15% compensatia indemnizatiei de maternitate
Am depus cerere pentru a primi acea diferenta de 15% conform Art. 66 si mi s-a spus ca nu stiu din ce fonduri sa dea acesti bani si ca ei considera ca acesti bani ii voi putea primi la reluarea activitatii, adica dupa cei 2 ani de concediu de crestere copil.
Mai exact, raspunsul lor a fost acesta:
"Referitor la cererea dvs inregistrata sub nr...din data de...prinvind art 66 din Contractul Colectiv de munca la nivel national “diferenta de 15% dintre salariul de baza avut si indemnizatia de maternitate” va aducem la cunostiinta ca aveti dreptul la aceasta indemnizate care nu poate fi platita intr-o perioada mai mica de 6 saptamani.
Aceasta indemnizatie fiind suportata din fondul de salarii, in opinia noastra se poate acorda numai in momentul reluarii activitatii, adica dupa perioada de concediul de maternitate de 126 zile si dupa concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani, fiindca numai atunci poate fi inclusa in fondul de salarii.
In cazul in care aceasta indemnizatie este acordata in perioada de concediul de maternitate, nu poate fi inclusa in fondul de salarii, deoarece declaratiile privind asigurarile sociale, asigurarile sociale de sanatate si de somaj nu prevad aceasta compensatie de 15%."
Intrebarea mea ar fi pentru Marius sau pentru oricine stie exact cum se procedeaza si daca e corect ce mi-au raspuns ei.
Multumesc!!
Elle
Raspunsuri
mariana_flo spune:
Informatii:
- indemnizatia CIC pe 2008-2009 e 600 ron/luna,
- cele 126 zile imi sunt platite cu 85 % din media bruta a veniturilor realizate in ultimele 6 luni de lucru
Drepturi:
- se compenseaza cf art 66 CCMUNN pt cele minim 6 sapt de plata a sal brut 100%,
Informatii:
- indemnizatia NU se impoziteaza cfrm Cod Fiscal art 42
- este suportata de CASS prin angajator,
+28
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariana_flo Informatii: - indemnizatia CIC pe 2008-2009 e 600 ron/luna, - cele 126 zile imi sunt platite cu 85 % din media bruta a veniturilor realizate in ultimele 6 luni de lucru Drepturi: - se compenseaza cf art 66 CCMUNN pt cele minim 6 sapt de plata a sal brut 100%, Informatii: - indemnizatia NU se impoziteaza cfrm Cod Fiscal art 42 - este suportata de CASS prin angajator, +28 |
Scuze, Mariana_flo, dar la ce-mi folosesc informatiile astea? Poate n-am inteles eu exact ce ai vrut tu sa-mi zici...
Elle
laureta spune:
Elle compensarea nu se face dupa ce revii la servici ci cand iei indemnizatia de maternitate. Iei alea 85 % plus 15 % de la angajator. Ma gandesc ca te pacalesc asa. Nu stiu daca iti mai da cineva diferenta dupa ce revii la servici.
ART.66.
- (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractile colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cu%20inghetata%20din%20Danonino&page=2" target="_blank">Concurs DANONINO lau1 si lau2
Laureta bb2 - 37+ si galusca Inisa(10 iunie 2004)
mariana_flo spune:
Cu siguranta n-o sa mai vezi banii retroactiv. Acei 15% ii primesti lunar, impreuna cu cei 85%. Contabilul de la firma ta, sau cine face salariile trebuie sa recupereze acei 15% pe care tii da tie de la cass, unde din cate stiu eu trebuie sa depuna lunar o declaratie (in numele firmei). Deci nici vorba sa-ti dea retroactiv ceva.
