bona cu contract
As vrea sa stiu daca are cineva bona angajata cu contract. As vrea sa inchei contract cu bona pe care o voi angaja, sa trec clar obligatiile partilor, si sa o pot trage la raspundere daca se intampla ceva.
Deci, aveti asa ceva? Bona a fost de acord sa semneze contract? Cat va costa bona pe luna in aceste conditii?
Precizez ca am mai deschis un subiect si la Legislative, dar rog moderatorii sa nu inchida nici unul dintre ele. La legislative as vrea sa aflu pasii de urmat din pdv juridic, aici parerile parintilor..
Multumesc!
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
Raspunsuri
ania2006 spune:
Este o situatie foarte delicata. Si eu am vrut sa fac acest lucru dar am intampinat o multime de probleme. Acest contract ca sa poata fi valabil din punct de vedere juridic trebuie sa fie un contract de munca ( banuiesc ca bona nu este nici persoana fizizca autorizata si nu are nici firma).Pentru asta in primul rand la un salariu net de 1000 Ron, cam cat se mai cere acum la 8 ore de munca, trebuie sa mai platesti 750 Ron catre stat ( impozit, cas, somaj, etc).In al doilea rand programul de lucru cu contract de munca este de 8 ore . Daca munceste in plus se considera ore suplimentare si se platesc ca atare ( adica dublu). Daca munceste sambata, conform CM, trebuie s-o plateste pe de o parte cu spor de lucru pentru zilele de sambata, pe de alta parte trebuie sa-i asiguri 2 zile de repaus saptamanal.La toate astea se mai adauga concediu de odihna conform CM, etc. Daca ai omis ceva in fisa postului se poate preleva de acest aspect ulterior si....Cred ca deocamdata ,in Romanaia, este destul de greu de facut acest lucru . Eu iti doresc succes si daca ai vreo solutie spune-mi, te rog, si mie. Multumesc.
eunice78 spune:
Multumesc pt raspuns. Eu nu am nici o problema cu orele suplimentare, etc. Chiar vreau sa ii trec clar ore suplimentare, concedii, perioada pt care e angajata, la cat timp ii majorez salariul etc. Insa mi se pare ff mult ce zici tu 750 Ron la stat..la 10 mil salariu..mi se pare ff mult..Oricum, in varianta in care angajez o bona cu contract, nu i-as da atat, avand in vedere ca ar avea si beneficii pe termen lung..ma gandesc, dk nu gasesc o alta solutie, sa gasesc pe cineva care are o firma, sa o treaca angajata acolo si sa ii platesc eu contributia la asigurari..nu stiu daca merge..ma mai gandesc.
ania2006 spune:
Buna,
Eu nu vreau sa te contrazic doar tin sa-ti povestesc cu ce probleme m-am confruntat eu la vremea cand am "angajat" bona.
Referitor la cat este de plata catre stat situatia sta in felul urmator : daca bona are un salariu brut de 1.378 Ron din el trebuie sa plateasca 0.5 % somaj - 7 Ron, 6.5% sanatate - 90 Ron, 9.5 % pensie - 131 Ron, impozit 150 Ron, iar tu, ca si persoana angajatoare , platesti 1% somaj - 14 Ron, 5.5 % sanatate - 76 Ron, 19.5% pensie - 269 Ron, alte contributii- 32 ron. Din cele de mai sus reiese ceea ce ti-am scris in primul mesaj. Cand eu am intrebat autoritatile cum as putea face un contract cu bona la care sa platesc o suma rezonabila si catre stat dar in accelasi timp sa fiu si acoperita din punct de vedere legal raspunsul a fost unul mai mult decat hilar : "Faceti ce fac aproape toate celelalte mame , adica fara contract!"
Este un avantaj pentru ea daca este angajata cu carte de munca doar in urmatoarele situatii : nu este pensionara, nu are stagiul de munca complet pentru a iesi la pensie.
In rest eu ,persoanl, nu vad un beneficiu pentru bona . Si in zilele noastre cand fluctuatia de personal e atat de mare....
Dar tu pana acum nu ai mai avut bona?
Sau esti mamica baietelului care a avut o problema cu masina ?
Subiectul postat de tine este interesant si poate cineva , acolo sus, va putea face ceva pentru a putea intra in legalitate sutele de bone care muncesc la "negru" si noi, mamicile, sa beneficiem de serviciile platite in mod corect si responsabil.
Tinem aproape,
Multumesc.
eunice78 spune:
Da, eu sunt cea cu problema cu copilul accidentat din cauza neglijentei bonei..Mai studiez problema..sa vad, nu stiu daca nu merge si un contract de prestari servicii..
Cei de la mine de la financiar mi-au spus insa ca ar trebui sa dau la stat cam 30% din salariul bonei..
roxanal spune:
Eni,
nu-ti trebuie contract de munca cu bona
poti face un contract de prestari servicii, in care scrii tot ceea ce doresti
pe partea cu obligatiile catre stat, bona poate sa-si incheie singurica contracte individuale cu fiecare in parte, ptr somaj, cas, sanatate(poti sa i le platesti tu, ca parte din intelegere sau si le poate plati singura)
in acest fel scapi de toate darile la stat pe care le-ar plati angajatorul daca ar fi angajata cu carte de munca
succes
ania2006 spune:
Asa este, angajatorul trebuie sa plateasca in jur de 30 % dar diferenta dintre salariul brut si net se duce tot la stat si asta este tot in jur de 30 %. Tu, ca si angajator, trebuie chipurile sa-i retii din cei 1.378 Ron , 378 Ron pe care sa-i virezi statului si angajata, respectiv bona, sa primeasca 1.000 Ron. Nu stiu cum este cu acel contract de prestari servicii dar banuiesc ca si acolo trebuie platit macar un impozit pe banii respectivi. Nu vreau sa discutam prea mult pe marginea subiectului cu contractul de munca dar, crede-ma, te rog, ca la acest capitol sunt bine documentata.
