pacientul si...drepturile lui

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui natynic

Lia Popescu, stau si ma gandesc, judecand atat dupa mesajul de intentie cu care ai deschis subiectul cat si dupa toate cele discutate, ca titlul ar fi fost mult potrivit: "Medicul si...drepturile lui". Si inca ceva tot pentru tine: nu mai pomeni celor de aici ne-medici despre mirosuri si nespalarea pacientilor; vezi bine ca sar toate in sus de parca n-ar fi toate niste persoane cu pretentii de educatie si civilizatie (asa cum sunt convinsa ca si sunt). Imediat se intelege ca tu nu consulti sau nu vrei sa consulti astfel de oameni; si nu ca ii consulti zilnic si trebuie sa taci si sa suporti asta. Mi-am admirat mereu o colega mai mare, careia i-am fost si rezidenta o vreme, care avand un salon mare de barbati (si stim bine ca aici jalea e si mai mare...) intra la vizita in salonul in care ti se muta nasul, deschidea larg fereastra si spunea: "Toata lumea sa se spele, altfel nu va consult"-vorba vine, evident ca-i consulta pana la urma oricum, dar barem le batea obrazul, ceea ce mie imi era rusine sa fac. Rusine de rusinea lor. In fine, Lia...gandeste-te doar ca NIMENI, in NICI O alta profesie in afara de a noastra (incluzand aici asistentele si infirmierele, desigur) nu este obligat sa suporte astfel de mirosuri ce NU AR TREBUI sa existe (vorbesc si eu doar de cei care POT sa se spele!; adica majoritatea "acuzatilor"). Deci oricum se vorbeste fara a se sti.
Am stat si m-am gandit ce povesti sa va spun si eu, apropo de pacienti necivilizati, obraznici, egoisti etc. Exemple sunt multe, ca nimeni dintre noi nu e iertat, dar m-am oprit la un singur caz, unul care probabil ma va urmari pentru tot restul vietii.
Eram tanara rezidenta, in a 2-a sau a 3-a garda din viata mea efectuata la internari; mica, timida, nedormita in noaptea precedenta de teama de a nu face greseli. Coridorul plin ochi de pacienti. Cu urlete si scandal dau navala pe usa un grup apartinand nationalitatii conlocuitoare si mai inchisa la culoare (dar asta e o intamplare, ca atitudinea o regasesti deseori si la ai nostri, identica). "Seful": doamna doctor, ajutoorr!! Nevasta-mea maoaarree!! A murit deja de 3 ori pana acum!!! (textual). Bun, n-am ce face, mi se intinde in pat o tanara ce arata f bine, eu doar ies sa-l intreb pe cel care urma la rand normal in 2 cuvinte ce-l supara. Omul, linistit: "ee, domnisoara doctor, o durere de stomac, o fi ulcerul, stati linistita si rezolvati acolo ca eu astept". Ufff-in gandul meu. Ma apuc, consult pe respectiva care imi sopteste: "Dna doctor, n-am nimic dar vreau sa scap de el, internati-ma". Nu mai intru in detalii...certuri..."seful" care scoate si-mi intinde caramida de bani, la intimidare...refuzul...in fine, in cam peste juma de ora reusesc cu o reteta de vitamine si mult calm (aparent) sa scap de ei. Intra omul care astepta fara o vorba. Avea un INFARCT MIOCARDIC cat Casa Poporului si pulsul 40. N-am stiut cum sa-l zbor mai repede pe sectie, la terapie intensiva. Omul acela caruia ii venise randul dupa o coada imensa putea muri pe coridor pentru ca doctorita, o fata tanara de 1,60 m si 47 de kg era inconjurata si pusa la intimidare de o sleahta de isterici perfect sanatosi!!! Si daca murea, pt cei din jur, pt presa, televiziuni si forumuri cine ar fi fost de vina????
Sa stiti ca asa ceva nu se uita niciodata...
Si mai spun un lucru...Noi, doctoritele de aici de pe forum am fost si noi cel putin o data paciente, trecand prin ce trece multa lume in aceasta ipostaza. Voi nu ati fost insa nicodata in pielea unui medic. Spuneti mereu: "nu-ti convine, de ce ai ales meseria asta? Sau, lasa-te". Hai sa ne lasam cu totii, cei care mai avem un pic de constiinta. Sa nu mai avem medici in Romania, deloc. Sa va fereasca atunci bunul Dumnezeu de boli. Da, suntem antipatici, la noi se ajunge numai cand e "de rau"...trebuie sa ne asumam asta. Zi de zi.

