Inspre ce licee sa ne indreptam copiii?

Inspre ce licee sa ne indreptam copiii? | Autor: lamb

Link direct la acest mesaj

Top-ul 10 al liceelor din Bucuresti dupa ultima medie de intrare il cunosc.

Din pacate, un liceu unde intra copii cu medii mari nu este automat bun.

Trebuie sa aiba si profesori buni.

Am inteles ca licee cu renume sunt defapt slabe din cauza profesorilor netalentati si nepregatiti (ex Cosbuc); si probabil ca exista si invers, licee cu medii mai mici de intrare dar cu profesori buni.

Voi ce stiti despre asta? Ce licee recomandati?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crangutalil spune:

Depinde de zona unde sta copilul, ca n-o sa strabata tot Bucurestiul, iarna de ex. pt cine stie ce scoala.Deci tb facut pe sectoare cumva chestia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

eu zic ca Crengutza are dreptate...si-apoi e subiectiva aprecierea profilor...e bun pt tine si nu e ok pt mine. Eu consider bun un liceu in care exista disciplina, au conditii civilizate de desf orelor, au participari la concursuri scolare cu rezultate bune, absolventii reusesc in proportie mare sa intre la facultati de stat la buget. Profesori buni si dedicati sunt peste tot...in aceeasi masura ii gasesti si pe cei acritzi sau nepregatiti.

mami de Ozi (22.05.99) si Tudorash (29.01.08)

http://www.flickr.com/photos/23738993@N08/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lamb spune:

<Eu consider bun un liceu in care exista disciplina, au conditii civilizate de desf orelor, au participari la concursuri scolare cu rezultate bune, absolventii reusesc in proportie mare sa intre la facultati de stat la buget>.
Despre asta vorbesc si eu si cred ca toti parintii asta asteapta de la o scoala buna.

Dar vreau exemple concrete, de la elevi ai acelor licee, de la parintii lor.
Chestia asta cu profesori dedicati nu o mai inghit. Or fi ei cativa in fiecare scoala dar cu ce ma incalzeste?
Si daca copilul tau nu nimereste la clasa unui prof bun, ce faci?
Indiferent unde este repartizat, orice elev ar tb sa aiba sansa unor profesori f buni.
Eu cred in profesorii care obtin rezultate cu copii care erau slabi la inceput, nu in cei care iau 5 elevi foarte buni si se mandresc cu ei de parca ar fi meritul lor sau al scolii!

Sa revenim: ce licee bune cunoasteti in sect.3,2,4? Bune dpdv al profesorilor, repet, nu al mediilor de intrare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

LAmb, nu o sa-ti raspunda nimeni la intrebarea asta pentru ca ce vrei tu nu exista. Daca chestia cu profesori dedicati nu o mai inghiti, afla ca nu exista liceu in care sa ai garantia ca toti profesorii sint acolo pentru ca au ce cauta pe acel post. Dimpotriva, sint din ce in ce mai putini oameni bine pregatiti si devotati acestei meserii. Deci ori te multumesti cu cele citeva virfuri pe care le au UNELE licee si iti dai copilul acolo sperind (si eventual "rugind") ca va nimeri la o clasa buna, ori vei fi in permanenta dezamagita de ce se intimpla in invatamint la ora actuala. Eu am plecat de 8 ani din invatamintul de stat si cind intimplator am mai trecut prin liceul unde predasem- sa suplinesc pe cineva, m-am speriat. Multa violenta verbala, mult chiul (de ambele parti), multa nepasare fata de un sistem care e depasit atit din punct de vedere al informatiei oferite elevilor (mai exact modul in care o face e depasit) cit si al respectului pe care nu mai gaseste nicio cale sa-l cistige. Prin urmare, sfatul "da-l aproape de casa" nu e rau deloc. Nu alerga copilul cine stie pe unde ca nu rezolvi nimic. Sistemul functioneaza pe baza de "nimic la scoala/mult( si prost de multe ori) la meditatii. Copiii de azi sint capiati cu lucruri fara sens, debusolati, obositi de meditatii inutile (si totusi indispensabile pentru a se mentine intr-un sistem bolnav), tentati de calculatoare, droguri (multe licee mari au droguri la indemina) si nu incearca nimeni sa faca ceva pentru ei. Cercul e vicios, evident. Oamenii bine pregatiti nu stau pe 500 de lei, respectul fata de un dascal e zero si satisfactiile asemenea.
Revenind la ce te intereseaza pe tine, da-l la un liceu unde exista profesori buni la materia (una, nu o suta) care ii place cel mai tare. Incurajeaza-l sa participe la nivel cit mai inalt la olimpiade. Daca ajunge la o olimpiada internationala are asigurata o bursa la o universitate din afara, ceea ce inseamna ca a luat tot ce se putea lua din liceu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manon spune:

chestia cu "profesorii buni" e relativa, nicio scoala/liceu nu are NUMAI profesori buni sau numai profesori...mai putin buni. de regula, conducerea scolilor are grija de clasele in care media de admitere e mai mare si repartizeaza profesori seriosi, cu rezultate evidente, cu continuitate la catedra...problema calitatii profesorilor nu e in scoala ci la inspectoratele de specialitate care repartizeaza, hmm!! profesori pentru completarea catedrelor vacante. ai un copil bun si-l indrumi catre sava, sau lazar...iar dupa doua luni de la inceputul anului scolar afli ca inca n-are profesor de informatica sau ca la engleza s-au perindat deja trei profesori...repet, vina nu apartine scolii. daca directorul si-ar putea alege echipa de profesori lucrurile ar merge mult mai bine pentru ca toti au nevoie sa raporteze succese (sau, ma rog, rezultate cat mai bune) si asta nu se realizeaza cu neamurile, finii, etc. eu recomand orice scoala/liceu despre care se stie ca are un director energic si exigent si as avea garantia ca ora e ora, tinuta e ca lumea, curatenia impecabila, disciplina respectata, etc.

Mergi la inceput

Drage prietene

Va multumesc pentru sfaturile oferite, sunt bune, dar as vrea sa ne desprindem de teorie si sa dam cateva exemple CONCRETE.

Chiar nu credeti ca am putea face asta?

Sa va intreb eu: ce stiti despre liceul Sincai.despre Cosbuc, Cuza, Cantemir, Spiru Haret?

Are vreunul un director energic care sa faca scoala-scoala?
La aceste licee exista cativa profesori de materii importante (mate, romana, lb straine) care sa fie recunoscuti pentru rezultate?

Asta as vrea sa stiu, nume.
Pt clasa a 9-a nu e cam devreme sa te intereseze doar o materie? Pentru dezvoltarea copilului nu sunt importante toate?

Astept cu nerabdare raspunsurile voastre.

Mergi la inceput

Eu am invatat si am predat in Spiru Haret, dar din pacate nu mai stiu mare lucru despre ce se intimpla acolo. Oamenii cu adevarat profesionisti au iesit la pensie si nu mai pot sa-ti dau nume.
Ca sa-ti raspund la intrebarea cu o singura materie, a-l indrepata spre o singura materie nu inseamna ca la celelalte sa nu stie nimic. Inseamna ca 80% din efortul lui scolar sa fie canalizat spre un singur scop. Sa mearga la olimpiade, concursuri, absolut orice pe tema de care este interesat. Am prietene care au obtinut burse la universitati mari din America si din Europa "doar" pentru ca au participat la o olimpiada internationala (de latina, de matematica, de chimie etc) Efortul este extrem de mare, dar este si util, spre deosebire de elevii capiati cu meditatii la 5-6 materii, 2 limbi straine si alte minuni si care nu asimileaza nimic substantial sau care sa le ajute mai tirziu.
Nu stiu daca ai citit articolul asta:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4366337-studiu-pirls-educatia-romania-sub-nivelul-mondial-mediocritatii.htm

dar el arata cam in ce stare este invatamintul nostru. Imi pare rau ca nu pot sa-ti dau mari sperante ci doar sfaturi, dar alte idei mai bune nu am. Tot ce poti sa faci este sa-l indrumi sa ia to ce poate din patru ani de liceu pentru ca apoi sa scape din aceasta mediocritate si sa invete la o facultate in care valorile sint apreciate!

Mergi la inceput

Draga Natasha

Multumesc pentru incurajari.

Cred ca exagerez eu prea tare prin pretentiile pe care la am.

Copilul meu, care e clasa a 7-a, are talent la limbi straine. Invata spaniola de la 7 ani si de asemenea si engleza de vreo 3 ani.

Are un coeficient de inteligenta peste medie si de asta vreau atat de multe pentru el.

Probabil ca timpul le va aranja pe toate si sper sa ajunga la un liceu bun ca sa poata invata cat mai multe lucruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

copilul meu e inca mic, dar ce aud in jur de la parinti de adolescenti e destul de trist...poate 1% din profesori sa mai fie dedicati meseriei si sa nu stea "la program" doar pentru leafa aia..majoritatea nu isi dau interesul la clasa pentru a avea copii la meditatii..ca sa nu mai vorbim de cei care conditioneaza promovarea clasei de spagile de la parrinti; e drept ca salariile sunt mizerabile, dar e tare pacat sa iti bati joc de potentialul unor copii inteligenti si care ar avea sanse sa ajunga departe...cei care nu se pot adapta la sistem ( la cadre didactice ma refer) ar trebui sa plece din tara!!!

meg,dematei(9.02.2007)

Mergi la inceput

Megbeng, cum adica nu se pot adapta la sistem? :) Cadrele didactice care nu pot trai cu un salariu de mizerie si sa-si faca totusi meseria cu pasiune sa-si ia talpasita? Inteleg. Ca si medicii, presupun, dar acolo mai ai "sansa" unei spagi mici.
Si stai linistita, sistemul actual de invatamint e gindit atit de imbecil incit profesorii TREBUIE sa treaca toate loazele pentru ca altfel se considera ca scoala/liceul respectiv nu are performanta, ca atare va avea mai putine clase in anul urmator, mai putine catedre si locuri de munca.... Cretinii care ne conduc considera ca performanta unui profesor se masoara in notele mari si procentul de promovati! Deci se mimeaza munca si performanta pentru ca toata lumea sa doarma linistita.

Mergi la inceput