fi curioasa. macar atat ... sa ajunga la cine trebuie, pt ca scoala stia ca nu ma mai intorc decat dupa CIC.

Multumesc oricum.
O seara placuta.

Mami Clara, 36+, cu Antonia si Iulia la purtator

Mergi la inceput