pacientul si...drepturile lui

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Ba eu tot nelamurita sunt! Atentia din punctul meu de vedere este atunci cand ii duci medicului o felicitare, o floare, o ciocolata, sau bomboane. Tot ceea ce tine de aspectul monetar, fie ca e inainte, dupa, in timpul, cerut, necerut inseamna SPAGA!!! Ca voi vreti sa o numiti atentie ca sa va linistiti constiintele, e treaba voastra. Dar e spaga! Aici asta ar fi considerata spaga si s-ar lua masurile de rigoare.
In ceea ce priveste chelnerii si coafezele, aflati ca in mod normal ar trebui sa declare acele venituri si in Romania , aici bacsisul se trece direct pe nota de plata, care intra in evidentele contabile,si la sfarsitul anului angajatul plateste impozit pt bacsisul ala.

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Citat:
citat din mesajul lui natynic

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Haideti sa discutam despre spaga.
Spaga inseamna sa vina pacientul la doctor si doctorul dupa ce-l consulta sa-i spuna "da , trebuie sa facem operatia cutare , va costa 300 de euro daca vreti sa o faceti la mine". asta e spaga. Ca operatia ar trebui sa fie gratuita , dar doctorul pretinde bani ilegal pt. a o face.La asa ceva apari cu reportofonul , camera ascunsa , televiziunea, politia si altele.[/b]
Il aresteaza , ii ridica dreptul de a profesa , samd.
Asta inseamna ca pe doctor il doare undeva de juramantul ala si de viata oamenilor si vrea doar bani.
Foloasele necuvenite , sau cadoul dat DUPA este altceva. la doctori si inca o categorie este trecuta la ilegalitati.Adica doctorul nu are voie sa primeasca ceva. Sarim peste faptul ca la altii e ok (chelneri care nu au impozitat bacsisul oricum).
Asa deci , tu te duci la dctor sa te opereze , doctorul spune dupa un consult "da , este vorba de operatia cutare pe care trebuie sa o facem , aveti nevoie pt. internare de trimitere de la medicul de familie , talon de pensii , ne vedem dupa ce va instalati in salon".
Omul este operat , operatia a iesit bine , omul e in afara oricarui pericol , apartinatorii sau el se duce la doctor cu un plic cu o suma exorbitanta in semn de "multam".
Na , i acum intrebarea mea fireasca: pt. ce mai mergeti acum? Credeti ca daca nu-i dati bani il omoara in salon? Ii pune cineva piedica la iesirea din spital? Doctorul o plateste pe asistenta sa-i faca o embolie micuta? Sau de ce ?

daca vi se cere , faceti reclamatie, daca nu vi se cere duceti o floare , o rama cu "cel mai bun doctor" sau ceva si gata.
Si nu va mai plangeti de nesimtitii aia , cand si voi participati la act.

Adela99 si Miereamara...posibil sa nu ma fi exprimat eu destul de coerent...Ea e studenta dar a raspuns nelamuririi voastre mai bine decat o puteam face eu, medic intr-un spital de urgenta de 7 ani...

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica ([b]30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

da, omul ala amarit de la tzara sau de oriunde ce tremura pentru viata proprie, are dureri si incertitudini este numai cu gindul la reportofoane si televiziuni.

alte solutii mai pûtin ridicole care ar putea veni de la voi, de la personalul sanitar nu mai exista? vad ca tot pacientul e vinovat, tot el e nespalatu', tot el trebuie sa va denunte colegii corupti...urmatorul pas ar fi sa se opereze singur, cred.

