Comori de nov-dec 2004 (185)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ochi_verzi spune:

Salutare!
Otilia, bine ca nu a fost mai rau! Cred ca te-ai speriat foarte tare. Eu am un fix cu usa de la intrare, ma ridic si noaptea din pat s-o verific, mai ales cum suntem mai mult singure.
Gazzela, e diferit invatamantul din tara de cel din strainate. De exemplu am avut o eleva care a plecat in Italia cand a terminat clasa a II-a si acolo au inscris-o dupa un fel de examen in clasa a IV-a sau anul acesta ne-au venit doi elevi din Spania, care au inceput scoala acolo si terminasera clasa a III-a.In urma examinarii cel care a lucrat acasa cu parintii pe manuale din Romania a intrat in clasa a IV-a, dar fetita care nu lucrase suplimentar, a fost reinscrisa in clasa a III-a, pentru ca ar fi avut probleme in clasa a IV-a.

Noi azi nu am fost la gradinita ca de ieri este mucoasa rau si mai bine am tinut-o acasa sa nu se imbolnaveasca si alti copii si sa nu se agraveze si la ea. Adevarul ca facuse 10 zile de tratament pentru herpesul acela din gat si i-a scazut un pic imunitatea. Era cam dezamagita, dar i-am povestit de ce nu merge si a inteles.
Am avut si sedinta cu parintii, ieri si ne-a dat doamna sa completam un chestionar ca sa-si formeze pentru inceput o idee despre fiecare. La noi cam asa se procedeaza la inceput si eu dau chestinar parintilor cand preiau clasa I si doar dupa o vreme completez fisa psihopedagogica, pe baza chestionarului si-a observatiilor.
Ne-a dat si necesarul de rechizite, se pare ca au nevoie si de un caiet de mate, cred ca vor face elemente grafice usoare.Au stabilit parintii si fondul clesei(30 lei) ca mai este si de anul trecut si ar trebui cumparata o casuta noua...de vreo 4 ani, la gradinitele cu program normal trebuie sa fie in fiecare sala de clasa o casuta, unde copilasii pot intra sa se "rupa" un pic de grup. Grupa lor se numeste "Iepurasii cei isteti", nume ales impreuna cu ei si dupa ce unii doreau pisicutele istete, altii cateii,... Vor face sidoua optionale, "Manute indemanatice" unde vor lucra la inceput lucrari mai usor de realizat, dar treptat vor realiza si lucrari prin diverse tehnici, iar celalat optional vor avea Lb engleza, care-l vor face cu o colega de-a mea, foarte draguta si care stie sa se coboare la mintea lor...asa ca am semnat pentru amandoua. Ne-a mai dat doamna si o fica, cum sa procedam cu copiii in anumite situatii, chiar si-n situatiile de criza si pentru cine nu a citit psihopedagogia i prinde tare bine, zic eu, plus pe aceeasi fisa, erau trecute regulile interne.
Imi place tare mult ca-mi povesteste, Diana, tot ce fac.
Ieri i-a dat doamna un puzzler din cateva piese si-mi zicea ca l-a facut imediat(ea face zilnic puzzler, acasa asa ca acesta l-a facut rapid) si mi-a mai spus ca-i place ca nu-i dependenta de Bianca(verisoara), lucru pt care la inceput am avut o retinere.Am vrut-o pe aceasta doamna, nu neaparat ca o cunosc foarte bine ca persoana, ca si pe celelate le cunosc destul de bine(gradinita apartine de scoala la care predau), dar lucreaza foarte multe cu copiii si mai ales lucreaza diferentiat ceea ce conteaza mult pt un copil(Oana stie cum e cu munca diferentiata,munca multa)

Va si va dorim un WE minunat!

Mihaela si Diana 22.11.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roserb spune:

Citat:
citat din mesajul lui gazzella

roserb,
eu nu tin la acea disciplina pe care o aminteai
eu inca nici acum nu mi-am insusit-o

Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Gazella, poate ca tu nu tii la disciplina (disciplina nu egal bici, corectii, si altele de gen sa ne intelegem), dar , avand in vedere ca ai nostri copii vor trai intr-o societate in care vrand-nevrand vor trebui sa supuna unor norme, nu putem sa-i lasam chiar asa, sa creasca intr-o deplina libertate, fara nici un fel de reguli.

