Gradinita de stat sau particulara?
Nu mai stiu ce sa fac>In primavara mi-am inscris copilul de 3 ani la o gradinita de stat(gradinita 133-sector 2) unde a fost respins( nu stiu din ce motive).Bineinteles ca am inceput sa caut gradinita particulra,m-am obisnuit cu ideea ca voi da o suma considerabila pe luna pt gradinita,am si gasit una(gradinita Casuta cu povesti-sector 2).Saptamana trecuta am primit telefon de la gradinita de stat ca a fost o neitelegere si ca de fapt e acceptat si sa merg sa-i fac dosarul.Ce sa fac acum? Nu stiu.Voi ce spuneti?
Oana
Raspunsuri
Field_mouse spune:
Incearca mai intai la stat, daca tot ai un loc. Daca nu-ti place, poti oricand sa-ti muti copilu' la particular (invers - e cu mult mai greu).
P.S. Gradinita particulara nu inseamna neaparat o gradinita mai buna decat cea de stat. Depinde de fiecare gradinita in parte.
anca_iary spune:
Asta e si parerea mea. Desi nu sunt prea multumita de gradinita unde merge fiica-mea, la stat nu se ocupa asa bine de ei cum se ocupa la particular, este bine sa incerci, poate e o gradinita buna. Daca nu e, macar ai alta varianta(cea particulara).
La noi in oras exista decat o singura gradinita, nu avem de unde sa alegem.
sorana spune:
Decizia e bazata pe multio factori
1. Buget - iti permiti fara probleme / restrictii gradi particulara?
2. Numar de copii in grupa (cu cat mai putini cu atat mai bine)
3. Spatiu (cu cat mai mare, cu atat mai bine - loc separat pentru luat masa, loc separat pentru dormit, curte cu jucarii)
4. Educatoarea - poti afla mai multe de la parintii copiilor mai mari ... Copilul a stat macar 30 min cu fiecare dintre cele doua viitoare educatoare? Pe care o place mai mult?
5. Activitati incluse / activitati optionale - la gradi de stat nu exista varianta "engleza intensiv" de exemplu - depinde ce vrei ...
Eu am dat-o pe Monica la particulara pentru la gradinita de stat de langa noi erau 35 copii in grupa, dormeau cate 2 in pat, se manca si se dormea in aceeasi camera in care se faceau orele ... mie mi s-a parut ca nu sunt conditii deloc. In plus am vizitat particulara, Monica a intrat si s-a jucat cam 1 ora cu copiii acolo (la stat nu s-a putut) - i-a placut ...
Sorana si Monica (5 ani)
anya spune:
Eu am avut baiatul cel mare si la particulara si la stat.
La particulara l-am dus in februarie (la stat nu l-au primit la jumatatea anului) si a stat pana in vara. Din toamna l-am mutat la stat.
Financiar: cand ai 2 copii la gradi...e cam scumpa particulara la program lung. La stat am cotizat 4 mil, fara optionale.
Nr. de copii in grupa: la particulara 15, la stat 21 din care real vin tot vre-o 15. Au fiecare patutul lui, scaunel, loc la masa..
Spatiu in sali - identic.
Spatiu afara - mai mare la gradi de stat.
Optionale exista si la stat. La noi sunt engleza, germana si muzica.
Pentru mai multa engleza, l-am inscris pe cel mare la ore de engleza.
Cat despre educatoare...aici trebuie sa vezi exact ce gasesti la gradinitele la care te duci.
bafta multa
megbeng spune:
am inceput si eu sa caut pentru matei (1an jumate deocamdata
) si sunt f decisa sa il dau la gradi de stat...sunt cam 20 de copii in grupa, fac si engleza, si dansuri si..nu mai stiu ce, eram emotionata, am uitat; nu cred in prejudecata gradi de stat=nu face puiul nimic, gradi particulara=iese mic geniu
meg,
de
matei(9.02.2007)
ixyshor spune:
Eu as zice clar particulara in ideea ca au program si vara. Pentru cine are ce face cu copilul vara 2 luni jumatate sau cat dureaza vacanta mare, probabil ca este de luat in seama si varianta de gradinita de stat.Eu sincer n-am incredere in general in gradinite, dar la alea de stat parca nu sunt deloc motivate educatoarele sa fie ok. Eu auzisem de 30-40 in grupa, am citit pe aici ca ar fi mai putini. S-or mai fi schimbat lucrurile.