+28
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariana_flo Cu siguranta n-o sa mai vezi banii retroactiv. Acei 15% ii primesti lunar, impreuna cu cei 85%. Contabilul de la firma ta, sau cine face salariile trebuie sa recupereze acei 15% pe care tii da tie de la cass, unde din cate stiu eu trebuie sa depuna lunar o declaratie (in numele firmei). Deci nici vorba sa-ti dea retroactiv ceva. +28 |
Fals.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
marius spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Elle_seb Am depus cerere pentru a primi acea diferenta de 15% conform Art. 66 si mi s-a spus ca nu stiu din ce fonduri sa dea acesti bani si ca ei considera ca acesti bani ii voi putea primi la reluarea activitatii, adica dupa cei 2 ani de concediu de crestere copil. Mai exact, raspunsul lor a fost acesta: "Referitor la cererea dvs inregistrata sub nr...din data de...prinvind art 66 din Contractul Colectiv de munca la nivel national “diferenta de 15% dintre salariul de baza avut si indemnizatia de maternitate” va aducem la cunostiinta ca aveti dreptul la aceasta indemnizate care nu poate fi platita intr-o perioada mai mica de 6 saptamani. Aceasta indemnizatie fiind suportata din fondul de salarii, in opinia noastra se poate acorda numai in momentul reluarii activitatii, adica dupa perioada de concediul de maternitate de 126 zile si dupa concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani, fiindca numai atunci poate fi inclusa in fondul de salarii. In cazul in care aceasta indemnizatie este acordata in perioada de concediul de maternitate, nu poate fi inclusa in fondul de salarii, deoarece declaratiile privind asigurarile sociale, asigurarile sociale de sanatate si de somaj nu prevad aceasta compensatie de 15%." Intrebarea mea ar fi pentru Marius sau pentru oricine stie exact cum se procedeaza si daca e corect ce mi-au raspuns ei. Multumesc!! Elle |
Fals si pt acest raspuns. Banii care se cuvin in compensare de la 85% pana la nivelul salariului avut initial se suporta din fondul de salarii exact ca si un salariu. Aceasta suma compensatorie suporta toate asigurarile CAS CASS Impozit Somaj. Este ca si cum ai avea un salar de 15%. Trebuie sa precizez ceva important. Sunt situatii in care diferenta dintre salariul avut de angajat si salariul ca sa-l numim asa in posnatal este mult mai mic de 15%. De aceea acel 15% este un reper valoric procentual orientativ. Ideea de baza este ca omul sa incaseze salariul intreg asa cum l-a avut pana sa intre in pre(post)natal. 85% de la asigurari si 15% de la serviciu. Acei 15% sunt impozabili au toate retinerile normale ca la un salariu normal. Cei de la resurse umane poate nu stiu sa faca declaratiile (asta e altceva!)
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/watch?v=9dxvZ8UCZag" target="_blank">Video
Pagina legislativa
mariana_flo spune:
Marius, mie de la servici mi-au spus ca trebuie sa obtin acceptul patronului pentru ca cei 15% sa fie platiti LUNAR, odata cu indemnizatia de 85% ca altfel n-am sa-i mai vad niciodata. Mi-au spus clar ca retroactiv nu mi-i dau ptr ca ar insemna ca toate declaratiile lunare depuse in contabilitate ar trebui modificate si ca n-o sa faca nimeni asa ceva.
In cazul in care mi se refuza completarea salariului cu cei 15% unde ma pot adresa pentru solutionare? Doar in instanta de judecata?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
+28
Elle_seb spune:
Eu chiar asa le-am si zis, daca nu imi primesc drepturile salariale in perioada de maternitate prevazute de lege, le voi obtine pe cale juridica. Asta s-a intamplat ieri. Astept inca raspuns de la ei, poate contabilitatea va gasi si modalitatea de a-mi plati acei 15%.
Elle
ina78 spune:
Eu am primit acei 15 % impreuna cu indemnizatia (salariul "postnatal" de 85 %). Pentru o perioada de 6 saptamini.
Ina si Gabitzu - minunea noastra mica 11 aprilie 2008
julyjuly spune:
Buna tuturor,
Daca o persoana intra in concediu de maternitate, eu stiu ca se retin ca si contributii pe perioada acelui concediu doar CAS de 9.5% aplicat la salariul minim pe economie (nu se retine impozit, somaj sau sanatate pentru acest medical); in consecinta pe perioada concediului de maternitate salariata are o indemnizatie neta care depaseste salariul net pentru o luna normala lucrata.
In aceste conditii, angajatorul trebuie totusi sa respecte compensarea celor 15% diferenta intre brutul pentru concediul medical 'maternal' si salariul brut avut anterior intrarii in acest concediu ?
Va multumesc pentru lamuriri,
july