Eveline, ai dreptate, si eu am impresia ca in invatamantul romanesc e o mare brambureala: incercam sa ne aliniem la sisteme de invatamant din alte tari, pierzand pe drum ce era bun inainte si preluind de la altii prostii. In final, am impresia ca , copiii devin suprasolicitati, si efectul este paradoxal, nu cresterea performantei sau dezvoltarea inteligentei, ci o scadere a nivelului. Pe mine ma oripileaza si parintii unor copii de 6-7 ani, care ii angreneaza in 4-5 activitati extra"scolare" pe saptamana, mi se pare ingrozitor, chiar nu mai stiu cand am vazut un repotaj cu o copilita care avea astfel de indeletniciri si care marturisea ca cel mai fericita este cand merge la culcare. Mi se pare extrem de trist.

Roxana&Co

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochi_verzi spune:

Ma bag si eu ca musca
Cand am invatat prima oara Metodica predarii lb romane in ciclul primar, invatam cum sa incep de la zero.Acuma, cand am mai invatat pentru examene, apare in metodica cam asa "La intrarea in clasa I, majoritatea copiilor stiu sa scrie sau sa citeasca din familie, iar Abecedarul nu mai este o taina pentru ei. Rolul invatatorului este sa-i familiarizeze pe copii cu modul de folosire a manualului, cu continutul lui..."
In pedagogia traditionala, predarea este procesul prin care cadrul didactic transmite informatii pe care elevii sa si le insuseasca in mod pasiv, iar in didactica moderna, predarea este sinonim cu instruire, informare, colaborare,...activitatea de predare-invatare este foarte eficienta daca-i lasi pe ei sa descopere si acest lucru poate fi facut prin joc.La noi la scoala folosim mult jocul in cadrul orelor, folosim metodele moderne, in care lucreaza in echipa sau grup si va spun sigur ca aceste forme plac mult copiilor.
E drept si ca materia-i incarcata, cel putin istoria si geografia de clasa a IV-a sunt un "dezastru" Ii ametesc cu popoarele migratoare, cu exploratori,... nu mai este doar Istoria romanilor. Si nu va mai zic ca temele din manual sunt 37, si ore pe an scolar 34 de recapitulare si evaluare nici vorba.
Lucru bun este la mate, ca acuma invata inmultirea si impartirea in clasa a II-a, nu in clasa a II-a cum am invatat noi si e un pic ma aerisita programa.
Mai este si problema unor cadre didactice care cred ca "vai ce buna-i eu ca rezolv probleme din culegere sau mai stiu eu ce analize gramaticale fac..." si dau niste teme de stai o ra sa te gandesti cum sa-l faci pe copil sa inteleaga problema...asa ca de multe ori le rezolva parintele, sa nu mearga copilul cu tema nefacuta.
Chiar ne povestea d-na Inspector de o colega care si-a dat copilul la o invatatoare "grozava" si era incantata chiar ca au copiii lor 10 caiete auxiliare, ca au luat nu stiu cate culegeri,...dar oare cand le rezolva pe toate asta nu s-a mai intrebat.
Eu consider ca unui copil nu trebuie sa-i indesi acolo in cap informatie multa, ci sa-l lasi sa descopere, sa inteleaga, nu sa lucreze mecanic pt ca se va satura si va ura scoala...stiti cum e, motivezi, cat motivezi dar pana la o limita, in functie de potential, pt ca apoi poti sa-l motivezi si extrinsec ca nu mai poate si cade.
Mno, ca am tinut si eu teoria chibritului dar vroiam sa expun un pic din ce stiu eu si din ce vad...
Inca una si inchei
M-am intalnit in vara cu o cunostinta care are fetita mai mare cu o saptamana decat Diana si-mi povestea ca ea face lectii, ca i-a facut un program in care i da sa scrie, ca o invata literele,...la care eu foarte relaxata i-am zis ca activitatea noastra de baza este jocul si facem cate ceva, pictat, colorat,...cand are ea chef, cand cere. S-a socat un pic si m-a intrebat..."cum, tu care lucrezi in domeniu nu faci cu ea?", pai i-am raspun ca tocmai din acest motiv nu fac cu ea, pt ca lucrez in domeniu si stiu exact cum sta treaba cu oboseala dar mai ales curiozitatea, bucuria descoperii a multor lucruri la timpul potrivit.

