LHC - numa' miine nu-i poimiine :)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

, am scapat!!!!! (si de data asta :))))))

Asa, vorbind din punctul de vedere al simplului cetatean, deci facind abstractie de implicatiile stiintifice ale proiectului -p'astea sa le comenteze altii:), eu as enumera:
La categoria "Partea plina a paharului":
- oamenilor alora le functioneaza "masinaria", (ceea ce era, oricum, de asteptat)
- in cele din urma, "largi categorii de oameni ai muncii, de la orase si sate", au aflat, poate impotriva dorintei lor explicite, de existenta acestui urias experiment, si, mai ales, de existenta unui alt mod de a intelege lumea pe care, poate, il ignorasera pina acum. Cine stie, poate ca vreo citiva chiar au devenit curiosi si vor dori sa cunoasca mai mult.
- pustii de 15 ani au aflat ca poti fii "pe sticla", in atentia lumii si fara a te face fotbalist sau diva R&B sau posesor de Maybach. Vreo cinci dintre ei poate ca vor deveni interesati de materii care li se pareau, la scoala, aride, complicate si plicticoase, iar vreo doi poate ca-si reconsidera chiar optiunile cu privire la ce vor sa faca in viata, dpdv profesional vorbind.
- Or sa le creasca vinzarile astora de la Humanitas ;), care au o excelenta serie de carti de popularizare a stiintei, "science masters" ii spune.
- Am aflat ca (iarasi si din nou) sintem, ca profesionisti luati individual, in lumea buna.
- PC-ul a pierdut citeva voturi.

La categoria "Partea goala a paharului":
- am constatat, o data in plus, halul deplorabil de tabloidizare si OTV-izare la care a ajuns presa mioritica. Exemplu: Realitatea TV (de la care aveam pretentii) are o maaaaare bila neagra pentru super-jenantul mod in care a tratat subiectul.
- Am aflat ca (iarasi si din nou) sintem, ca tara, in afara lumii bune.
- PC-ul a cistigat citeva voturi :))))))) .

Una peste alta, io zic ccc ca-i bine :)
Nah, mai vedem ce-o mai fi.

...hmmm, cam multi de "poate"....


www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iileana" target="_blank">see details

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Stefanescu are si solutii:cica sa nu se mai faca experimente pana nu sunt in stare sa le efectueze pe....Luna ca sa nu puna oamenii in pericol(de parca o nebunie pe luna nu ne-ar afecta si pe noi)
Cred ca si ambasadorii s-au prapadit de atata ras...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Acum cateva zile cand am auzit la stiri primele informatii despre acest proiect, m-au izbit in ureche cuvintele "cel mai mare proiect stiintific din istoria omenirii". Am mai auzit exprimarea asta in filmul Contact (pentru cine nu l-a vazut, in film de construieste un fel de vehicul intergalactic-interdimensional-gaura de vierme folosindu-se planuri primite din spatiul cosmic - film SF, cu alte cuvinte). Care e legatura, o sa ziceti? Legatura ar fi ca in film proiectul avea un scop final, cheltuiala era facuta pentru a se obtine ceva folositor (nu conteaza cui, mereu exista interese).

Eu acuma ma intreb si va intreb, cat se poate de serios si fara ironii: cine a investit banii in proiect si cine are de castigat de aici? Adica ce se urmareste de fapt? Sa nu-mi ziceti ca bosonul, ca "bighidiul", ca pe ici si pe dincolo, ca vezi Doamne cercetatorii cerceteaza asa, pe gratis, ca sa vaza stiinta cum s-a format Universul. Cine a bagat domne miliarde de dolari in afacerea asta si continua sa bage de douazeci de ani incoace? Care este scopul PRACTIC urmarit? Poate forumistii specialisti in fizica ne pot explica. Partea cu accelerarea particulelor am inteles-o (oarecum, ca mi-au mai murit neuronii din liceu pana acum), mai ales din explicatia Capcaunului cu locomotivele (multam pentru explicatie). Am inteles cat de cat si scopurile stiintifice ale lucrarii, scopurile teoretice ca sa zic asa.

DA CE VOR DE FAPT SA DECOPERE DIN PUNCT DE VEDERE PRACTIC PRIN ACEST EXPERIMENT? LA CE LE VA FOLOSI SI MAI ALES CUI VA FOLOSI? CINE A FINANTAT PROIECTUL SI DE CE? Stie cineva?

Imi cer scuze daca s-a mai raspuns cumva la intrebarile astea si sunt depasita de lipsa informatiilor. Daca stiti cumva vreun link unde exista raspunsuri la intrebarile mele, spuneti-mi-l si mie. Mi se pare un subiect extrem de interesant pentru viitorul nostru (sper ca nu apocaliptic, insa ).

