Calendarul gradinarului vesel 5 (de daniela_b)
Raspunsuri - Pagina 7
daniela_b spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Hello, nu mai gradinareste nimeni? Eu scriu sa ma vait ca au aparut niste creaturi care mi-au atacat castravetii, ca tot ma laudam ca am prea multi. Astazi i-am scos pe toti si sint cam trista. Aveau multe flori inca, faceau destui castraveti, dar erau plini de niste gindaci negri cu portocaliu, larve etc. Acum nu stiu ce sa fac. Nu vreau sa dau cu chimicale, dar clar au ramas insecte din alea prin pamint. Cum sa procedez? As vrea sa pun altceva, dar cred ca trebuie sa "dezinfectez" intr-un fel sau altul locul ala. Asa ca dati-mi si mie un sfat de o solutie organica la problema asta. Mai spuneti cum sint gradinile, n-am mai vazut o poza demult. La mine intra iepurii in continuare, tot astup la gauri si ei gasesc alte cai de intrare. Totul e ros pina la firul ierbii, batalia e pierduta. Se usuca si corcodusul, n-am vazut la timp ca s-au apucat iepurii si au ros tulpina. The best thing you can do for your children is to love your wife. |
Ramona, ce rau imi pare!
Citisem undeva de un insecticid organic dar nu mai tin minte unde ( am prostul obicei sa nu salvez linkurile interesante ).
Acum, la prima cautare, a gasit asta :
http://www.essortment.com/all/homemadeorgani_renu.htm
de ti-o fi de folos!
Dar ce fel de gindaci sint astia? Stii de care sint?
http://images.google.ro/images?um=1&hl=ro&lr=&q=cucumber+bugs
Asta-i inamicul? http://pics.davesgarden.com/pics/kennedyh_1156456475_59.jpg
Eu m-am oprit un pic din gradinarit.
Ce va povestisem anterior s-a terminat mai prost chiar si decit mi-as fi inchipuit.
Vecinii turbulenti ( tatal copiilor "obraznici" + un frate +un cumnat) l-au batut saptamina trecuta pe cumnatul meu de l-a luat salvarea, inconstient .
Acum e in afara oricarui pericol dar e umflat, vinat si are o ruptura de piramida nazala plus citeva coaste fracturate. Totul pentru ca a incercat sa-i alunge pe copiii care sarisera iar gardul si incercau sa "rupa" o banca facuta de tatal meu. De data asta, s-a observat clar ca a existat o intentie ostila.
Cei trei stateau linga gard si le spuneau ce sa faca.
Cumnatul meu era cu un tip de la firma care pune fire electrice, supraveghea o lucrare.
I-a vazut si a alergat spre ei, adevarat ca a tipat si i-a injurat. Aia 3 au sarit gardul, in curtea noastra si l-au luat la bataie.
Nu va mai dau amanunte, lesne de inteles ce a urmat. Politie, salvare, declaratii, amenintari. Am hotarit sa nu mai lucram nimic in gradina pina cind nu ajunge si casa "mai la gata", sa ne putem muta in ea, permanent.
Nu mai spun ca sint trista ( si socata! caci de ce? de ce? de ce? nu inteleg, nu am deranjat cu nimic...) dar sint si infricosata!
Ceva mai inainte de incident, tatal meu l-a rugat pe tatal baietilor sa nu mai smulga salciile puse de el in spatele casei ( pe care acesta le dadea jos ca sa poata trece cu caruta pe acolo, desi era destul spatiu si oricum era proprietate privata) iar omul asta a injurat si a zis "taca-ti gura mosule sau iti dau matele afara!"
Nu stiu ce-o sa facem dar ne trebuie o solutie...Of.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Ramona J spune:
Vai, Daniela! Nici nu stiu ce puteti face. Ce nenorociti, de ce nu-si vad oamenii de treburile lor? Ei vin, distrug si tot ei ameninta - ba mai si trec la fapte! Imi pare tare rau, nici nu stiu ce sa zic sa faceti.
Am salvat link-ul, multumesc. M-am gindit pentru o clipa sa incerc sa salvez castravetii, dar erau prea de tot. Oricum, ar trebui sa dau cu o solutie din asta pe locul unde au fost ei, cred ca mai sint multi gindaci din aia in zona. M-am uitat pe link-ul cu poze, este pe rindul trei - penultima poza. Exact asa erau. Yuck!
Mai am o para, cred ca de acum e coapta si putem s-o mincam. Piersicul pe care l-am plantat in iarna are 15 piersici, au prins culoare, dar inca sint cam tari. Sper sa nu se repeada pasarile si la astea.
Daniela... dar daca ii dai in judecata si le ceri daune? Ma gindesc ca daca bateti in retragere prind curaj nemernicii astia.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
daniela_b spune:
Inseamna ca e gindacul, frumos ( prea frumos! ) numit arlechin, Harlequin Bug.
Nu stiu ce-ai putea face impotriva lui, am citit asta, pe un site:
"I have been getting calls and have seen several crucifer (kale, cabbage, broccoli, Brussels sprouts, etc.) fields with large, and, in some cases, extraordinarily large harlequin bug populations. No harvest of kale was possible in some fields with very high populations of the bugs. The adult is a black, shield-shaped bug that is brightly colored with orange, red, and yellow markings. It varies from 7 to 10 mm in length. Eggs are barrel-shaped, about 1 mm long, and are light gray or pale yellow. The eggs have two black bands (one at the top, the other near the bottom) and a black spot centered between the two bands. Eggs are laid in clusters on leaves and hatch in 4 to 5 days. Eggs are laid in double-row clusters of 10 to 13 until each female has deposited approximately 155 eggs. There are two to maybe three generations per year. Nymphs have five or six instars that resemble the adults.
Adults and nymphs pierce stalks, leaves, and veins with their needle-like mouthparts and extract plant juices of crucifers, but should not cause economic damage to other non cruciferous vegetables (i.e., pepper, tomato, pumpkin, squash, etc.). While all crucifers are fed upon, harlequin bugs prefer collards and Brussels sprouts. Stems and leaves that are fed on develop irregular cloudy spots around the puncture wound. Young plants, leaves and parts of leaves that are heavily fed upon are likely to wilt, turn brown, and eventually die; while older plants may be stunted.
Growers should rotate their fields out of crucifers for 1-2 years to another vegetable or field crop. Growing any crucifer for several years in the same general area will gradually increase harlequin bug populations and make their control more difficult each season. Growers can use a pyrethroid (Baythroid, Capture, and Warrior) or Thionex (one spray application per season) for control. Best control is achieved when small instars are targeted and the underside of the foliage is thoroughly covered. Unfortunately for organic growers there is little that works well in the control of harlequin bugs. Pyrethrum applied to nymphs is a possible control procedure. Be sure to read and follow label instructions."
si am inteles ca e cam ...greu cu arlechinul asta...dpdv organic vorbind.
Dar, sfatul meu este ca, odata ce ai detectat ce fel de gindac e, sa frunzaresti pe net, poate gasesti ceva folositor pentru a-l distruge.
Off topic:
Mi-e greu sa iau masuri ( de fapt, ne e greu, ca sintem mai multi implicati aici) cu vecinii recalcitranti.
Nu stiu daca am mai scris anterior dar tatal baietilor e un recidivist, a mai stat la "mititica" ani buni tot pentru vatamare corporala grava.
E un tip razbunator si nu prea vad cum ne-am putea apara impotriva lui, la acest moment, pe perioada pina cind un eventual proces i-ar stabili vinovatia si l-ar inchide undeva.
De fapt, cumnatul meu s-a hotarit sa retraga plingerea. El spune ca "se simte vinovat" ca l-a provocat injurindu-i si alungindu-i pe copii, in mai multe rinduri ( noi, eu si sotul meu nu am stiut asta, habar nu am avut ca acolo s-a iscat un "mic razboi").
