pacientul si...drepturile lui
Raspunsuri - Pagina 28
principe spune:
Ariel,
Aceasta sa fie ultima nedreptate pe care ti-o face un medic.
aaa si o cred pe Naty ca nu este mana ei.ptru ea ca si-a exprimat dezacordul ptru "mamaliga" pe care ai primit-o
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lia popescu Brrr....cata rautate...Inteleg ca unii au avut experiente neplacute cu medicii , asistentele etc insa cred ca orice om normal reuseste sa se detaseze la un moment dat de aceste neplaceri si incearca sa priveasca lucrurile obiectiv.Fixarea excesiva a unor evenimente din trecut este o problema psihiatrica. Nu am vazut atata incrancenare si ura la nici un subiect. Ma intreb ce fel de femei sunteti, pentru ca practic medicina de 20 ani si nu am intalnit pana acum persoane atat de ostile. Am avut noroc. Nu am vazut nici prea multe scandaluri intre medici si pacienti in sectia unde lucrez (este adevarat ca avem o traditie in a rezolva problemele amiabil)si nu am decat un coleg reclamat la Colegiu. Astea ma fac sa cred ca traiti in alta lume sau ca pierdeti brusc din temeritate cand dati cu ochii de un halat alb. O inteleg pe asistenta careia ii era frica sa ii faca tratamentul lui Ariel. Cu o astfel de persoana este imposibil sa nu fi timorata si poti astfel gresi pe bune...mai bine sa evitam contactul. Atitudinea voastra bataioasa m-ar incanta daca ar fi mai putin virtuala, daca ati reclama ori de cate ori ati observa ceva anormal. Cred ca medicii de pe forum ar fi primii care sa se bucure ca dispar uscaturile, ca se introduc guideline-uri = protocoale, ca apar medicamentele si posibilitatile de investigare adecvate etc. Cineva spunea ca acasa la tine nu vin musafirii sa faca ordine, curatenie, ma rog. Pai da, dar la mine acasa eu raspund de buget, eu organizez treaba. In spital, la nivelul la care sunt eu am la fel de multa putere ca un ospatar intr-un restaurant: servesc clinetul dar nu gatesc eu.Daca nu va place mancarea aruncati cu farfuriile in chelner sau faceti scandal la bucatarie ? |
Cum te-ai simti, sa stii ca ai luat Hepatita B la numai 10 ani ca urmare a inconstientei unei asistente medicale? Cum te-ai simiti sa stii ca nu mai poti avea copii din cauza unui medic? Cum ai mai privii lumea cand copilul tau moare la o varsta frageda in urma unei operatii care trebuia sa fie banala? Cum te-ai simtii daca plangerilor tale li s-ar spune sec "Nu este culpa medicala"?
Asta-i viziunea pacientului.
Corect daca am probleme la restaurant ma plang la seful de sala, sau la patron si daca-i o afacere care se respecta poate am si castig de cauza. Insa in cazul sistemului sanitar, nu este de ajuns ca eu ca pacient sa depun plangere, trebuie ca si medicul care sesizeaza neregulile sa o faca.
Iti pun o intrebare, daca tu aflii de o greseala a unui medic, ai avertiza pacientul? I-ai sugera sa-l reclame la Consiliul medicilor? te-ai oferii sa-i sustii plangerea?
Problema nu e de loc simpla, dar daca stai si te consolezi cu ideea ca pacientii trebuie sa faca totul sigur nu se va rezolva nimic.
Eu am avut o singura intalnire cu inconstienta unei asistente cand eram copil, si m-a marcat pe viata. Voi fi toata viata mea purtator de antigen Hbs, zic Doamne multumesc ca n-a fost HIV. As fi reclamat-o daca eram adult, dar eram doar un copil iar parintii mei erau obisnuiti cu sistemul, stiau ca nu se va face nimic(resemnare).
De tratat am fost tratata de niste medici excelenti, si de la 18 ani nu am mai avut de-a face cu sistemul sanitar. Cand am ramas insarcinata, inca eram in Bucuresti si am ales sa merg la o clinica privata, tocmai ca sa nu dau spaga.
Daca as fi tratata prost de medic, sau asistente as face reclamatie. Daca mi s-ar cere spaga as face plangere penala.
Daca o infirmiera mi-ar pune mopul in mana, as face-o sa-l inghita.
