Piese muzicale clasice frumoase....pentru copii.
Raspunsuri - Pagina 2
b.nica spune:
Sunt contrariata si trista in acelasi timp,de aproape o luna am deschis un subiect care ma asteptam sa atraga iubitori de muzica clasica si constat ca aceasta este ignorata intr-un mod incredibil.
Nu am crezut ca piese minunate, de compozitori celebri,pot fi ignorate de asa maniera incat sa te simti ridicol chiar daca le aduci la suprafata intr-o forma atat de accesibila!
b.nica spune:
Nu pot sa inteleg de ce nu li se ofera copiilor muzica care ar putea sa-i linisteasca sau chiar sa-i ajute in dezvoltarea lor?
denizel spune:
Bnica, daca nu da navala jumate de DC ca sa spuna ca, "daaa, si copilul meu asculta muzica clasica", nu inseamna ce tot presupui tu pe-aici. Relaxeaza-te putin si ai mai multa incredere in capacitatea si a altor parinti (in afara de tine) de a creste cat se poate de bine un copil :-).
Pun si eu listuta, de pe un cd caruia ii zice "best of the IQ bulider", de la baby genius:
Bach/Brandenburg Concerto #2, Mvmt. #1
Mozart/eine Kleine Nachtmusik
Vivaldi/Allegro from Spring (The Four Seasons)
Mozart/Romance from Horn Concerto
Handel/Air in g Minor
Bach/Largo from Piano Concerto in F Major
Beethoven/Andante from Wind Quintet in E-flat Major
Mozart/Andante from Paris Symphony #31
Beethoven/Fur Elise
Beethoven/Scene by the Brook from Symphony #6
Nu le-am mai tradus, ca sa fie usor de gasit pe youtube.
Dantje spune:
http://fr.youtube.com/watch?v=-Q1F069bwaU&feature=related
http://fr.youtube.com/watch?v=wIbabTQiDDs&feature=related
http://fr.youtube.com/watch?v=4jDub7eDYBk
http://fr.youtube.com/watch?v=MkThpj_87yE
http://fr.youtube.com/watch?v=r0Ng4jPsCVM&feature=related
http://fr.youtube.com/watch?v=Qb_jQBgzU-I
si ar mai fi....
Dantje & Martijn & Hannah
b.nica spune:
Dantje,Danita va multumesc pentru interventiile voastre in care ati mentionat piese muzicale care poate sunt cunoscute mai putin si care acum au putut fi apreciate sau nu poate nu numai de cunoscatori.
Nu se face nimic pe posturile care emit muzica pt. a se prezenta capodopere ale muzicii clasice,la scoala ...ce sa mai vorbim, inca o nota proasta pt. cine raspunde de educatia copiilor. Este normal sa nu fie prezentati marii compozitori ai lumii cu auditii care sa fie prezentate astfel incat sa se inteleaga de ce au fost atat de apreciati?
Cat de mult m-au impresionat acele prezentari ale lui Leonard Bernstein,o actiune binevenita printre putinele din epoca comunista, oare de ce nu pot fi reluate? Sau macar emisiuni ale regretatului Iosif Sava care numai pasiunea cu care vorbea si ar trezi interesul!
Blu_Angel spune:
Intr-adevar, muzica joaca un rol deosebit de important in dezvoltarea unui copil. Inca din antichitate era cunoscuta influenta muzicii asupra dezvoltarii intelectuale si emotionale.
Se spune ca muzica este ca o vraja care relaxeaza. Si ea este recomandata chiar din timpul sarcinii. Tonul ascutit al vocii materne face sa vibreze partea superioara a corpului sau si ii cizeleaza coordonarea motorie, iar cele baritonale emise de tata stimuleaza partea inferioara a corpului intarind muschii.
Se spune ca in mod special, la copii expusi in mod obosnuit armoniilor muzicii se potenteaza capacitatea fie de a-si crea o imagine mintala a obiectelor fizice, fie de a elabora aceasta imagine, o conditie indispensabila pentru intarirea celor mai inalte functii ale mintii, cum ar fi de exemplu, cele necesare pentru matematica, logica, etc...
S-a mai demonstrat de altfel ca operele lui Mozart si cele baroce (de exemplu acelea ale lui Vivaldi) produc conexiuni neuronale noi in creierul copiilor si stimuleaza atat emisfera dreapta, cat si emisfera stanga, iar rezultatul este ca functiile acestora se completeaza reciproc.
Din contra, muzica mai framantata ca aceea a lui Beethoven sau a lui Brahms, ca si disonantele din muzica zilelor noastre ( inclusiv muzica rock) provoaca agitatie copiilor mici.
Dar si printre compozitorii moderni exista exceptii care introduc ascultatorului o stare de transa si de relaxare profunda.
Important este sa i se cante si de catre parinti. Daca nou-nascutul se obisnuieste sa va auda cantand, va avea mai putine dificultati in a invata sa vorbeasca, nu numai propria limba dar si o limba straina.
Spre deosebire de limba vorbita, cand se canta, tendinta este de a lungi si a accentua vocalele, cuvintele se coloreaza cu emotii si sunt repetate de zeci si zeci de ori in acelasi mod, cu aceeasi intonatie, cu acelasi ritm.Acestea sunt caracteristicile care explica de ce cuvintele cantecelor de leagan sunt invatate mult mai rapid si se uita mult mai greu.
In plus fata de melodiile listate de denizel, mai adaug si eu cateva recomandate copiilor (si mai ales nou-nascutilor):
F. Mendelssohn - Spring Song
Bach - Brandenburg Concertos (1 – 6 ) – vreo 18 melodii
Debussy - Claire De Lune
A. Vivaldi – Concerto for guitar in D major, Largo
A. Vivaldi - Concerto For Violin & Orchestra In A Minor
Mozart - Piano Concerto 21 (k467)
Mozart - String Quartet in D major K499, Addagio
Mozart - Symphony No 25 in G Minor K183 - Andante
Mozart - String Quartet No.11 in E flat, K171 – Andante
Mozart - String Quartet No.15 in D minor K421
In concluzie, copii pot asculta cem toate genurile de muzica, cu respectarea unor criterii: este interzis volumul asurzitor si este bines a se evite unele compozitii musicale moderne cu sunete stridente care pot devein iritante. In rest, este essential ca muzica sa ne placa si noua. Important este ca micutul, cu antenele sale extraordinare, sa-si dea seama cat mai curandca sunetul acela le face placere mamei si tatalui sau. Atunci nu va intarzia sa-i imite, asa cum, de altfel, o face mereu. Prin urmare, in afara de muzica asa-numita clasica, pot fi potrivite melodiile de jazz temperat, muzica gospel, Raga indiene, muzica folk.
Important este ca educatia muzicala sa se inceapa cat mai curand posibil. Astfel, ajuns in pragul celui de-al doilea an de viata, copilul dobandeste doua capacitati nepretuite: sa vorbeasca si sa mearga singur. Amandoua sunt strans legate de ureche care este si organul echilibrului si prin urmare, de muzica.
PS: Am incercat sa fac un eseu din doua carti ce le-am citit de curand, scrise de Nessia Laniado. Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.