Amintirile ma chinuiesc,are cineva reteta la ciolomada?multumesc anticipat
2 citate gasite pe google:
"am aflat cum e cu ciolomada, se taie,razuie legumele :ardei,gogonele,varza,castraveti,morcovi,etc. se condimenteaza dupa gust si se lasa de azi pe miine,miine se stoarce zeama de pe ele,se arunca si se oparesc cu apa fiarta, se lasa la racit , se storc din nou si se amesteca cu maioneza ,gata, se pun in borcane cu putin salicil deasupra.
interesant ,nu stiu cit de bun e ca n-am gustat.........dar am sa gust" (de Imola)
si
"vreau sa pun si eu reteta acesei salate de muraturi sa vedeti casuper e!
-1.5 kg ardei
-1.5 kg varza
-1 kg castraveti
-1 kg gogonele
-400 gr morcovi
-800 gr otet
-100 gr sare
-300 gr zahar
-putin szalicil
Otetul,sarea,zaharul si szalicilul se fierb in 600 gr apa,care se toarna peste legumele date prin razatoare.Se amesteca bine si se lasa 24 h dupa
care se pun in borcane
Pofta buna!" (de carmen24)
Multumesc rall cred ca asta e reteta o papam la bunica iamisigur am sa o incerc sa o execut
ce buna e....in fiecare an pun.
Varza, castraveti, gogonele si ardei gras. Le rad pe gilau rondele, le amestec si le oparesc cu apa cu sare. Cantitati, cat vreti din fiecare, ideal e gogonele si castraveti mai multi, dar e ok si in proportii egale. A doua zi se iau cu paleta de supa si se strecoara, cat curge de pe ea, si se pun in borcane pregatite cu marar uscat, hrean, ardei iute.
Se prepara apa cu otet, sare (1 lingura/litru de apa), piper boabe, foi de dafin. Sa nu presati ciolomada in borcane pt ca fermenteaza. Se pune afanat. Se toane zeama si se lasa pana a doua zi descopetite borcanele. Apoi completati cu zeana cat a scazut in borcane dupa care se pot lega sau capsa borcanele. Eu fac totul la ochi, nu am cantitati la muraturi.
Pofta buna. E delicioasa cu gulas.