4 ani - nu leaga cuvintele

4 ani - nu leaga cuvintele | Autor: Anca Wish

Link direct la acest mesaj

Am adoptat de curand o fetita de 4 ani. E o minune de copil: frumoasa, desteapta, dragastoasa...ce mai?!? E fata lui mama.

Avem, insa, o problema: nu face prpozitii sau fraze. Nu poate sa lege cuvintele. Adica, spune "mami, pipi" nu "mami,fac pipi" si lista e lunga, acesta fiind un exemplu la indemana.
Am stat cu ea acasa ceva timp si am facut ceva progrese, dar nu semnificative dar, din pacate, a trebuit sa ma intorc la serviciu si timpul in care ma pot acupa de problema asta, este mai scurt.

Dati-mi un sfat. Ce sa fac?!?
Ma depaseste problema asta un pic, as duce-o la un logoped (nici macar nu stiu daca in faza asta e nevoie de logoped sau de ceva mai mult), dar e cam timiduta (nu stiu daca va comunica cu el)si suntem
inca la faza de acomodare si mi-e teama sa n-o sperii.

Intrebarea mea clara e: E o problema foarte grava pentru varsta asta???

Multumesc!




"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Anca, Giulia aseara a vorbit prima data din proprie initiativa, in sensul ca ea tace cu orele, eu ma tot leg de ea si o intreb. In rest, raspunde cu da, nu ... tot asa scurt si la subiect. Nu intreaba ce, de ce, etc ... insa aseara m-a intrebat asa de frumos daca ea este cea mai frumoasa pt mine
La gradinita este vorbareata din cale-afara, la noi asta a fost rezolvarea misterului; am dus-o si la psi, n-a vorbit un cuvant.
Poate cand incepeti gradinita se va obisnui si-si va da si ea drumul !
Oricum, daca vrei sa te linistesti, o poti duce la doc.



Daria & GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani dans la 3,9 ani 1 2 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Da, du-o la logoped.. Iarta-ma, dar mesajele cum sunt altii copii nu te ajuta cu nimic, trebuie s-o vada un specialist(daca tu ca mama sesizezi ceva) ca sa o poti ajuta sau sa te linistesti daca e cazul..






Mamica de Codrin - 2002, Olguta - 2003 si Cornelie mica - 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Citat:
Intrebarea mea clara e: E o problema foarte grava pentru varsta asta???

Nu e f grava pt ca exista solutii dar e urgenta pt ca la 4 ani deja ar trebui sa aiba limbaj functional adica sa ceara ,sa intrebe ,sa spuna ce ii place sau ce nu ii place.
Nu e tocmai usor pt ca asa cum spunea Bentiana (logopeda) intr-o alta postare sunt logopezi putini, se lucreaza peste norma etc.Cu cit incepi mai repede sa cauti solutii cu atit cistigi timp pretios pentru copila.
Comparatia cu altii e irelevanta ,iar a nu comunica din timiditate sau ca e mai mutulica e e una si a nu face propozitii la 4 ani e alta.
Felicitari pentru adoptie !E un copil norocos .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Wish spune:

Multumesc tuturor pt raspunsuri!
Pentru mine asta e cea mai importanta problema in momentul de fata. O sa va ascult sfatul si voi merge la un logoped, dar din cate am citit, inteleg ca logopedul se ocupa de probleme de pronuntie, rezonanta dictie, probleme cu limba, nu de formatul propozitiilor. Gresesc?

Ea spune aproape toate cuvintele. Pe unele bine, pe altele mai putin bine, dar nu stie cum sa le lege.



"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misha71 spune:

Anca uite aici 2 link-uri care sper sa te ajute in a lua o decizie. Mult succes.
http://www.topsanatate.ro/articol/logopedul-doctorul-copilului-peltic-22619-all-post.html
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=74354





Toti vor sa traiasca in virful muntelui...Dar toata fericirea si cresterea au loc in timpul urcusului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maili spune:

[quote]citat din mesajul lui Anca Wish

Multumesc tuturor pt raspunsuri!
dar din cate am citit, inteleg ca logopedul se ocupa de probleme de pronuntie, rezonanta dictie, probleme cu limba, nu de formatul propozitiilor. Gresesc?

Multa lume crede ca logopedul se ocupa de probleme de pronuntie dar sa stii ca prin terapie logopedica se rezolva mult mai multe probleme decit cele mentionate mai sus de tine.Asa ca nu mai pierde timpul , cauta un logoped si vezi ce zice.Logopedul iti poate spune daca trebuie sa mai mergi si la alti specialisti sau nu.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_dalma spune:

Anca...nu cred ca ar strica sa incerci sa 'o bi' in colectivitate.
Chiar 4 ore.
Fetita unei vecine a avut o evolutie spectaculoasa!
Oricum nu ar strica un logoped si chiar un psiholog.
Poate copilul, inainte sa il adopti nu a avut parte de un mediu propice dezvoltarii sale.

Multa sanatate si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Dragi mamici, am deschis un topic la "Cabinetul psihologic" pentru probleme logopedice. Am sa va spun din propria mea experienta : logopedia se invata prin joc si numai intr-un context comunicational.Eu incep de la a invata copilul sa vorbeasca in propozitii. Nu ne ocupam numai de sunete. Registrul recuperarilor logopedice este amplu. Copii care au mutism electiv ( blocaj in comunicare, uneori pe fondul unei mari timiditati), copii alalici ( care nu spun niciun cuvant pana la 3 ani), copii cu malformatii congenitale ( palatoschizis), balbism s.a.m.d. Noi suntem specialisti in tainele comunicarii si vorbirii, psihologi sau psiho-pedagogi, specializati si in psihologia copilului si in morfologia anatomica care ajuta copilul sa articuleze sunete. Terapia logopedica este ampla. Incepe la cabinet si se continua acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Wish spune:

Adi_dalma, a fost la gradinita pana acum, dar vad ca nu a ajutat-o foarte mult. Din pacate, pana nu termin o parte din acte, n-o pot inscrie, deci va trebui sa fac cumva, ceva...

Misha, am citit tot ce se putea despre asta. Pe net, pe forum...si decizia mea e luata: gasirea unui logoped bun.

Betiana, tu ne poti ajuta?

Mergi la inceput