Adriana mica spune:
Cum s-a mai zis si pana acum, gradinita particulara are 2 mari avantaje: putini copii in grupa (la Dudu in grupa sunt doar 7-8 copii) si program de vara.
Din pacate, "gaura" in buget este destul de mare. Si in plus, chiar si in cazul gradinitelor particulare, trebuie analizate toate aspectele: daca pregatesc mancare sau aduc in regim catering, daca au sala de clasa separata de sala de mese si de dormitor, daca sunt pozitionate in cladiri pe un singur nivel (fara scari), daca au personal specializat. Am tot citit pareri negative pe forum despre gradinite particulare ce nu indeplinesc aceste conditii, deci intotdeauna este necesar sa vizitezi gradinita si sa ceri toate aceste informatii inainte de a inscrie copilul.
Dudu merge de aproape o luna la gradi particulara; suntem foarte multumiti de felul in care s-a acomodat (a contat faptul ca este si verisoara lui, chiar daca la o grupa mai mare). De fapt, inca din prima zi a mancat si a dormit la program fara nici o problema. Oricum, la grupe asa mici (in cazul nostru) joaca este principala activitate, si daca faptul ca asta se desfasoara in colectivitate si sub supravegherea cuiva specializat il va ajuta sa isi dezvolte limbajul si anumite deprinderi de conduita, cu atat mai bine.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
espiritu spune:
prin natura meseriei mele am colindat multe gradinite.tot ce pot spune este ca am vazut EXTREM de putine particulare(din cele la care am fost) care se ridicau peste o gradinita de stat.
daca ne referim la numarul de copii/grupa atunci da particulara e o optiune dar in rest sunt cam vai mama lor din pct de vedere educatoare,de multe ori ca si spatiu sau mod de organizare.
a nu se citi ca ridic in slavi pe cele de stat.dar cand decartezi o poala de bani la o particulara ai si ceva cerinte de la ei.
ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.
mina spune:
Exista plusuri si minusuri pentru viecare alternativa.
Eu am optat pentru gradi particulara pentru ca:
- la 2 ani nu mi-l primea nimeni la stat decat cu conditia sa mearga singur la baie si sa pape singur
- am vizitat atunci cu copilul cateva gradinite de stat si la rugamintea mea de a petrece acolo cateva minute macar mi s-a raspuns aproape invariabil "ei lasati dna ca nu e nevoie, se invata el cu noi". E drept ca doamnele educatoare imi pareau simpatice daaar....era vorba de copil....
- pentru noi e f util faptul ca la gradi particulara e program pe vara. Nu am unde lasa copilul 2 luni vara si nici acasa cu el nu pot sta.
- Faptul ca sunt mai putini in grupa pentru mine chiar e un aspect important.
- vizitele saptamanale ale medicului si psihologului iarasi mi se pare un aspect demn de luat in seama
Trebuie tinut cont si de spatiul de care dispune gradinita (din acest motiv Matei in vara aceasta a schimbat vechea gradi care era intr-un apartament pentru o alta aflata in vila cu curte), de taxe si ce se mai plateste peste, limbile straine si cat de intensiv se predau (io-s pe invers si atrag atentia sa nu fie prea intensiv), cum e mancarea si unde se pregateste.
Insa una peste alta, cred ca trebuie sa te decizi fara a face incercari pe copil fiindca e oricum traumatizanta acomodarea.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
oanabomboana spune:
Multumesc de sfaturi tuturor.Cele care aveti copii deja la particulara,daca sunt in sectorul 2,va rog sa-mi spuneti si mie cum se numesc.
Oana