Sincer, cu toate ca ne simtim putin lasi acceptind sa trecem cu vederea ce s-a intimplat, cred ca e mai bine sa lasam lucrurile asa cum sint pina cind ne vom putea muta "pe de tot" acolo, sa putem ingradi complet terenul/curtea ( acum gardul e incomplet pentru a putea permite masinilor mai mari, betonierelor, sa intre) si abia apoi sa putem sa ne "aparam" cum om putea, in principiu cu vorba buna si cu vreo 2-3 ciobanesti germani antrenati si dresati ( sintem mari iubitori ai rasei, am vrut dintotdeauna sa avem citiva, nu e o decizie care sa aiba legatura cu conflictul si in niciun caz nu poate fi vorba de intentie de a-i dresa agresivi, sa fie bine inteles!).
In conditiile in care in curte vor fi atitia ciini : Albut si Lady care deja sint acolo dar ii mai tinem si legati ca ne e frica de accidente, Linda si Lupita ( de talie relativ mare, Linda un fel de schnautzer, Lupita un fel de...lup care inca stau la casa socrilor mei dar vor fi mutate acolo, odata cu socrii) + Carabus ( un pui mic, nou prieten al celor doua) + ciobanestii pe care ni-i dorim...mi-e greu sa cred ca vor mai putea sari gardul. Totusi, eu nu ma vad asmutind ciinii pe copiii care sar gardurile, mai degraba ma vad imprietenindu-ma cu ei, gasind activitati in care sa-i implic si care sa le scada din prezumtivele intentii de actiuni distrugatoare.
Si oricum, sper la o reconciliere, fac parte dintre oamenii care inca mai cred ca vorba dulce mult aduce.
Sintem cu totii suparati si revoltati dar ...o asa numita "intelepciune" a celui strins cu usa dar si a celui pacifist, bine intentionat, ne indeamna sa gasim solutii pasnice, caci ne gindim si la viitor.
E prea tirziu sa ne mutam in alt sat, prea tirziu am aflat ce fel de vecini avem, prea tirziu sa schimbam ceva, putem cel mult imbunatati situatia ( si eu sint optimista!).
Noi vrem sa crestem ( si sa primim in vizita) multi copii in casa aceea, n-as vrea sa-mi fie frica permanenta ca ei sa zburde linistiti prin curte si sa se trezeasca cu vreo piatra in cap, sa haladuiasca pe dealurile din spate si sa-i bata careva, prefer sa lasam de la noi, sa ne "facem moale" coloana vertebrala, sa tacem si sa inghitim.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
b.nica spune:
Fetelor mi-a venit catalogul de la aia de am hotarat noi ca nu ne mai lasam pacaliti:bekkerii.
Sunt maestri la ...poze si imi musc degetele ca sa nu cad in ispita.
Va rog sa ma sustineti;adica povestiti voi cele care ati comandat daca s-a prins ceva din ce ati comandat.
La mine capsunile sunt foioase si fructe ioc toata vara.Bulbii cadou s-au prins jumate.
Ramona J spune:
Daniela, vai de mine cu insectele alea! Credeam ca numai la castraveti trag.
Imi pare rau de necazul cu vecinul, nici nu stii cum e mai bine. Nu vreau sa par critica, dar ma gindesc ca aici cind ne-am mutat au venit vecinii cu prajituri, ne-au dat numerele de telefon in caz ca avem nevoie de ceva, au grija de casa cind plecam (cind eram in concediu au sunat ca au observat un bec aprins - lasat intentionat de noi, deci chiar au fost atenti). Era mitul asta cu romanul ospitalier, of ce ciuda mi-e! Daca vrei s-o iei pe partea buna eu zic sa mergeti la ei si sa va reintroduceti intr-un fel, ca poate ati fost nervosi si unii si altii. Asta merge daca omul e cit de cit rezonabil, dar daca zici ca-i recidivist la de-astea zau daca stiu cum e mai bine...
B.nica, arunca tentatia la gunoi!
Sint trista ca gradinareasa noastra Blackpanterro si-a inchis contul. Nu stiu de ce, sper sa se razgindeasca.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
micha08 spune:
Fetelor, as vrea sa va intreb si eu ceva. Pe la noi prin Ro, in magazinele mari au inceput sa apara bulbi de lalele. Superbe!!! Credeti ca ar fi bine sa cumpar si eu cateva? Care este cea mai buna perioada pentru plantarea lor??
Multumesc anticipat!
olympia spune:
Hai sa ma mai dau si eu un pic gradinareasa!
Desi, dupa ce am lipsit de-acasa vreo doua saptamani (si mai plec inca una), numa cu ce sa ma laud nu am!...Asta e! De-aia zicea tataie saracu, ca daca ai gradina ai intrat la stapan!
Si cu seceta care a fost si care este ...de unde apa destula, cine sa stropeasca, cine sa mai si sape ca se face lutul asta ca piatra! Am mutat (in sfarsit!!!) o gramada maaare de lemne si sub ele erau cratere ca pe luna! Acolo la anu' va fi gazon!!! Si gratar si...Nu, chiosc nu, chiar daca sotul tot insista
Da, deci nu va pun poze ca nu am cu ce! Altcineva? Cine mai indrazneste?
b.nica spune:
Hei! Ce facem mai comandam la Bakker?
Ramona raspunsul tau nu ma incurajeaza ca nu ai comandat si nu ai avut niste flori frumoase,mirositoare si o minuscula roaba; acum ne ispitesc cu premii mai grozave si niste plante ca nu ma pot abtine:spre ex. ne dau merisor(cranberries)care nu este la noi in tara.
Ce sa fac?Ma ispitesc de nu am somn!
martie spune:
B.nica, am ras cu lacrimi. Si eu iar am catalogul. Parca prin ceata imi aduc aminte cum ma juram ca nu mai comand de la ei... ceata densa. Ma lesina si pe mine catalogul, dar ma tiu tare, ca n-am timp de gradinarit.
Olympia, exact, si la mine in curte la fel, gazonul pt. ca nu l-am mai udat e ars, iar pamantul, daca dai cu o sapaliga in el, ricoseaza sapaliga, zici ca e ciment nene. Jalnic. Si Misis Ramona vroia poze, lasa.... mai bine sa ne tinem minte gradinile cum aratau in primavara, daca va pun poze cu gradina acum, explodeaza monitoarele.
Exact asta mi s-a intamplat si mie, am lipsit atunci toata luna mai, s-a cam dus totul. Daca ti-a trebuit concediu in tari straine
Mai, vreau sa va zic totusi ca am anul asta o recolta de alune... fabuloasa, niciodata nu am avut atat de multe. Strang cu galeata, sunt bune de tot. A.. si pere din parul pitic, hai ca o sa pun poze, cam pe luni asa, ca daca ma vede sotu#539; pe net in loc sa invat ma scalpeaza.
Micha08 si eu am luat bulbi numai din magazinele mari cum ai zis tu. Mi-au iesit niste lalele de vis, luna octombrie e cea mai buna pt. plantare. In primavara o sa ai niste lalele superbe, insa fii atenta pe ambalaj la dimensiunea lor. Ca pe ambalaj iti arata mereu o poza mare, insa in realitate s-ar putea sa-ti iasa soiuri in miniatura (asa am patit eu cu niste naecise). Deci te uiti, ca scrie pe ambalaj in cm ce dimensiune are floarea, tija etc, vezi tu.
Olympia, uitai sa te intreb, iti pui si tu gazon? Vai de noi, sa te vezi atunci sluga, nu acum. Daca ai de gand sa mai pleci vreodata in concediu, eu zic sa nu-ti pui gazon. Sau sa-ti pui instalatie de irigat.