Mihaela si Diana 22.11.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onitza spune:

MIHAELA, subscriu!!! si eu gandesc la fel!!!!! Sanatate Dienutei!!!!!

Oana si Paul Constantin (28.11.2004)

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreap spune:

Salutare
Otilia,ce sange rece ai avut..bine ca nu s-a intamplat nimic.ai grija de tine.cat despre mancare..cand citesc ce mananca Ana....auzi,rosie..Mariuca nu vrea legume crude deloc,fructe doar banana din cand in cand...asta e!
Ref.la gradinite,scoli,programe....eu una o las deocamdata sa faca ce vrea.este inca la etapa desen,plastelina,papusi si uneori o poveste.am incercat in primavara cu cifrele,nu a fost f.cooperanta.cumnata mea e invatatoare si imi spune ca multi copilasi vin deja plictisiti la clasa I...stiu sa numere,sa scrie....cred ca o voi lasa sa le faca atunci cand va fi pregatita.nu ,asta e parerea mea acum.si asa copilaria e scurta,o las sa profite de papusi,masinute,desene....
azi am fost la babyexpo....Sara a dormit frumos in marsupiu,Mariuca s-a pictat pe fata(sunt curioasa ce a povestit la gradi..).am cumparat hainute,multe zornaitori ptr.cea mica....am cheltuit o gramada,dar am asa o satisfactie cand cumpar ptr.fete
In rest suntem bine.
va pupic pe toate si ne mai auzim

BOTEZ SARA
POZE NOI NOUTZE
www.onetruemedia.com/my_shared?" target="_blank"> FILMULET
Andreea, SARA(16.06.2008) si MARIUCA(7.11.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Aime, banuiesc ca ai alt ochi decat restul mamiclor cand vine vorba de conditiile de preparat mancarea (prin natura serviciului tau) doar ca la cum ai spus de catering am avut impresia ca are o faima proasta in Ro. Cand am plecat eu cateringul de-abia mijea pe piatza si de regula receptiile de firma apelau la ele – era un serviciu f costisitor pe atunci, iar despre calitate nu apucasem sa-mi fac prea mutle pareri, era ceva cool pt ca era o idee noua si venita din afara.

Oti, si aici se fac multe activitati la gradinita, mai les in anul pregatitor clasei intai. Ii invata sa numere, sa socoteasca pana la 20 parca, sa citeasca si sa scrie si multe altele. Aici diferenta intre pregatitoare si clasa I nu e f mare, adica tranzitia e mai lina, nu se trece de la “nimic” la “f greu”.

De ex. alex la intrarea la gradinita ar trebui sa fie capabil sa deseneze dupa model, sa isi recunoasca numele scris, sa numere pana la 10 etc.

Citat:
Monica, pana la 100 la 4 ani, ce geniu ai tu acolo, bravo Alex.

