cenzurati povestile?
Raspunsuri - Pagina 3
loryi1974 spune:
In "Scufita Rosie"(prima varianta de autor in ordine cronologica) a lui Perrault,fetita si bunica raman in burta lupului,nu le mai salveaza nimeni.Fratii Grimm au introdus vanatorul salvator.
In general,povestile originale ale lui Perrault sunt un pic altfel decat variantele popularizate de te miri cine.De exemplu,"Frumoasa din padurea...."nu se termina cand printul o salveaza pe printesa,mai apare si o capcauna,mama printului etc.etc.
Sa inlocuiesti sangele cu inchisul in beci nu mi se pare o idee prea buna in conditiile incare copiii se tem de intuneric destul de mult.
Din pacate,societatea omeneasca este cea care este si,de multe ori,din pacate,oala cu sarmale nu rezolva nimic.Poate doar in relatiile cu autoritatile din Romania![]()
Cu cat un copil stie sa se fereasca de la o varsta cat mai mica de primejdiile din jur,cu atat mai bine pentru siguranta lui.Plus niscavai lectii de karate....
Sunt foarte curioasa ce povesti mai pot fi cenzurate la 11 ani si ceva,cand seria Harry Potter este devorata de copii.Acolo sa vezi lucruri intunecate,rau,vrajitorie,o nebunie pentru parintii mai sensibili......
loryi1974 spune:
In "Scufita Rosie"(prima varianta de autor in ordine cronologica) a lui Perrault,fetita si bunica raman in burta lupului,nu le mai salveaza nimeni.Fratii Grimm au introdus vanatorul salvator.
In general,povestile originale ale lui Perrault sunt un pic altfel decat variantele popularizate de te miri cine.De exemplu,"Frumoasa din padurea...."nu se termina cand printul o salveaza pe printesa,mai apare si o capcauna,mama printului etc.etc.
Sa inlocuiesti sangele cu inchisul in beci nu mi se pare o idee prea buna in conditiile incare copiii se tem de intuneric destul de mult.
Din pacate,societatea omeneasca este cea care este si,de multe ori,din pacate,oala cu sarmale nu rezolva nimic.Poate doar in relatiile cu autoritatile din Romania![]()
Cu cat un copil stie sa se fereasca de la o varsta cat mai mica de primejdiile din jur,cu atat mai bine pentru siguranta lui.Plus niscavai lectii de karate....
Sunt foarte curioasa ce povesti mai pot fi cenzurate la 11 ani si ceva,cand seria Harry Potter este devorata de copii.Acolo sa vezi lucruri intunecate,rau,vrajitorie,o nebunie pentru parintii mai sensibili......
dianocica spune:
deci daca povestile s-au schimbat de-a lungul timpului, asta e semn ca noi nu trebuie sa le schimbam? hmm...logica ma depaseste...
eu sunt complet pentru adaptarea povestilor varstei si personalitatii copilului (si a parintelui). caci pana la urma, ideea e sa iti ajuti copilul sa treaca prin viata, nu sa il traumatizezi inca de mic, sa fie pregatit...
I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.
gazzella spune:
tre gasita o masura in toate, depinde de varsta copilului, sensibilitatea sa si-a parintelui
eu nici acum nu iubesc muulte povesti, imi provoaca ansia
clar n-o sa i le citesc pruncului
dar in schimb copilul meu vede "Piratii Caraibelor", il savureaza si eu cu el si sunt si scene dure
si nu e traumatizat
se trezeste doar pentru rechinii din Hercules (jocul pe calculator) pentru ca nu reuseste sa treaca de ei nedevorat
dianocica, cateodata nu stii ce i-as povestii
pentru mine e important ca el sa inteleaga ca sunt oameni buni si oameni rai
altfel nu-mi ramane decat sa-l leg![]()
aur_46 spune:
Cred ca e un subiect mereu actual.Noi am crescut cu povestile clasice si tot noi, citindu-le acum sintem socati, si avem de ce.Cind copiii mei erau mai mici am vrut sa le citesc Omul de piatra.La final printul voia sa isi ucida copilul si singele lui scurs pe prietenul impietrit l-ar fi salvat pe acesta.Am inceput sa ma bilbii si am terminat cu un final fericit inventat pe loc.Nu cred ca o cruzime atit de mare le-ar fi sugerat copiilor nobletea prieteniei! Chiar cred ca trebuie sa avem discernamint!