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
In fine, Lia...gandeste-te doar ca NIMENI, in NICI O alta profesie in afara de a noastra (incluzand aici asistentele si infirmierele, desigur) nu este obligat sa suporte astfel de mirosuri ce NU AR TREBUI sa existe (vorbesc si eu doar de cei care POT sa se spele!; adica majoritatea "acuzatilor"). Deci oricum se vorbeste fara a se sti.

adica ce vrei sa spui? aia care stau si inhaleaza tot tabelul lui mendeleev la cuptorul de topit nu pot sa aiba un sistem de ventilatie ceas. sau aia in mina? si oamenii aia nu trebuie sub nici o forma...dar sub nici o forma sa suporte asa conditii de munca. dar aia nu stau nene sa scrie aici ca le miroase..vezi tu pe cineva sa faca asta?

asa cum aia nu se pling ca obiectul muncii lor e carbunele...asa si pacientul e obiectul tau.

Mergi la inceput

Citat:
Eram tanara rezidenta, in a 2-a sau a 3-a garda din viata mea efectuata la internari; mica, timida, nedormita in noaptea precedenta de teama de a nu face greseli. Coridorul plin ochi de pacienti. Cu urlete si scandal dau navala pe usa un grup apartinand nationalitatii conlocuitoare si mai inchisa la culoare (dar asta e o intamplare, ca atitudinea o regasesti deseori si la ai nostri, identica)....blabla "

tu cu povesti de genu asta nu convingi pe nimeni...pe mine nici atit. doar arati cit de dezorganizati sinteti si cu cit interes va faceti treaba.
e de datoria ta care lucrezi acolo sa-ti faci un sistem de triere a pacientilor...functie de caz..probleme etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:

Lia Popescu, stau si ma gandesc, judecand atat dupa mesajul de intentie cu care ai deschis subiectul cat si dupa toate cele discutate, ca titlul ar fi fost mult potrivit: "Medicul si...drepturile lui". Si inca ceva tot pentru tine: nu mai pomeni celor de aici ne-medici despre mirosuri si nespalarea pacientilor; vezi bine ca sar toate in sus de parca n-ar fi toate niste persoane cu pretentii de educatie si civilizatie (asa cum sunt convinsa ca si sunt). Imediat se intelege ca tu nu consulti sau nu vrei sa consulti astfel de oameni; si nu ca ii consulti zilnic si trebuie sa taci si sa suporti asta. Mi-am admirat mereu o colega mai mare, careia i-am fost si rezidenta o vreme, care avand un salon mare de barbati (si stim bine ca aici jalea e si mai mare...) intra la vizita in salonul in care ti se muta nasul, deschidea larg fereastra si spunea: "Toata lumea sa se spele, altfel nu va consult"-vorba vine, evident ca-i consulta pana la urma oricum, dar barem le batea obrazul, ceea ce mie imi era rusine sa fac. Rusine de rusinea lor. In fine, Lia...gandeste-te doar ca NIMENI, in NICI O alta profesie in afara de a noastra (incluzand aici asistentele si infirmierele, desigur) nu este obligat sa suporte astfel de mirosuri ce NU AR TREBUI sa existe (vorbesc si eu doar de cei care POT sa se spele!; adica majoritatea "acuzatilor"). Deci oricum se vorbeste fara a se sti.
Am stat si m-am gandit ce povesti sa va spun si eu, apropo de pacienti necivilizati, obraznici, egoisti etc. Exemple sunt multe, ca nimeni dintre noi nu e iertat, dar m-am oprit la un singur caz, unul care probabil ma va urmari pentru tot restul vietii.
Eram tanara rezidenta, in a 2-a sau a 3-a garda din viata mea efectuata la internari; mica, timida, nedormita in noaptea precedenta de teama de a nu face greseli. Coridorul plin ochi de pacienti. Cu urlete si scandal dau navala pe usa un grup apartinand nationalitatii conlocuitoare si mai inchisa la culoare (dar asta e o intamplare, ca atitudinea o regasesti deseori si la ai nostri, identica). "Seful": doamna doctor, ajutoorr!! Nevasta-mea maoaarree!! A murit deja de 3 ori pana acum!!! (textual). Bun, n-am ce face, mi se intinde in pat o tanara ce arata f bine, eu doar ies sa-l intreb pe cel care urma la rand normal in 2 cuvinte ce-l supara. Omul, linistit: "ee, domnisoara doctor, o durere de stomac, o fi ulcerul, stati linistita si rezolvati acolo ca eu astept". Ufff-in gandul meu. Ma apuc, consult pe respectiva care imi sopteste: "Dna doctor, n-am nimic dar vreau sa scap de el, internati-ma". Nu mai intru in detalii...certuri..."seful" care scoate si-mi intinde caramida de bani, la intimidare...refuzul...in fine, in cam peste juma de ora reusesc cu o reteta de vitamine si mult calm (aparent) sa scap de ei. Intra omul care astepta fara o vorba. Avea un INFARCT MIOCARDIC cat Casa Poporului si pulsul 40. N-am stiut cum sa-l zbor mai repede pe sectie, la terapie intensiva. Omul acela caruia ii venise randul dupa o coada imensa putea muri pe coridor pentru ca doctorita, o fata tanara de 1,60 m si 47 de kg era inconjurata si pusa la intimidare de o sleahta de isterici perfect sanatosi!!! Si daca murea, pt cei din jur, pt presa, televiziuni si forumuri cine ar fi fost de vina????
Sa stiti ca asa ceva nu se uita niciodata...
Si mai spun un lucru...Noi, doctoritele de aici de pe forum am fost si noi cel putin o data paciente, trecand prin ce trece multa lume in aceasta ipostaza. Voi nu ati fost insa nicodata in pielea unui medic. Spuneti mereu: "nu-ti convine, de ce ai ales meseria asta? Sau, lasa-te". Hai sa ne lasam cu totii, cei care mai avem un pic de constiinta. Sa nu mai avem medici in Romania, deloc. Sa va fereasca atunci bunul Dumnezeu de boli. Da, suntem antipatici, la noi se ajunge numai cand e "de rau"...trebuie sa ne asumam asta. Zi de zi.

Naty

Omeneste vorbind nici mie nu mi-ar place sa suport toata ziua mirosurile altora. Realizez ca au dreptate medicii in sensul asta pentru ca ma mai urc in autobuz si .... se cam simte procentul "putitorilor". Si realizez ca e greu, nu e placut, etc.
Dar nu poti refuza actul medical pe considerentul asta.
Si mie imi vin clienti putind. Nu-i pot da afara din firma. Dau cu spray dupa ce pleaca, asta e ...
In plus la medici asta cu "pute" intra in fisa postului ca sa zic asa. De ex. medicii anatomo-patologi suporta anumite mirosuri. Cu toate hotele, tot pute acolo. Dar isi asuma chestia asta.
Si inca ceva - si unele fabrici sunt mirosuri specifice.

Nu puteti sa va puenti niste masti pe fata? Nu stiu, intreb doar, ca sa mai reduceti din mirosurile suportate ...

Cat despre "egoismul" pacientilor - aici ... cum sa zic ... Daca ma doare capul tare-tare, chit ca nu e o urgenta pentru medic - pe mine ma doare rau si sincer, atunci, nu-mi pasa nici daca medicului i-a luat casa foc - mie imi pasa de problema mea, sa-mi treaca durerea de cap Problema egoismului in cazul in care ajungi la medic (deci ai o suferinta) nu cred ca poate fi pusa - cred ca toti oamenii devin brusc egoisti cand ii doare ceva ... poate explica un psiholog de ce.

Cat despre tanti care n-avea nimic ... chiar nu se poate oferi un consult psihologic in cazurile astea? Imi imaginez ca sunt si ipohondri de tot felul - o formula de genul "eu nu sunt de specialitate pentru ce suferinta aveti dvs., va dau trimitere la colegul meu ..." Colegul fiind psiholog?

Imi aduc aminte de o poveste a unui amic, medic de urgenta. Avea unul care tot venea la el ... cu un cui batut in cap! Isi batea singur cuiul in cap! Si amicul trebuia sa-i scoata cuiul din cap - chit ca il asteptau victimele unui accident de masina de ex. Chiar nu exista nici o varianta de trimitere la psihiatru (ca asta cu cuiul cred ca era trecut de faza cu psihologul)? Nu stiu, doar intreb ...

Iar despre "obraznicie" si "necivilizatie" - aici nu are nimeni cu ce sa ajute pe nimeni. Sunt intr-adevar multi oameni necivizati dar sunt si multi oameni civilizati .... Oare medici necivilizati si obraznici nu exista? Eu cred ca exista. Asa cum exista si avocati, ingineri, profesori necivilizati, obraznici. In timpul liber ii evitam, cand suntem la serviciu ii suportam cum putem .... Si eu am o problema cu chestia asta - de ex. cu mine a fost obraznica directoarea gradinitei Monicai - asta e, m-am enervat, pana la urma am schimbat gradinita - dar era o chestia particulara - in timpul serviciului si eu suport tot soiul de necivilizati ....cred ca toti suportam, nu sunt medicii "speciali" la chestia asta ...

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Guestus

Citat:
Eram tanara rezidenta, in a 2-a sau a 3-a garda din viata mea efectuata la internari; mica, timida, nedormita in noaptea precedenta de teama de a nu face greseli. Coridorul plin ochi de pacienti. Cu urlete si scandal dau navala pe usa un grup apartinand nationalitatii conlocuitoare si mai inchisa la culoare (dar asta e o intamplare, ca atitudinea o regasesti deseori si la ai nostri, identica)....blabla "

tu cu povesti de genu asta nu convingi pe nimeni...pe mine nici atit. doar arati cit de dezorganizati sinteti si cu cit interes va faceti treaba.
e de datoria ta care lucrezi acolo sa-ti faci un sistem de triere a pacientilor...functie de caz..probleme etc

Pai din partea ta nici nu ma asteptam la alt raspuns sau la un alt fel de intelegere...iar ultima fraza arata ca habar nu ai ce contine fisa postului unui medic, care dupa tine trebuie sa fie cumva si administrator, si directorul spitalului, poate si ministrul sanatatii in acelasi timp, ca sa nu mai spun ca trebuie sa faca si pe bodyguardul, pe politistul, etc...asta, daca chiar ai citit povestea pana la capat. E simplu sa spui "uite cat de dezorganizati suneti"; eu ti-am oferit un caz, o situatie. Ma convingi numai daca imi spui clar, in detaliu cum ai fi procedat tu in locul meu. Nu cu detalii medicale, ca nu de asta vorbim. Organizatoric. Altfel, daca n-ai idee, bla-bla-ul e numai la tine...

Naty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Apropo de pacienti imputiti. Eram in spital dupa ce am nascut, intr-o camera cu 9 paturi . La capatul coridorului era baia. Cum intrai erau 3 cabine cu wc pe stanga, cu usile si peretii vopsite albastru inchis (inspirata culoare, nu puteai sa vezi urmele de fecale si sange) iar apoi urmau 2 'dusuri'. Dusurile erau de fapt niste tevi care veneau de sus, nu aveau duza aia care imprastie apa, curgea ca la robinet si nu aveau nici un fel de cabina. Daca faceai dus si cineva deschidea usa te vedea tot coridorul pe care treceau pacienti, personalul medical plus vizitatori. Avand in vedere ca baia asta deservea cateva camere cu 6-9 paturi era destul de circulata usa respectiva. Pentru ca eu sunt cam obsedata cu igiena personala m-am dus dimineata la 5 jumate sa fac un dus, cu gandul ca am sa reusesc fara intreruperi si fara sa ma expun la prea multa lume. Cand am ajuns am gasit o mamica care fuma , a plecat asa ca am inceput sa ma spal. Nu am avut unde sa-mi pun sapunul, unde sa imi pun prosopul si camasa de noapte. Am evaluat podeaua si am decis ca nu le pot lasa acolo , singurul loc unde puteam sa-mi las prosopul si camasa de noapte era clanta de la fereastra, asta inseamna ca trebuia sa merg goala si uda de sub dus pana la fereastra care era in celalalt capat al incaperii. Ca sa completez tabloul, eram a 2-a zi dupa nastere si cu o sangerare de toata frumusetea. In aceste conditii nu ma mir ca nu erau foarte multe paciente tentate de perspectiva dusului.

Mergi la inceput

Citat:
Pai din partea ta nici nu ma asteptam la alt raspuns sau la un alt fel de intelegere...iar ultima fraza arata ca habar nu ai ce contine fisa postului unui medic, care dupa tine trebuie sa fie cumva si administrator, si directorul spitalului, poate si ministrul sanatatii in acelasi timp, ca sa nu mai spun ca trebuie sa faca si pe bodyguardul, pe politistul, etc...asta, daca chiar ai citit povestea pana la capat. E simplu sa spui "uite cat de dezorganizati suneti"; eu ti-am oferit un caz, o situatie. Ma convingi numai daca imi spui clar, in detaliu cum ai fi procedat tu in locul meu. Nu cu detalii medicale, ca nu de asta vorbim. Organizatoric. Altfel, daca n-ai idee, bla-bla-ul e numai la tine...

daca cei care sint de garda la spital la sedintele care le au ar ridica problema ca este indmisibil sa fie deranjati de pacienti inchipuiti si ar cere ca 2 asistente sa stea sa faca o triere direct in sala de asteptare...adica ala care are dureri de cap si vrea algocalmin sa mearga la farmacie..si tot asa...yo nu cred ca cineva din conducere ar avea ceva de comentat...si banuiesc ca ceva schimbari s-ar face.

normal nu scrie in fisa postului tau sa ridici probleme cu care te lovesti...si nici sa vii cu solutii...asa ca asteapta sa vina ministrul. ...de 20 ani toata lumea sta si astepta.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Guestus
daca cei care sint de garda la spital la sedintele care le au ar ridica problema ca este indmisibil sa fie deranjati de pacienti inchipuiti si ar cere ca 2 asistente sa stea sa faca o triere direct in sala de asteptare...adica ala care are dureri de cap si vrea algocalmin sa mearga la farmacie..si tot asa...yo nu cred ca cineva din conducere ar avea ceva de comentat...si banuiesc ca ceva schimbari s-ar face.

normal nu scrie in fisa postului tau sa ridici probleme cu care te lovesti...si nici sa vii cu solutii...asa ca asteapta sa vina ministrul. ...de 20 ani toata lumea sta si astepta.

A spus cineva ca nu ridicam problemele? Le ridicam, sa stii...
Aha, cu solutia m-ai linistit. Vasazica, in cazul de fata, intr-un hol plin de oameni 2 asistente (retinem bine, asistente, nu medici!) ar fi facut trierea intreband pe fiecare ce are si hotarand unde sa-l trimita. Pe omul nostru care, calm, fara sa urle, doar cam suspect de palid l-ar fi auzit asistenta ca zice ca-l doare stomacul, probabil de la ulcer (cum isi explica el singur) l-ar fi trimis la farmacie sa-si ia ranitidina; omul probabil ar fi picat mort in fata spitalului. Ei, si sa vezi atunci iures in mass-media...
M-am linistit. M-am lamurit cat de mult ai idee de sistemul sanitar, de atributiile cadrelor medicale, de ceea ce inseamna un consult medical...Nu prea am cu cine purta o polemica asa ca nu am de ce sa o mai port...

Naty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Ma convingi numai daca imi spui clar, in detaliu cum ai fi procedat tu in locul meu. Nu cu detalii medicale, ca nu de asta vorbim. Organizatoric. Altfel, daca n-ai idee, bla-bla-ul e numai la tine...

Fiecare persoana care vine trebuie triata de o asistenta care este instruita sa faca asta si care stabileste ordinea in care pacientii sunt vazuti de medic. Tot la triaj se face si majoritatea documentatiei. Asistenta de triaj pregateste un dosar cu informatii, toate formularele ce trebuiesc completate, hartii ce trebuiesc semnate, plus o descriere detaliata a problemei si chestii de baza gen tensiune, puls, temperatura, un EKG daca pacientul are dureri de piept, etc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
Ma convingi numai daca imi spui clar, in detaliu cum ai fi procedat tu in locul meu. Nu cu detalii medicale, ca nu de asta vorbim. Organizatoric. Altfel, daca n-ai idee, bla-bla-ul e numai la tine...

Fiecare persoana care vine trebuie triata de o asistenta care este instruita sa faca asta si care stabileste ordinea in care pacientii sunt vazuti de medic. Tot la triaj se face si majoritatea documentatiei. Asistenta de triaj pregateste un dosar cu informatii, toate formularele ce trebuiesc completate, hartii ce trebuiesc semnate, plus o descriere detaliata a problemei si chestii de baza gen tensiune, puls, temperatura, un EKG daca pacientul are dureri de piept, etc.

Haleluiah!!! Ce vise...
Hellooooo, draga mea australianca, discutam despre ROMANICA! Aia unde erau dusurile imputite de care tocmai povesteai...aa, pe care, dupa Guestus, probabil tot noi medicii suntem vinovati ca nu le spalam, renovam, zugravim, nu le punem gresie, etc. Vorbim despre Romanica, aia in care asistenta da pe fruntea bebelusilor cu dezinfectant de manusi. Cica sa trieze simptomele si documentele pacientilor si sa le faxa Ecg...Si chiar daca ar avea pregatire pt asta...sincer...taaaare multe si bine platite mai sunt si ele ca sa faca asa ceva...

Naty

Mergi la inceput