Dar sa stii ca si daca toti pacientii ar face ca mine, tot nu s-ar schimba nimic. Pentru ca e foarte greu de dovedit culpa medicala, enorm de greu pentru un pacient.
In plus pacientul a ajuns deja la resemnare, vezi atitudinea de care vorbeau XIO si Naty ca pacientii ofera fara ca doctorul sa ceara. Pai cum sa nu se vorbeasca de scoruri cand vezi atatea cazuri in care medicii nu isi fac treaba iar apoi vine scuza "suntem prost platiti". Iar odata ajunsi la resemnare nu mai realizeaza ca inca mai pot face ceva.
Daca si cadrele medicale ar lua atitudine eu zic ca s-ar rezolva mai multe lucruri.
Si ceea ce numesti tu rautate, eu numesc indignare.
Madalina
mami de Isabella Andreea
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
XIO spune:
Vikinga , ar fi frumos asa ceva si la noi , dar n-ai unde!
Ne-a povestit Arafat cat a tras el pna a infiinteze SMURD-ul si cum se schimba totul in functie de cine era la putere.
Este chiar trist cum isi bat joc "mai marii" de tara asta.
Ne-a spus cum initial nu exista medicina de urgenta , apoi a fost facuta cu un rezi de 3 ani , apoi a fost iar anulata , apoi cu un rezi de 6 si tot asa.
Oricum , eu sunt mirata cand vad ce se scrie pe forum , parca ar fi 2 lumi ; ce vad la spital i ce citesc aici.
de 2 ani cred ca am dat peste 2 pacienti care acuzau medicii , atat , dintre care una avea ceva probleme psihice sigur, iar cealalta este un batranel recalcitrant.
Absolut toti pacientii ne felicita pt. meseria aleasa, au si povesti de greseli medicale , dar niciodata nu au spus ca medicii sunt toti la fel , tot timpul au avut povesti de lauda si vorbeau frumos.
In fine , mie mi se pare aiurea cand citesc eticheta de pe fundul meu , pusa in dorul lelii, dar asta-i viata, multumirile de dupa conteaza mai mult decat ideea generala.
Iar fraza aceasta scrisa de Mimonix
"Buuunnnn de aici eu deduc in naivitatea mea ca nu prea e bine sa fii antispaga niciodata "
arata ca lumea vorbeste in zadar si ca indiferent de ce ii spui omului , el are in cap tot ideea lui si doar pe aia o sustine.
Dupa ce am citit chestia asta mi-am dat si eu seama ca tooooooot topicul asta este scris doar ca sa avem activitate si sa nu ne amorteasca degetele pe tastatura.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
denizel spune:
citat din mesajul lui lia popescu Acum cateva saptamani, pe la 1 noaptea, a venit o salvare cu un tuciuriu gras,aparent sanatos, dar ...pe brancard si cu un diagnostic de tinut cu mainile de burta...cica infarct. dupa toate cele necesare s-a dovedit ca omul era perfect sanatos, dar asa s-a gandit el ca se poate interna fara programare, in spital. Mergand cu o salvare a statului (poate ca salvarea era asteptata de un bolnav cu adevarat grav), sculand toata echipa de garda din somn pe degeaba (ma deranjeaza treaba asta pentru ca daca dupa cateva peripetii de genul acesta survine ceva cu adevarat grav, puterea mea de concentrare nu mai este aceeasi...) |
LiaPopescu, esti ceva....:-))))
Este pentru a nu stiu cata oara cand ridici problema medicilor treziti din somn de catre pacienti . Bine ca esti sincera macar .
Si despre ce concentrare vorbesti? Nu te poti concentra daca nu esti lasata sa dormi in garda?
Uite, vorbesc eu cu pacientii sa nu te mai trezeasca din somn daca promiti ca dormi in fiecare garda mai putin cu o ora si mai pui mana pe cate o carte de psihiatrie, de psihologie, ma rog, nimicuri din astea.
Ai sa fii foarte surprinsa sa afli ca nu toata lumea trebuie inghesuita la psiholog sau psihiatru si ca nemultumirile pacientilor pot fi rezolvate mult mai simplu.
Tot acolo ai sa sa afli si cum ar trebui sa te porti cu un om care sufera.
Dupa ce termini cu asta, ma cauti pe pm si iti recomand si niste carti despre empatie, chestie fara de care nu poate functiona asa cum trebuie relatia medic-pacient.
Adica, poate functiona nimic de zis, da' se aglomereaza prea tare la usa psihiatrilor .
Sheannamp, tu ai ceva sa-i spui Lieipopescu?
Ma gandeam ca te-ai luat cu avertismentul dat lui Ariel si ai uitat sa spui ce ai de spus Lieipopescu.
gabriella1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui natynic
Reciproc valabil... Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
...io?pai cu ce? ce ,io-s medic si ma plang ca-s trezita cand sunt de garda? ca a venit unul plin de paduchi si io tre' sa-l tratez de raie?! ia seama la ce spui ,doamna!
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
gabriella1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui vikinga
Mi-a sarit in ochi treaba asta. Uite aici cind chemi salvarea tre sa fii foarte atent sa o faci cu adevarat daca e cazul, de nu platesti tu toata "distractia". Daca nevasta suna isterica dupa ambulanta cind ii vine omul beat orbecaind si behaind in prag de chipurile moarte, si dupa controlul medical reiese ca ala era doar foarte beat, asigurarea nu ii va acoperi aceasta excursie cu ambulanta cu sirene cu tot. Ok ti-a fost frica nu stiai ce sa faci, dar responsabilitatea ramine tot a ta. Nota e undeva la 700#8364;, ca vb aia nu e taxi! Well dupa asa o aventura sigur se mai potoleste lumea si asa si cei de la ambulante si urgente ar functiona altfel. Si sunt mii de situatii de gen. Un unchi de al meu a fost convins ca ii sta inima, ok avea recidive serioase, dar pina la urma in seara cind l-a luat salvarea si au tabarit medici pe el la venire, s-a dovedit ca nu avea decit niste crampe adinci de la varza ori fasole. Numai in cazul copiilor ori gravidelor situatia e mai relaxata, asigurarile platesc chiar daca pacientii s-au inselat si nu era chiar cazul de ambulanta, dar si aici tre sa indeplinesti niste conditii ca sa te acopere asigurarea. Daca faci accident si se dovedeste ca de ex nu purtai centura, chiar dac stateai in spate(!!) asigurarile vor acoperi vreo 70% parca. Is reguli noi si in fiecare an mai apare cite ceva ca sa responsabilizeze lumea. Probabil ca nu se aplica in situatia cazurilor sociale dar restul is buni de plata. Daca-s fitzoasa si nu vreau sa-mi tin ciinele in lesa, asa cum prevede legea si ala sare in strada de nebun si produce vreun accident, ajungi sa platesti si reparatiile masinilor, ori de-si rupe un biciclist gitul, asigurarea lor iti bate la usa. Uite asa au asigurarile bani si de aia costurile unei operatii in afara is pe bune si nu simbolice, de aia isi permit sa cumpere aparaturi peste aparaturi si sa fixeze preturi mari pt orice interventie, ca sa-si amortizeze costurile. De asta aici functioneaza si nu e ca la nebuni. Cit costa o noapte de spitalizare aici? Ia sa spunem care au fost notele de plata prin alte tari de ex pt o sapt cit am stat fiecare in spital cind am nascut. Pai in cazul meu ca asigurat privat a fost mai mult, dar oricum citeva mii de euro tot e la fiecare. Neacceptarea medicului de garda, ca nu e "medicul meu" cica, iar o fixatie bolnavicioasa, ori poate ca pacientul isi protejeaza investitia, ca nah la citi bani a tot dat, acu' s-o ia de la zero cu altul e cam riscant. Eu ma tot intreb cum de nu reusesc dupa atitia ani sa copieze un sistem sanitar din vest care se dovedeste functionabil pt ambele parti, dr si pacineti. Sa-l rada pe asta din temelie si sa introduca altul, stiu ca suna imposibil poate dar totusi in atitea firme mari s-a reusit, chiar daca alte domenii. Pina la urma e vb de bani si trebuie conceput in stil managerial. Sunt tari din centrul europei, tari fost comuniste ale caror sist med functioneaza nu la fel de bine ca in tari mai bogate(ca pina la urma tot la bani ajungem) dar oricum mult mai bine ca in Romania. Dar e adevarat ca Ungaria, Cehia, Polonia sunt mai bogate ca Romania. Isi permit mai multe. Dar oare cind erau mai saracute tot asa ca pe la noi, dr luau spaga? Nu pot sa nu ma intreb. Acum poate ar trebui sa nu mai tot comparam cu tari mult mai bogate ci de acelasi nivel. Cum o fi in Bulgaria? In Albania? In Ucraina? Romania ramine o tara saraca asa ca nu trebuie sa ne punem nasul pe sus numai pt ca am fost prin excursii la Viena si pe strazile Romaniei sunt mercedesuri si porshe si lucram in multinationale pe bani buni. Aici se arata saracia: in spitale, scoli, la tara, la pensionari, la protectia copiilor, a naturii, a animalelor etc etc. Romania ramine inca o tara saraca si corupta in care nu are cum sa functioneze ceva normal. Degeaba va acuzati unii pe altii fara sens. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo |
Eu ma tot intreb cum de nu reusesc dupa atitia ani sa copieze un sistem sanitar din vest care se dovedeste functionabil pt ambele parti, dr si pacineti. Sa-l rada pe asta din temelie si sa introduca altul, stiu ca suna imposibil poate dar totusi in atitea firme mari s-a reusit, chiar daca alte domenii. Pina la urma e vb de bani si trebuie conceput in stil managerial
Dragalasa,daca ar copia un sistem sanitar BUN ,n-au mai putea fura !Vrei sa ramana vilele neterminate si doamnele fara copii la pension?!
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
A_Iulia spune:
citat din mesajul lui vikinga Acum poate ar trebui sa nu mai tot comparam cu tari mult mai bogate ci de acelasi nivel. Cum o fi in Bulgaria? In Albania? In Ucraina? Romania ramine o tara saraca asa ca nu trebuie sa ne punem nasul pe sus numai pt ca am fost prin excursii la Viena si pe strazile Romaniei sunt mercedesuri si porshe si lucram in multinationale pe bani buni. Aici se arata saracia: in spitale, scoli, la tara, la pensionari, la protectia copiilor, a naturii, a animalelor etc etc. Romania ramine inca o tara saraca si corupta in care nu are cum sa functioneze ceva normal. Degeaba va acuzati unii pe altii fara sens. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo |
Cand o sa inteleaga toata lumea treaba asta...poate ca o sa se mai scada si pretentiile la un sistem sanitar comparativ cu cel din Vest. Cat dai atata ai - si cu asta basta. Nu-ti convine, mergi la privat, au aparut spitale private, clinici particulare unde poti sa ai pretentii.
In rest, subiectul a devenit camp de bataie pentru disensiuni personale - poate ca ar trebui creat o sectiune speciala pentru cei ce vor sa-si spele rufele in public, daca tot nu se doreste sa se faca pe PM.
ardeiash spune:
multe adevaruri s-au spus pe forumul asta. dure, dar reale.
din pacate nu se poate face nimic cu atitudinea medicilor si asistentelor din ro fata de pacient. este o lupta iremediabil pierduta, din punctul meu de vedere; se cred superiori, nimeni nu-i poate contrazice vis a vis de tratamente si orice tine de medicina . ei sunt cel mai destepti desi citesti peste tot ce erori grave si ce tragedii se-ntampla, daca le spui adevarul nu mai esti primit, deci nu mai esti servit . am vazut cazuri si am si trait. nu stiu cati din noi isi asuma acest risc. eu una nu. am facut ce mi s-a cerut pentru ca era vorba de viata copilului meu. taceam si inghiteam .. plangeam si inghiteam. si am reusit sa trec hopul. poate ca nu e corect.. insa la disperare asta am facut.
important imi pare domnilor si doamnelor ... sa-i facem pe oamenii astia sa inteleaga intai ca trebuie sa fie umani, sa ne trateze ca pe niste oameni, ce Dumnezeu?!
unii medici ce-i drept ar trebui sa fie pacienti ei insisi.. si stiu ei unde.. of.. ca nu zice nimeni ca e usor si din punctul lor de vedere. ..
s-auzim numai de bine! si
A_Iulia spune:
Pentru medici: ce incercati aici nu prea are sens si nici efect.
Tocmai din cauza conduitei neprofesioniste a unor medici, oamenii si-au format deja o impresie despre sistemul medical. Ca e vorba de povesti sau ca este simtit pe propria piele, exista ceva ce i-a determinat sa gandeasca astfel.
Este foarte greu sa schimbi o asemenea parere, oricate argumente ai aduce. Ganditi-va la un caine terorizat - oricati de multi oameni buni vor incerca ulterior sa-l mangaie, el va sari sa-i muste; dureaza foarte mult sa stergi din mintea lui agresiunile la care a fost supus.