Dar ii atentionez sa nu deschida usa nimanui si le dau exemplul iedului mare, ceea ce ii amuza pt ca au 8 si 11 ani!
ladyJ spune:
quote:
citat din mesajul lui gazzella
tre gasita o masura in toate, depinde de varsta copilului, sensibilitatea sa si-a parintelui
dar in schimb copilul meu vede "Piratii Caraibelor", il savureaza si eu cu el si sunt si scene dure
si nu e traumatizat
se trezeste doar pentru rechinii din Hercules (jocul pe calculator) pentru ca nu reuseste sa treaca de ei nedevoratdianocica, cateodata nu stii ce i-as povestii
altfel nu-mi ramane decat sa-l leg
Gazela,eu cred ca ar trebui sa te mai gandesti la variantele de joc sau la filmele pe care le vizioneaza copilul.
Traumatismele nu apar asa dintr-o data,in secunda doi dupa ce te uiti la un film sau devorezi monstri pe computer
Nu e ca durerea de cap,intelegi?Cati ani are copilul tau?
witeflower spune:
E adevarat ca pana la urma copiii afla si variantele "dure" ale povestilor - la gradi, de prin cartile de lecturi suplimentare de la scoala, sau spuse de alti copii. Dar e la fel de adevarat ca imaginatia lui se dezvolta in functie de cum le aude prima data.
Am o buna prietena care e educatoare - una cu experienta si foarte apreciata de parinti. In cariera ei, a patit de 2 ori ca un copil sa planga din cauza povestilor.
De-atunci le spune copiilor povestile mai dure, nu modificate, dar, cum ziceti voi, cenzurate. Cu cat cresc, le mai spune cate un amanunt in plus, si anume ceea ce crede ea ca e ok pt capacitatea lor de intelegere. Tocmai in ideea ca apoi copiii merg la sc si...sa stie pana atunci "adevarul povestii".
mitzuka spune:
Am citit cu mare interes tot ce s-a scris la subiectul acesta, dar am intrat si la subiectele deschise anterior pe aceasta tema, unde am dat de un raspuns care mi se pare foarte pertinent, cel putin se aseamana cu ceea ce gandesc eu. In acest raspuns se mentiona o carte si anume Bruno Bettelheim The Uses of Enchantement: The Meaning and Importance of Fairy Tales . Am tot rascolit netul dupa ea dar cred ca inca nu s-a tradus la noi. Aveti idee unde as pute sa o gasesc, poate ca totusi e si pe la noi sau macar o varianta electronica daca nu cartea in sine?
Va multumesc!
Simina si Deian
Ingerasul nostru
Luna1 spune:
Pe mine ma enerveaza ca toata familia mea ii zice fie-mii poezia cu piticul care se ineaca ii ibric. Ea inca nu intelege exact insa ei se amuza ca eu cica atunci cand mi-o spuneau plangeam cand eram mica.
Pai si normal.
Eu cenzurez, adica fiu-miu care are 7 ani mai mult povesti englezesti si sincer n-am gasit sangeroase cum sunt ale noastre. Eu zic ca e si in fct de varsta.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
gazzella spune:
quote:
citat din mesajul lui ladyJquote:
citat din mesajul lui gazzella
si nu e traumatizat
se trezeste doar pentru rechinii din Hercules (jocul pe calculator) pentru ca nu reuseste sa treaca de ei nedevoratdianocica, cateodata nu stii ce i-as povestii
altfel nu-mi ramane decat sa-l leg
Gazela,eu cred ca ar trebui sa te mai gandesti la variantele de joc sau la filmele pe care le vizioneaza copilul.
Traumatismele nu apar asa dintr-o data,in secunda doi dupa ce te uiti la un film sau devorezi monstri pe computerNu e ca durerea de cap,intelegi?
Cati ani are copilul tau?
3 ani si opt luni
daca-mi dai si argumente sunt dispusa sa meditez
stii cum ii asta cu traumele? foarte pe scurt..pe mine ma traumatizeaza si un mic serpisor, mic, mic, mic
poti sa ma pui intr-o cusca a leului flamand ca o sa-i fac "cutzu, cutzu"
e vorba despre subiectivism, care transpare
adica clar n-o sa ma vezi relaxata langa micul serpisor ci foarte probabil isterica
asa..problema cu rechinii din Hercules am depasit-o, adica adepasit-o el dupa ce a invata cum sa treaca de ei fara sa fie mancat
dar asta e ca si mersul in patru labe la inceput, atunci can unii il exerseaza si in somn
si totusi..astept sa vad tu cum vezi lucrurile, poate gresesc
Felix (3 ani si 8 luni) Bendis (1 an si opt luni)