http://www.floriinro.ro/

Hai sa zic mai clar: atat medicul cat si pacientul, in conditiile actuale, suporta consecintele acestui sistem.
Si da, zau ca mie mi se pare ca victima unei infractiuni tre sa denunte infractorul, nu altcineva - ti-a cerut spaga? Reclama dupa ce ai iesit din spital - ce-ti mai poate face, sa-ti ia boii de la bicicleta? N-ai probe? Dupa capul meu, daca se aduna 20 de reclamatii de la persoane diferite, chiar si fara probe, e posibil sa se ia masuri.
Daca nimeni nu reclama...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Stanescu, spaga de obicei se cere inainte, cind viata ta e in cumpana si nu ai alternativa; nu-ti vine sa reclami cind e viata ta in cumpana- apoi daca pe respectivul corupt colegii il incurajeaza si musamalizeaza (vezi ce povesteste xio- cum toata lumea in jur o incurajeaza sa ia-pai ea de ce nu i-a denuntat pe respectivii care stie c-au luat????) te intrebi cine ramine sa te trateze, in cine sa mai ai incredere.

inca ceva: sa stii ca aici colegii te-ar denunta in primul rind in asfel de cazuri; se aplica si la universitate de ex, copiatul, plagiatul e denuntat imediat de ceilalti studenti, nu se asteapta sa vina proful sa te prinda; e drept ca e inimaginabil in Romania....

se uita mereu ca in relatia asta: medic-pacient fortele sunt extrem de inegale: in timp ce unul are discernamint, calificare, puterea de a-ti reda sanatatea (sau nu) celalalt e fragil si speriat- pentru ca e in pericol ceea ce are mai de pret: viata, sanatatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

Citat:

da, omul ala amarit de la tzara sau de oriunde ce tremura pentru viata proprie, are dureri si incertitudini este numai cu gindul la reportofoane si televiziuni.

alte solutii mai pûtin ridicole care ar putea veni de la voi, de la personalul sanitar nu mai exista? vad ca tot pacientul e vinovat, tot el e nespalatu', tot el trebuie sa va denunte colegii corupti...urmatorul pas ar fi sa se opereze singur, cred.

pai indrazneste vreun pacient, mai ales in localitati mai mici, sa reclame vreun dr... data viitoare cine il mai consulta? si asa vad ca inca exista practica idioata - fiecare dr cu pacientul lui, daca nu e dr respectiv acolo colegii (chiar daca-s de garda) nu se baga

voua acasa va fac musafirii ordine si curatenie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui miereamara

Ba eu tot nelamurita sunt! Atentia din punctul meu de vedere este atunci cand ii duci medicului o felicitare, o floare, o ciocolata, sau bomboane. Tot ceea ce tine de aspectul monetar, fie ca e inainte, dupa, in timpul, cerut, necerut inseamna SPAGA!!! Ca voi vreti sa o numiti atentie ca sa va linistiti constiintele, e treaba voastra. Dar e spaga! Aici asta ar fi considerata spaga si s-ar lua masurile de rigoare.
In ceea ce priveste chelnerii si coafezele, aflati ca in mod normal ar trebui sa declare acele venituri si in Romania , aici bacsisul se trece direct pe nota de plata, care intra in evidentele contabile,si la sfarsitul anului angajatul plateste impozit pt bacsisul ala.

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Miereamara , nu confunda. Ca tu vrei sa-i spui "spaga" e strict treaba ta , fiecare se mangaie cum doreste , dar legislatia ii spune altcumva.
Spaga inseamna sa pretinda pt. a face un serviciu gratuit. Daca tu indesi dupa aia bani in buzunar fara sa-ti fie ceruti e strict vina ta ca pleci urechea la tot ce auzi si nu judeci tu situatia.
Daca eu vreau sa dau ceva , o floare , o sticla , o mie de euro sau o casa e treaba mea. E ilegal , dar eu vreau asta si nu arat cu degetul persoana careia i-am dat. Pt. ca ... eu am ales sa dau!

Eu nu o injur pe vanzatoare ca ii las restu' , o injur daca-mi cere in plus.