Eu nu cred ca atitudinea fata de sistemul medical se va schimba, pe termen scurt. Poate generatiile noi vor gandi altfel, dar va interveni si educatia - daca iti inveti copilul sa nu aiba incredere in medic, sa-i conteste diagnosticul (fara sa se consulte cu un alt medic, ci doar cu vecina), sa refuze tratamente doar pentru ca asa a citit undeva, fara minime studii in domeniu - exact asa va face si el.
Dar lipsa de incredere a populatiei nu se manifesta doar pentru cadrele medicale, ci la tot ce inseamna institutii ale statului. Poti sa condamni chestia asta? Nu cred. Ca avem de pierdut cu totii din aceasta lipsa de incredere este alta poveste.
bird70 spune:
Mai ce s-au incins spiritele pe aici .
Referitor la spaga, e usor sa spui: nu da, fa reclamatie, etc. Daca ti se cere la un medic de familie sau un junior undeva, e usor sa faci galagie si sa-ti iei jucariile sa te duci in alta parte. Daca insa persoana care iti cere este singura care poate sa faca operatia de care ai tu nevoie, daca medicul respectiv este singurul in specialitatea in care ai tu o boala cronica, atunci e cu totul altceva. De obicei la spital medicii lucreaza in echipe, cei de la ortopedie sa zicem, superi pe unul iti pui toata echipa in cap, ce te faci atunci? Sau alt sistem este cel cu recomandari. Aici recunosc ca si eu cand am fost gravida m-am dus la un doctor la care am fost recomandata, nu era sa pun copilul in pericol, nu? Si cand te duci la un doctor in care ai incredere din punct de vedere al competentei si esti recomandat, trebuie sa dai pentru ca altfel pui persoana care ti-a facut binele si te-a introdus, intr-o pozitie foarte dificila.
Referitor la postarea Liei cu bolnavii care nu pot sa se detaseze. Este o dovada (inca una ) ce putin inteleg medicii romani despre psihologia bolnavului. NU, oamenii nu pot sa se detaseze, nu pot sa-si gasesca linistea, pentru ca nimic nu se schimba. Oamenii aia traumatizati traiesc cu sabia desupra capului, oricand se poate intampla din nou, oricand se pot imbolnavii si vor ajunge din nou la mana medicilor, se vor simti batjocoriti si in pericol. Si oamenii astia sunt defensivi din start in relatia cu cadrele sanitare. Si acest lucru ar trebui inteles si acceptat. Ca un exemplu, am o cunostinta care a suferit foarte mult in Ro, din copilarie in urma unei greseli de diagnostic, a fost la un pas de moarte iar apoi a tras multa vreme prin spitale si pe la doctori. Printre suferintele lui au fost o interventie chirurgicala pe viu , manevre efectuate intr-un stil demn de inchizitie, etc. Scuza este evident ca in Romania durerea nu este considerata o problema majora si nu este tratata decat ocazional. Suferinta psihica a pacientului nu ridica nici un interes, daca fizic isi revine, restul e neinteresant. Individul asta ajunge in Australia si ocazional acceseaza sistemul sanitar de aici. Ani de zile gaseste motive sa nu se intoarca in tara sa-si vada parintii, lipsa de bani, nu poate pleca de la lucru, etc. In final nu poate sa mai zica nu si se hotaraste sa mearga in vizita. Incepe sa aibe cosmaruri si dezvolta o stare de anxietate cu privire la plecare. Solutia a fost sa-si faca o asigurare medicala foarte scumpa care ii asigura trasportul cu elicopterul de urgenta din Ro in Viena in cazul in care avea nevoie de spitalizare. Si nu e vorba de mofturi sau fitze, omul asta pur si simplu nu a putut sa doarma linistit pana nu a facut asta si este un barbat sub 40 de ani perfect sanatos. Aici se numeste PTSD, in Ro se numeste ai uitat de unde ai plecat, iti pute sau ceva in genul asta .
din pacate nu se poate face nimic cu atitudinea medicilor si asistentelor din ro fata de pacient. este o lupta iremediabil pierduta, din punctul meu de vedere; |
Sotul meu e mult mai optimist , el crede ca daca romanii ar fi colonizati de o natie civilizata sistemul medical ar suferi imbunatatiri semnificative .