Ai sa vezi ca daca invata numaratoarea de la 20 la 30, devine o nimica toata numaratoarea pana la 100. Am vazut asta cand alex a inceput sa recunoasca numerele pana la 100. El n ustie sa numere decat pana la 10, dar recunoaste numerele usor. Nuamratoarea e ca un tipar si repetitie a tiparului, de-aia invata ei relative usor sa numere si le si place.
Tataie a inceput sa-l invete adunari pana la 5 si vad ca face progrese. Dar asta presupune intelegerea notiunii de numar, e mult mai greu decat a numara. Ei inavta sa nuemre precum spun o poezie, fara sa inteleaga ca 3 e de fapt 2 la care mai adaugi un unu in plus. Ca sa inevte cu logica cel mai simplu e daca incepeti cu ajutor visual: betisoare, boabe de fasole, paste spiralate. Si intindeti-le aliniat pe masa si practicati numaratoarea de la 1 la 10 mutand cate-o “piesa” din sir mai incolo. In felul asta ei vor intelege ca 3 inseamna 2 boabe de fasole plus inca o boaba de fasole. Asta le pune basele matematicii f usor. Si se vor baza pe logica in calcule, nu pe tocirea raspunsului prin repetitie. E o mare diferenta intre un copil de 2 ani care-ti spune ca 2+2 fac 4 pt ca asa i s-a repetat lui mereu si a memorat raspunsul si alta e cand un copil de 5 ani stie ca 2+2 fac 4 pt ca la cele doua boabe mai pui doua si apoi, daca le numeri, sunt 4 in total.
Un copil de 2 ani poate sa-ti reproduca ce vrei tu atat timp cat ii repeti indeajuns, e vorba doar de memorie, nu de logica. Pri nasta deosebesc eu un copil istet de unul fals istet. Doar pt ca poate sa reproduca niste informatii memorate, un copil nu se dovedestea a fi istet, destept.
Mi-aduc aminte de varul meu care la vreo 5 anisori stia toate capitalele europei si-ti raspundea fara ezitare. Si tare mandrii ma ierau ail u ide el, insa lui acele asociatii tara-capitala nu-i spuneau nimic, era vorba doar de informatie memorata, nimic mai mult.

Oti, da-i incolo de 40 de $, bine ca sunteti ok si nu a atentat in vreun fel la voi. Treaba cu sari tare pe el e cu dus si intors pt ca unii hoti sunt asa de speriati ca nu stii cum reactioneaza: fug de mananca pamantul sau agreseaza ca sa scape. Domane fereste, de-aia trebuie sa fi precauta mereu cand dai de faptasi de-astia. Bine ca sunteti ok.

Gazella, subscriu la raspunsul dat de roserb. Probabil ca voi sunteti mai visatori, creativi si sunt sigura ca faci parte din parintii care vad in colindarea asta a copilului un stimulant pt creativitate, pt fericirea lui. Din pacate insa convietuirea in societate presupune norme si unele din ele trebuie insusite. Nu spun ca nu ar fi potrivit pt Felix acest stil de educatie, probabil ca i se potriveste f bine. Va veni insa un timp in care va fi nevoit sa se adapteze sistemului de masa (mersul la scoala), exceptand cazul in care il scolesti tu acasa (aici exista optiunea sa-ti scolesti tu copilul acasa pana la liceu, inclusiv). Poate ca in clasa I se va adapta mai bine limitarilor (ca banueisc ca el si tu asa le priviti, ca niste limitari) sistemului de masa insa nu uita sa le iei in calcul pt mai tarziu si sa-l adaptezi poate cu pasi marunti si insesizabili pt el si la un program. Asta ca sa-i faci adaptarea pt scoala cat mai usoara. Altfel tot ce-i posibil ca ce s-a intampalt la gradi sa vi se intample si la scoala. Nu te baza pe faptu lca mai creste si va intelege mai mult. Eu am inceput sac red ca cu cat amani pe mai tarziu niste treburi legate de educatia unui copil, cu atat e mai in dezavantaj. In sensul ca in anumite privinte, timpul nu lucreza in favoarea naostra sau a copiilor nostri. E doar o opinie, ia-o ca atare, nu o lua ca o predica sau dojana.

N-am terminat de citit, dar revin eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onitza spune:

Am mai pus cateva pozici cu MICUL VRAJITOR si VISATORUL!!!

VA PUP! SUnt intrata cu totul in dulap, schimb haine vara-iarna! Mai trebuie sa si gatesc din seara asta , daca vrem sa mergem maine prin oras, la Parada costumelor de epoca!

Oana si Paul Constantin (28.11.2004)

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FELIS spune:

Mai... ce lectura...

Am reusit ultimele 3 pagini... mai pe diagonala ... asa... Mi-au placut puctele de vedere ale lui EVELINE si OCHI VERZI...

Citat:
cum, tu care lucrezi in domeniu nu faci cu ea?", pai i-am raspun ca tocmai din acest motiv nu fac cu ea, pt ca lucrez in domeniu si stiu exact cum sta treaba cu oboseala dar mai ales curiozitatea, bucuria descoperii a multor lucruri la timpul potrivit

ONITZA... ti-am vazut ochiosul erau facute in aceasta seara?... CAt despre Monica... iti dau dreptate... ar fi avut multi clienti...

Mi-a placut Roserb cum povesteste de comorile ei... dar si ce am citit despre ei... E o mama fericita...

Felis si Mihai-Cristian (06.12.04)
pozele noastre,
"Caracterul fara inteligentza poate mult, dar inteligentza fara caracter nu valoreaza nimic" Cicero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otiliav spune:

Am ras astazi toata ziua pe tema hotului. Am zis ca mai bine sa fac haz de necaz decat sa dau in extrema cealalta. De fapt m-am bucurat foarte are ca am scapat ca prin urechile acului.
Andra, tocmai ca nu de bani imi era. Atat ca ma gandeam nu cumva sa revina ca parca prea putin a gasit saracul. Nu mai spun ca l-am si suparat, am tipat la el si am sunat la politie. Apropo, se pare ca politia stie cine este, nu e prima data cand face asa, a fost ocupat noaptea trecuta de aceea a venit politia asa repede ca sperau sa-l si prinda in flagrant undeva. Fileaza case si cand se imbata bine are si curaj sa intre in ele. Iar joi seara este zi de baut in Norvegia. Politaii spun ca returneaza actele in speranta ca pagubitul nu mai suna la politie. Au zis ca stau linistita ca pana acum nu a revenit in nici o casa, dar nici in arest nu este. Deocamdata am schimbat yala, altceva nu pot face.
Stiam de alti colegi care au avut musafiri neinvitati ca vin pentru bani, unii sunt drogati, altii betivi si nu-i intereseaza decat banii, unul a plecat si cu pusculita copilului unui coleg.
De aceea nu m-am dat jos din pat cand am mai prins putin curaj, am zis totusi sa astept poate vede geanta si pleaca si bine am facut ca am asteptat.
Am aflat ca nici in ei nu ai voie sa dai daca ii prinzi in casa .
Andreea, sange rece am avut de nevoie. M-am gandit ca sunt gravida si oricum nu sunt in stare sa ma lupt cu el. Singura mea grija era ce face Ana ca nu stiam ce se intamplase inainte de a deschide ochii.
Gata, ca v-am plictisit destul cu problemele mele.

Ana este cu o prietena acum si va dormi la noi .
Sa vad cum dorm eu la noapte.

Felis, vad ca ai avut ambitie sa citesti tot, tot. Esti libera ?
Ioana, mereu te aud ca gatesti, nu te-ai plictisit sa fii gospodina, sau iti place?
Andra, problema mea cea mai mare este ca nu stiu norvegiana, degeaba scriu ei pe site ce fac daca eu la orice propozitie ma uit ca mata in calendar. Sunt unele pe care nu le inteleg deloc si unele unde mai prind ce vor sa spuna. Vezi ce mare avantaj Canada .
Mihaela, voi sunteti in situatia ideala, Diana este pe maini bune, nu ai de ce sa-ti faci deloc griji. La capitolul acesta este bine sa stai intr-un oras micut unde oamenii se cunosc foarte bine. Pana si ingrijitoarea trebuie sa-si faca treaba cum trebuie ca nu cumva sa o vorbeasca vecinele .

Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 28+
Pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

try, doar sa-mi exemplifici

Citat:
Din pacate insa convietuirea in societate presupune norme si unele din ele trebuie insusite.

poti sa numesti cateva?

si si pentru acest pasaj as avea nevoie de exemplificari

Citat:
Eu am inceput sac red ca cu cat amani pe mai tarziu niste treburi legate de educatia unui copil, cu atat e mai in dezavantaj. In sensul ca in anumite privinte, timpul nu lucreza in favoarea naostra sau a copiilor nostri.

try, nu stiu daca voi face sau nu HS cu ei, deocamdata testez terenul
eu teoretic as vrea, dar inca nu am inteles cat as putea sa fac fata unei astfel de situatii cu succes
se cere multa disponibilitate si nu stiu cat pot sa ofer....

multa sanatate copilasilor bolnavi!

Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Mergi la inceput