Ana Stroe, si cam ce ai dori tu atunci sa se faca? Adica cine sa faca plangerea , daca nu pacientul? Sa mearga doctorul sa se denunte? sa merg eu , ca student , sa denunt un doctor ca presupun eu ca voi ca e corupt? Sau cam cum crezi tu ca merge?
Referitor la gluma ta cu operatia , nu m-ar mira , ca si asa toti cei care nu sunt doctori se cred mai destepti decat ei si mai potenti , de ce nu s-ar opera si singuri?
Referitor la spaga care se cere si nu ai ce face. Draga mea , ai ce face! Poti sa te muti la alt doctor , daca nu ai posibilitatea unui alt spital te duci la politie inainte de operatie si iei bani marcati , daca nu se poate asta filmezi discutia , daca nu se poate nici asta dupa operatie , cand pacientul e externat te duci la doctor si filmezi , depui o plangere , faci ceva , nu stai cu mainile in san.
Hai sa nu dramatizam atat ca bietul taran care n-are nimic nu face plangere , ca se opereaza destui oameni culti si destepti care sar cu plicul dupa operatie.
Si inca o data: eu nu am de ce sa denunt ca cineva a primit bani de la un pacient , flori sau bautura. Pt. ca pacientul a ales sa faca asta.
Eu nu ma pot trezi sa merg la politie sa zic "stiti domnu' politist , mi-a zis un prieten de-al meu ca a primit de la un fost pacient 50 de euro in semn de multumire. Pacientul bineinteles ca neaga asta , si prietenul meu la fel daca il intrebati , da' m-am gandit sa va sesisez".
Inainte sa incep eu sa denunt ca se primesc cadouri ar trebui sa denunte altii ca se pretinde spaga.
Si , bineinteles , lucrul cel mai greu: sa recunoasteti ca DAND contribuiti la acest obicei si le bagati piciorul in gura celor care nu au .
Dar stiu , e greu , si e mult mai usor sa-l faci pe altul corupt si imputit decat sa te gandesti ca e partial si vina ta.

Zi-mi si mie cam ce trebuia sa fac cu fata aia care mi-a dat. Sa o alerg prin urgente? Sa-i dau un pumn si sa-i bag banii in buzunar?
Zi-mi si mie de ce se insista atat cand eu spun nu .
Dom'le , am zis "nu , multumesc" , nu-mi da si gata.
E alegerea mea daca sa dau sau nu , eu initiez actul, accept ca e si vina mea si am bunul simt sa nu-l injur pe ala care ia ce-am oferit eu .
Urmeaza cand primesc un cadou si zic "multumesc" sa ma trezesc cu un sut in fund ca de ce l-am luat.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

xio:

nici o maladie, o boala nu te asteapta sa umbli de la un dr.la altul cautindu-l pe ala necorupt, sa fim seriosi!

in afara de Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Craiova, Ploiesti- nu prea exista alte spitale de acelasi profil unde sa te duci, si sa fim seriosi-pacientul tocmai de asta se teme- de mafia- de mina care se spala pe alta, de faptul ca nu va denuntati niciodata colegii corupti, ba ii mai dati si de exemple pe forum, ca in postarea ta;
n-ar trebui sa fie necesar sa mergi la politie sa-ti denunti un coleg spagar, ar trebui sa fie de ajuns sa-i spui sefului de sectie sub protectia anonimatului, iar el sa faca investigatia de rigoare, lasata cu un avertisment la prima reclamatie; sunt sigura ca ar fi un inceput...dar asta ar presupune ca seful de sectie sa fie cinstit

de un fond de benevolat pentru spital ati auzit, unde sa se duca banii pe care pacinetii va forteaza cu amenintari si santaj sa-i primiti-in mod vizibil si adus la cunostinta pacientului? s-ar putea cumpara materialele lipsa, s-ar putea plati curatenia wc-urilor din el, in primul rind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:

xio:

in afara de Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Craiova, Ploiesti- nu prea exista alte spitale de acelasi profil unde sa te duci, si sa fim seriosi-pacientul tocmai de asta se teme- de mafia- de mina care se spala pe alta, de faptul ca nu va denuntati niciodata colegii corupti, ba ii mai dati si de exemple pe forum, ca in postarea ta;
in plus nici o maladie, o boala nu te asteapta sa umbli de la un dr.la altul cautindu-l pe ala necorupt, sa fim seriosi!

de un fond de benevolat pentru spital ati auzit, unde sa se duca banii pe care pacinetii va forteaza cu amenintari si santaj sa-i primiti-in mod vizibil si adus la cunostinta pacientului? s-ar putea cumpara materialele lipsa, s-ar putea plati curatenia wc-urilor din el, in primul rind.

Asta cu fondurile mi se pare o idee fantastica, dar pt. obiceiul asta de la noi impamantenit deja cu banii trebuie si multa munca pt. a fi eradicat.
Sincer , nu ma pot astepta de la un om de la sat sa inteleaga ca zvonurile pe care le aude de la vecina sunt niste tampenii , ca doctorul nu-l lasa sa moara pe masa de operatie sau in patul de spital daca nu da bani , si ca nu-l opereaza doar pt. bani atata timp cat oameni cu scoala si educatie bine facuta , de pe acest forum , inca sustin asa ceva.
SI daca s-ar face acele fonsuri tot s-ar ajunge sa se dea pe sub mana ceva. Si nu doar la doctori , ca la noi in tara se da la orice. Dam la gara ca sa ne tina bilete , dam la banca , dam peste tot.
Cati nu au scapat de o amenda dand ceva bani? Dar de asta nu se plange nimeni .

Ideal ar fi ca toti cei care cer spaga sa fie zburati din spital , cu totul facut public , cu suspendarea sau ridicarea dreptului de practica.
ca salariile doctorilor si ale rezidentilor sa fie pe masura muncii si in ton cu cele din alte tari.
Ca pacientii sa fie sensibilizati prin campanii sa NU mai dea bani , sa faca plangeri cand e cazul.
Ca multumirile sa fie o floare , o rama frumoasa , nu 300 de euro.
Ca banii primiti de la un eventual pacient bogat sa fie donati spitalului.
Ca acei bani care sunt donati sa fie folositi la spital , si nu la casa mai marilor care vegheaza asupra "noastra".

Pana una alta ar trebui sa constientizeze toti ca intr-o tranzactie exista 2 persoane , si ca atunci cand nu ti se cere dar dai e vina ta si nu mai ai privilegiul de a-l tari prin noroi pe celelalt.

Ana , plangeri se pot face.
Voi aveti asa, o viziune idealistica asupra personalului din spital ,ca toti doctorii sunt prieteni , ca se sustin unul pe altul si se acopera.
Habar n-aveti ce mancatorie e prin spitale, e exact ca in viata reala , nu-l iubesti pe Xulescu doar pt. ca e cu tine la lucru sau in liceu.
Prea multe generalizari si prea multe idei care nu au nici o legatura cu realitatea exista , si pana sa fie alea eradicate....Dumnezeu cu mila.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

uite, cu ultimul tau mesaj nu pot fi decit de acord...din pacate pentru sistemul sanitar romanesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

XIO poti aduce un singur caz, macar unul, de medic din Romania care a fost "pedepsit" de pacientul lui pentru ca a refuzat sa ia spaga pe care pacientul incerca sa i-o indese in buzunar?
In schimb sunt mii si mii de oameni care pot sa-ti spuna ca au fost "pedepsiti" de medici pentru ca nu au sarit la timp cu spaga sau pentru ca aceasta nu era suficienta.
Pacientul are de ales intre a fi corect si a fi sanatos.
Medicul are de ales intre a fi corect si a fi bogat.

Care crezi ca poate alege mai usor corectitudinea, medicul sau pacientul? Si care crezi ca trebuie blamat mai mult pentru ca nu o alege?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

Citat:
citat din mesajul lui lia popescu

care trezesc medicul de garda pentru probleme pe care le au de 2 luni

scuze ca intervin asa de tarziu, insa un medic de garda se presupune ca doarme?? .. sau nu inteleg eu cuvantul garda ?

asta e una din marile probleme, iata...
- vin la ora 2 noaptea
- te trezesc din somn
- is nespalati

restul.. e egal cu zero..

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput