Topic - concediul medical, prenatal, postanatal

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rein spune:

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari rezultate din situatia urmatoare:
Sunt in CIC pana la 15.04.2009. Nasc bb2 in februarie 2009.
1. unde, pe cine, cand trebuie sa informez ca trebuie sa intru in concediul cu al doilea copil? (directia muncii, firma, directia de protectie a copilului etc?)
2. daca trebuie sa iau obligatoriu cele 42 de zile si cand?
3. care va fi venitul meu in al doilea CIC: 85% din 6 milioane (indemnizatia din ultimele 12 luni) sau 85% din ce luam in ultimele 12 luni dinainte de prima sarcina?

multumesc frumos de raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

Rein, hai ca incerc sa-ti raspund eu, sper sa nu gresesc ( sunt aprox. in aceeasi situatie):

1. cred ca si la serviciu - tb sa stie si ei ca intri iar in CIC, nu? si la Protectia copilului- tb sa duci actele, sa iei indemnizatia etc )

2.daca intre nasterea bb2 si finalul CIC 1 trec 42 de zile minimum ( asa se pare daca nasti in feb) nu mai intri in postnatal ( cele 42 de zile) intri direct in CIC. Daca trec mai putin de 42 de zile, iei postnatal doar diferenta pana la 42 apoi CIC. Ideea este urmatoarea: tu stai in CIC 1 pana pe data de 15.04.2009, iar de pe 16.04 ( cand ar tb sa te intorci la serviciu) soliciti CIC 2.

3. tb sa asteptam sa apara normele la legea nou modificata, numai atunci vom afla.

Mami de fetita si de baietel 24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rein spune:

Multumesc mult, Eseea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

rea22ro:
asigurarile de sanatate. Trebuie sa te adresezi casei de sanatate si pe baza CNP vei afla cu exactitate situatia ta.
ira_liza:
Da adresati-va CASMB si vedeti care este pocedura care vi-o propun. In fapt banii in ultima instanta sunt suportati tot de CASMB deci cel putin teoretic exista o rezolvare directa.
oradeanca:
Totul depinde doar de ce anume scrie in contractul individual de munca. Acolo se precizeaza daca exista sau nu un preaviz si ce durata. 15 zile este durata maxima admisa de lege adica nu se poate depasi (cu exceptiile prevazute tot de lege) dar nu reprezinta o obligativitate cu exceptia faptului in care este prevazut in CM
monicus: Daca ati calculat bine asa o fi. Maxim 126 de zile prin lege. Dupa aceea daca indepliniti conditiile legii pt beneficia de CIC., insa tin sa precizez ca daca au trecut 42 de zile de postnatal pt beneficia de CIC, 42 de zile fiind durata maxima prevazuta de lege
Germina: sincer nu am inteles. Important este contractul pe perioada nedeterminata.

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Dle Marius, multumesc pt raspuns. Insa intre timp am vb cu CASMB si mi-au dat un ferm raspuns negativ rf la plata directa, o sa mai intreb , poate k tampit era numa' functionarul cu care am vorbit si nu intregul sistem de organizare.

...o intrebare, ref la ce-ati raspuns mai sus catre alt user ("Oradeanca") "42 de zile fiind durata maxima prevazuta de lege" - cum durata maxima??????????? nu e durata minima???? totalul de 126 zile se repartizeaza pre si post, avand grija k dupa nastere sa fie MINIM 42 zile de postnatal (in logica legiuitorului: acest termen este prevazut pt refacerea fizica a femeii care tocmai a nascut), minim, NU maxim! e ceva ce nu am intzeles din actul normativ??

Ira 35+ mami de Lizuca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Minim... scuze.

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

pe 3 decembrie ac copilul a implimit 2 ani si am terminat cic-ul. am mers la firma sa imi fac reincadrarea (sau cum se cheama) urmand sa imi dau demisia ulterior.

am aflat ca as putea sa imi iau cateva zile de concediu cu ajutorul dr de fam, dar mi a cerut de la firma o adeverinta ca sunt angajata acolo. si de aici a inceput nebunia.

dr de familie e in slatina. eu aveam viza de flotant in perioada in care lucram, viza care a ex[pirat in timpul cic.firma a livrat asigurarile catre casa de sanatate din ilfov, dar ca sa imi pot lua concediu trebuie stampila de la casa de sanatate olt.

una peste alta, azi e vineri, au terminat toti programul cu publicul.

intrebarea mea este: se poate rezolva cumva situatia asta sa imi pot lua concediu medical?

Parent like there's no tomorrow!

Mergi la inceput

cum se numara cele 42 de zile de concediu postnatal? din ziua nasterii sau urmatoarea zi?? De ex daca eu nasc, sa zicem, pe 20 incep numaratoarea cu data de 20 sau 21?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

21 este prima zi.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

multumesc Marius, asa ma gandeam si eu dar vroiam sa fiu sigura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Ma gasesc in urmatoarea situatie:
- am terminat postnatalul la inceputul lui noiembrie.
- am 7 saptamani de concediu medical, in continuare.
Inainte de prenatal, am luat cele 18 zile de concediu de odihna pentru 2008, mai precis pana in octombrie inclusiv (acoperit de postnatal).
Urmeaza sa solicit suspendarea contractului la finele lui decembrie.
Unde gasesc baza legala din care rezulta ca am dreptul la nr de zile de concediu de odihna corespunzatoare perioadei de medical?
Momentan, nu vor sa imi acorde nici zile libere, si nici sa mi le plateasca, motivand astfel:

Concediul de odihna se acorda pentru timpul efectiv lucrat iar indemnizatia se calculeaza ca medie zilnica a ultimelor 3 luni anterioare celei in care se efectueaza. Or, in cazul tau, nu ai muncit ci ai fost in concediu. Pentru a beneficia de dispozitiile OUG nr 148/2005 ar trebui sa ai un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni din ultimele 12, concediul de maternitate si de incapacitate temporara de munca fiind considerate stagii asimilate

Multumesc anticipat.

Mergi la inceput