Daca eu ii dau bonei 1.000 Ron in mana trebuie sa platesc la stat 769 Ron. Si este angajata cu contract de munca pe durata nedetermina, cu salariu brut de 1.378 Ron si benefiaza de toate drepturile unui salariat.
Eu ma rog in fiecare zi Dumnezeu sa-mi ocroteasca copiii si sa nu pateasca ceea ce a patit copilul tau pentru ca nu stiu cu ce m-ar putea ajuta un asemenea contract?
Ce poti trece intr-un contract de fapt?
Ca daca copilul pateste ceva, ea ce sa faca?
Sa plateasca? Sa fie inchisa ?
Nici nu vreau sa ma gandesc.
Sfatul meu, daca mai ai nevoie de vre-un sfat, este sa-ti iei o bona cu recomandari. Cred ca este mult mai bine sa stii ca femeia respectiva a crescut la viata ei 1, 2,3 copiii si aceii copiii n-au avut nici o problema. Responsabilitatea, grija , dragostea fata de copiii vin din suflet si nu din ceea ce scrie pe hartie.
Iti doresc sa ai mana buna in alegere !
Rozi spune:
Ania2006, calculele tale sunt corecte pentru o bona care nu lucreaza part-time si sa mai aiba contract de munca in alta parte.
Daca aveti un contract de munca cu bona, trebuie sa urmariti si schimbarile legislative in domeniul muncii - de ex, incepand cu luna iulie 2008, contributia la sanatate a angajatului devine 5,5% (din 6,5%), rezultand un net nitel mai mare pentru bona.
eunice78 spune:
quote:
citat din mesajul lui ania2006
Eu ma rog in fiecare zi Dumnezeu sa-mi ocroteasca copiii si sa nu pateasca ceea ce a patit copilul tau pentru ca nu stiu cu ce m-ar putea ajuta un asemenea contract?
Ce poti trece intr-un contract de fapt?
Ca daca copilul pateste ceva, ea ce sa faca?
Sa plateasca? Sa fie inchisa ?
Nici nu vreau sa ma gandesc.
Sfatul meu, daca mai ai nevoie de vre-un sfat, este sa-ti iei o bona cu recomandari. Cred ca este mult mai bine sa stii ca femeia respectiva a crescut la viata ei 1, 2,3 copiii si aceii copiii n-au avut nici o problema. Responsabilitatea, grija , dragostea fata de copiii vin din suflet si nu din ceea ce scrie pe hartie.
Iti doresc sa ai mana buna in alegere !
In contract pot sa trec ca daca nu isi indeplineste obligatiile poate fi trasa la raspundere in fata instantei. Daca e angajata fara contract..poate sa spuna ca nici nu ma cunoaste, nu doar ca ea nu are nici o responsabilitate fata de copil.
In alta ordine de idei, bona care am avut-o a fost cu recomandare, avea 52 ani si 3 copii majori.Asa ca...
Va multumesc pentru raspunsuri!
herra spune:
buna,
ati mai gasit o solutie / o varianta de contract cu bona?
Eu
stau pe tarm si-sufletul mi-e dus de-acasa.
S-a pierdut pe-o cararuire-n nesfârsit si nu-si gaseste
drumul înapoi. (Lucian Blaga, „La Mare”, 1919)
andacos spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ania2006 .In al doilea rand programul de lucru cu contract de munca este de 8 ore . Daca munceste in plus se considera ore suplimentare si se platesc ca atare ( adica dublu). Daca munceste sambata, conform CM, trebuie s-o plateste pe de o parte cu spor de lucru pentru zilele de sambata, pe de alta parte trebuie sa-i asiguri 2 zile de repaus saptamanal. |
Eu nu cunosc codul muncii in Romania dar scrie undeva ca orele suplimentare se platesc dublu?Si de ce simbata trebuie platita cu spor!
Eunice eu in primul rind vreau sa te felicit pentru ca doresti sa angajezi o bona cu acte legale,parerea mea intotdeauna a fost ca multzimea necazurilor cu bonele era scutita daca exista acest contract de munca!
repet ,nu cunosc legea in Romnaia,dar ,tu-eunice,ca angajator,esti cel care face contractul de munca,decit tu esti cea care stabileste in ce fel se face plata orelor suplimentare(nici eu si nici sotzul nu primim dublu orele suplimentare,sunt platite normal sau ni se acorda zile libere,iar faza cu munca simbata si platitul special a fost odata ca-n povesti),tu esti cea care stabileste drepturile si obligatziile bonei!
Da,eu personal cred ca va fi dificil sa gasesti sa angajezi pe cineva legal,pentru ca in acest domeniu este incurajata munca la negru!Dar sunt convinsa ca ai sa gasesti pe cineva pina la urma care sa indeplineasca conditziile sti****te de tine in contractul de munca!
Mult succes itzi doresc!

Dana