Copil alaptat= copil dependent?
Raspunsuri - Pagina 11
patou spune:
quote:
Gata, ati luat foc
asta-i foc? uitati aici un motiv Am alaptat noaptea pana baietelul meu a implinit 2 ani jumate. (de atunci doarme singur in camera fara sa se mai trezeasca)
iulia_b spune:
Eu asta cu tzatza sau cu biberonul pregatit la orice miscare a copilului nu prea o inteleg...oamenii se mai foiesc prin somn, cel putin eu, fara sa le fie foame sau sete, ci doar pt ca asa este normal.
sorana spune:
Monica a renuntat la masa de noapte la 1 luna (dormea de la 12 noaptea la 6 dimineata). Si a dormit toata noaptea de la 3 luni (dormea de la 9 seara la 9 dimineata). Realizez ca am fost foarte norocosi - de fapt ni s-a tot spus asta :)
Pentru mine alaptarea exclusiva a fost un chin (am rezistat doar 2 - 3 saptamani). Am alaptat dar nu exclusiv pana la 3 luni .... mult prea mult pentru mine ....
A adormit cu suzeta pana pe la 9 luni (a renuntat singura).
Apoi a dormit cu o jucarie in brate (si acum doarme cu o jucarie in brate). A folosit biberonul pentru a se hrani dar nu a adormit cu el in gura (pentru asta avea suzeta).
Copilul alaptat normal ca e dependent de mama - adica mama ii asigura o nevoie vitala - cea de hrana.
Dar nu cred ca dupa ce se termina alaptatul exista o diferenta intre copii in sensul ca cei alaptati sunt "in fustele mamei" iar ceilalti nu ...
Sorana si Monica (5 ani)
gazzella spune:
quote:
citat din mesajul lui rrox3
Nu stiu de unde trageti voi concluzia ca un copil nu ar dormi toata noaptea decat lasat sa planga si mai stiu eu in ce fel conditionat.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
scuze cu calculele, niciodata nu-i ca-mi iaesau prea bine
dar de unde-ti rezulta tie ca am tras o astfel de concluzie?
reciteste mesajele mele, fi-mea pana la 8 luni nu se trezea noaptea
oare unde e lipsa de toleranta?
sau cat de normal e sa va simtiti atacate cand nimeni nu va ataca?
si chiar avand tu doua fete care nu se mai trezeau noaptea de la varste fragede, avand si eu una care nu se trezea noaptea fiind foarte mica putem sa generalizam?
toti copiii ar fi trebuit sa fie asa? daca da, ce as fi facut cu feciorul? ce ar fi facut acele mame care nu se grabesc cu tzatza si totusi inregistreaza nopti ingrozitoare, cu copii care se trezesc chiar si la un an jumate?
asta era punctul, faptul ca mi se pare periculos sa extinzi niste particularitati ca pe o regula adaptabila tuturor
gazzella spune:
sorana, se numesc obiecte de atasament sau de tranzitie
ai mei, ca si fetele neliei nu le au
practic pot sa-i duc si pe Luna, pot sa-i rup linistita oricand din contextul lor fara sa observ modificari in comportamentul lor
cu conditia sa fiu prezenta
dar prezenta mea se limiteaza la o non centrare pe copil
adica ma asez undeva, imi scot o carte sau barfesc cu vecina de banca uitand de ei si ei de mine
asta e dependenta lor fata de mine
in casa e mai greu, au nevoie de-o centrare si atunci ne jucam, le citesc, raportul este articulat, nu parem niste straini (prin parcuri lumea cauta cu disperare sa le repereze mama, de obicei cam asa se intampla)
gazzella spune:
quote:
citat din mesajul lui iulia_b
Eu asta cu tzatza sau cu biberonul pregatit la orice miscare a copilului nu prea o inteleg...oamenii se mai foiesc prin somn, cel putin eu, fara sa le fie foame sau sete, ci doar pt ca asa este normal.
iulia, nu stiu voi, dar a mea la un an ma chiema clar, nu plangea daca nu eram langa ea ci se punea in fund si chiema "mama"
si ma puneam langa ea fara sa-i ofer sanul, iar ea il reclama "tzatzu"
noaptea nu stiu cum se intampla, dar de departe prefer sa-i dau tzatzu decat sa risc sa se puna in fund si sa inceapa scandalul (pentru ca cu ea se ajunge si acolo)
asa..am gatat iute, ma reintorc la somnul meu egoist (o spun fara nicio urma de ironie)
rrox3 spune:
quote:
citat din mesajul lui gazzella
asta era punctul, faptul ca mi se pare periculos sa extinzi niste particularitati ca pe o regula adaptabila tuturor
Gazella pai nu asta am extins. Sunt o gramada de copii care se trezesc noaptea. Asa cum am spus si fiica-mea cea mare se trezea, dar nu ca sa manance. Ce am generalizat a fost ideea ca dupa 6 luni nu mai au nevoie sa manance noaptea. De ce unii o fac, asta e alta problema. What to Expect: The First Year spune ceva ce mie personal mi s-a parut de bun simt, si anume ca e absolut normal ca un copil sa continue sa se trezeasca noaptea, asa cum o fac si multi adulti. Diferenta dintre cei care plang si/sau cheama mama este ca unii au invatat sa adorma singuri la loc si se simt bine si ceilalti au nevoie sa fie reconfortati ca sa poata adormi la loc. De ce unii vor si sa suga noaptea? Fiindca nopti la rand li s-a facut o oferta pe care pur si simplu nu o pot refuza: li s-a oferit confortul la sanul mamei. Si atat timp cat oferta se mentine, vor profita de ea. E un reflex conditionat care le aduce placere, nu o nevoie reala.
quote:
citat din mesajul lui gazzella
oare unde e lipsa de toleranta?
sau cat de normal e sa va simtiti atacate cand nimeni nu va ataca?
Ma bucur ca n-ai avut intentia sa fii intoleranta, dar inspre mine asa s-a simtit. Si nu numai dinspre tine. Si dupa ce postari au urmat mesajelor tale si ale Dianocicai, as zice ca nu m-au inselat perceptiile.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
gazzella spune:
acum va rog sa ma scuzati, ma simt obligata sa intervin articulat intrucat tu ai venit cu referinte, le am si io pe ale mele
quote:
Diferenta dintre cei care plang si/sau cheama mama este ca unii au invatat sa adorma singuri la loc si se simt bine si ceilalti au nevoie sa fie reconfortati ca sa poata adormi la loc.
nici un nounascut nu invata sa doarma singur din singura initiativa
invata sa adoarma, doarma singur doar daca este fortat sa o faca
iar aceasta situatie fortata de cele mai multe ori o traieste in primele ore de viata, primele zile, la maternitate
nici un copil care a fost in contact continuu cu mama inca de la nasterea sa nu va adormi vreodata singur in orarul impus de mama, la vointa acesteia (pentru ca se poate sa adoarma doar condus, iar un mod de conducere poate sa fie "balaganitul acestuia dintr-o parte in alta", adica purtat)
evolutionary psychology sau psihologia evolutiva explica bine acest fenomen
http://www.epjournal.net/filestore/ep05102183.pdf
sau, as putea referire la The Concept of Continuum a lui Jean Liedloff in care exista un pasaj din una din cartile lui Alice Miller, care spunea ca prima si cea mai profunda trauma a fiintei umane este imediat dupa nastere cand invata o lectie tare crunta, aceea de-a adormi, dormi singur
quote:
Fiindca nopti la rand li s-a facut o oferta pe care pur si simplu nu o pot refuza: li s-a oferit confortul la sanul mamei. Si atat timp cat oferta se mentine, vor profita de ea. E un reflex conditionat care le aduce placere, nu o nevoie reala.
inca o data, pentru mine, dar nu numai e cea mai mare idiotenie posibil intalnita in materie de parenting
omul ca si specie nu are o istorie de 200-300 de ani
de-a lungul evolutiei sale gestul de-a oferi sanul oricand si oricum a fost unul legat strans de supravietuirea nounascutului si-a comunitatii in care era introdus
exista unele studii, care vin in sprijinul acestei ipoteze
si mai exista acea comunitate yek(q)uana, copii purtati si alapati la cerere care nu manifestau niciodata nici un discomfort
Liedloff pentru patru ani cat a stat in acea comunitate a intalnit un singur copil bolnav (de apendicita)
in patru ani nu a vazut un singur copil afectat de colici
atat de departe aceasta imagine fata de ceea ce se citeste zilnic pe un forum romanesc unde practica este una de separare a nounascutului de mama
copii care mai tarziu nu manifestau il terrible two
copii care cuplau cu mama
interesant ca toate acestea Winnicott (psianalist)le-a observat inaintea lui Liedloff prin anii 50
intoleranta mea vine din impulsul de-a apara o pozitie, pozitie care favorizeaza copilul
nu fac judecati de valoare, nu am facut
nu-mi rezulta sa fi concluzionat ca ai fi, ai fi fost o mama rea
si asa cum tu iti sustii o pozitie care este in defavoarea copiilor (alor mei cel putin si a altora care cred in aceasta teorie) am sa-mi permit si eu sa sustin o teorie
sau ar trebui sa tac chitic atunci cand vad ca se enunta neadevaruri (binenteles, d.p.m.d.v) in numele adevarului pentru a ma dovedi toleranta?
asta nu se numeste toleranta ci lasitate
de aci incolo totul va apartine, va apartine in termeni de autostima
cred ca pot eu sa urlu si dianocica si oricare alta pana in eternitatea orice teorie daca voi stati bine in termeni de autostima in rolul mamei, atunci nimeni niciodata nu va poate atinge
gazzella spune:
http://www.labouroflove.org/babies/the-continuum-concept/
http://www.suite101.com/article.cfm/natural_parenting/106687
http://www.awok.org/continuum_concept/
http://www.continuum-concept.org
studiul lui Barr
I bisogni irrinunciabili dei... - T. Berry Brazelton, Stanley I. Greesnspan din care desprind: nou-noscutii ar avea nevoie pentru o buna dezvoltare de cate 16 ori de cate un sfert de ora fiecare in care mama sa interactioneze in mod direct cu nounascutul nevoie aproape imposibil de satisfacut, dar spune autorul aceasta situatie este suplinita cu succes de catre mamele mexicane care isi poarta in permanenta copiii in fasa si-i alapteaza in medie de 70-90 de ori pe zi (a facut si un studiu referitor la asta).
pot sa-mi reprocur cartea daca te intereseaza detalii
eh, si acum aveti si bibliografie, nu ca ar citi-o careva, adica putin probabil
ci doar ca sa vedeti de ce consider idiotenie teoria reflexului conditionat
si din punctul de vedere al unei existente continue langa mama (cat pune si winnicott accent pe acest aspect!) este nenatural sa-i creezi copilului obisnuinte de-a se gestiona singur (deci de a dormi, adormi singur)
un copil isi creaza sanatatea mintala pe capacitatea mamei de-a se mula complet acestuia in primele luni de viata (tot winnicott)
si abia dupe ce se consuma aceasta perioada copilul este pregatit sa se desparta de mama
nota: se poate crea aceasta legatura si in afara alaptarii
p.s. si e hilar sa vorbim despre nevoi innascute si nevoi create cat timp noi nu ne crestem nounascutii instinctiv ci dupa manuale
sau sub influenta unor conditionari socioculturale
ce post avea patutul in bananier? sau babyphonu sau suzeta?
era mama si atat, daca nu era capabila sa-si tina copilul linistit era si ea, dar si copilul in pericol, iar aceast comportament a dus la conservarea noastra ca si specie, nu patuturile, diversele suragate pe care "instinctul" ne impinge sa le alegem
ca nu se poate pentru femeia moderna sa conduca o viata la dispozitia totala a nounascutului in primele luni de viata pot sa inteleg, chiar sa accept
e normal, nu am fost crescute pentru o astfel de maternitate
sorana spune:
Pai mie mi se pare normal sa "stau bine in termeni de autostima" in rolul mamei
Si asta pentru ca eu ma simt bine cu mine insami iar copilul meu e sanatos, frumos si destept - normal, ca doar e copilul meu.
Si sper ca si mamele celelalte se simt la fel, adica ca toate considera ca au luat cele mai bune hotarari in ceea ce le priveste pe ele si copiii lor ....
Daca are cineva dubii legate de actiunile din trecut si cum se reflecta asupra lor si a copilului atunci poate ca-si mai pierd din autostima, altfel ... nu vad de ce ....
Sorana si Monica (5 ani)