Bedrosmart

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Una din aplicatiile practice imediate ar fi dezvoltarea mai compacta a terapiei cu protoni impotriva cancerului. Acum citiva ani aparatul costa 100 milioane de dolari, astazi costa 10 milioane, LHC il va putea face accesibil si in tarile subdezvoltate.
LHC mai poate suporta aplicatiile in investigatiile medicale ne-invazive.
Dezvoltarea uni mecanism de transport de medicamente cu "target".
Si ce or mai gasi pe parcurs.
Proiectul nu e "scump". 10 bilioane in 30 ani e de sute de ori mai putin decit se cheltuie in lume ptr descoperirea unei cure ptr fiecare din bolile principale ale secolului.
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Bedrosmart are dreptate; este clar ca nu se gaseau atatia bani pt. un proiect "Big-Bang", adica asa ca se ne luminam cum a fost inceputul!
Ar fi binevenite niste raspunsuri, pot fi doar speculative,de la persoane care au pregatirea si imaginatia necesara,incat sa ne prezinte adevaratele posibilitati care se intrevad din acest experiment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stralucitor1 spune:

e scris pe situl CERN:

http://public.web.cern.ch/public/LaPoste/FrenchPost2.html

Le LHC un creuset pour les technologies du futur

un articol din Times
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article4692222.ece

pe langa cancer, sunt cercetari in domeniul biologiei, climatologiei etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andrada

Una din aplicatiile practice imediate ar fi dezvoltarea mai compacta a terapiei cu protoni impotriva cancerului. Acum citiva ani aparatul costa 100 milioane de dolari, astazi costa 10 milioane, LHC il va putea face accesibil si in tarile subdezvoltate.
LHC mai poate suporta aplicatiile in investigatiile medicale ne-invazive.
Dezvoltarea uni mecanism de transport de medicamente cu "target".
Si ce or mai gasi pe parcurs.
Proiectul nu e "scump". 10 bilioane in 30 ani e de sute de ori mai putin decit se cheltuie in lume ptr descoperirea unei cure ptr fiecare din bolile principale ale secolului.
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu


Multumesc pentru raspuns, nu cunosteam aceste aplicatii.

Totusi, mi se pare in continuare prea putin pentru o investitie de asemenea anvergura.

Tratamentele medicamentoase pentru diverse boli se gasesc pentru ca laboratoarele de cercetari in domeniul farmaceutic sunt finantate de marile companii multinationale de medicamente. Adica scopul final al cercetarii este profitul obtinut din vanzarea medicamentelor, si nu pur si simplu gandul ca viata unor oameni va fi salvata de medicamentele respective. Daca insa ma gandesc asa, probabil ca ai dreptate, s-au cheltuit de fapt putini bani, avand in vedere durata mare a proiectului.

Eu chiar am sperat ca exista mai multe aplicatii practice imediate sau, ma rog, in viitorul apropiat.

Poate ca sunt eu insa prea aplecata spre un soi de "teorie a conspiratiei" si am impresia ca peste tot trebuie sa existe si un scop ascuns.

Sau......... peste tot exista de fapt un scop ascuns ?

Ei, om trai si om vedea........ Eu tot sper intr-o intalnire de gradul III, ceva acolo, mai interesant, ca bosonul si protonul zau daca-mi provoaca vreo emotie interioara .

Oricum, bravo cercetatorilor capabili sa lucreze la asemenea proiecte. Or fi si femei printre ei?

Bedrosmart

PS Si cand te gandesti ca in copilarie eram olimpica la diverse. Vai de capul meu ce/am ajuns .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Azi de dimineatza citeam:
http://www.independent.co.uk/news/science/cern-special-the-9-billion-dollar-question-924345.html

"To the question "what is the use of it all?", the short answer is that it is "useless – but not for long". "No one knows exactly what new fields of knowledge the LHC will open up to us," says Dr Robert Kirby-Harris, chief executive of the Institute of Physics. But he forecasts that; "the technological payback will be huge...
And anyone who objects to having nearly £5bn of European taxpayers' money spent on a plaything for boffins should consider this: years ago, the scientists at Cern wanted to improve the means by which they communicated by computer with other scientists around the world, so they designed the World Wide Web. Then they gave the technology away, for nothing. Consider how much money has been made from that free gift... and stop complaining."

Eu sincer as dori sa vad puse in aplicare proiecte de acest tip:
http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/03/alternativeenergy.renewableenergy
sau
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1052107/City-future-The-giant-glass-pyramid-house-million-people.html
si poate in mai putzin de 30 de ani...

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

eu nu inteleg de ce vreti voi ceva palpabil!
poate ca e deformatie profesionala -in cazul meu(sa nu ma intereseze "palpabilul")

uite ca cercetatorul cerceteaza si asa de amorul artei

apoi sigur ca orice experienta e un inceput...unele lucruri pot fi prevazute,altele sunt pe cale sa se nasca(pt ca asa functioneaza mintea unui cercetator!)....prin urmare,pleci de la ceva si cauti sa dovedesti ca ceea ce ai explicat teoretic exista si practic,apoi pe parcurs studiind descoperi multe alte carari pe care nici nu banuiai ca o sa ajungi sa le parcurgi...
e cam asa ca intr-o calatorie.....mergi pe un drum fixat initial insa pe parcurs descoperi si alte carari interesante si incepi sa le cercetezi...

nu stiu daca m-am facut inteleasa,nici nu am pretentia asta

pt mine ca fizician si ca cercetator(nu in fizica particulelor ) mi se pare extrem de interesant si fascinant chiar numai descoperirea unui singur boson




Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput